Filmy Fantasy

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sławol
Szef Wszystkich Szefów

Re: Filmy Fantasy

Post autor: Sławol »

@smiejagreg - Fakt, w "Zielonej Mili" wszyscy są na odpowiednich miejscach, dosłownie wszyscy, praktycznie każdego bohatera się zapamiętuje =D> Było ich trochę i każdy coś ważnego wniósł do filmu, nie był tylko tłem. Bardzo charakterystyczne role i doskonale dobrani aktorzy do odgrywania konkretnych zachowań. Każdy miał swoje nawyki, swój sposób bycia i w ogóle. No i zróżnicowanie wieku też wymowne, różne podejście różnych ludzi do życia. Myślę, że to także zasługa tego, że akcja dzieje się praktycznie w jednym miejscu, przez co można się bliżej zapoznać z każdą postacią, zamiast oglądać wciąż inne krajobrazy. Uwagę skupia życie codzienne w takim miejscu (tzn. praca) i to, jak sobie wszyscy radzą z takimi problemami i co wyłazi z każdego człowieka.

I normalnie po takim filmie jak widzisz jakiegoś aktora gdzieś w Internecie, to od razu może się skojarzyć z "tym podłym gnojem, który rozdeptał mysz" i za cholerę nie widzisz innej roli :)

Owszem, film rusza na całego, zwłaszcza końcówka. Książka też jest świetna przecież.

"Outland" pamiętam jak przez mgłę, ale sobie odświeżę. Dzięki Dodo Pieniążku! :)

P.S. W ogóle to chciałem podziękować z miłe pogawędki Wszystkim :)
Pozdrawiam
Sławomir Borysowski
Obrazek
Galeria

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Sławol pisze: P.S. W ogóle to chciałem podziękować z miłe pogawędki Wszystkim :)
I vice versa. Taki topic pozwala na jakieś podsumowanie i - co ważniejsze - uzupełnienie filmoteki :D . Można wrzucić jeszcze inne gatunki do innych topików...

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Post autor: GrimgorIronhide »

Czy wszyscy myślą o tym samym ? Ulubiony Horror ?

Awatar użytkownika
Siweusz
Kretozord

Post autor: Siweusz »

Nie wiem, czy ktoś wspomniał o "Dragonheart"
Jeśli idzie o SF polecam "Enemy Mine". Rewelacja.

I żeby oddać hołd królowi spamu :mrgreen: polecam film niezwiązany z tematem, "Streets of fire". Kultowy.
GrimgorIronhide pisze:
Ziemko pisze:Cholera jak od lapowek sie lysieje to gdzie moje miliony :(
Tą logiką Kudłaty jest wzorem uczciwości i nieprzekupności :mrgreen:

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Nikt nie wspomnial Sleepy Hollow Tima Burtona z Deppem? Moj ulubiony film z tym aktorem, moze nie do konca fantasy, ale b. zblizone. Swietna przygode do WFRP z tego skleilem :]

Z SF jest duzo wiekszy wybor, moje topowe tytuly to:
- Johnny Mnemonic
- Łowca Androidów
- Judge Dredd

edit.

No i oczywiscie niezapomniany Demolition Man. Stallone vs Snipes. Fuck Yeah.

Awatar użytkownika
Sławol
Szef Wszystkich Szefów

Burtona wielbię, połączenie z Deppem także. Samego Deppa - nie zawsze, zależy od filmu ;)

Spartan i Phoenix to dopiero dwa wariaty :D Świetna zabawa.
GrimgorIronhide pisze:Czy wszyscy myślą o tym samym ? Ulubiony Horror ?
Myślę, że tam też ktoś wrzuci komedię, ale warto podjąć próbę ;)
Pozdrawiam
Sławomir Borysowski
Obrazek
Galeria

Grabz
Kretozord

Post autor: Grabz »

+1 dla Siemiejagrega, Sławola i Barbary
Ze staroci polecam "Maszynę śmierci" zestarzała się nieco ale i tak warto zobaczyć ekoterrorystów w akcji. Diuna ta stara bo nie wiem czy padł ten tytuł. Z nowszych rzeczy: Predators, w klimacie klasycznej jedyneczki, całe fragmenty dialogów żywcem wyciągnięte i ta stara muza, to zdecydowanie jest to.
A i odnośnie Sędziego D. rola wymarzona dla Sylwka.
Na koniec coś wyjątkowego, zwiastun kolejnego krwiopijcobójcy.
http://www.youtube.com/watch?v=3lX-D_LyQQ0

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Wracając do filmów fantasy.

Parę miesięcy temu widziałem mega głupią komedię, która leje z całego fantasy.

Obrazek
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
Gucio
Chuck Norris

Post autor: Gucio »

Z filmów fantasy/SF bardzo podobała mi się seria Hellboya.

Awatar użytkownika
Sławol
Szef Wszystkich Szefów

No to jeszcze dorzucę kilka tytułów SF, w tym takich, które można zaliczyć do filmów akcji/thrillerów/horrorów SF: "Robocop", "Matrix", "Armageddon", "12 małp", "Planeta małp", "Event Horizon", "Piąty Element", "2001 Odyseja kosmiczna", animowane "Ghost In The Shell" i "Final Fantasy", "Animatrix", "Mad Max", "Repo Men", "Saturn 3""Wyspa", "Tron" (stary i nowy - kontynuacja), "E.T.", "Equilibrium", Gwiezdne Wrota", "Żołnierze kosmosu"...

Oczywiście nie twierdzę, że wszystkie są ach i och pod każdym względem :)
Pozdrawiam
Sławomir Borysowski
Obrazek
Galeria

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Sławol pisze:No to jeszcze dorzucę kilka tytułów SF, w tym takich, które można zaliczyć do filmów akcji/thrillerów/horrorów SF: "Robocop", "Matrix", "Armageddon", "12 małp", "Planeta małp", "Event Horizon", "Piąty Element", "2001 Odyseja kosmiczna", animowane "Ghost In The Shell" i "Final Fantasy", "Animatrix", "Mad Max", "Repo Men", "Saturn 3""Wyspa", "Tron" (stary i nowy - kontynuacja), "E.T.", "Equilibrium", Gwiezdne Wrota", "Żołnierze kosmosu"...

Oczywiście nie twierdzę, że wszystkie są ach i och pod każdym względem :)
Z tego, co wrzuciłeś, pasują mi: Matrix cz. I - za genialność pomysłu i doskonałość techniczną/ciekawe pomysły, (2001 OK - za wszystko, E.T - za to, że jest :wink: Reszta - taka sobie, kilka niezłych w sumie...

Awatar użytkownika
Sławol
Szef Wszystkich Szefów

No, niektóre tytuły są wrzucone niemalże dla samych nazw do kolekcji, ale są tu też takie, które do dzisiaj są dla mnie świetne :)
Pozdrawiam
Sławomir Borysowski
Obrazek
Galeria

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

pierwszym filmem z tego gatunku który kojarzę była "Zaklęta w sokoła" a serialem "Robin Hood" Carpentera, pewnie stąd lubię sobie postrzelać w battlu :)
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
MomoTheKiller
Chuck Norris

Post autor: MomoTheKiller »

Laik pisze:pierwszym filmem z tego gatunku który kojarzę była "Zaklęta w sokoła" a serialem "Robin Hood" Carpentera, pewnie stąd lubię sobie postrzelać w battlu :)
+1 najlepszy Robin. OFC Richarda Carpentera a nie Johna... John zrobił dobre The Thing.

Fajny był jeszcze Labirynt z Dawidem Bowie oraz Legenda z Tomem Cruisem. To takie starocie.

Z starych SF, podobała mi się Obroża http://www.filmweb.pl/film/Obro%C5%BCa-1991-8254 i klasyka gatunku czyli bracia S http://www.filmweb.pl/film/Stalker-1979-30808. Polecam też http://www.filmweb.pl/film/Przenicowany ... 008-421525 - dobre rosyjskie kino...
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you're still retarded.

Awatar użytkownika
Siweusz
Kretozord

Post autor: Siweusz »

A propos Rutgera Hauera, przypomniało mi się to:
http://www.filmweb.pl/film/W+mgnieniu+oka-1992-9701
Na fałhaesie był to kiedyś niezły hit. :D
GrimgorIronhide pisze:
Ziemko pisze:Cholera jak od lapowek sie lysieje to gdzie moje miliony :(
Tą logiką Kudłaty jest wzorem uczciwości i nieprzekupności :mrgreen:

Awatar użytkownika
MomoTheKiller
Chuck Norris

Post autor: MomoTheKiller »

Z nim było kilka fajnych filmow - Zaklęta w sokoła (ktoś już tu wspominał) czy Ślepa Furia lub Fatherland.

Z starych fanatasy to jeszcze był Krull (nie mylić z polskim Krollem) i Hawk the slayer :d hehehe
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you're still retarded.

Awatar użytkownika
Akadera
Falubaz

Post autor: Akadera »

Ktos wspominal o dredzie, teraz jakas nowa wersja ma byc: http://www.youtube.com/watch?v=6aZjbAkwVis
W sumie tak jak i pamieci absolutnej.

Imo z sf to nie do zdarcia jest blade runner i obcy. Predator tez jest w sumie spoko ale nie jakies tam nowe wersje alien vs predator itp bo to szajs raczej. Nie ma to jak Arnie biegajacy po dzungli :D
kudłaty pisze:Wiadomo alkohol jest dla ludzi, ale śliwowica jest dla frontu wschodniego

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Ja jak sobie o tym Dredzie przypomnialem, od razu w weekend sobie siadlem i go obejrzalem. Zajebisty film, nie docenialem go jak bylem mlodszy. Strasznie fajna, przytlaczajaca wizja przyszlosci. No i cyborg kanibal tez byl kozacki. Nie ma lipy.
Cos jak Marshal Law, ale starsze, WYPAS!

Awatar użytkownika
Akadera
Falubaz

Post autor: Akadera »

Wracajac jeszcze do tematyki Aliena. Ktos juz ogladal Prometeusza? Ja mialem dosc mieszane uczucia.
Siweusz pisze:A propos Rutgera Hauera, przypomniało mi się to:
http://www.filmweb.pl/film/W+mgnieniu+oka-1992-9701
Na fałhaesie był to kiedyś niezły hit. :D
Pamietam te czasy jak chodzilo sie jeszcze do wypozyczalni kaset i szukalo jakis fajnych filmow :D
kudłaty pisze:Wiadomo alkohol jest dla ludzi, ale śliwowica jest dla frontu wschodniego

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Jest jeszcze taki film Nieustraszeni bracia Grim. Jak dla mnie był tak na 8/10
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

ODPOWIEDZ