Uscislenia sedziowskie

Tematy z poprzednich sezonów LL

Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Post autor: Supeł »

Najlepszą oceną pracy LS(imho) jest to czy na turniejach gra się na uściśleniach. Skoro się gra to są dobre, nawet jeśli nie są idealne. W tym systemie jest niemal niemożliwe napisanie wszystkiego perfekcyjnie i to tak, by pasowało wszystkim.
Też jestem przeciw zatwierdzaniu uściśleń ale z tym co napisałeś się nie zgodzę - zasady LS powinny wychodzić już w formie ostatecznej i gruntownie przedyskutowanej - moim zdaniem każda zasada przegłosowana powinna wchodzić w życie tylko jeśli LS jest jednomyślna. Powinni dyskutować aż każdy będzie przekonany że wreszcie doszli do sedna sprawy... Czaicie o co mi idzie?

Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator

Post autor: Gobo »

czaicie, coś an zasadzie ławy przysięgłych w sądzie w USA.. bardzo sensowna propozycja... dopóki nie osiągnął konsensusu uściślenie nie przejdzie..

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Problemu to za bardzo nie rozwiąże, bo:
- Wystarczy brak zgody jednej osoby, a już całe uściślenie leży. Liberum veto to nie najlepszy pomysł, szczególnie, jak na LS dostanie się ktos konfliktowy, niezdolny zrezygnować z forsowania swojej wersji. A problem pozostanie nierozwiązany - uściślamy lepiej lub gorzej kontrowersyjne zasady, a nie zmieniamy prostych i klarownych (zazwyczaj). I przez 5 miesięcy na turniejach będą się kłócić, czy za stemtanka jest połowa, czy nie, bo LS nie doszła do porozumienia.
- Jeżeli na LS trafią rozsądniejsze osoby, to nie będzie umierających za Niceę, tylko przyjmie się, że jak 3/5 głosuje za jakimś rozwiązaniem, to dwóch pozostałych z automatu czuje się przekonanych.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

"zrezygnować z forsowania swojej wersji"

no i widzisz - ja właśnie tego nie rozumiem, w zasadach nie ma czegoś takiego wg mnie jak "swoja wersja"...

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Supeł pisze:"zrezygnować z forsowania swojej wersji"

no i widzisz - ja właśnie tego nie rozumiem, w zasadach nie ma czegoś takiego wg mnie jak "swoja wersja"...
Gdyby zasady byly jasne i klarowne , nie potrzeba by bylo LS , takze uscislen. Jednak w zwiazku z tym , ze WFBowe zasady sa czesto niejasne to zasady moga byc interpretowane na kilka sposobow i kazdy moze miec swoje zdanie ,gdy nie jest jasno napisane co i jak...

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

zasady mogą być interpretowane na kilka sposobów i każdy może mieć swoje zdanie ,gdy nie jest jasno napisane co i jak...
skoro tak to LS jest niepotrzebna, każdy sam sobie będzie interpretował - mi się zdawało że LS ma za zadanie podawać ostateczny i właściwy sposób rozstrzygania sporu czy niejasności zasad (czyli po dyskusjach szperaniu w dire wolfach i innych źródłach, ew odwołać się do GW)

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Ok bardzo dobrej podejscie. Czyli musze sobie zapisac wtedy :

- w Bydgoszczy gramy tak
- w Poznaniu gramy tak
- w Warszawie gramy tak

, bo te 3 przykladowe srodowiska inaczej zinterpretowaly zasady. Przyznam szczerze , ze strasznie irytuje mnie gadanie na LS. Osoby , ktore na nim sa znaja dobrze zasady , a zawsze bedzie tak , ze komus jakas tam interpretacja sie nie spodoba. Dzieki LS i uscisleniom wszedzie w Polsce w jeden sposob interepretuje sie zasady co uwazam , za bardzo duzy plus.

Supel powiedz mi skad mozesz wiedziec czy cos jest wlasciwie zinterpretowane ? Jesli cos jest niejasno napisane to nigdy nie bedziesz mial pewnosci czy interpretacja jest poprawna.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Czyli musze sobie zapisac wtedy :

- w Bydgoszczy gramy tak
- w Poznaniu gramy tak
- w Warszawie gramy tak
Nie bardzo. Spiszesz sobie:

Dzik gra tak, Jerzyn tak, Młody tak, Polit tak, Skwara tak, a Buszmen tak. I z turnieju na turniej będziesz rozszerzał listę.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Supel powiedz mi skad mozesz wiedziec czy cos jest wlasciwie zinterpretowane ?
Jeśli argumenty przekonają każdego członka LS o właściwości danego rozstrzygnięcia. Jeśli podejmą decyzje jednogłośnie.
Jesli cos jest niejasno napisane to nigdy nie bedziesz mial pewnosci czy interpretacja jest poprawna.
w takim razie pozostawmy interpretacje każdemu indywidualnie i nie narzucajmy "zdaję mię się" całej Polsce.

JAk jest z tym w innych krajach, czy ktoś wie? jak oni wogle grają bez uściśleń? :roll:

Awatar użytkownika
Gajowy
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gajowy »

jak sie granie/turniej liga nie zalicza do rankingu ligi ogolopolskiej to mozecie sobie grac na jakich chce kto zasadach ale o to chodzi w tym co tworzymy (liga,LL, LS) zeby bylo wszedzie jednakowo.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

LS działa dobrze, i macie chłopaki wielki szacun za swoją pracę.

Jeśliby LL miało przegłosowywać uściślenia to wychodziłyby pewnei raz na ruski rok, a przy okazji niektórym najbardziej kompetentnym członkom LS pewnie odechciałoby się pracować w atmosferze jaka wytworzyłaby się przy okazji głosowań nad nowymi uściśleniami. Wtedy też poza względami merytorycznymi mogłby przeważać względy silniejszego lobby.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Jankiel pisze:
Czyli musze sobie zapisac wtedy :

- w Bydgoszczy gramy tak
- w Poznaniu gramy tak
- w Warszawie gramy tak
Nie bardzo. Spiszesz sobie:

Dzik gra tak, Jerzyn tak, Młody tak, Polit tak, Skwara tak, a Buszmen tak. I z turnieju na turniej będziesz rozszerzał listę.
Tak , a potem mialbym wielka ksiege i przed kazda bitwa musialbym sprawdzic jak kto gra :D Widac Supel dla Ciebie taka opcja jest spoko... Dobrze , ze jestes w mniejszosci.

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

kurwa mać - przepraszam ale czy wy czytać nie umiecie? właśnie temu jestem od początku przeciwny, tak samo jak zatwierdzaniu uściśleń przez LL - nie wiem wogle czemu są 2 identyczne tematy do tej dyskusji.
Albo to jestem głupi i nie umiem napisać normalnie o co chodzi albo nie czytacie wszystkich postów albo lubicie grać na jakichś dziwacznych pseudo uściśleniach (24" nie jest równe 24" albo ten turbo przewał z wykopkami + wiele innych)...

Sory za ostry ton, ale sytuacja mi przypomina skecz monty pythona z Gralla gdzie jakiś szlachcic tłumaczył strażnikom że mają jego syna pilnować w wierzy(kto widział zczai)...

pzdr

Awatar użytkownika
ataman
Chuck Norris

Post autor: ataman »

tak lubimy grac na jakichs "dziwacznych pseudo uscisleniach", dzieki ktorym nie musze co bitwe klocic sie z przeciwnikiem, ze zbroja chroni go od plonacej kuli armatniej.

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

ataman pisze:tak lubimy grac na jakichs "dziwacznych pseudo uscisleniach", dzieki ktorym nie musze co bitwe klocic sie z przeciwnikiem, ze zbroja chroni go od plonacej kuli armatniej.
ale przeciez chroni..?

Mniej klotni i nienawisci, wiecej czytania ze zrozumieniem ;)

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

no przecież wyraznie napisał ataman że chroni, to po co go poprawiasz?

juz nawet nie więcej ale jakiekolwiek czytanie ze zrozumieniem, mniej flejmu dla zasady.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

czlowiek w samym srodku sesji wiec nie czyta regularnie forum, wchodzi a tu taki smietnik :D nie dosc ze 2 tematy uscislenia sedziowskie zalozone przez TP nie zostaly jeszcze polaczone prez jakiegos moderatora(jeden wywalony), to jeszcze totalna gadka o nieistotnych bzdurach :D LL sie stacza...

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Ech, zostałem niezrozumiany, rezygnuje... Co do dyskusji właściwej jestem przeciw zatwierdzaniu uściśleń przez LL

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

szafa@poznan pisze:no przecież wyraznie napisał ataman że chroni, to po co go poprawiasz?
ataman pisze:tak lubimy grac na jakichs "dziwacznych pseudo uscisleniach", dzieki ktorym nie musze co bitwe klocic sie z przeciwnikiem, ze zbroja chroni go od plonacej kuli armatniej.
Szafa, nie szalej.
Mam rozumiec, ze atamanowe klotnie wygladaja tak:
Ataman: -cholera, zapomnialem ze oni maja dragonarmour! niepotrzebnie strzelilem do nich z SCC
Przeciwnik: -to co, przeciez DA nie broni przed plonacymi pociskami!
[A]: alez chroni!
[P]: wcale ze nie!

PS. Sam tez uwazam, ze kwestie mozna by zamknac. Festiwal kulturalnych rozmow w wykonaniu paru krzykaczy skutecznie zniechecil chyba wszystkich do tej kwestii juz troche temu..
Szczegolnie, ze obecna edycja uscislen jest juz wyzszej jakosci merytorycznej, a i argumenty zaczely byc omawiane w ciut ciekawszy sposob.

Pzdr

Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator

Post autor: Gobo »

jak znam atamana, to nigdy nie widzialem zeby on sie z kimkowlwiek klucil ;P

ODPOWIEDZ