Też jestem przeciw zatwierdzaniu uściśleń ale z tym co napisałeś się nie zgodzę - zasady LS powinny wychodzić już w formie ostatecznej i gruntownie przedyskutowanej - moim zdaniem każda zasada przegłosowana powinna wchodzić w życie tylko jeśli LS jest jednomyślna. Powinni dyskutować aż każdy będzie przekonany że wreszcie doszli do sedna sprawy... Czaicie o co mi idzie?Najlepszą oceną pracy LS(imho) jest to czy na turniejach gra się na uściśleniach. Skoro się gra to są dobre, nawet jeśli nie są idealne. W tym systemie jest niemal niemożliwe napisanie wszystkiego perfekcyjnie i to tak, by pasowało wszystkim.
Uscislenia sedziowskie
Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10
Problemu to za bardzo nie rozwiąże, bo:
- Wystarczy brak zgody jednej osoby, a już całe uściślenie leży. Liberum veto to nie najlepszy pomysł, szczególnie, jak na LS dostanie się ktos konfliktowy, niezdolny zrezygnować z forsowania swojej wersji. A problem pozostanie nierozwiązany - uściślamy lepiej lub gorzej kontrowersyjne zasady, a nie zmieniamy prostych i klarownych (zazwyczaj). I przez 5 miesięcy na turniejach będą się kłócić, czy za stemtanka jest połowa, czy nie, bo LS nie doszła do porozumienia.
- Jeżeli na LS trafią rozsądniejsze osoby, to nie będzie umierających za Niceę, tylko przyjmie się, że jak 3/5 głosuje za jakimś rozwiązaniem, to dwóch pozostałych z automatu czuje się przekonanych.
- Wystarczy brak zgody jednej osoby, a już całe uściślenie leży. Liberum veto to nie najlepszy pomysł, szczególnie, jak na LS dostanie się ktos konfliktowy, niezdolny zrezygnować z forsowania swojej wersji. A problem pozostanie nierozwiązany - uściślamy lepiej lub gorzej kontrowersyjne zasady, a nie zmieniamy prostych i klarownych (zazwyczaj). I przez 5 miesięcy na turniejach będą się kłócić, czy za stemtanka jest połowa, czy nie, bo LS nie doszła do porozumienia.
- Jeżeli na LS trafią rozsądniejsze osoby, to nie będzie umierających za Niceę, tylko przyjmie się, że jak 3/5 głosuje za jakimś rozwiązaniem, to dwóch pozostałych z automatu czuje się przekonanych.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Gdyby zasady byly jasne i klarowne , nie potrzeba by bylo LS , takze uscislen. Jednak w zwiazku z tym , ze WFBowe zasady sa czesto niejasne to zasady moga byc interpretowane na kilka sposobow i kazdy moze miec swoje zdanie ,gdy nie jest jasno napisane co i jak...Supeł pisze:"zrezygnować z forsowania swojej wersji"
no i widzisz - ja właśnie tego nie rozumiem, w zasadach nie ma czegoś takiego wg mnie jak "swoja wersja"...
skoro tak to LS jest niepotrzebna, każdy sam sobie będzie interpretował - mi się zdawało że LS ma za zadanie podawać ostateczny i właściwy sposób rozstrzygania sporu czy niejasności zasad (czyli po dyskusjach szperaniu w dire wolfach i innych źródłach, ew odwołać się do GW)zasady mogą być interpretowane na kilka sposobów i każdy może mieć swoje zdanie ,gdy nie jest jasno napisane co i jak...
Ok bardzo dobrej podejscie. Czyli musze sobie zapisac wtedy :
- w Bydgoszczy gramy tak
- w Poznaniu gramy tak
- w Warszawie gramy tak
, bo te 3 przykladowe srodowiska inaczej zinterpretowaly zasady. Przyznam szczerze , ze strasznie irytuje mnie gadanie na LS. Osoby , ktore na nim sa znaja dobrze zasady , a zawsze bedzie tak , ze komus jakas tam interpretacja sie nie spodoba. Dzieki LS i uscisleniom wszedzie w Polsce w jeden sposob interepretuje sie zasady co uwazam , za bardzo duzy plus.
Supel powiedz mi skad mozesz wiedziec czy cos jest wlasciwie zinterpretowane ? Jesli cos jest niejasno napisane to nigdy nie bedziesz mial pewnosci czy interpretacja jest poprawna.
- w Bydgoszczy gramy tak
- w Poznaniu gramy tak
- w Warszawie gramy tak
, bo te 3 przykladowe srodowiska inaczej zinterpretowaly zasady. Przyznam szczerze , ze strasznie irytuje mnie gadanie na LS. Osoby , ktore na nim sa znaja dobrze zasady , a zawsze bedzie tak , ze komus jakas tam interpretacja sie nie spodoba. Dzieki LS i uscisleniom wszedzie w Polsce w jeden sposob interepretuje sie zasady co uwazam , za bardzo duzy plus.
Supel powiedz mi skad mozesz wiedziec czy cos jest wlasciwie zinterpretowane ? Jesli cos jest niejasno napisane to nigdy nie bedziesz mial pewnosci czy interpretacja jest poprawna.
Nie bardzo. Spiszesz sobie:Czyli musze sobie zapisac wtedy :
- w Bydgoszczy gramy tak
- w Poznaniu gramy tak
- w Warszawie gramy tak
Dzik gra tak, Jerzyn tak, Młody tak, Polit tak, Skwara tak, a Buszmen tak. I z turnieju na turniej będziesz rozszerzał listę.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Jeśli argumenty przekonają każdego członka LS o właściwości danego rozstrzygnięcia. Jeśli podejmą decyzje jednogłośnie.Supel powiedz mi skad mozesz wiedziec czy cos jest wlasciwie zinterpretowane ?
w takim razie pozostawmy interpretacje każdemu indywidualnie i nie narzucajmy "zdaję mię się" całej Polsce.Jesli cos jest niejasno napisane to nigdy nie bedziesz mial pewnosci czy interpretacja jest poprawna.
JAk jest z tym w innych krajach, czy ktoś wie? jak oni wogle grają bez uściśleń?

jak sie granie/turniej liga nie zalicza do rankingu ligi ogolopolskiej to mozecie sobie grac na jakich chce kto zasadach ale o to chodzi w tym co tworzymy (liga,LL, LS) zeby bylo wszedzie jednakowo.
LS działa dobrze, i macie chłopaki wielki szacun za swoją pracę.
Jeśliby LL miało przegłosowywać uściślenia to wychodziłyby pewnei raz na ruski rok, a przy okazji niektórym najbardziej kompetentnym członkom LS pewnie odechciałoby się pracować w atmosferze jaka wytworzyłaby się przy okazji głosowań nad nowymi uściśleniami. Wtedy też poza względami merytorycznymi mogłby przeważać względy silniejszego lobby.
Jeśliby LL miało przegłosowywać uściślenia to wychodziłyby pewnei raz na ruski rok, a przy okazji niektórym najbardziej kompetentnym członkom LS pewnie odechciałoby się pracować w atmosferze jaka wytworzyłaby się przy okazji głosowań nad nowymi uściśleniami. Wtedy też poza względami merytorycznymi mogłby przeważać względy silniejszego lobby.
Tak , a potem mialbym wielka ksiege i przed kazda bitwa musialbym sprawdzic jak kto graJankiel pisze:Nie bardzo. Spiszesz sobie:Czyli musze sobie zapisac wtedy :
- w Bydgoszczy gramy tak
- w Poznaniu gramy tak
- w Warszawie gramy tak
Dzik gra tak, Jerzyn tak, Młody tak, Polit tak, Skwara tak, a Buszmen tak. I z turnieju na turniej będziesz rozszerzał listę.

kurwa mać - przepraszam ale czy wy czytać nie umiecie? właśnie temu jestem od początku przeciwny, tak samo jak zatwierdzaniu uściśleń przez LL - nie wiem wogle czemu są 2 identyczne tematy do tej dyskusji.
Albo to jestem głupi i nie umiem napisać normalnie o co chodzi albo nie czytacie wszystkich postów albo lubicie grać na jakichś dziwacznych pseudo uściśleniach (24" nie jest równe 24" albo ten turbo przewał z wykopkami + wiele innych)...
Sory za ostry ton, ale sytuacja mi przypomina skecz monty pythona z Gralla gdzie jakiś szlachcic tłumaczył strażnikom że mają jego syna pilnować w wierzy(kto widział zczai)...
pzdr
Albo to jestem głupi i nie umiem napisać normalnie o co chodzi albo nie czytacie wszystkich postów albo lubicie grać na jakichś dziwacznych pseudo uściśleniach (24" nie jest równe 24" albo ten turbo przewał z wykopkami + wiele innych)...
Sory za ostry ton, ale sytuacja mi przypomina skecz monty pythona z Gralla gdzie jakiś szlachcic tłumaczył strażnikom że mają jego syna pilnować w wierzy(kto widział zczai)...
pzdr
ale przeciez chroni..?ataman pisze:tak lubimy grac na jakichs "dziwacznych pseudo uscisleniach", dzieki ktorym nie musze co bitwe klocic sie z przeciwnikiem, ze zbroja chroni go od plonacej kuli armatniej.
Mniej klotni i nienawisci, wiecej czytania ze zrozumieniem

- szafa@poznan
- Rulzdaemon
no przecież wyraznie napisał ataman że chroni, to po co go poprawiasz?
juz nawet nie więcej ale jakiekolwiek czytanie ze zrozumieniem, mniej flejmu dla zasady.
juz nawet nie więcej ale jakiekolwiek czytanie ze zrozumieniem, mniej flejmu dla zasady.
czlowiek w samym srodku sesji wiec nie czyta regularnie forum, wchodzi a tu taki smietnik
nie dosc ze 2 tematy uscislenia sedziowskie zalozone przez TP nie zostaly jeszcze polaczone prez jakiegos moderatora(jeden wywalony), to jeszcze totalna gadka o nieistotnych bzdurach
LL sie stacza...

szafa@poznan pisze:no przecież wyraznie napisał ataman że chroni, to po co go poprawiasz?
Szafa, nie szalej.ataman pisze:tak lubimy grac na jakichs "dziwacznych pseudo uscisleniach", dzieki ktorym nie musze co bitwe klocic sie z przeciwnikiem, ze zbroja chroni go od plonacej kuli armatniej.
Mam rozumiec, ze atamanowe klotnie wygladaja tak:
Ataman: -cholera, zapomnialem ze oni maja dragonarmour! niepotrzebnie strzelilem do nich z SCC
Przeciwnik: -to co, przeciez DA nie broni przed plonacymi pociskami!
[A]: alez chroni!
[P]: wcale ze nie!
PS. Sam tez uwazam, ze kwestie mozna by zamknac. Festiwal kulturalnych rozmow w wykonaniu paru krzykaczy skutecznie zniechecil chyba wszystkich do tej kwestii juz troche temu..
Szczegolnie, ze obecna edycja uscislen jest juz wyzszej jakosci merytorycznej, a i argumenty zaczely byc omawiane w ciut ciekawszy sposob.
Pzdr