Kleje - jakich używać, a jakich nie itp.
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
ja uzywam tylko (oryginalny) super-glue (bo podruby sie wylewaja na palce) i do podstawek klej wikol
Malowanie, konwertowanie, rzeźbienie od zera ... ceny do uzgodnienia
https://www.facebook.com/angerfish.studio
Prosił bym o kontakt na fanpage, ponieważ na forum wchodzę sporadycznie.
https://www.facebook.com/angerfish.studio
Prosił bym o kontakt na fanpage, ponieważ na forum wchodzę sporadycznie.
Ja polecam wszystkim klej Ultra Ge firmy Bizon bo kleje nim od dłuższego czasu i nie narzekam. Klei wszystko, plastik/plasti, plastik/metal, metal/metal, skóra/metal, skóra/karton. Kiedyś przykleiłem sobie łokcia do kartonu na którym miałem otwarte dwie farbki i pojemnik z dość brudną wodą i wstałem od stolika i cały karton wsyciągnałem z pod moich farbek i wody i wszystko zalało mi całe biurko i dywan, ale tekturka twardo trzymała się łokcia Potem musiałem ja skalpelem odcinać, ale cóż, czasem tak bywa.
A ja urzywam, do plastiku Revell który rozpuszcza plastik ja nie narzekam na niego, szybko klei i mocno, pozaty nie zdarzyło mi się że zniszczył mi jakieś szczeguły, a do metalu jakiś dziwny dostałem go od wuja i nazwa jest czymś zaklejona ale super trzyma metal, do podstawek bezwarunkowo wikol dziadka :p
Mam super glue (oryginalny ) i chcę nim skleić metalowego orka (savage na dziku) ale jakoś nie chce trzymać..
Nie wiem czemu, zawsze dobrze kleił.
Może trzeba najpierw umyć figurkę pod wodą? (bo gdzieś o tym kiedyś czytałem, ale nie wiem)
Mógłby ktoś coś poradzić?
Nie wiem czemu, zawsze dobrze kleił.
Może trzeba najpierw umyć figurkę pod wodą? (bo gdzieś o tym kiedyś czytałem, ale nie wiem)
Mógłby ktoś coś poradzić?
- Tiger Brown
- Kradziej
Primo: bardzo dokładnie odtłuść detergentem (płyn do mycia naczyń) figurkę, opłucz i wysusz.
Secundo: przy klejeniu klejami cyjanoakrylowymi grubość spoiny powinna być jak najcieńsza, gdyż nie posiadają *) one wypełniacza, a to znaczy, że obie części powinny być do siebie jak najlepiej dopasowane, bo gruba warstwa kleju osłabia spoinę.
Tertio: jeśli nie możesz spasować obu klejonych części, to zamiast supergluja użyj żywicy epoksydowej, bo ta działa jak klej i wypełniacz, więc grubość spoiny jej nie straszna.
Secundo: przy klejeniu klejami cyjanoakrylowymi grubość spoiny powinna być jak najcieńsza, gdyż nie posiadają *) one wypełniacza, a to znaczy, że obie części powinny być do siebie jak najlepiej dopasowane, bo gruba warstwa kleju osłabia spoinę.
Tertio: jeśli nie możesz spasować obu klejonych części, to zamiast supergluja użyj żywicy epoksydowej, bo ta działa jak klej i wypełniacz, więc grubość spoiny jej nie straszna.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
Nie mów, że próbowałeś . Jeśli chodzi o metal to z racji swojej niesiąkliwości w jego przypadku można liczyć tylko na właściwości lepiące kleju. Jak napisał Tiger kwestia spoiwa ma tu znaczenie drugorzędne. Sztyft przede wszystkim...Szaman pisze:co latwo zauwazyc myjac palce swiezo zalane klejemKruti pisze:warto również pamiętać, iż cyjanoakrylowe są w większość hydroutwardzalne - mi ta wiedza pomaga