Kleje - jakich używać, a jakich nie itp.

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Kleje - jakich używać, a jakich nie itp.

Post autor: KrzysiekW »

Pozwalam sobie założyć taki topic, bo nie widzę takowego, a może być przydatny i ktoś skorzysta.
Jak w temacie: jakie kleje doradzacie i do czego, jakich unikać, jakie macie doświadczenia i triki itp.

Ja do plastiku używałem swego czasu żelu Super Attack. Chciałem popróbować czegoś innego, ale teraz sklejam tak rzadko, że szkoda mi kupować słoiczka kleju i patrzec jak zasycha. Współpracuję więc z Kropelką, co do której zdania sią podzielone (ale przynajmniej nie jest mi żal jak mi zasycha ta tania tubka).

Awatar użytkownika
Stachu
Kradziej

Post autor: Stachu »

Cóż moim zdaniem to sprawa jest prosta.
Ja tam plastik i mniejsze metalowe części kleje super glue (za niecałe 2 zł/tubka), jak w sklepie nie ma, to zawsze jest coś innego np:cyjanopan( niewiele droższy i macie 2 wersje: do połączeń sztywnych i elastycznych) ew. kropelka ale moim zdaniem to jest droga j(aż 4zł= dobre wino :P ). Kiedyś jak kleiłem smoka to kupiłem sobie poxipol i to jest niezły klej do wszystkiego. Jedyny z nim problem polega na tym, że trzeba jakoś postawić/ trzymać 10 minut zanim trochę nie stwardnieje i nie złapie podłoża...

aha no i kiedyś dostałem paczke z allegro ze skavenami. poklejone były jakimś mocnym klejem, który wprost stapiał razem plastikowe części. dobre bo mocne, ale lepiej za wczasu przemyśleć co i jak bopotem to już tylko ciąć pozostaje. I trzeba z nim uważać bo jak topi plastik to już razem z fakturą i potem można sie GS'em pobawić Problem w tym, że nie wiem jak to cholerstwo sie nazywa więc ostatnie 5 linijek tekstu jest bezcelowe, ale jak ktos kiedyś tego używał to niech napisze, może komuś sie przyda.....

Apropo "colour visions in the head" to fajny jest otwarty litrowy pojemnik butaprenu w niewentylowanym pomieszczeniu.(zdarzyło sie pomagać kleić jakąś prace na studia) :wink:
Ostatnio zmieniony 4 sty 2007, o 18:05 przez Stachu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

Ja zawsze na super glue jechałem, dla mnie jest dobry.
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Post autor: Ratzing »

Mój superglut semper fidelis! :D
Kleję nim wszystko, począwszy od plastiku, poprzez metal, kończąc na palcach.
Metal potrafi łapać strasznie słabo, a broń Boże nie próbować kleić nieumytych figurek bo można się nabawić apopleksji. Potrafi się chlusnąć na pół modelu i obydwie ręce, sklejając wszystko do okoła.
Ale i tak zawsze go używam. Już sam nie wiem, czy z lenistwa, czy z przyzwyczajenia.
Uerph.

Awatar użytkownika
r0m
Chuck Norris

Post autor: r0m »

jak kleje plastiki-super glue bo wychodzi tanio i dobrze
jak metale-kropelka bo lepiej kleji metal od super glue a jest tansza od poxipoli i innych takich

nie polecam ośmiorniczki :D kiedyś dałem na podstawki i teraz stopniowo wszystko mi odpada.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

poklejone były jakimś mocnym klejem,
To zwykły klej do plastiku. Kosztuje koło 2 zł. Do nabycia w sklepach modelarskich, sprzedawany w buteleczce z pędzelkiem.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

lith
Oszukista

Post autor: lith »

I nazywa sie chematic, przynajmniej glownie tej firmy kleje widuje i taki mam w domu. Ale lapie duzo wolniej niz kropelka.

Lord Andre
Chuck Norris

Post autor: Lord Andre »

Ave

Ja też używam super glue, bo popierwsze najlepszy ( kropelka to badziew) a po drugie tani. A do podstawek i takich tam używam kleju CR Boryszew, taki mniej więcej wikol tylko, że bardzo tani ( 1kg kleju za 15 zeta ).

Awatar użytkownika
Stachu
Kradziej

Lord Andre pisze: ( 1kg kleju za 15 zeta ).
a nie litr???

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

A co do posypek- trawkę statyczną bardzo dobrze przykleja się Vicolem. Natomiast czym przyklejacie pasek?
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Patryk
Wodzirej

Post autor: Patryk »

Jagal pisze:A co do posypek- trawkę statyczną bardzo dobrze przykleja się Vicolem. Natomiast czym przyklejacie pasek?
Też wikolem, nie widzę innej lepszej możliwości.

Awatar użytkownika
Stachu
Kradziej

Początkujący czasem próbują co prawda na kropelki i tym podobne substancje, ale cholernie trudno sie to klei i trudno potem oderwać. wikol jest dobry na wszystko.
tylko nie przesadź z ilością bo będzie schnąć wieki.....

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Post autor: Ratzing »

Ja mam taki fajny wikol, co to się zwie Technicol. W domyśle ma być do tapet, w praktyce jest bardzo ładnie rozwodniony i gotowy do użycia. Świetnie klei posypki, piach i inne takie.
Uerph.

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

Stachu pisze:
Lord Andre pisze: ( 1kg kleju za 15 zeta ).
a nie litr???
Jak odpowiednio długo poleży to zamienia się w kilogram :lol:
Ja lecę na superglucie i półlitrowej puszce Wikobondu - taki wikol (my name is bond. wikobond :P ).

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

A właśnie podobno na kleju do tapet fajnie wychodzą śniegowe podstawki.
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Halun
Mudżahedin

Post autor: Halun »

Ja używam tak:

- do plastiku- właśnie klej do plastiku, mocno trzyma i mam pewność że jakaś głowa się nie urwie

- do metalu - super glue, do jakichś większych modeli wzmacniam poxiliną

- do podstawek i innych bajerów- niezastąpiony wikol...

Lord Andre
Chuck Norris

Post autor: Lord Andre »

Ave

Na puszce jest napisane że to 1 kg, A poza tym to chyba nie dużo się różni od 1 litra.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

w klejach jestem specjalistą :P

plastik: klej revella, NIEZASTĄPIONY i najlepszy sposrod wszsytkich klei do plastiku, dostepny w lepszych sklepach modelarskich (mowie o pojemniczku z igła a nie o tubce)

metal-metal/ metal-plastik: kropelka, rowniez najlepsza, trzyma duzo lepiej od zwyklego s. gluta

metal-metal/ duze powierchnie/ 'klejenie wyspecjalizowane' (np kamienie do podstawek, czy duzo powierchniowe konwersje) - poxipol przezroczysty (moze sa lepsze inne epoksydowki, ale nie testowalem)

piasek, static grass i wszsytko co w.w. kleje rozpuszczaja.. - PVA (wersja dla burzuja) lub Bostik (taki lepszy wikol, zastosowanei w branzy budowlanej glownie do klejenia drewna, ale duzo lepszy jakosciowo od zwyklego wikolu a nadal spełnia te sama funkcje)

to chyba tyle :)

p.s.
w.w. kleje sa raczej drogie, ale je polecam poniewaz sa bardzo dobre jakosciowo, kazdy kto w zyciu stawia na jakosc nie na ilosc powinien je wyprobowac 8) :wink:

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Tu sobie poczytajcie zbliżony temat na Gloria Victis (nie będę własnych postów przeklejał ;) ) :
http://www.wh40k.pl/index.php?name=Foru ... pic&t=2185
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

thurion pisze: metal-metal/ metal-plastik: kropelka, rowniez najlepsza, trzyma duzo lepiej od zwyklego s. gluta
HEREZJA!! Kropelka daje d**y :P Nienawidze jej ;] o niebo lepszy superglut:P
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

ODPOWIEDZ