Ogrowe rozpiski
Moderator: Afro
- FIFI (_!_)
- Chuck Norris
Re: Ogrowe rozpiski
Dibo bullsom daje ironfista ale zazwyczaj brakuje mi pkt w rozpisce wiec to jest pierwsza rzecz jaką ucinam, ale oczywiscie ze ten 1pkt mozna poswiecic zeby miec tego save na 6+ lub +5 w walce ale i tak ja przewaznie uzywam +1atak
symek. bohater z magiczna bronią zawsze musi uzywac magicznej broni i nie moze sobie wybierac z niemagiczną, wiec nie ma nawet sensu kupowania takich broni jezeli mamy magiczna bron
reszka, myśle, że rzucasz raz na głupote bo to caly oddzial jest glupi
symek. bohater z magiczna bronią zawsze musi uzywac magicznej broni i nie moze sobie wybierac z niemagiczną, wiec nie ma nawet sensu kupowania takich broni jezeli mamy magiczna bron
reszka, myśle, że rzucasz raz na głupote bo to caly oddzial jest glupi
OK już wiem ... nie kumałem co do mnie mówicie z tymi Ironfistami ... przeczytałem zapis w AB jeszcze raz . Po prostu coś mi sie ubzdurało ze iron fisty mogą służyc jako tarcze też poza kombatem ... czyli dają sejva też przed ostrzałem .
@_reszka ....Oczywiscie ze w walce daje sie dodatkowy atak
mój bład ze traktowałem to jak tarcze Sory za nieporozumienie .
@_reszka ....Oczywiscie ze w walce daje sie dodatkowy atak

Czcij Koze !!
Twoja Stara gra w Age of Sigmar !
Twoja Stara gra w Age of Sigmar !
- Bruenor Battlehammer
- Wodzirej
W takim razie radzę zapoznac się z ostatnią wersją BP, bo chyba gadasz głupoty 

putoa alasti avantoon! 

no własnie zapoznałem i sprawdziłem i proszę http://strony.aster.pl/barbaros/uscpl.pdf ostatnia strona punkt 16 podpunkt b
- Bruenor Battlehammer
- Wodzirej
Zwracam honor. Sprawdziłem tylko BP, a uściśleń już nie
uniżenie błagam o wybaczenie 

putoa alasti avantoon! 

czyli jak to teraz będzie?? mozna wziąść ironfista z magiczną bronią ale nie dostajemy wtedy bonusu +1 do save'a do walki ponieważ nie mamy zwykłej broni ALE teraz pozostaje pytanie czy poza walką dostajemy bonus skoro w uściśleniach sędziowskich jest napisane że działa jak zwykła tarcza i daje bonus przed ostrzałem i magią?? czyli wychodziło by nam że taki ironfist w połączeniu z magiczną bronią jest tarczą broniącą TYLKO przed obrazeniami zasięgowymy???
działa jak zwykła tarcza tj. +1 do sv - walcząc magiczną bronią nie masz bonusu za walkę na piechotę tarczą + hand weaponem tj + 2 do sv (magic weapon always ignore any special rules that apply to an ordinary weapon of the same time unless otherwise specified in the description of the weapon)
Ż.
P.S. choć osobiście sądzę że akurat drobne przymknięcia okiem na korzyść Ogrów są mile widziane, ale nie mnie o tym decydować
Ż.
P.S. choć osobiście sądzę że akurat drobne przymknięcia okiem na korzyść Ogrów są mile widziane, ale nie mnie o tym decydować

To ja czegoś nie rozumiem. Powiedz prosto i klarownie, empire capitan na piechotę , ha, shield, sword of might - ile ma as?Żaba pisze:działa jak zwykła tarcza tj. +1 do sv - walcząc magiczną bronią nie masz bonusu za walkę na piechotę tarczą + hand weaponem tj + 2 do sv (magic weapon always ignore any special rules that apply to an ordinary weapon of the same time unless otherwise specified in the description of the weapon)
Ż.
Ja zawsze gram dwurakami, więc ironfist właściwie tylko przed ostrzałem bym używał, ale ostatnio na papierze chcę dać bruiserowi jedyną sensowną broń jednoręczną, tj. 30 ptk. killing blow. Jak dostanie ironfista, ile będzie miał as przy ha? uważam, że tyle samo co capitan powyżej.
A na marginesie, (wcześniej jakoś nie miałem z tym problemów w środowisku), mój bruiser ma magic weapon dwuraka, szarżuję, czy mogę zadeklarować, że nie walczę dwurakiem tylko ogre clubem? questing knights chyba tak mogą (abo boh z q vow, dwurakiem i tarczą. dlatego teoretycznie też mogłem - ale z I3 się to nawet wtedy nie opłaca.
Ale jeśli wezmę ironfista, to rezygnując z dwuraka przy szarży ........ mogę zyskać shield albo +1A. A to już tworzy znacznie lepszy wachlarz możliwości. Oczywiście, podczas trwania cc już wyboru nie mogę zmienić.
A że w uściśleniach jest, że ironfist działa jak tacza we wszystkich aspektach, powinna być też możliwość zrobienia cayetan longsword + ironfist jako tarcza non stop.
To chyba koniec kombinacji.
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Nie móglbyś wybrać że bijesz ogre clubem, jeśli masz m. dwuraka to musisz nim bić. Breta jest wyjątkiem i ma to napisane w booku._reszka pisze: A na marginesie, (wcześniej jakoś nie miałem z tym problemów w środowisku), mój bruiser ma magic weapon dwuraka, szarżuję, czy mogę zadeklarować, że nie walczę dwurakiem tylko ogre clubem? questing knights chyba tak mogą (abo boh z q vow, dwurakiem i tarczą. dlatego teoretycznie też mogłem - ale z I3 się to nawet wtedy nie opłaca.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
Uznaję to za wyjaśnione, tyle że ja mam army book bretki (1 była armia) i pewnie stąd pomyłka. w/w opcji z oczywistych powodów nie grałem.Arbiter Elegancji pisze:_reszka pisze:
Nie móglbyś wybrać że bijesz ogre clubem, jeśli masz m. dwuraka to musisz nim bić. Breta jest wyjątkiem i ma to napisane w booku.
Ale kolega mi mówił, że jak ma coldów (DE), to szarżując może zdecydować się nie atakować lancą i walić hand weapon. Też jednak nie próbował - chodzi o ward bretki, 5+ przy S5.
Czyli tylko bretka (q.k.)i ew. black orks (trochę upgrade) mają taką możliwość, reszta jak ma magic weapon to nie ma możliwości walki inną bronią? I tak de facto gramy w ten sposób, ale miło to doprecyzować.
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
może wybrać czy wali z HW czy lancą, obie nie są magiczne. Gdyby mial herosa na CO z magiczną lancą, to by nie mógl wybierać, musialby walić lancą._reszka pisze: Ale kolega mi mówił, że jak ma coldów (DE), to szarżując może zdecydować się nie atakować lancą i walić hand weapon. Też jednak nie próbował - chodzi o ward bretki, 5+ przy S5.
dlaczego BO mieliby mieć taką możliwość ? (choć może o czymś nie wiem)_reszka pisze:Czyli tylko bretka (q.k.)i ew. black orks (trochę upgrade) mają taką możliwość
zgadza się._reszka pisze:reszta jak ma magic weapon to nie ma możliwości walki inną bronią?
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
chodziło mi o zasadę armed to do teef, ale to inna sytuacja przez brak magic weapon.Arbiter Elegancji pisze: dlaczego BO mieliby mieć taką możliwość ? (choć może o czymś nie wiem)
przyjmuję do wiadomościŻaba pisze:4+ (ciężka zbroja + tarcza), miałby 3 + jakby walczył zwykłym, niemagicznym HW
pzdr,
Ż.
Dzieki za odpowiedzi.