Szybkie pytania
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
-
- Powergamer Rozpiskowy
Re: Szybkie pytania
Na pewno w Tora Tora Tora na Targowej.
W Cytadeli. Mają tam Vallejo,P3 i farbki GW
http://www.cytadela.pl/modules.php?name ... le&sid=360
info o sklepie
Czy czerwony wash jest dobry w przyciemnianiu blood red i red gore?
na zdjęciach GW jest trochę różowy
http://www.cytadela.pl/modules.php?name ... le&sid=360
info o sklepie
Czy czerwony wash jest dobry w przyciemnianiu blood red i red gore?
na zdjęciach GW jest trochę różowy
Od jakiegoś czasu napalałem się na rzeźbienie, więc dzisiaj kupiłem sobie GS i dłutko. W domu rozpakowuje, odkrawam kawałeczek (w proporcji 2:1) i coś chciałem zrobić. Zacząlem machać dlutem, ale toto się strasznie lepi! Od razu się zniechęciłem i popróbowałem w innych proporcjach - jak więcej żółtego, to ciapa się robi, jak niebieskiego, gs robi się jak stara guma do żucia. Szczerze oczekiwałem czego innego, jak bardziej trwałej plasteliny, a nie mąki z wodą. Nie dało się uformować nawet najprostszych brył, a co dopiero bardziej skomplikowane kształty - i wszystko dlatego, że gs lepi się do wszystkiego, dłuta, palców, stołu. Na pewno robię coś źle, tylko pomóżcie mi, co...
-
- Chuck Norris
Trzeba bylo najpierw o nim poczytać, potem robić
Musisz mieć wilgotne łapy, narzędzia i miejsce pracy. Kapiszi?
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
Musisz mieć wilgotne łapy, narzędzia i miejsce pracy. Kapiszi?
- darksloniu
- Wałkarz
Ja osobiście korzystam z oleju lub wazeliny. Takie rozwiązanie pozwala na łatwiejsze gładzenie powierzchni (minimalizuje tarcie) i nie powoduje zaciągania materiału. Wada jest taka, że nie da się nakładać następnej warstwy GS przed stwardnieniem masy i oczyszczeniem (spirytus, benzyna). Po prostu się rozwarstwia i traci przyczepność.
Polecam też odczekać jakieś 5-7 min po wymieszaniu GS w proporcji 1:1.Chemikalia lekko odparują (czy coś w tym stylu:) ) i nabierze bardziej plastelinowej konsystencji.
W zależności w jakich proporcjach wymieszasz składniki, GS nabierze delikatnie różnych właściwości, ale chyba gdzieś to już było napisane więc nie będe dublował.
Polecam też odczekać jakieś 5-7 min po wymieszaniu GS w proporcji 1:1.Chemikalia lekko odparują (czy coś w tym stylu:) ) i nabierze bardziej plastelinowej konsystencji.
W zależności w jakich proporcjach wymieszasz składniki, GS nabierze delikatnie różnych właściwości, ale chyba gdzieś to już było napisane więc nie będe dublował.
Gdzieś czytałem (może nawet na tym forum), że jak się najpierw pomaluje gotową figurkę lakierem błyszczącym a później matowym, to kolory ładniej wyglądają. Położyłem warstwę błyszczącego i na to kilka warstw matowego. No i nadal płaszcz się świeci jak psu jajca. Ile trzeba nałożyć matowego GW żeby pokryć błyszczący Vallejo. I czy mat. Vallejo jest bardziej matowy i ogólnie lepszy niż mat. GW?
lakier gw nie jest tak do końca najlepszym wyborem do takiego manewru
spróbuj ( ale jak popsujesz model to będzie na ciebie
) jeszcze raz nałożyć tylko z jakiś 20-30cm
spróbuj ( ale jak popsujesz model to będzie na ciebie
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
to może w tym problem, kup ten w sprayu
Mat vallejo (w buteleczce) jest super. Kompletnie bezstresowy. Choc sie pieni i jest lekko mleczny to po zaschnieciu jest elegancko matowy i przezroczysty. GW w sprayu nie uzywałem, bo widzialem u kilku osob, ze jesli uzyjesz niewlasciwie, to zamiast matu masz gloss.
Poniewaz nie lubie ryzykowac, wybralem Vallejo. Ktore jest poza tym tansze, wydajniejsze i mozna wybrac, co chcesz polakierowac (bo nakladany jest pedzlem, wiec mozesz nielakierowac niektorych elementów, co np. przy bejcy jest duzym plusem). Minusem jest wieksza czasochlonnosc. Wiadomo, ze wiecej czasu zajmie machanie pedzelkiem, niz psik sprayem.
EDIT: Nawet nie wiedzialem, ze GW tez ma lakier w buteleczkach. Myslalem, ze maja tylko spray.![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Poniewaz nie lubie ryzykowac, wybralem Vallejo. Ktore jest poza tym tansze, wydajniejsze i mozna wybrac, co chcesz polakierowac (bo nakladany jest pedzlem, wiec mozesz nielakierowac niektorych elementów, co np. przy bejcy jest duzym plusem). Minusem jest wieksza czasochlonnosc. Wiadomo, ze wiecej czasu zajmie machanie pedzelkiem, niz psik sprayem.
EDIT: Nawet nie wiedzialem, ze GW tez ma lakier w buteleczkach. Myslalem, ze maja tylko spray.
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
http://www.serwetnik.abc24.pl/default.a ... pro=258371 - polecam, bardzo łatwo się używa i daje porządne matowe wykończenie.
Coś ode mnie: czym zmyć akryle Model Master z plastikowych figurek?
Denaturat nie działa, sprawdzałem.
Na różnych forach czytałem o cudach takich jak MrMuscle czy proszek do prania Dosia, ktoś miał z tym do czynienia?
Dodam, że nie chciałbym, żeby moje WAAAGH! się rozpuściło![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Denaturat nie działa, sprawdzałem.
Na różnych forach czytałem o cudach takich jak MrMuscle czy proszek do prania Dosia, ktoś miał z tym do czynienia?
Dodam, że nie chciałbym, żeby moje WAAAGH! się rozpuściło
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
zależy jeszcze od podkładu ale czarny zajebiście zmywa z białym ma problem, robi sie taka sluzowata powłoka
myłem tym plastikowych wojowników i wyszli jak nówki nawet klej ładnie poodchodził
myłem tym plastikowych wojowników i wyszli jak nówki nawet klej ładnie poodchodził