Rozpiski
Moderator: Kołata
Re: Rozpiski
napisz jak sie sprawdzilo, i zastanow sie jak by ci sie gralo z breta samymi dd , zadne klopy i czuki. to co utniesz na nich wsadz w bo. im wiekszy kloc tym latwiej ustoi lance a maszyny to free fragi dla pegazow. przy dobrej szarzy duza lanca bedzie miala wiecej szeregow niz twoj kloc.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293
To, że jest taka se to wiem bo grałem praktycznie taką przeciwko WE (zamiast czak były rydwany )...mam mieszane uczucia co do klop bo przy S=3 przeciwko rycerzykom to sipa na maksa.
NG i 3xF jak na razie przeciwko WE, WoCH i EMP to po prostu miodzio można powiedzieć, że NG to teraz dodatek do fanatyków
. Nawet pegazy dobrze "trafione" mogą mieć problem z nimi.
Tak myślę że wywalę te katapy i coś innego wymyśle na to miejsce wtedy i trolle do pilnowania maszyn nie potrzebne będą. Tylko czym ja wtedy trebuszet unieszkodliwię![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Loko czuki akurat na bertkę wydają mi się odpowiednie przy NoASv, dużej sile i przebijaniu mogą coś namieszać of kors jak uchronią się przed pegazami.
NG i 3xF jak na razie przeciwko WE, WoCH i EMP to po prostu miodzio można powiedzieć, że NG to teraz dodatek do fanatyków
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Tak myślę że wywalę te katapy i coś innego wymyśle na to miejsce wtedy i trolle do pilnowania maszyn nie potrzebne będą. Tylko czym ja wtedy trebuszet unieszkodliwię
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Loko czuki akurat na bertkę wydają mi się odpowiednie przy NoASv, dużej sile i przebijaniu mogą coś namieszać of kors jak uchronią się przed pegazami.
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek
rozpa na parówke z breta, bez lordow. u kolegi bedzie treb, baner z ognistymi atakami i duzo pegazow.
1500
1 Black Orc Big Boss @ 129 Pts
General; Choppa; Heavy Armour
Martog's Best Basha [15]
Enchanted Shield [15]
Dragonhelm [10]
1 Black Orc Big Boss @ 119 Pts
Choppa; Heavy Armour; Battle Standard
Collar of Zorga [5]
1 Orc Shaman @ 125 Pts
Magic Level 2; Big Waagh; Choppa
Dispel Scroll [25]
34 Night Goblins @ 210 Pts
Netters; Shield; Standard; Musician
Night Goblin Boss
2 Fanatic
25 Orc Boyz @ 165 Pts
Choppa; Light Armour; Shield; Standard; Musician
28 Black Orcs @ 432 Pts
Heavy Armour; Standard; Musician
Morks Spirit Totem [50]
6 Trolls @ 240 Pts
1 Doom Diver @ 80 Pts
strasznie mi sie podoba na papierze, jutro bede ja testował. zastanawiem sie czy nie zamienic 25 boys (oddzial w sumie do poswiecenia ale jednoczesnie z potencjałem) na 2 fasty i 3 ng ale to breta ma byc mobliną stroną tej rozpy. herosi do nocnikow wchodza i modla sie zeby nikt ich z kb nie zdjoł. gienek w miare mocny ale bsb juz nie. za ciasne progi.
1500
1 Black Orc Big Boss @ 129 Pts
General; Choppa; Heavy Armour
Martog's Best Basha [15]
Enchanted Shield [15]
Dragonhelm [10]
1 Black Orc Big Boss @ 119 Pts
Choppa; Heavy Armour; Battle Standard
Collar of Zorga [5]
1 Orc Shaman @ 125 Pts
Magic Level 2; Big Waagh; Choppa
Dispel Scroll [25]
34 Night Goblins @ 210 Pts
Night Goblin Boss
2 Fanatic
25 Orc Boyz @ 165 Pts
28 Black Orcs @ 432 Pts
Heavy Armour; Standard; Musician
Morks Spirit Totem [50]
6 Trolls @ 240 Pts
1 Doom Diver @ 80 Pts
strasznie mi sie podoba na papierze, jutro bede ja testował. zastanawiem sie czy nie zamienic 25 boys (oddzial w sumie do poswiecenia ale jednoczesnie z potencjałem) na 2 fasty i 3 ng ale to breta ma byc mobliną stroną tej rozpy. herosi do nocnikow wchodza i modla sie zeby nikt ich z kb nie zdjoł. gienek w miare mocny ale bsb juz nie. za ciasne progi.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293
owszem nie jest ze snów. jakis pomysł?quas pisze:nie podoba mi sie bsb
z pegazami to jest takze bedzie 6+ paladyn wiec mam cie:P
Masz nielegalnie złożonego gienka. Nie może mieć DH i ES jednocześnie.
Może coś takiego:
1 Black Orc Big Boss @ 141.0 Pts
General; Choppa; Heavy Armour; Shield
Golden Sigil Sword [15.0]
Warboss Imbad's Iron Gnashas [30.0]
Collar of Zorga [5.0]
1 Black Orc Big Boss @ 160.0 Pts
Choppa; Battle Standard
Armour of Silvered Steel [45.0]
Luckstone [5.0]
Poza tym powiem szczerze że nie wiem czy BO to taki dobry wybór na BSB jak dajesz mu inną zbroję niż HA. Przy obecnym Quellu to może Ci zrobić masakrę w regimencie, a zawsze kosztuje sporo więcej niż Orkowy BSB
Może coś takiego:
1 Black Orc Big Boss @ 141.0 Pts
Golden Sigil Sword [15.0]
Collar of Zorga [5.0]
1 Black Orc Big Boss @ 160.0 Pts
Choppa; Battle Standard
Luckstone [5.0]
Poza tym powiem szczerze że nie wiem czy BO to taki dobry wybór na BSB jak dajesz mu inną zbroję niż HA. Przy obecnym Quellu to może Ci zrobić masakrę w regimencie, a zawsze kosztuje sporo więcej niż Orkowy BSB
z gienkiem masz racje. pokminie. w twojej konfiguracji nie starczy na maga a ja go potrzebuje. helm zawsze moze przejsc na bsb.
Siemka, to jest rozpiska na 2510 pkt:
1 Black Orc Warboss @ 229.0 Pts [Boar]
General; Heavy Armour; Shield
Martog's Best Basha [15.0]
Dawnstone [25.0]
Ironback Boar [35.0]
1 Night Goblin Shaman @ 115.0 Pts
Magic Level 2; Little Waagh
Dispel Scroll [25.0]
Ironcurse Icon [5.0]
1 Orc Shaman @ 90.0 Pts
Magic Level 1; Big Waagh; Choppa
Ruby Ring of Ruin [25.0]
1 * Night Goblin Big Boss @ 53.0 Pts
Great Weapon; Light Armour; Shield
Gold Sigil Sword [15.0]
29 Orc Big 'Uns @ 400.0 Pts [FCG]
Choppa; Spear; Light Armour; Shield;
War Banner [25.0]
39 Night Goblins @ 298.0 Pts [FCG]
Netters; Spear; Shield;
3 Fanatic @ [75.0] Pts
19 Orc Arrer Boyz @ 155.0 Pts
Choppa; Normal Bow; Light Armour; Musician, Orc Boss
4 Goblin Wolf Riders @ 100.0 Pts
Spear; Light Armour; Shield; Musician, Goblin Boss
1 Rock Lobber @ 80.0 Pts
Bully
1 Rock Lobber @ 80.0 Pts
Bully
1 Rock Lobber @ 80.0 Pts
Bully
9 Orc Boar Big 'Uns @ 355.0 Pts [FCG]
3 Squig Herd @ 30.0 Pts,
2 Night Goblin Herders
6 River Trolls @ 360.0 Pts
2 Pump Wagon @ 80.0 Pts
1 Doom Diver @ 80.0 Pts
Models in Army: 131
Total Army Cost: 2503.0
To będzie moja 1 bitwa OnG. Ta rozpiska jest stworzona na grę z TK. Wiem, że kolo będzie miał w rozpie 2 katapy i kasketa
. Jakieś sugestie, podpowiedzi?
1 Black Orc Warboss @ 229.0 Pts [Boar]
General; Heavy Armour; Shield
Dawnstone [25.0]
Ironback Boar [35.0]
1 Night Goblin Shaman @ 115.0 Pts
Magic Level 2; Little Waagh
Dispel Scroll [25.0]
Ironcurse Icon [5.0]
1 Orc Shaman @ 90.0 Pts
Magic Level 1; Big Waagh; Choppa
Ruby Ring of Ruin [25.0]
1 * Night Goblin Big Boss @ 53.0 Pts
Great Weapon; Light Armour; Shield
Gold Sigil Sword [15.0]
29 Orc Big 'Uns @ 400.0 Pts [FCG]
War Banner [25.0]
39 Night Goblins @ 298.0 Pts [FCG]
Netters; Spear; Shield;
3 Fanatic @ [75.0] Pts
19 Orc Arrer Boyz @ 155.0 Pts
Choppa; Normal Bow; Light Armour; Musician, Orc Boss
4 Goblin Wolf Riders @ 100.0 Pts
Spear; Light Armour; Shield; Musician, Goblin Boss
1 Rock Lobber @ 80.0 Pts
Bully
1 Rock Lobber @ 80.0 Pts
Bully
1 Rock Lobber @ 80.0 Pts
Bully
9 Orc Boar Big 'Uns @ 355.0 Pts [FCG]
3 Squig Herd @ 30.0 Pts,
2 Night Goblin Herders
6 River Trolls @ 360.0 Pts
2 Pump Wagon @ 80.0 Pts
1 Doom Diver @ 80.0 Pts
Models in Army: 131
Total Army Cost: 2503.0
To będzie moja 1 bitwa OnG. Ta rozpiska jest stworzona na grę z TK. Wiem, że kolo będzie miał w rozpie 2 katapy i kasketa
![d'oh! #-o](./images/smilies/eusa_doh.gif)
Ostatnio zmieniony 6 paź 2010, o 16:06 przez Erol, łącznie zmieniany 1 raz.
Solo pisze: Wjeba***** taką maskę że stoły powinny się załamać pod jej ciężarem.
u mnie przeciez ma ciezka zbroje.czarnuch ma lepszy ws, armed to da tef a siedzi w klocu ng z gienkiem i magiem wiec niech sobie queluje gobosy , jest tam ich pare. pozatym jestem tradycjonalistą:)loko pisze:Poza tym powiem szczerze że nie wiem czy BO to taki dobry wybór na BSB jak dajesz mu inną zbroję niż HA. Przy obecnym Quellu to może Ci zrobić masakrę w regimencie, a zawsze kosztuje sporo więcej niż Orkowy BSB
wczorajszy test słabawy z braku ogrania i pecha w kluczowym( 6 bo bije z gw po wrogim big bosie genku i zadali 1 rane.. przez co trole nie przepchneli 100 gobosow bo mial ld od gienia..) momencie. moze dzis bedzie lepiej.
quas +1
I osobiście uważam, że w tej edycji pumpy to sipa... lepiej mieć 2xDD
Pozmieniałem i pokombinowałem ...jutro na bretonię coś takiego chyba wystawię :
1 Black Orc Warboss @ 254.0 Pts
Talisman of Preservation [45.0]
Dragonhelm [10.0]
1 Orc Great Shaman @ 280.0 Pts
Waaagh! Miscast Table; Magic Level 4; Big Waagh; Choppa
Warboss Um's Best Big Boss At [30.0]
Nibbla's Itty Ring [20.0]
Channeling Staff [15.0]
1 Night Goblin Shaman @ 135.0 Pts
Waaagh! Miscast Table; Magic Level 2; Little Waagh
Staff of Sneaky Stealin' [50.0]
1 Orc Big Boss @ 145.0 Pts
Choppa; Battle Standard
Collar of Zorga [5.0]
29 Orc Big 'Uns @ 380.0 Pts
Morks Spirit Totem [50.0]
1 Orc Boss @ [15.0] Pts
24 Night Goblins @ 147.0 Pts
Shortbow
3 Fanatic @ [75.0] Pts
40 Night Goblins @ 242.0 Pts
3 Fanatic @ [75.0] Pts
29 Black Orcs @ 447.0 Pts
Heavy Armour; Standard
Nogg's Banner of Butchery [25.0]
1 Black Orc Boss @ [20.0] Pts
2 Spear Chukka @ 80.0 Pts
Bully
2 Bully @ [10.0] Pts
Choppa; Light Armour
6 Crew @ [0.0] Pts
Bully
2 Bully @ [10.0] Pts
Choppa; Light Armour
6 Crew @ [0.0] Pts
1 Doom Diver @ 80.0 Pts
3 Crew @ [0.0] Pts
1 Doom Diver @ 80.0 Pts
3 Crew @ [0.0] Pts
Total Army Cost: 2350.0
I osobiście uważam, że w tej edycji pumpy to sipa... lepiej mieć 2xDD
Pozmieniałem i pokombinowałem ...jutro na bretonię coś takiego chyba wystawię :
1 Black Orc Warboss @ 254.0 Pts
Talisman of Preservation [45.0]
Dragonhelm [10.0]
1 Orc Great Shaman @ 280.0 Pts
Waaagh! Miscast Table; Magic Level 4; Big Waagh; Choppa
Warboss Um's Best Big Boss At [30.0]
Nibbla's Itty Ring [20.0]
Channeling Staff [15.0]
1 Night Goblin Shaman @ 135.0 Pts
Waaagh! Miscast Table; Magic Level 2; Little Waagh
Staff of Sneaky Stealin' [50.0]
1 Orc Big Boss @ 145.0 Pts
Choppa; Battle Standard
Collar of Zorga [5.0]
29 Orc Big 'Uns @ 380.0 Pts
Morks Spirit Totem [50.0]
1 Orc Boss @ [15.0] Pts
24 Night Goblins @ 147.0 Pts
Shortbow
3 Fanatic @ [75.0] Pts
40 Night Goblins @ 242.0 Pts
3 Fanatic @ [75.0] Pts
29 Black Orcs @ 447.0 Pts
Heavy Armour; Standard
Nogg's Banner of Butchery [25.0]
1 Black Orc Boss @ [20.0] Pts
Bully
2 Bully @ [10.0] Pts
Choppa; Light Armour
6 Crew @ [0.0] Pts
Bully
2 Bully @ [10.0] Pts
Choppa; Light Armour
6 Crew @ [0.0] Pts
1 Doom Diver @ 80.0 Pts
3 Crew @ [0.0] Pts
1 Doom Diver @ 80.0 Pts
3 Crew @ [0.0] Pts
Total Army Cost: 2350.0
-
- Wałkarz
Na moje oko 40 gobosów to nieco za mało, lepiej dać te 30 pkt czy 60 pkt. więcej i otrzymać nieco mocarniejszy klocek. Może wyrzuciłbyś dwie spear chukki i zamiast nich nieco dopasił oddziały. Mi SC nigdy jakoś super nie sprawdzały lecz o warbossowych gustach się nie dyskutuję.
http://www.demland.info/dem/
Potężna dawka całkiem sporych ilości psów naraz (to wcale nie reklama)
1)nie ma czegos takiego jak mocarny klocek goblinow.
jezeli ma cokolwiek zabijac potrzebuja wloczni.
ale nie ma sie co oszukiwac-> pierwsze podejscie do breaka bez stubborna i koniec bajki.
2)chukki sa slabiutkie. lepiej dac klopki bo:
trafiasz najczesciej na 5+, bo w LT nie ma +1hit a d3rany niewiele robia.
a klopka to duzo potencjalnych hitow. a jak LT boli to dziura rozwiazuje wiele kwestii
3)olej itti ringa bo:
ryzyko dostania samemu rany przewyzsza jakiekolwiek plusy. zwlaszcza ze bretka raczej bedzie miala life magic wiec szybko te pojedyncze rany beda leczyc (no i 5+ward tez zaboli)
4)czarni. nie ma opcji. animozja to ZUO. lepiej byc o ewentualne 3-4 modele w plecy niz o oddzial.
5)zastanowilbym sie ewentualnie nad kolesiem zabraniajacym wardow. na bretke moze sie przydac
no i co najwazniejsze: bretka na takie punkty moze spokojnie wystawic 3 oddzialy pegazow, 2x duze realmy i grale. a tego raczej na czolo nie przyjmiesz. niby czarni maja potencjal ale sami moga zebrac trebka (mozna sie spodziewac 2)
chyba ze twoj przeciwnik eksperymentuje z rozpiska-szanse rosna.
jezeli ma cokolwiek zabijac potrzebuja wloczni.
ale nie ma sie co oszukiwac-> pierwsze podejscie do breaka bez stubborna i koniec bajki.
2)chukki sa slabiutkie. lepiej dac klopki bo:
trafiasz najczesciej na 5+, bo w LT nie ma +1hit a d3rany niewiele robia.
a klopka to duzo potencjalnych hitow. a jak LT boli to dziura rozwiazuje wiele kwestii
3)olej itti ringa bo:
ryzyko dostania samemu rany przewyzsza jakiekolwiek plusy. zwlaszcza ze bretka raczej bedzie miala life magic wiec szybko te pojedyncze rany beda leczyc (no i 5+ward tez zaboli)
4)czarni. nie ma opcji. animozja to ZUO. lepiej byc o ewentualne 3-4 modele w plecy niz o oddzial.
5)zastanowilbym sie ewentualnie nad kolesiem zabraniajacym wardow. na bretke moze sie przydac
no i co najwazniejsze: bretka na takie punkty moze spokojnie wystawic 3 oddzialy pegazow, 2x duze realmy i grale. a tego raczej na czolo nie przyjmiesz. niby czarni maja potencjal ale sami moga zebrac trebka (mozna sie spodziewac 2)
chyba ze twoj przeciwnik eksperymentuje z rozpiska-szanse rosna.
Nocniki na tą edycję są grywalne w dwóch ustawieniach:
1. Jak najtaniej dwudzistska z trzema fanolami, jako oddział kamikaze którego rola się kończy po wypuszczeniu fanoli
2. Z siatkami i fanolami w liczbie 40+ z zasadą horda, a grywalny jest tylko wtedy gdy jest nim postać do nabijania CR
Czaki- tylko wtedy gdy masz wiszące 35p. są dużo słabsze w porównaniu do poprzednije edycji ale są bardziej wystawialne niż np. squigi czy dziki(kawaleria ogólnie jest gorsza w tej edycji)
Katapulty- po prostu bomba, dobre tak jak i na gigantyczne klocki peichoty jak i pojedyńcze monstery, najlepiej dwie lub trzy.
1. Jak najtaniej dwudzistska z trzema fanolami, jako oddział kamikaze którego rola się kończy po wypuszczeniu fanoli
2. Z siatkami i fanolami w liczbie 40+ z zasadą horda, a grywalny jest tylko wtedy gdy jest nim postać do nabijania CR
Czaki- tylko wtedy gdy masz wiszące 35p. są dużo słabsze w porównaniu do poprzednije edycji ale są bardziej wystawialne niż np. squigi czy dziki(kawaleria ogólnie jest gorsza w tej edycji)
Katapulty- po prostu bomba, dobre tak jak i na gigantyczne klocki peichoty jak i pojedyńcze monstery, najlepiej dwie lub trzy.
"Księga Armii Nocnych Goblinów"( 09.11.2011
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii
No i po bitwie...
Zakończyła się ona masakrą... Bretonii z całej armii został jeden oddział łuczników (10/10 sztuk) i drugi oddział łuczników (7/10 sztuk).
- Klocek 40 goblinów przyjął na klatę 2 pełne lance rycerzy (były pełne w momencie szarży) zanim doszli fanatycy trochę ich przetrzebili. Przetrzymali z nimi 2 rundy po czym do starcia doszły czarne orki i z rycerzy nie było co zbierać.
- Czarne orki poza wyczyszczeniem lancy przy NG zjedli kolejną lancę z generałem
-Klocek orków zmasakrował hordę chłopów z magiem i lancę grali z BSB.
Przeciwnik postawił na rycerzy w lancach także nie było pegazów, ale tak ustawiłem armię że nawet gdyby je miał to by były nie efektywne.
SC i DD idealna sprawa na Bretonię NoASV bezcenne skasowały jedną całą lancę i pozdejmowały po jednym czy po dwa modele z pozostałych.
Ale osobiście uważam, że MVP bitwy to fanatycy![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Katapy na bretonię to dno i nikt mi nie wmówi że się na nich sprawdzą bo jak masz siłę 3 z ASV to nie ma o czym mówić przeciwko rycerzom.
Zakończyła się ona masakrą... Bretonii z całej armii został jeden oddział łuczników (10/10 sztuk) i drugi oddział łuczników (7/10 sztuk).
- Klocek 40 goblinów przyjął na klatę 2 pełne lance rycerzy (były pełne w momencie szarży) zanim doszli fanatycy trochę ich przetrzebili. Przetrzymali z nimi 2 rundy po czym do starcia doszły czarne orki i z rycerzy nie było co zbierać.
- Czarne orki poza wyczyszczeniem lancy przy NG zjedli kolejną lancę z generałem
-Klocek orków zmasakrował hordę chłopów z magiem i lancę grali z BSB.
Przeciwnik postawił na rycerzy w lancach także nie było pegazów, ale tak ustawiłem armię że nawet gdyby je miał to by były nie efektywne.
SC i DD idealna sprawa na Bretonię NoASV bezcenne skasowały jedną całą lancę i pozdejmowały po jednym czy po dwa modele z pozostałych.
Ale osobiście uważam, że MVP bitwy to fanatycy
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Katapy na bretonię to dno i nikt mi nie wmówi że się na nich sprawdzą bo jak masz siłę 3 z ASV to nie ma o czym mówić przeciwko rycerzom.
-
- Wałkarz
Black Orkasy to moim zdaniem najbardziej przydatny oddział w całej armii, 20 to co najmniej podstawka moich rozpisek. Jednakże użyci niewłaściwie są tak samo przydatni jak snotlingi, więc gra nimi to taka zasrana zręcznościówka. Doom divery - kolejna fajna sprawa, na bretkę faktycznie mocarne, spear chukk nie używam ale na papierze całkiem fajnie - noASV, przebija się przez rycerzy jak przez masełko jednak z trafieniem problemy. Orkowie również się spisali, mi nie zdarzyło się jeszcze aby załatwili grali ale chłopów tną nieźle. Nie rozumiem ludzi którzy sądzą że orkowie to plewa, koszt nie jest wygórowany, 4 wytrzymałości, sporo opcji wystawienia i świetnie trzymają bossów czyli są spoko.
http://www.demland.info/dem/