Pare noobowskich pytań v2
Moderator: Afro
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
- Slayer Zabójców
- Masakrator
Nie posiadam takich dobrodxiejstw, ale już ogarnąłem, że crusher może wykupić sobię pistoleciki, chociaż nie wiem po jakiego grzyba ma to robić ze swoim superior bs 2kubencjusz pisze:RTFM

- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
pistolet+ hand weapon= ahwSlayer Zabójców pisze:Nie posiadam takich dobrodxiejstw, ale już ogarnąłem, że crusher może wykupić sobię pistoleciki, chociaż nie wiem po jakiego grzyba ma to robić ze swoim superior bs 2kubencjusz pisze:RTFM
( choć chyba na kucu to nie działa bez bycia savage orkiem)
Hej, zajeżdżam z trochę dziwacznym pytaniem.
Jak szeroki jes ogr w barach?
Pytam w kontekście leadbelcherów. Chciałbym ich ręce razem z ręcznym cannonem przytroczyć do innego korpusu monstrous infantry i nie wiem czy będzie pasował. Tak π razy drzwi - od czego GS czy skalpel, ale chcę wiedzieć z grubsza jak to się ma i czy dobrym tropem idę.
Poza tym chciałbym zapytać, ile te części są warte? Z tego co mi wiadomo z battalionu który jest częstym wyborem mało kto tych panów składa. Ktoś może takie bitsy ma? Jeśli tak to ile by za nie chciał? (Może tylko symbolicznego browarka?
)
Jak szeroki jes ogr w barach?
Pytam w kontekście leadbelcherów. Chciałbym ich ręce razem z ręcznym cannonem przytroczyć do innego korpusu monstrous infantry i nie wiem czy będzie pasował. Tak π razy drzwi - od czego GS czy skalpel, ale chcę wiedzieć z grubsza jak to się ma i czy dobrym tropem idę.
Poza tym chciałbym zapytać, ile te części są warte? Z tego co mi wiadomo z battalionu który jest częstym wyborem mało kto tych panów składa. Ktoś może takie bitsy ma? Jeśli tak to ile by za nie chciał? (Może tylko symbolicznego browarka?

rozmiar jest bardzo podobny, ogry na MI moim zdaniem są jakiś ~1-1,5 mm chudsze ale to na tyle mało, że bez ceregieli można GS użyć a jeśli ktoś wrażliwy nie jest to i bez tego spokojnie sklei.
Co do ceny za komplet to zależy, jakbym miał wycenić to 5-10 zł jest ceną bardzo uczciwą.
A z tym nieskładaniem to tak do końca nie jest, niby nikt tym nie gra a sklejone mają wszyscy którzy nie robią ekoarmii, choć pewnie ze znalezieniem 1 kompletu nie powinno być problemu. Choć drożej Cię wyniesie dojazd do odbioru osobistego.
Co do ceny za komplet to zależy, jakbym miał wycenić to 5-10 zł jest ceną bardzo uczciwą.
A z tym nieskładaniem to tak do końca nie jest, niby nikt tym nie gra a sklejone mają wszyscy którzy nie robią ekoarmii, choć pewnie ze znalezieniem 1 kompletu nie powinno być problemu. Choć drożej Cię wyniesie dojazd do odbioru osobistego.
-
- Powergamer Rozpiskowy
Cześć.
Zaleci teraz lamizną, ale muszę zadać to pytanie.
Do tej pory grałem w WH40k i tam rozpy konstruowało się zupełnie inaczej. Tu natomiast, wyczytane w podręczniku, są te proporcje. Czytając jednak rozpiski niejednokrotnie widzę, że te proporcje są przekłamane i to baaardzo mocno.
Jak mam to rozumieć??
Pozdrawiam
Zaleci teraz lamizną, ale muszę zadać to pytanie.
Do tej pory grałem w WH40k i tam rozpy konstruowało się zupełnie inaczej. Tu natomiast, wyczytane w podręczniku, są te proporcje. Czytając jednak rozpiski niejednokrotnie widzę, że te proporcje są przekłamane i to baaardzo mocno.
Jak mam to rozumieć??
Pozdrawiam
Na przykładzie core, minimum 25% - czyli w rozpisce na 1000pkt musisz wydać przynajmniej 250pkt na oddziały core. Nie możesz mniej, ale możesz więcej.
Na przykładzie rare, max 25% - czyli w rozpisce na 1000pkt możesz wydać maksymalnie 250pkt na oddziały rare. Nie możesz więcej, ale możesz nie wydać ani punkta.
Pamiętaj, że każda armia musi mieć generała i minimalny core.
Na przykładzie rare, max 25% - czyli w rozpisce na 1000pkt możesz wydać maksymalnie 250pkt na oddziały rare. Nie możesz więcej, ale możesz nie wydać ani punkta.
Pamiętaj, że każda armia musi mieć generała i minimalny core.
-
- Powergamer Rozpiskowy
tak, tak to zrozumiałem czytając podręcznik. Nie mniej jednak chodzi mi o rozpy takie jak ta:
"Unnamed1500 Pts - Ogre Kingdoms Army
1 * Tyrant @ 320.0 Pts
General; Heavy Armour; Iron Fist
Crown of Command [35.0]
Talisman of Preservation [45.0]
Sword of Might [20.0]
1 Bruiser @ 141.0 Pts
Great Weapon; Light Armour; Battle Standard
1 Firebelly @ 205.0 Pts
Magic Level 2; Lore of Fire
Dispel Scroll [25.0]
Ruby Ring of Ruin [25.0]
8 Ironguts @ 394.0 Pts
Look-Out Gnoblar; Great Weapon; Heavy Armour; FCG
Standard of Discipline [15.0]
10 Gnoblars @ 25.0 Pts
Throwing Weapons
10 Gnoblars @ 25.0 Pts
Throwing Weapons
3 Maneaters @ 196.0 Pts
Poisoned Attacks; Sniper; Brace of Ogre Pistols (x3); Light Armour;
Musician
1 Sabretusk Pack @ 21.0 Pts
1 Ironblaster @ 170.0 Pts"
no chyba, że czegoś nie doczytałem w zasadach ogrów
1 * Tyrant @ 320.0 Pts
Crown of Command [35.0]
Sword of Might [20.0]
1 Bruiser @ 141.0 Pts
1 Firebelly @ 205.0 Pts
Dispel Scroll [25.0]
Ruby Ring of Ruin [25.0]
8 Ironguts @ 394.0 Pts
10 Gnoblars @ 25.0 Pts
Throwing Weapons
10 Gnoblars @ 25.0 Pts
Throwing Weapons
3 Maneaters @ 196.0 Pts
Musician
Nie rozumiem, czego nie rozumiesz :muadib1980 pisze:tak, tak to zrozumiałem czytając podręcznik. Nie mniej jednak chodzi mi o rozpy takie jak ta:
1 * Tyrant @ 320.0 Pts
Crown of Command [35.0]
Sword of Might [20.0]
1 Bruiser @ 141.0 Pts
1 Firebelly @ 205.0 Pts
Dispel Scroll [25.0]
Ruby Ring of Ruin [25.0]
8 Ironguts @ 394.0 Pts
10 Gnoblars @ 25.0 Pts
Throwing Weapons
10 Gnoblars @ 25.0 Pts
Throwing Weapons
3 Maneaters @ 196.0 Pts
Musician
Tyrant - LORD - 320 pkt (<25% z 1500 - OK)
Bruiser i Firebelly - HERO - łącznie 346 pkt (<25% z 1500 - OK)
IG + 2 x Gnoblary -CORE - łącznie 444 pkt (>25% z 1500 - OK)
ME + Sabretusk - SPECIAL - łącznie 217 pkt (<50% z 1500 - OK)
Ironblaster - RARE - 170 pkt (<25% z 1500 - OK)
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.
-
- Powergamer Rozpiskowy
aaaa i wszystko jasne, ja lorda i bohaterów wrzucałem do jednego wora zwanego HQ
To po WH40k 
dzięki, teraz już wszystko jasne

dzięki, teraz już wszystko jasne

- Slayer Zabójców
- Masakrator
Tak impacty Firebelliego mają zasadę Flaming, tak samo impacty Skraga mają zasadę Killing blow._reszka pisze:czy bull charge wykonywana przez firebellego stojącego w 1 szeregu ma cechę "flaming"?
Jak dla mnie tak, ale zapytam się.
Na małe punkty polecam Firebelliego, Fireball to jedno z lepszych zaklęć na taki rozmiar bitew. Dodatkowo flaming attacki i breath weapon bardzo pomagają, szczególnie w małych bitwach.Mateo pisze:lepszy firebelly czy rzeźnik na małe pkt do oddziału 9 iron?
Ostatnio zmieniony 2 paź 2014, o 08:11 przez Slayer Zabójców, łącznie zmieniany 1 raz.

Magia firebellego jednak szału nie robi. Firebelly jest jednak musem do rozważenia z uwagi na płonące ataki. Ogry mają albo jego albo sztandar. (pomijam RRoR, bo na regenerację szału nie zrobi praktycznie nigdy).Na małe punkty polecam Firebelliego, Fireball to jedno z lepszych zaklęć na taki rozmiar bitew. Dodatkowo flaming attacki i breath weapon bardzo pomagają, szczególnie w małych bitwach.Mateo pisze:lepszy firebelly czy rzeźnik na małe pkt do oddziału 9 iron?
Każdy Tyrant składając rozpiskę, musi świadomie zdecydować się na 1 z 3 opcji:
a) gram bez płonących ataków (i abdomka, trolle i 0 z life boli jak cholera)
b) płonący sztandar (ale na kim? Jak na maneatersach poison-sniper, to ward 2+ często zabierze idealne cele)
c) Firebelly.
Firebelly ma mega minus, bo w armii musi być GUT. I niestety, na dużym magu chcemy mieć inną domenę. Gdyby nie to, firebelly byłby w każdej rozpisce. Ale na małe punkty nie ma tego problemu, bo alternatywą dla Fire jest GUT.
- Slayer Zabójców
- Masakrator
Jeżeli nie ma rzeźnika to w armii nie musi byc gut magic, dlatego na małe punkty Firebelly jest idealny. Poza tym ja wiele razy grałem na dużym rzeźniku z ogrzą magią i jest ona świetna, duże trollgutsy czasem potrafią wygrać gre._reszka pisze: Firebelly ma mega minus, bo w armii musi być GUT. I niestety, na dużym magu chcemy mieć inną domenę. Gdyby nie to, firebelly byłby w każdej rozpisce. Ale na małe punkty nie ma tego problemu, bo alternatywą dla Fire jest GUT.

_reszka miał na myśli, że jeśli chcesz mieć dużego rzeźnika z inną domenę niż GUT i Firebelly'ego, to zmusza cię to do dodatkowego małego rzeźnika.Slayer Zabójców pisze:Jeżeli nie ma rzeźnika to w armii nie musi byc gut magic, dlatego na małe punkty Firebelly jest idealny. Poza tym ja wiele razy grałem na dużym rzeźniku z ogrzą magią i jest ona świetna, duże trollgutsy czasem potrafią wygrać gre.
To zależy od taktyki. 9 modeli najlepiej rozłożyć tak:
Jednakże, jeśli masz 12 modeli (9 i 3 herosów) to możesz ich ustawić tak:
Jest to formacja tzw. defensywna, natomiast:
To formacja ofensywna.
Nie muszę pisać, że FCG to obowiązek?

Jednakże, jeśli masz 12 modeli (9 i 3 herosów) to możesz ich ustawić tak:

Jest to formacja tzw. defensywna, natomiast:

To formacja ofensywna.
Nie muszę pisać, że FCG to obowiązek?

Wierzę w Wolny Rynek, Niewidzialną Jego Rękę, kuców obcowanie, Unii rozwiązanie, lewaków zaoranie, Wolną Polskę. Amen.