Moja wina. Starałem się tylko odpowiedzieć na pytanie dotyczące opłacalności szeregowych figurek-ludzików od GW (gdy ktoś tam się spytał o figurki Warlord Games), po to więc przeprowadziłem test. Oczywiście większość dyskusji związanych ze sprzedażą odbyła się na PW.To już drugi raz ugadujecie się tutaj o kupnie/sprzedaży czegokolwiek, pierwszą wymianę zignorowałem, przenieście się na PM-ki albo do "Giełdy..." bo z tematu śmietnik robicie
zwłaszcza tyczy się Panów:
@Wychwa
@Martin
@PiotrB
Pytania i odpowiedzi
Moderator: #helion#
- Martin von Carstein
- Kradziej
Re: Pytania i odpowiedzi
Grałem ostatnio moją pierwszą bitwę nowym imperium na 3000 pkt. przeciwko bretonii.
Niestety przegrana 15:5, ale już wiem co było źle, rozpa zła na takie duże punkty i nie za dobrze się rozstawiłem.
W czasie gry wynikł spór miedz mną a przeciwnikiem o pancerz jazdy na demigryfach:
Dałem im halabardy i przez to znajomy uważał że według zapisu w podręczniku głównym mają 2+ as w walce
gdyż nie mogą używać tarczy. graliśmy tak całą bitwę.
Czy demisie z halabardami mają as 2+ czy 1+ (jako że to halabarda kawaleryjska i na figsach jeźdźcy trzymają je w jednej ręce a w drugiej tarcze)?
Niestety nigdzie nie ma zasad odnośnie halabardy kawaleryjskiej a przy opisie demigryfów w podręczniku jest opcja lancy lub halabardy. Nie ma zapisu że mogą wymienić lance i tarcze na halabardę, tylko samą lancę.
Niestety przegrana 15:5, ale już wiem co było źle, rozpa zła na takie duże punkty i nie za dobrze się rozstawiłem.
W czasie gry wynikł spór miedz mną a przeciwnikiem o pancerz jazdy na demigryfach:
Dałem im halabardy i przez to znajomy uważał że według zapisu w podręczniku głównym mają 2+ as w walce
gdyż nie mogą używać tarczy. graliśmy tak całą bitwę.
Czy demisie z halabardami mają as 2+ czy 1+ (jako że to halabarda kawaleryjska i na figsach jeźdźcy trzymają je w jednej ręce a w drugiej tarcze)?
Niestety nigdzie nie ma zasad odnośnie halabardy kawaleryjskiej a przy opisie demigryfów w podręczniku jest opcja lancy lub halabardy. Nie ma zapisu że mogą wymienić lance i tarcze na halabardę, tylko samą lancę.
Nie ma czegoś takiego jak halabarda kawaleryjska w zasadach. Po prostu GW tak nazwało halabardy na demigryfach.
Ale są to najnormalniejsze halabardy. Czyli w strzelaniu mają 1+, a w cc muszą używać broni specjalnej czyli mają 2+.
Demigryfy nie są osamotnione w takim genialnym rozwiązaniu (dwuręczna broń i tarcza) w naszym booku, wystarczy spojrzeć na halabardników i to, że mogą brać tarcze.
Ale są to najnormalniejsze halabardy. Czyli w strzelaniu mają 1+, a w cc muszą używać broni specjalnej czyli mają 2+.
Demigryfy nie są osamotnione w takim genialnym rozwiązaniu (dwuręczna broń i tarcza) w naszym booku, wystarczy spojrzeć na halabardników i to, że mogą brać tarcze.

Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.
Czy poisony działają na maszyny?
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę (), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
![]()
-
- Wałkarz
Nie mogłem tego znaleźć w temacie i wyszukiwarce, a nurtuje mnie od pewnego czasu pytanie: czy istnieje możliwość, by żołnierze Imperium otrzymali frenzy? Chodzi mi głównie o wykorzystanie go razem z zasadami jednostek pomocniczych i głównych.
Altar ma tylko stuborna i jeszcze za 10 pkt można mu wykupić terror ;]
Też nad tym myślałem i jedyne co przychodzi mi do głowy to frenzy z mieczyka dla bohatera. Wtedy detki chyba też powinny kulać na berzerk rage (tj zdaj ld albo szarżujesz).gruby100004 pisze:Nie mogłem tego znaleźć w temacie i wyszukiwarce, a nurtuje mnie od pewnego czasu pytanie: czy istnieje możliwość, by żołnierze Imperium otrzymali frenzy? Chodzi mi głównie o wykorzystanie go razem z zasadami jednostek pomocniczych i głównych.
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.
Frenzy ma tylko właściciel miecza, więc nie przekazuje jej oddziałowi.Bizim pisze:Też nad tym myślałem i jedyne co przychodzi mi do głowy to frenzy z mieczyka dla bohatera. Wtedy detki chyba też powinny kulać na berzerk rage (tj zdaj ld albo szarżujesz).gruby100004 pisze:Nie mogłem tego znaleźć w temacie i wyszukiwarce, a nurtuje mnie od pewnego czasu pytanie: czy istnieje możliwość, by żołnierze Imperium otrzymali frenzy? Chodzi mi głównie o wykorzystanie go razem z zasadami jednostek pomocniczych i głównych.
Niestety ani w rb, ani w naszym ab nie ma tekiego szandaru.Kordelas pisze:A sztandar dający szał?
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę (), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
![]()