Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

Zablokowany
Awatar użytkownika
Heinrich K.
Mudżahedin

Re: Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka

Post autor: Heinrich K. »

A tak btw jeżeli ustawię podstawkę rydwamową bokiem, prostopadle do działa, to czy przeciwnik może legalnie strzelić na dwa wyniki na kostce artyleryjskiej?

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Heinrich K. pisze:A tak btw jeżeli ustawię podstawkę rydwamową bokiem, prostopadle do działa, to czy przeciwnik może legalnie strzelić na dwa wyniki na kostce artyleryjskiej?
Podstawka ma 50mm a dwa cale to 50,08 mm. 8)
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

Awatar użytkownika
Heinrich K.
Mudżahedin

Bezcenne 0,08 mm, chyba bede zabieral na bitwe ekierke i katomierz :)
Ostatnio zmieniony 12 lip 2012, o 11:18 przez Heinrich K., łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Heinrich K. pisze:Bezcenne 0,08 mm, chyba bede zabieral na bitwe ekierke i kontomierz :)
Powiedz przeciwnikowi że ustawiasz prostopadle i tyle.
A "kontomierz" to jakiś program do mierzenia wydatków na koncie bankowym ? :roll:

Awatar użytkownika
Lucyfer
Chuck Norris

Post autor: Lucyfer »

Grolshek pisze:A "kontomierz" to jakiś program do mierzenia wydatków na koncie bankowym ? :roll:
On chce policzyć ile zarobi na takim postawieniu smoka :lol2:
Obrazek

Awatar użytkownika
Heinrich K.
Mudżahedin

Eh, nawet nie zwrocilem uwagi ze takiego babola posadzilem. #-o
dzieki juz poprawiam na rownie groteskowo brzmiacy "katomierz"

Awatar użytkownika
Lucyfer
Chuck Norris

Heinrich K. pisze:Eh, nawet nie zwrocilem uwagi ze takiego babola posadzilem. #-o
dzieki juz poprawiam na rownie groteskowo brzmiacy "katomierz"
Po prostu
Obrazek
ruszyli do akcjii
Obrazek

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Heinrich K. pisze:Bezcenne 0,08 mm, chyba bede zabieral na bitwe ekierke i katomierz :)
Dzięki temu cieżej jest go trafić z działa, wchodzi tylko jeden wynik, a nie dwa.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Wystarczy zmienić kąt strzału o kilka stopni i przecięcie linii strzału i podstawki rydwanowej przekroczy te 50,08 mm.
"Armia baranów dowodzona przez lwa jest silniejsza niż armia lwów dowodzona przez barana"

Obrazek

Awatar użytkownika
Heinrich K.
Mudżahedin

Heh i to jest ten moment w ktorym wyciagam katomierz :twisted:

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Potrzebne odchylenie to 11 stopni by trafiać już na dwa wyniki.
Działo musi stać ponad 88 cm (ok. 35") od smoka by nie było wstanie zrobić takiego kąta (oczywiście pod warunkiem, że podstawka smoka stoi prostopadle - punkt mierzony na środku boku podstawki).
Obrazek

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Asassello pisze:Potrzebne odchylenie to 11 stopni by trafiać już na dwa wyniki.
Działo musi stać ponad 88 cm (ok. 35") od smoka by nie było wstanie zrobić takiego kąta (oczywiście pod warunkiem, że podstawka smoka stoi prostopadle - punkt mierzony na środku boku podstawki).
:shock: :shock: :shock:
Leżę ! Autentycznie leżę i kwiczę :lol2:

Tym samym mamy odpowiedź. Jeśli jesteś działem powyżej 35" to trafiasz na jeden wynik. Proste i skuteczne =D>

Awatar użytkownika
Heinrich K.
Mudżahedin

=D> Asassello, widać kto tu jest PRO ! 8)

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

jakby co to są tylko przybliżone szacunki, choć robiąc zaokrąglenia zawsze brałem negatywny scenariusz, tak, że te 35" starcza na pewno.

Z ciekawostek tego samego typu, to trzeba pamiętać że orły (40x40) prawie zawsze trafiane są na jednym wyniku. Trzeba stać prawie idealnie po przekątnej do działa by łapały się 2 wyniki.
Obrazek

Awatar użytkownika
Lucyfer
Chuck Norris

Czyli orły są jednak na 40x40... Wiedziałem!
Obrazek

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Lucyfer pisze:Czyli orły są jednak na 40x40... Wiedziałem!
Nadal nie wiem, czemu miały by mieć podstawki 40x40, skoro w boxie/blisterku znajduje się 50x50, no ale ok, niech będzie :roll:
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

40x40
takie miały zawsze o mają obecnie, nie szukajcie dziury w całym, z resztą, chyba lepsze takie niż jakieś 50?
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Jakie będą mieć takimi będę grać, ale nie chcę, aby po wyjściu Finecastu okazało się, że rozmiar podstawki się zmieni, a jak już na tym forum pisałem, posiadam 2 boxy Great Eagle: http://www.games-workshop.com/gws/catal ... prod790888 i jest w nich podstawka 50x50. Czemu tak jest i z czego wynika fakt, że "zawsze się grało na 40x40"?
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Lucyfer
Chuck Norris

Azurix pisze:Jakie będą mieć takimi będę grać, ale nie chcę, aby po wyjściu Finecastu okazało się, że rozmiar podstawki się zmieni, a jak już na tym forum pisałem, posiadam 2 boxy Great Eagle: http://www.games-workshop.com/gws/catal ... prod790888 i jest w nich podstawka 50x50. Czemu tak jest i z czego wynika fakt, że "zawsze się grało na 40x40"?
Robiłeś MO czy od kogoś kupiłeś?
Obrazek

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Asassello pisze:Potrzebne odchylenie to 11 stopni by trafiać już na dwa wyniki.
Jak Ty to liczyłeś?

Mamy trójkąt prostokątny powstały z przecięcia podstawki prostą prostopadłą i prostą pod kątem a. Przyprostokątna ma 50mm bo to szerokość podstawki, natomiast przeciwprostokątna ma mieć te 50,08mm.

cos(a)=50/50,08
a=arccos(50/50,08)

W wyniku czego otrzymujemy że a=3,238980206 stopni. Stąd już bez liczenia wnioskuję, że
nie ma takiego stołu do battla, żeby taki smoczek mógł jakoś się obronić przed dwoma wynikami na kostce artyleryjskiej.
"Armia baranów dowodzona przez lwa jest silniejsza niż armia lwów dowodzona przez barana"

Obrazek

Zablokowany