Odlewanie własnych elementów

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Poza uzyskaniem kilkuset stopniowych temperatur i umiejętność zamieszania tego - no to faktycznie żadna filozofia :roll:

(mówiąc po ludzku: Skejwen, nie chrzań, waść)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Kerim
Master Convertor

Post autor: Kerim »

skejwen pisze:costam sie psulo na laborkach :)
a co studiujesz/studjowałeś?

Budda
Chuck Norris

Post autor: Budda »

Kerim pisze: Ludzie, mamy tu chemika!
wlasnie tak

Awatar użytkownika
skejwen
Mudżahedin

Post autor: skejwen »

Tomash pisze:Poza uzyskaniem kilkuset stopniowych temperatur i umiejętność zamieszania tego - no to faktycznie żadna filozofia :roll:

(mówiąc po ludzku: Skejwen, nie chrzań, waść)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Palnik_Bunsena i wszystko robi sie jasne i cieple ;)

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Wiem co to palnik Bunsena. Miałem 4 lata takiej chemii w liceum, że do dziś chodzę na terapię dla Anonimowych Chemików ;)

OK, załóżmy że masz rozwiązany problem grzania i tygla. Z czego zrobisz formę, która wytrzyma takie temperatury?
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
skejwen
Mudżahedin

98 stopni?? nie znam sie na formach silikonowych, ale bez watpienia cos by sie znalazlo ;)

btw. na cholere taka dyskusja? ;0

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Dyskusja jest żeby uświadomić Ci, że lania w metalu bez specjalistycznego sprzętu "nie razbieriosz". A wszelkie próby grożą zrobieniem sobie krzywdy.

Awatar użytkownika
skejwen
Mudżahedin

ano - czasy epoki brazu i zelaza juz sie skonczyly :)

Awatar użytkownika
Kerim
Master Convertor

skejwen pisze:btw. na cholere taka dyskusja? ;0
bo jest ewentualna szansa że któryś weżmie i spróbuje (jakoś na 5+)
a wtedy jest szansa że mu w końcu wyjdzie (to już na 6+)
no i reszta skorzysta albo z know-how albo z usług odlewniczych (jeśli już się uda, to takie coś oceniam na 3+)

Awatar użytkownika
Siasek
Falubaz

Post autor: Siasek »

a moze forma z kartofla? :D

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Skaven »

A ma ktoś może link do sklepu internetowego gdzie można zamówić AXSON F31? Bo na ich stronie głównej nie bardzo się da :?

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

ArkadyMiniStudio handluje axsonami na alledrogo.

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

Post autor: Esco »

Polecam zakup zestawu mlodego hutnika :P

Awatar użytkownika
Torin
Wałkarz

Post autor: Torin »

Ze znajomym odlewaliśmy ciałka do ogrów z mieszanki cyny i ołowiu w formie silikonowej, wszystko podgrzane na domowej kuchence i wyszlo ok ( jesli zbyt wysoko rozgrzejecie cyne powstaną bombeliki). Za kilka dni będe eksperymentować z formą gutter runnersów:) jak wyjda dam zdjęcia i napisze co to za silikon, ale jesli ktoś ma znajomych na studiach metalurgi to pewnie będą w stanie załatwić odrobine na forme:)

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

A jak wyglądała zawartość tych składników procentowo w stopie i czy robiłeś to jakoś sam czy kupiłeś gdzieś już gotowy stop?

Awatar użytkownika
Torin
Wałkarz

Post autor: Torin »

Jest do kupienia w sklepach z metalami, stop cyny i ołowiu 60%/40% zdaje sie najtaniej wychodzi, formy wyszły ok tylko z małym defektem, zapomnieliśmy posmarować czymś figórki i w kilku miejscach przywarły do silikonu, z plastikiem naszczęście niema tego problemu.

Awatar użytkownika
skejwen
Mudżahedin

Torin pisze:Jest do kupienia w sklepach z metalami, stop cyny i ołowiu 60%/40%
znaczy sie cos jak stop lutowniczy ;)

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Torin pisze:Jest do kupienia w sklepach z metalami, stop cyny i ołowiu 60%/40%
A mozesz dać namiar na taki sklep bo u mnie w Kraku nie moge nic takiego obczaić. Najlepiej jakby przez neta sprzedawali

A co do formy to z mojego sylikonu z którego wychodzą idealne formy nic się nie przykleja bez żadnego smarowania :wink: Można taki sylikon kupić w sklepach dla plastyków.

Awatar użytkownika
Patrycja Polkowska
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Patrycja Polkowska »

Ale wy smuty piszecie!!!! Pierwsze słyszę żeby forma była problemem!!!!

takie gadanie że łatwo odlać trudno formę to tłumaczenie hmmm... ominę ten kawałek

Forma kosztuje od 30-60 zł u jubilera!!! jest wielorazowego użytku i na pewno jest dobrze zrobiona, ja osobiście odlewam figurki u jubilera (25zl mosiądz!) za sztukę... cena śmieszna jak za bohatera na dziku :)

Awatar użytkownika
Kerim
Master Convertor

Patrycja Polkowska pisze:Ale wy smuty piszecie!!!! Pierwsze słyszę żeby forma była problemem!!!!

takie gadanie że łatwo odlać trudno formę to tłumaczenie hmmm... ominę ten kawałek

Forma kosztuje od 30-60 zł u jubilera!!! jest wielorazowego użytku i na pewno jest dobrze zrobiona, ja osobiście odlewam figurki u jubilera (25zl mosiądz!) za sztukę... cena śmieszna jak za bohatera na dziku :)
weż to wytułmacz detalicznie
Idziesz do jubilera, dajesz kolo na dziku, i odbierasz takiego samego z mosiądzu za 25zł?
No, moze przy jednym kolesiu to się opłaca...

ODPOWIEDZ