Odlewanie własnych elementów
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Poza uzyskaniem kilkuset stopniowych temperatur i umiejętność zamieszania tego - no to faktycznie żadna filozofia
(mówiąc po ludzku: Skejwen, nie chrzań, waść)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
http://pl.wikipedia.org/wiki/Palnik_Bunsena i wszystko robi sie jasne i ciepleTomash pisze:Poza uzyskaniem kilkuset stopniowych temperatur i umiejętność zamieszania tego - no to faktycznie żadna filozofia
Wiem co to palnik Bunsena. Miałem 4 lata takiej chemii w liceum, że do dziś chodzę na terapię dla Anonimowych Chemików
OK, załóżmy że masz rozwiązany problem grzania i tygla. Z czego zrobisz formę, która wytrzyma takie temperatury?
OK, załóżmy że masz rozwiązany problem grzania i tygla. Z czego zrobisz formę, która wytrzyma takie temperatury?
Dyskusja jest żeby uświadomić Ci, że lania w metalu bez specjalistycznego sprzętu "nie razbieriosz". A wszelkie próby grożą zrobieniem sobie krzywdy.
bo jest ewentualna szansa że któryś weżmie i spróbuje (jakoś na 5+)skejwen pisze:btw. na cholere taka dyskusja? ;0
a wtedy jest szansa że mu w końcu wyjdzie (to już na 6+)
no i reszta skorzysta albo z know-how albo z usług odlewniczych (jeśli już się uda, to takie coś oceniam na 3+)
a moze forma z kartofla?
A ma ktoś może link do sklepu internetowego gdzie można zamówić AXSON F31? Bo na ich stronie głównej nie bardzo się da
Moja oferta malarska:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 75#p136275
Hellfire Studio:
http://www.hellfirestudio.com.pl
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 75#p136275
Hellfire Studio:
http://www.hellfirestudio.com.pl
ArkadyMiniStudio handluje axsonami na alledrogo.
Ze znajomym odlewaliśmy ciałka do ogrów z mieszanki cyny i ołowiu w formie silikonowej, wszystko podgrzane na domowej kuchence i wyszlo ok ( jesli zbyt wysoko rozgrzejecie cyne powstaną bombeliki). Za kilka dni będe eksperymentować z formą gutter runnersów:) jak wyjda dam zdjęcia i napisze co to za silikon, ale jesli ktoś ma znajomych na studiach metalurgi to pewnie będą w stanie załatwić odrobine na forme:)
A jak wyglądała zawartość tych składników procentowo w stopie i czy robiłeś to jakoś sam czy kupiłeś gdzieś już gotowy stop?
Jest do kupienia w sklepach z metalami, stop cyny i ołowiu 60%/40% zdaje sie najtaniej wychodzi, formy wyszły ok tylko z małym defektem, zapomnieliśmy posmarować czymś figórki i w kilku miejscach przywarły do silikonu, z plastikiem naszczęście niema tego problemu.
A mozesz dać namiar na taki sklep bo u mnie w Kraku nie moge nic takiego obczaić. Najlepiej jakby przez neta sprzedawaliTorin pisze:Jest do kupienia w sklepach z metalami, stop cyny i ołowiu 60%/40%
A co do formy to z mojego sylikonu z którego wychodzą idealne formy nic się nie przykleja bez żadnego smarowania Można taki sylikon kupić w sklepach dla plastyków.
- Patrycja Polkowska
- "Nie jestem powergamerem"
Ale wy smuty piszecie!!!! Pierwsze słyszę żeby forma była problemem!!!!
takie gadanie że łatwo odlać trudno formę to tłumaczenie hmmm... ominę ten kawałek
Forma kosztuje od 30-60 zł u jubilera!!! jest wielorazowego użytku i na pewno jest dobrze zrobiona, ja osobiście odlewam figurki u jubilera (25zl mosiądz!) za sztukę... cena śmieszna jak za bohatera na dziku
takie gadanie że łatwo odlać trudno formę to tłumaczenie hmmm... ominę ten kawałek
Forma kosztuje od 30-60 zł u jubilera!!! jest wielorazowego użytku i na pewno jest dobrze zrobiona, ja osobiście odlewam figurki u jubilera (25zl mosiądz!) za sztukę... cena śmieszna jak za bohatera na dziku
weż to wytułmacz detaliczniePatrycja Polkowska pisze:Ale wy smuty piszecie!!!! Pierwsze słyszę żeby forma była problemem!!!!
Idziesz do jubilera, dajesz kolo na dziku, i odbierasz takiego samego z mosiądzu za 25zł?
No, moze przy jednym kolesiu to się opłaca...