Regulamin Listy Ligowej - swieta_barbara i Xet

Tematy z poprzednich sezonów LL

Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Szmajson
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Re: Regulamin Listy Ligowej - swieta_barbara i Xet

Post autor: Szmajson »

czyli pod

Kod: Zaznacz cały

- dla turnieju lokalnego maksymalną ilość punktów ( 100 ) otrzymujemy gdy frekwencja wynosi minimum 20 graczy
- dla turnieju master maksymalną ilość punktów ( 300 ) otrzymujemy gdy frekwencja wynosi minimum 60 graczy[/b]

mozmy dopisac:

W przypadku frekwnecji która nie osięgnęła minimum, punkty będą naliczane zależnie od ilości graczy (uwzględnone w formule z punktu 5.2).

czy coś takiego :D
Spokój to kłamstwo, jest tylko pasja. Dzięki pasji, osiągam siłę. Dzięki sile, osiągam potęgę. Dzięki potędze, osiągam zwycięstwo.

Obrazek

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

No i super :)

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

PRzy rozmowach na temat Wielkiego Drakonu wyszla kwestia ilosci sedziow na masterach i proby wykorzystania opcji , ze nie ma nic apropo "grajacych sedziow" , jak dla mnie jest to po prostu przeoczenie podczas pisania regulaminu , bo oczywiscie chodzilo nam o niegrajacych sedziow "spoza klubu organizujacego turniej"

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

Racja
Czyli chcemy zmienić :

5.3 Turniej klasy master musi posiadać sędziów. Przynajmniej jeden z sędziów nie może być członkiem klubu, który organizuje turniej.

na

5.3 Turniej klasy master musi posiadać sędziów. Przynajmniej jeden z sędziów musi być osobą niegrającą pochodząc z innego klubu niż ten, który organizuje turniej.

?

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Dokladnie

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

W rugulaminie znalazl sie jeden blad.
2.3 Klub uzyskuje jedno miejsce na Liście Ligowej od razu po zorganizowaniu trzech turniejów lokalnych w sezonie bieżącym, lub ubiegłym.
Powinno byc:
2.3 Klub uzyskuje jedno miejsce na Liście Ligowej od razu po zorganizowaniu trzech turniejów lokalnych w sezonie bieżącym lub za zorganizowanie trzech turniejów lokalnych w sezonie ubiegłym.

Warto to poprawic.
Przydaloby sie zrobic tez ladny PDF i wrzucic go na strone ligi (tam jeszcze stary jest do sciagniecia).

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

W regulaminie jest poważny błąd :)
5.2 Punkty rankingowe poszczególnych graczy na turnieju lokalnym oblicza się według wzoru:
19*(n-x+1)/n +1 ( gdzie „n” to całkowita liczba graczy, a „x” to zajęte w turnieju miejsce )
5.3 Punkty rankingowe poszczególnych graczy na turnieju master oblicza się według wzoru:
59*(n-x+1)/n +1 ( gdzie „n” to całkowita liczba graczy, a „x” to zajęte w turnieju miejsce )
To są złe formuły. Prawidłowe formuły to naliczania punktów są takie:

Jeżeli w turnieju jest 20 lub więcej osób wygląda ona tak:
LICZBA CAŁKOWITA Z: ((n-x)*(99/(n-1))+1)

Jeżeli mniej niż 20 osób, to formuła jest taka:
LICZBA CAŁKOWITA Z: ((n-x)*((5*n-1)/(n-1))+1)
i dla masterów

Jeżeli w turnieju jest 60 lub więcej osób wygląda ona tak:
LICZBA CAŁKOWITA Z: ((n-x)*(299/(n-1))+1)

Jeżeli mniej niż 20 osób, to formuła jest taka:
LICZBA CAŁKOWITA Z: ((n-x)*((5*n-1)/(n-1))+1)
zmieńcie to czym prędzej, bo inaczej trzeba przemajstrować wyniki dotychczasowej ligii :P :P :)

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

To, co wyciagnales, to z jakiegos starego regulaminu chyba.
W obecnym jest copiuj wklej z arkusza do zglaszania wynikow do ligi.

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Żeby nie było, aktualny arkusz ma błąd, który wyłazi w przypadku turniejów parowych, w których liczba zawodników jest<20, a nie wszystkie pary są pełne. Nie da rady wtedy zgłosić turnieju bez podbicia liczby uczestników do 2*liczba par bo ostatni zawodnicy mają ujemne punkty. Jak chcecie to wygrzebię gdzieś rozwiązanie tego, bo kiedyś napisałem, ale że mnie wszyscy olali to sobie odpuściłem.
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Marek Golan pisze:To, co wyciagnales, to z jakiegos starego regulaminu chyba.
Z pierwszej strony tego tematu.
W obecnym jest copiuj wklej z arkusza do zglaszania wynikow do ligi.
Nie. Kopiuj - wklej to są te formuły co je tu napisałem napisałem.

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

W tym temacie jest projekt.
Tutaj jest aktualny:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=27&t=15801

b_sk to wygrzeb :).
Moze byc po DMP. :)

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Ten mój wywód wyglądał tak:
(Liczba_graczy / liczba_graczy_w_drużynie - miejsce_pary) to jest część formuły odpowiedzialnej za wyliczanie punktów. W momencie gdy graczy jest na przykład 17 to przy dziesiątym miejscu mamy 17/2-10=-1,5 i zawsze wyjdzie wynik ujemny.

Wygląda na to, że w momencie gdy w formule:
=JEŻELI($C7<>"";LICZBA.CAŁK(($B$2/$B$4-$B7)*JEŻELI($B$2>19;99;5*$B$2-1)/($B$2/$B$4-1))+1;"")
w dwóch miejscach podmienimy iloraz (Liczba_graczy / liczba_graczy_w_drużynie), czyli ($B$2/$B$4) na z góry podaną wartość "ostatnie miejsce na turnieju" to wszystko działa poprawnie.

Jak ktoś chce to wrzucić do arkusza to proszę, jak nie to sam mogę to zrobić jak akurat się będę nudził w pracy. :)
A licky boom boom down!!!

ODPOWIEDZ