Finansowanie ligi

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Re: Finansowanie ligi

Post autor: Jasiuuu »

dla mnie z lokali z całego sezonu zebranie 50zł to nie jest wielka suma, nie wiem czemu niektórzy tak się wzbraniają przed tym pomysłem i padają jakieś demagogiczne argumenty przeciw :( (sponsorowanie całego wyjazdu dla całej ekipy wtf?)
a przecież sprawa jest prosta

Piszczałko : rozumiem że są kluby którym ten wydatek nie na rękę , nie widzę powodu dla którego nie można pójść na rękę dla klubów które mają dużo wydatków (rozwijają się , muszą kupić bazę terenową itd). Można spokojnie takim odpuścić zbieranie podatków od klubów które zgłoszą taki problem . Natomiast argument że wolisz kupić figsy lub zafinansować komuś w wyjazd na mastera z tej kasy trochę mnie zdziwił : ] jak to u Was działa ? macie wspólną pulę z turnieji i kupujecie za to członkom figsy/bilety pkp ? tak wynika z twojej wypowiedzi , anyway jeśli tak jest to te 50zł wystarczy na blisterek i farbkę chaos black myślę że w skali roku to nie robi szoku na tak dużym klubie jak RSZ

ale może Kacper ma rację, może nie dojrzeliśmy jeszcze do takich skomplikowanych procedur jak roczne podatki , ale ja myśle że problemem jest kwota 49zł to magiczna bariera którą osobnicy ze szkockimi genami boją się przekraczać, może więc chociaż niech będzie 10zł od miejsca na LL - połączy to największe zalety takiego podatku i wyeliminuje możliwość pójścia z torbami tych mniej zamożnych klubów (lol!)
Obrazek
T

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

szafa@poznan pisze:ten typ tak ma - nudny, zdziadziały, wiecznie narzekający maruda.

LOL! :D

Myślałem, że krótki rys historyczny pasożytowania odświeży takie staromodne pojęcia jak „godność”, czy „samowystarczalność”.
Widocznie – nie zadziałało.
Co do niemożliwości zbierania funduszy, uzyskania osobowości prawnej, posiadania bazy terenowej, rankingu przekraczającego własne podwórko – mam nadzieję, że będę miał o czym pisać za rok.
Choć akurat z Cudownymi Członkami LL nie będzie to miało zbyt dużo wspólnego.
Życzę powodzenia w zebraniu 150 złotych.
Albo się wam uda, albo zdołacie siebie samych przekonać, że nie ma takiej potrzeby.
Trzymam kciuki.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

A nie uważasz że dofinansowanie ekipy jadącej na ETC jest potrzebne?? W końcu oni jadą w naszym imieniu i reprezentują nasz kraj (patriotycznie się zrobiło...
I później mam sponorować jakieś przekręty w stylu zeszłorocznego? No way.
nagle okazuje sie ze mamy zapas kasy, i zamiast myslec nad zmniejszeniem podatku, zaczynaja sie pomysly jak ta kase wydac na cos na co nie jest i nie byla potrzebna...
Dokładnie. Jedyna sensowna droga, to zrobienie zestawienia kosztów i potem dopasowanie do tego poziomu składek. Jak nie wystarczy z masterów, to opodatkuje się LL w niezbędnym zakresie.
Mi sie marzy wspolna, nalezaca do LL, baza terenowa masterowa na 50 blatow z calym przynaleznym terenem. LL oplacalaby transportowanie blatow, remonty, zas na kazdym turnieju mielibysmy w miare ujednolicony standard. Kasa na to oczywiscie z podatkow turniejowych i z wynajmu tej bazy na turnieje lokalne. Zajebiscie byloby cos takiego miec, .
Przecież to zupełnie bez sensu. Po pierwsze, 50 blatów to za mało (choćby Bazyl miał ponad 100 graczy), po drugie koszty transportu tego pakietu są absurdalnie wysokie. Taniej wyjdzie zrobić całą bazę terenową, niż transportować jedną z Gorzowa do Lublina. Dodatkowo, po co nam coś takiego? My mamy jakieś 80 blatów z terenami, po co mamy finansować tereny komuś innemu?
ale wydaje mi sie, ze jeszcze nie dojrzelismy do takiego rozwiazania
I mam nadzieję, że nie zgłupiejemy na tyle, by to wprowadzać.
Cynizm, szydera i szukanie dziury w całym. Chory kraj
Tu jest chyba odrobina normalności - zbieramy na to, co jest niezbędne i zmieniamy tylko to, co konieczne. Sorry, ale to nie jest standardowe podejście w tym kraju, umiarkowanie w podatkach i reformach jest raczej charakterystyczne dla liberalnych krajów anglosaskich :P
nie widzę powodu dla którego nie można pójść na rękę dla klubów które mają dużo wydatków (rozwijają się , muszą kupić bazę terenową itd).
No bez przesady. U nas większość klubów rozwijała się przeznaczając całą kwotę z wejściówek na bazę terenową, rezygnując z nagród - ot, po prostu zrzutka osób grających na turniejach. 3-4 imprezy i było 20 blatów z terenami.
Życzę powodzenia w zebraniu 150 złotych
Czemu akurat 150? Niech ktoś wreszcie przedstawi koszty prowadzenia ligi, wtedy można mówić o wysokości składek. Na Rzeczpospolitą Polską też dorzuciłbyś bez gadania 50 zł rocznie wierząc, że na pewno coś sensownego z tymi pieniędzmi zrobi?
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Jankiel pisze:
Życzę powodzenia w zebraniu 150 złotych
Czemu akurat 150? Niech ktoś wreszcie przedstawi koszty prowadzenia ligi, wtedy można mówić o wysokości składek. Na Rzeczpospolitą Polską też dorzuciłbyś bez gadania 50 zł rocznie wierząc, że na pewno coś sensownego z tymi pieniędzmi zrobi?
Nie doczytałem. Ty też nie.
55 złotych nie licząc Tomka..
Pierwsza strona tematu.

A z Rzeczpospolitą mi nie wyjeżdżaj, jam znany zdrajca i kosmopolita.

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

Post autor: adeon »

Wiecie co, cofam pomysł z tym finansowaniem domeny przez środowisko. Nie chce mi się tego już nawet czytać. Będzie jak było.

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

ja chcialby zauwazyc, ze porownania do polskiego rzadu sa srednio trafne.
rzad rozdaje pieniadze tym, ktorzy glosno krzycza.
tutaj czesc (na szczescie) LL chce rozdawac, mimo ze nikt nie krzyczy - wyzszy poziom abstrakcji.

gwoli podsumowania - nie jestem skapcem ktory liczy kazdy grosik i zaluje kazdej zlotowki. uwazam jedynie, ze pieniadze trzeba wydawac racjonalnie - na to na co sa potrzebne.
- potrzeba nowej domeny dla ligi bo obecna nawala? luz. Kajdan zaproponowal taka za darmo - chyba idiota by nie skorzystal (chyba ze sa jakies przeszkody techniczne - nie wiem nie znam sie)
- statuetki i dypolmy dla zwyciezcow ligi - ok, luz. z zeszlego roku kasa zostala, nie widze powodu dla ktorego tym razem mialyby wyjsc drozej.
- jesli ktos ma pomysl na jakis fajny 'wyraz wdziecznosci' dla adeona, Kerima i innych osob ktore poswiecily swoj czas dla naszego srodowiska - rowniez popre.
- co do reprezentacji - niech sie sami reprezentanci moze wypowiedza... ja podchodze raczej sceptycznie do tego pomyslu.
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

SexRocket
Piszczałka
Kontakt:

Post autor: SexRocket »

adeon bez urazy ale tu nie chodzi o to zebys pokrywal sam koszty, tylko o nierozsadne podjescie niektorych osob tupu "zbieramy kase a potem pomyslimy na co ja wydac"

Najlepiej by bylo gdybys podal dokladnie ile kasy musisz otrzymac (musisz i to nie podlega zadnym negocjacjom) a potem trzeba sie zastanowic w jaki sposob spoeczenstwo uzyska te fundusze. Nie odwrotnie.

a co do repki to ja tez podchodze sceptycznie do tej idei z powodu ktory jankiel wymienil kilka postow wyzej...
Jesli chodzi zas o pytanie jasia to powim Ci tak, rogaty ma comiesieczne skladki klubowiczow i dysponujemy jakas tam kasa, jak nie ma pilnych wydatkow to z mila checia wspieramy nasze dzieciaki fundujac im wlasnie od czasu do czasu wyjazd na turniej lub kilka brakujacych figurek. W ten sposob nigdy nie ma problemow z noszeniem blatow, czy chetnych do naprawy i produkcji makiet. My zadowoleni, dzieciaki zadowoleni i klub sie jakos tam rozwija. Dlatego wole wydac nawet 30 zl na nasz klub niz na cos co uwazam za zbedne
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

adeon pisze:Wiecie co, cofam pomysł z tym finansowaniem domeny przez środowisko. Nie chce mi się tego już nawet czytać. Będzie jak było.
Z całym szacunkiem - to może najpierw przeczytaj, a potem jęcz i marudź. Nikt z przeciwników zbierania kasy na gówna, nie zaprzecza że wydanie kasy na domene to świetny pomysł i powinien być zrealizowany w pierwszej kolejności.

Składka na czyjąś bazę terenową to pomysl z dupy - nie po to przez ładnych wiele lat cięliśmy koszty, szukalismy sponsorów żeby rekompensowali nagrody w celu stworzenia dużej, gotowej bazy terenowej, żebysmy teraz komuś płacili za jego bazę?
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Wiecie co, cofam pomysł z tym finansowaniem domeny przez środowisko. Nie chce mi się tego już nawet czytać. Będzie jak było.
Daj spokój. Albo wskaż przynajmniej kilka osób, które nie chcą dawać kasy na stronę. Na ranking, stronę ligi, stronę z uściśleniami bez problemu mogę dorzucać 30-50 zł rocznie, jesli będzie taka potrzeba. Na wspólną bazę stolowo-terenową czy wyjazd reprezentacji - nie ma szans.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Ten pomysl z baza tak tylko rzucilem, ze mi sie marzy. Marzy mi sie tez hummer, ale pewnie nikogo to nie obchodzi.

Jesli kasy z masterow wystarczy na wszystko (tzn. domene, dyplomy, jakies nagrody dla top), to faktycznie nie ma sensu nic z tym robic.

Natomiast jesli chcielibysmy dalej rozwijac polskie WFB - przez sponsorowanie reprezentacji chociazby, choc zapewne znalazloby sie jeszcze pare dobrych pomyslow, lepszych niz moj Globalny System Zarzadzania Blatami Pod Pacyny Polskiego Warhammera - to zapewne beda potrzebne dodatkowe fundusze. Przeciez nikt jeszcze nie zazadal ani od RS, ani od SZ, ani od kogokolwiek innego zadnej floty, a raczej rozmawiamy o jakichs pomyslach. A przy okazji tez wyszlo jak kto do tego podchodzi.

Na chilloucie.

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

Najlepszym sposobem na dofinansowanie reprezentacji jest regularne robienie ETC w Gorzowie 8)

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

swieta_barbara pisze: . Przeciez nikt jeszcze nie zazadal ani od RS, ani od SZ, ani od kogokolwiek innego zadnej floty, a raczej rozmawiamy o jakichs pomyslach. A przy okazji tez wyszlo jak kto do tego podchodzi.

Na chilloucie.
również na chilloucie - własnie o to chodzi - wydajmy kasę na to co nam potrzebne, nadmiar niech zostanie na przyszły rok. Jak będzie potrzeba - podniesie się podatek z masterów. Ale wymyślanie na siłę co by tu jeszcze zasponsorować za pozostałe 150 zeta, i ile jeszcze dodatkowo zebrać by starczyło na zachcianki... racjonalnie to to nie brzmi.
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Xet pisze:Najlepszym sposobem na dofinansowanie reprezentacji jest regularne robienie ETC w Gorzowie 8)
moze jestem sceptykiem :) ale wydaje mi sie ze ETC do Gorzowa szybko nie powroci, zobaczymy jak wypadnie Szwajcaria za rok, ale wydaje mi sie ze ludzie grajacy na ETC wola roznorodnosc, trzeba pamietac ze na zachodzie standardowy turniejowy gracz WFB nie konczy kariery wraz z koncem studiow w wieku 23-24 lat.. tam wiekszosc reprezentacji oscyluje kolo 30, moze nawet troszke ponad, do czego pije? jak masz przed 30/po 30tce to chcesz polaczyc jedno z drugim.. nie jedziesz tylko na 3 dni na suwanie figurek tylko bierzesz tydzien urlopu, grasz w figurki z obcokrajowcami i zwiedzasz sobie miasto, stad moim zdaniem wiekszosc bedzie zawsze glosowala na kraje i miasta bardziej atrakcyjne turystycznie.. IMO za 2 lata bedzie jakas Belgia albo Grecja, jedyna szansa dla Gorzowa to poslizg Szwajcarii - po poslizgu Wloch dano ETC pewnym Niemcom, jak sie jescze ktos potknie to moze ogol powroci do dwoch pewnych opcji: Polska i Niemcy

pzdr

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

thurion pisze:
Xet pisze:Najlepszym sposobem na dofinansowanie reprezentacji jest regularne robienie ETC w Gorzowie 8)
moze jestem sceptykiem :) ale wydaje mi sie ze ETC do Gorzowa szybko nie powroci, zobaczymy jak wypadnie Szwajcaria za rok, ale wydaje mi sie ze ludzie grajacy na ETC wola roznorodnosc, trzeba pamietac ze na zachodzie standardowy turniejowy gracz WFB nie konczy kariery wraz z koncem studiow w wieku 23-24 lat.. tam wiekszosc reprezentacji oscyluje kolo 30, moze nawet troszke ponad, do czego pije? jak masz przed 30/po 30tce to chcesz polaczyc jedno z drugim.. nie jedziesz tylko na 3 dni na suwanie figurek tylko bierzesz tydzien urlopu, grasz w figurki z obcokrajowcami i zwiedzasz sobie miasto, stad moim zdaniem wiekszosc bedzie zawsze glosowala na kraje i miasta bardziej atrakcyjne turystycznie.. IMO za 2 lata bedzie jakas Belgia albo Grecja, jedyna szansa dla Gorzowa to poslizg Szwajcarii - po poslizgu Wloch dano ETC pewnym Niemcom, jak sie jescze ktos potknie to moze ogol powroci do dwoch pewnych opcji: Polska i Niemcy

pzdr
Z tego co piszesz wychodzi mi: Gdańsk :D

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Xet pisze: Z tego co piszesz wychodzi mi: Gdańsk :D
nie chcialem pisac wprost :mrgreen: ale w kwestii kolejnych ETC mysle ze taki Gdańsk czy Warszawa maja duzo wieksze szanse... no offence oczywiscie, Gorzów jest pieknym miastem z jeszcze piekniejszymi 3 pasmowymi rondami :D

pzdr !!

SexRocket
Piszczałka
Kontakt:

Post autor: SexRocket »

thurion pisze:nie chcialem pisac wprost :mrgreen: ale w kwestii kolejnych ETC mysle ze taki Gdańsk czy Warszawa maja duzo wieksze szanse... no offence oczywiscie, Gorzów jest pieknym miastem z jeszcze piekniejszymi 3 pasmowymi rondami :D

pzdr !!

](*,)
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Nie zgadzam się z takim postawieniem sprawy, jaki proponuje Szafa czy Jankiel, aby wszystko solidnie wyliczyć, a potem zrobić składkę po 5,6zł. Miejsce na LL jest warte 50pln. Dla klubu to gówno nie pieniądze, a daje dwie możliwości:
a) ogranicza ewentualne rozmnażanie ośrodków tylko do głosowań (oczywiście w pewnym jedynie stopniu);
b) daje pulę, którą można później spożytkować. I to jest dobra droga, aby coś zdziałać. Potem okaże się, że jest jakaś potrzeba i będzie na to pula. Nie będzie potrzeby - spoko, zostanie na kolejny rok.
Można też rozwiązać to inaczej, jeśli jest taki zajebisty opór przed zbiórką kasy na perspektywiczne działania - płaci ten klub, który chce.
Co do koszulek na ETC - mnie by się podobało, gdyby nasza ekipa miała wyczesane koszulki z napisem Polish ETC Team is supported by Border Princes, albo www.wfb-pol.org I w dupie miałbym kwasy, czy będzie grać w niej Dębek czy Malal, Robson czy Thurion i tak będzie to w jakimś tam sensie moja ekipa. Zresztą skoro są takie kłopoty z ofertą gospodarza ETC to na wsparcie tego celu czy też jego promocję też taka kasa może się przydać. Ale róbcie jak chcecie.
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

SexRocket pisze:

](*,)
no co xD
jestem jedna z ostatnich osob ktorej chcialo by sie organizowac ETC tudziez ktora chciala by wam ETC zabierac... ale jak sie sledzi dyskusje na Warhammer Forum to takie wlasnie panuja nastroje, w ostatnim glosowaniu za Gorzowem glosowali ci co maja blisko + starzy wyjadacze, jacys Australijczycy Norwegowie czy inni Amerykanie raczej nigdy tak nie zaglosuja... argumenty ktore padaly z ich strony byly dokladnie takie jak napisalem

a tak BTW moim zdaniem niezaprzeczalnym faktem jest ze tegoroczne ETC zostalo niejako zaprzepaszczone na nasze wlasne zyczenie, w glosowaniu nie zostalismy zmasakrowani, starczylo pewnie troche poagitowac, polansic sie i powbijac pare postow na tamtejszym forum ale tego zabraklo, jedyna osoba ktora agitowala za Gorzowem byl w zasadzie Jacek, mysle ze nie takiego podejscia oczekiwali glosujacy

@ksch, nie zrozum mojego defytyzmu zle... dzialam aktywnie ligowo od jakichs 6 lat i zawsze bylo tak samo, w czasach gdy bylem mlody i glupi i chcialem cos zmieniac, to tego nie rozumialem i sie czesto wyklocalem, ale z wiekiem przyszly refleksje i mienie wyjebane...nie przebijesz glowa muru, juz wielu przed tobą próbowalo

pzdr :mrgreen:

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Miejsce na LL jest warte 50pln.
Jak dla kogo.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

thurion pisze:
... ale jak sie sledzi dyskusje na Warhammer Forum to takie wlasnie panuja nastroje, w ostatnim glosowaniu za Gorzowem glosowali ci co maja blisko + starzy wyjadacze, jacys Australijczycy Norwegowie czy inni Amerykanie raczej nigdy tak nie zaglosuja... argumenty ktore padaly z ich strony byly dokladnie takie jak napisałem
Wiadomo, że Australijczycy czy Amerykanie zwiedzają Europę, ale bez przesady.
1- W trakcie turnieju to zwiedza się puby.
2- Munster to też dziura. Ze Szwajcarią i Montreux to wiadomo, Gorzów szans nie ma, ale jeśli chodzi o 2012 to umowa jest umowa… Zobaczymy jak tam jest z dotrzymywaniem umów…
3- Gorzów naprawdę jest w stanie zakasować Munster. Dach nie cieknie, kible są, grill integracyjny, sale… Tabuny malutkich Niewolników Rogatego Szczura dają radę…

thurion pisze: a tak BTW moim zdaniem niezaprzeczalnym faktem jest ze tegoroczne ETC zostalo niejako zaprzepaszczone na nasze wlasne zyczenie, w glosowaniu nie zostalismy zmasakrowani, starczylo pewnie troche poagitowac, polansic sie i powbijac pare postow na tamtejszym forum ale tego zabraklo, jedyna osoba ktora agitowala za Gorzowem byl w zasadzie Jacek, mysle ze nie takiego podejscia oczekiwali glosujacy
To niestety prawda. Jeszcze dodatkowo dostałem serię wypowiedzi na priv, jak to niegodnym jest by ktoś taki jak ja agitował za Gorzowem, jak to nikt się takiej stronniczości po mnie nie spodziewał, ani zakulisowych manipulacji.
No niestety, fora internetowe nie służą tylko do toczenia piany.
Pewne rzeczy się na nich załatwia, ludzi się do czegoś przekonuje.
Przekonanie o własnej cudowności, że się „należy z natury” nikomu nie służy.
Ani JJom, ani Gorzowom.

ODPOWIEDZ