Finansowanie ligi

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

Finansowanie ligi

Post autor: adeon »

Hej,
co jakiś czas powraca temat finansowania ligi, nagród, sponsoringu itd. jednak nic z tego nie wychodzi.
W chwili obecnej jest płacony "podatek masterowy", który pokrywa koszty dyplomów dla najlepszych graczy daną armią. Jednak działalność ligi to też strony internetowe - a w zasadzie 2 - forum BP i moja strona. W chwili obecnej obie są finansowane przez osoby prywatne (forum Tomash, ligowa ja). Myślałem jak można by uzyskać dodatkowe zasoby na utrzymanie ww. stron i na nagrody.
Co byście powiedzieli na możliwość zakupu gadżetów związanych z ligą ? Chodzi mi o koszulki, smyczki, kubki itd. Chodzi mi także po głowie projekt identyfikatorów - np. z ID ligowym, nickiem z forum i zdjęciem. Zyski ze sprzedaży tych akcesoriów były by dzielone na utrzymanie stron, a nadwyżka wspomagałaby budżet na nagrody.

Co sądzicie o takim pomyśle ?

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Jesli potrzebujesz kasy na hosting lub chcesz, zebysmy Ci placili, to powiedz to otwarcie. Tak naprawde malo ktory z graczy jest zainteresowany kupnem "Kubka ligowego". Jednoczesnie forum i Twoja strona ligowa sa niezbedne dla funkcjonowania wfb w Polsce w jego obecnym ksztalcie.
Juz od dawna zastanawialem sie nad jakas forma gratyfikacji dla wysilku Twojego i Tomasha - jesli mialaby to byc kasa, podaj sume. Tylko moze prywatnie. Jestem przekonany, ze mozna wycisnac troche wiecej z masterow, niz te podstawowe 50zl na dyplomy.
Tak "z palca" pomysl: jesli turniej ma byc zaliczony do ligi, to musi przelac na Twoje konto 5zl (lokal) lub 200zl (master). Liczby z czapy, ale zastanow sie nad tego typu rozwiazaniem.

Z kolei jesli chodzi o Tomasha, to podejmowal proby reklamowania roznych produktow na forum, ale nie przyjelo sie to jakos specjalnie. Wydaje mi sie jednakze, ze rowniez nalezaloby pomyslec o jakims rodzaju finansowej gratyfikacji.

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

Mój hosting kosztuje 55zł rocznie - także kwota to zawrotna nie jest i jestem bez większych problemów ją ponosić. Obstawiam, że hosting Tomasha kosztuje znacznie więcej.
Idea była bardziej ukierunkowana na pozyskanie dodatkowych źródeł dochodu dla ligi nie sprzedając jej jednocześnie jakieś firmie/osobie.
Fajnie by było móc na przykład ufundować nagrodę dla ORGANIZATORÓW najlepszego turnieju z takich pieniędzy - bo pochodziłyby bezpośrednio od graczy, czyli osób dla których ta liga funkcjonuje. Czy sprzedaż gadżetów byłaby duża/mała ? Na chwilę obecną ciężko mi powiedzieć. Myślę, że znalazłoby się kilkudziesięciu graczy zainteresowanych takimi akcesoriami.

Co do pomysłu z palca: moim zdaniem nie. Liga ma rosnąć, a wprowadzenie takich odpłat zabiłoby otwartość.

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

Post autor: morgan10005 »

Jak jest "podatek" od masterów to można wprowadzić podatek od lokali tylko w innej formie. Zamiast za mastera to za "miejsce w LL"- czyli za 3 lokale i głos na LL 50 zł i za mastera 50 zł. To również powinno poprawić problem z nieudzielaniem się niektórych na LL. 50 zł za co najmniej 3 lokale to chyba niewiele.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

oplaty powinny isc z masterow, bo nie sa to turnieje 'otwarte' w definicji Adeona, tylko 'elitarne' wybierane przez masonskie ligowe stowarzyszenie.. mowiac krotko jak ktos nie zgadza sie na podatek od mastera, niewazne z jakiej pobodki - czy ledwo sie z kosztami zamyka, czy jest to wbrew jego ideologii, to nie musi zglaszac swojej kandydatury do jego organizacji, a wysuwajac kandydature zgadza sie na takie oplaty

IMO z masterow powinno byc oplacane to co jest teraz czyli dyplomy i puchary za lige (nagrodom rzeczowym mowie zdecydowane NIE), oraz forum BP i strona ligi, 100 zl od mastera mysle na to wszystko w zupelnosci wystarczy

pzdr

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

thurion pisze:oplaty powinny isc z masterow, bo nie sa to turnieje 'otwarte' w definicji Adeona, tylko 'elitarne' wybierane przez masonskie ligowe stowarzyszenie.. mowiac krotko jak ktos nie zgadza sie na podatek od mastera, niewazne z jakiej pobodki - czy ledwo sie z kosztami zamyka, czy jest to wbrew jego ideologii, to nie musi zglaszac swojej kandydatury do jego organizacji, a wysuwajac kandydature zgadza sie na takie oplaty

IMO z masterow powinno byc oplacane to co jest teraz czyli dyplomy i puchary za lige (nagrodom rzeczowym mowie zdecydowane NIE), oraz forum BP i strona ligi, 100 zl od mastera mysle na to wszystko w zupelnosci wystarczy

pzdr
Hmm... nie uważam ligi za masońskie stowarzyszenie i nie chciałbym, żeby strona ligowa działała kosztem jakości turniejów. Nie wiem jak jest z rentownością masterów i trochę bałbym się wymuszania daniny na strony ligowe. Milej by było jakby gracze sami w ramach podziękowania takie finansowanie zapewniali dostając poza turniejami coś jeszcze.

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Post autor: CzarnY »

adeon pisze: Nie wiem jak jest z rentownością masterów i trochę bałbym się wymuszania daniny na strony ligowe. Milej by było jakby gracze sami w ramach podziękowania takie finansowanie zapewniali dostając poza turniejami coś jeszcze.
Mysmy wyszli na zero, nie wiem jak pozostale osrodki.

Uwazam, ze Morgan dal najlepsza poki co propozycje - podatek za miejsce na liscie ligowej, ktory kazdy org moze sobie pokryc z wejsciowek za turniej (50 zl dzielone na trzy turnieje? zadne pieniadze).
Znakomicie to tez rozwiaze problem sztucznych tworow, ktore maja tylko podbic liczbe glosow danego klubu w dorocznym masterowym konkursie pieknosci :).

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

3 turnieje to minimum żeby wejść na LL, część robi ich więcej

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

swieta_barbara pisze:Z kolei jesli chodzi o Tomasha, to podejmowal proby reklamowania roznych produktow na forum, ale nie przyjelo sie to jakos specjalnie. Wydaje mi sie jednakze, ze rowniez nalezaloby pomyslec o jakims rodzaju finansowej gratyfikacji.
Baśka, ja Ci gwiazdkę z nieba za tę troskę :) jest jeden mały problem z dokładaniem kasy do finansowania forum: na tym samym serwerze stoi (najbardziej jaskrawyprzykład) Bitspudło, czyli byt typowo komercyjny, do którego funkcjonowania gracze woleliby nie dopłacać.

Tzn. aktualnie wygląda to tak, że Bitspudło (byt komercyjny) jest sponsorem Border Princes (byt non-profit). W tę stronę jest to jak najbardziej akceptowalne. W drugą -- nie.

Jeśli ktoś chciałby pomóc forum od strony finansowej, może ma jakieś dojścia do poważnych (nie-ScorpiusX) reklamodawców, np. firm odpowiedzialnych za promocję gier komputerowych, sprzętu itp. produktów targetowanych w naszą grupę wiekową (15-30, sorry JJ ;) ) i finansową (klasa średnia i okolice). Reklamodawców gotowych położyć trochę grosza za reklamę na forum o całkiem niezłych dla reklamodawców parametrach (na żądanie służę statystykami). Hm?
Miałem sam się zakręcić za tematem, ale brak mi czasu na bieganie/dzwonienie/faksowanie po firmach.

Natomiast Adeonowi za nie tylko hosting, ale ogólnie stworzenie i utrzymywanie (rozwój) strony ligowej owa liga zdecydowanie powinna odpalać jakieś kieszonkowe na symboliczne piwo (lub sześć ;) ). Jak zdechnie forum, środowisko momentalnie przerzuci się na NG czy inną Cytadelę i gra. Jak zdechnie strona ligowa, liga jest w srogiej dupie i zasadniczo cofa się technologicznie do roku 2005.

Oraz, Wasza pamięć mnie wzruszyła. Absolutnie serio. Brakuje mi tego środowiska, odkurzam figurki i postaram się trochę czasu wygospodarować :)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

:shock: Tomash wraca do WFB

apokalipsa
Obrazek
T

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

Odświeżę temat bo na LL zaczynają gadać od kasie.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

stanowcze nie dla finansowania z lokali, jak trzeba nalezy podniesc podatek masterowy, jak ktos sie nie wyrabia zeby odprowadzic 50 czy 100zl za taki turniej (gdzie wplywy siegaja powiedzmy 3-4 tys PLN) to organiacja mastera nie jest dla niego

pzdr

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Wplywy na czysto 3-4 tys. - zazdroszcze osrodkom , ktore tak maja - my na obecnym kohortexie w plecy bylismy, co nie zmienia faktu, ze 50 czy 100 zl zawsze sie znajdzie jako podatek z mastera.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Zdecydowane tak dla finansowania z lokali - nawet jakies 10zl symboliczne powinno byc odprowadzane, zeby turniej mogl byc zaliczony do ligi. Wlasnie na takie akcje jak hosting, domeny, czy nagrody za lige.

@ thurion - co z tego, ze wplywy z mastera siegaja 4 kola, jesli czesto wynajecie sali kosztuje 3 tysie. I teksty o tym, dla kogo jest organizowanie masterow, to IMO powinienes sobie odpuscic.

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

Pomysł zbierania po 2 zł jest z d..y, przelewy po 2 zł #-o

Wpływy to i mogą sięgać po 10 tys tylko co z tego. Za wiele rzeczy trzeba zapłacić, sala (dobra) na 100-200 osób, blaty, tereny itp to kosztuje.

Nadal uważam że 50 zł za miejsce w LL najlepszym i najprostszym wyjściem

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

swieta_barbara pisze:@ thurion - co z tego, ze wplywy z mastera siegaja 4 kola, jesli czesto wynajecie sali kosztuje 3 tysie. I teksty o tym, dla kogo jest organizowanie masterow, to IMO powinienes sobie odpuscic.
moze fakt troszke za ostro, ale jak sie nie wyrabiacie to podniescie wejsciowke, ja za dobrego mastera moge wybulic i stowe, skoro i tak na dojazd i rzeczy zwiazane z pobytem wydaje drugie tyle... podejrzewam ze znakomita wiekszosc graczy masterowych ma podobnie ale pewnie zaraz odezwie sie furion dla ktorego 40zl na WI to zdzierstwo
swieta_barbara pisze:Zdecydowane tak dla finansowania z lokali - nawet jakies 10zl symboliczne powinno byc odprowadzane, zeby turniej mogl byc zaliczony do ligi. Wlasnie na takie akcje jak hosting, domeny, czy nagrody za lige.
nie zrozumcie mnie zle, zupelnie sobie nie wyobrazam kontrolowania tego finansowania z lokali, liga musiala by kogos oplacac zeby to robil... no chyba ze znajdzie sie ktos z zajebista iloscia wolnego czasu

juz predzej widzialbym 'podatek' od miejsca na LL, zalatwia to kilka spraw naraz:
- za mastera placisz 50zl, za organizacje wszystkich lokali w sezonie tez 50zl (50zl to kwota przykladowa)
- nastepujace automatyczna weryfikacja aktywnosci, ktos kto ma wyjebane nie bedzie placil 50zl za klub ktory reprezentuje
- masz od razu weryfikacje komu nalezy sie miejsce na LL a komu nie
swieta_barbara na forum LL pisze:Jesli wszystkie warunki zostana spelnione, turniej leci na ligowa.
10zl/lokal i 50zl/master to IMO idealne proporcje.
a tutaj to cie juz chyba pojebalo :twisted: :mrgreen: , nie kazdy robi lokale na 40 osob z 10zl wejsciowką

pzdr

@Manfred, pomysł morgana
Ostatnio zmieniony 18 mar 2010, o 20:42 przez thurion, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Manfred
Postownik Niepospolity

Post autor: Manfred »

pomysł Thuriona jes dobry z opłacaniem przez klub raz w sezonie stałego podatku od organizacji przez Klub wszystkich lokali

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

W sumie tez zajebisty pomysl - miejsce na LL za 50zl. Od razu zweryfikowaloby to przy okazji nieaktywnych uzytkownikow LL.

@ thurion - dla mnie jesli ktos po lokalu nie jest w stanie wygospodarowac 10zl na LL, to IMO nie powinien sie za to brac ;-)

Na Bazylu mielismy wysoka frekwencje miedzy innymi dlatego, ze byla niska wejsciowka.

Ale faktycznie zagalopowalem sie troszke z rozwiazaniem placenia za kazdy lokal. Wersja morgana jest b. dobra.

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

Bazyl był tak oblegany
- bo w aglomeracji warszawskiej masz dużo graczy
- blisko do Białegostoku-licznie przybyli =D>

różnica pomiędzy wejściówkami pomiędzy 20 a 50 zł przy turnieju wyjazdowym to chyba niewiele

SexRocket
Piszczałka
Kontakt:

Post autor: SexRocket »

ale za raz ja czegos nie rozumiem...
podatek za mastera 50 zl - idzie na dyplomy puchary itd itp...
podatek za LL - 50 zl? i co wy macie zamiar za to kupic? rolsa dla mamy? domena z tego co pisane bylo to 150 zl czyli 3 osoby na LL? a co z reszta kasy? no i dalej... Kto bedzie to zbieral? kto bedzie sie z tego rozsadnie rozliczal?
Sorry ale juz mam pewne dosaiwdczenia na tym polu niestety bardzo negatywne...
Podatek za lokale to tak samo pomysl bardzo nietrafny bo nie kazdy organizuje lokale na 20+ osob i nie kazdy robi lokale z platnym wjazdem...

Skoro ktos decyduje sie na organizacje mastera i placi te 50 zl podatku to zaplaci i 70 czy 100 w zaleznosci ile bedzie trzeba a ta kwota bedzie w zupelnosci wystarczajaca zeby pokryc to co do tej pory i jeszcze oplacic spokojnie hosting
Ostatnio zmieniony 19 mar 2010, o 02:45 przez SexRocket, łącznie zmieniany 1 raz.
ObrazekObrazek

ODPOWIEDZ