Empire VIIIed
Moderator: #helion#
Re: Empire VIIIed
jedyne potworki, które możemy złożyć przy takich ograniczeniach to hurtowa ilość piechoty, tak aby klocki nie wychodziły za drogo a strata tak nie bolała, do tego jakiś mocny support, może ogry z dogsów i czołg, i zobaczymy jakie będą rzuty na kościach
co do walki z drugiego szeregu, to tylko i wyłącznie poniesionych strat
spearmani są najbiedniejszą piechotą z naszej imperialnej-regularnej piechoty, nawet walka z drugiego szeregu im tego nie rekompensuje, oby nie skończyło się to tak że zamiast klocków piechoty będą wystawiane klocki kawy
co do walki z drugiego szeregu, to tylko i wyłącznie poniesionych strat
spearmani są najbiedniejszą piechotą z naszej imperialnej-regularnej piechoty, nawet walka z drugiego szeregu im tego nie rekompensuje, oby nie skończyło się to tak że zamiast klocków piechoty będą wystawiane klocki kawy
mam nadzieję,że w 8ed będzie większy wybór uzbrojenia dla piechoty,dlaczego tylko jazda może mieć pistole a piechór nie?
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
alez rekompensuje , halabardnicy gorzej wypadaja a ja wole spearow od swordow i wiecej atakow jest oplacalne.
Do mnie przemawiają dwie rzeczy
Z resztą już sobie poradzimy...
Jedyną bolączką dla mnie, gdy grałem na piechocie(3-4 klocki) było to, że w końcu oblewali jakąś głupią panikę zanim doszli do właściwej walki. A potem byle 5ka Ghuli czy harpie popchnięte ich zjadały...
Branie Imperial Banner było potwornie kosztowne i nie starczało pts. na wyekwipowanie Generała.
i zmniejszenie częstotliwości paniki.Autobreaking from fear or terror is gone.
Z resztą już sobie poradzimy...
Jedyną bolączką dla mnie, gdy grałem na piechocie(3-4 klocki) było to, że w końcu oblewali jakąś głupią panikę zanim doszli do właściwej walki. A potem byle 5ka Ghuli czy harpie popchnięte ich zjadały...
Branie Imperial Banner było potwornie kosztowne i nie starczało pts. na wyekwipowanie Generała.
- morgan10005
- Falubaz
duża ilość klocków piechoty to zły deal. Panika i ucieczka przez kilka oddziałów szybko wyeliminuje takie układy
podstawową zaletą nowej edycji będzie brak przeklętego fear outnumber nasze kochane Gretswords mogą pojawić się na stołach i to w sporych ilościach....ja robię pomału drugi regon, tym razem Teutogen Guard, myślę że 2x 30 może być dobrym wyjściem, zależy jak to będzie z punktami i procentami
Zgadzam się z Wami w 100%.
Większość armii obecnie, albo wzbudza fear, albo ma łatwy dostęp do immune to psychology.
Elementem bardzo wspomagającym nasza armię była by zasada, że obecność Kapiana i Gen. Imperium uodparnia dany oddział na panikę. Klocek Gwardii powinien właśnie stać do "wyrżnięcia"...
W poprzedniej edycji zawsze mieli u mnie Banner of Valour. Wa obecnej kilka razy zwiali mi za pole bitwy, w przedostatniej, bądź ostatniej turze tylko dlatego, że gdzieś obok strzelców złamano...
Większość armii obecnie, albo wzbudza fear, albo ma łatwy dostęp do immune to psychology.
Elementem bardzo wspomagającym nasza armię była by zasada, że obecność Kapiana i Gen. Imperium uodparnia dany oddział na panikę. Klocek Gwardii powinien właśnie stać do "wyrżnięcia"...
W poprzedniej edycji zawsze mieli u mnie Banner of Valour. Wa obecnej kilka razy zwiali mi za pole bitwy, w przedostatniej, bądź ostatniej turze tylko dlatego, że gdzieś obok strzelców złamano...
lepiej go dać gdzieś obok a do unitu priesta z ikoną dwurakiem i 1+ save, dają lepszy efekt, jeśli jeszcze uda się na niego rzucić bears anger to jest zabójczy, tylko taki układ niestety wymaga zainwestowania w magię a to już robią się spore punkty z tego
Wystawiam b. często Imperial Banner, ale nigdy w GS. Koszt oddziału 540 pts. plus bonus za zabicie BSB plus bonus za sztandar oddziału, a nadal można mu zrobić Fear and outnumber... Za duże ryzyko. Taki BSB ma stać w drugiej linii i nie brać bezpośredniego udziału w walce.Wilqu pisze:Obecnie można w gs wstawić bsb z marnym sv2+ i imperial bannerem tyle tylko ze cena tego unitu rażąco rośnie...mamy jednak wtedy prawie wszelkie rerolle psychologiczne dla siebie i all w 12"
Wracając do tematu, to mi się zmiany podobają...
Bardzo nam by pomogło coś w stylu Bretońskiej zasady, że za sztandary w strzelcach imperium nie daje bonusu 100 pts. na koniec bitwy. Albo że stracony sztandar przez State Troops, to jedynie 50 pkt. zwycięstwa...
http://www.warseer.com/forums/showthread.php?t=253845
Skompresowane archiwum newsów o 8-ej ed.
Standard Bearer = Re-roll one of the charging dice
Musician = +1" Charge bonus
Champion = One free reform
Dla mnie same szoki magia ognia chyba będzie niszczyć.....
If you are only engaged to the front and have more ranks than the opponent, you are Stubborn. Kompletna paranoja nasi GS tracą talent powinni tedy dostac unbreaka;p
Skompresowane archiwum newsów o 8-ej ed.
Standard Bearer = Re-roll one of the charging dice
Musician = +1" Charge bonus
Champion = One free reform
Dla mnie same szoki magia ognia chyba będzie niszczyć.....
If you are only engaged to the front and have more ranks than the opponent, you are Stubborn. Kompletna paranoja nasi GS tracą talent powinni tedy dostac unbreaka;p
Mysle myśle Helion i coraz bardziej jestem wku..ony bo trzeba będzie kupić duzo nowych unitów. Co do GS wyczytałem jeszcze ze wielka bron nie da możliwości bicia z 2-giej ranki jak to ma być w przypadku innych modeli...ale myślę że do łask wrócą flagelanci... jak liczę to będzie od cholery ataków poza tym czołg wystawialny od 1200+ a skutecznie (grając na capture kiedy to potrzeba dużo flagowych unitów itd od jakis 1800+)
Rare zostanie nam rakietnica imo mega 1 miejsce wystarczy ze dotknie ciasteczko w cokolwiek i trafione...Nie będzie już na 4+
Co do special slot tu dalej będzie zagwozdka a uważam iż jeszcze więcej się narobi trudności z wyborem jednostek ....do łask wróci mortar 75pkt duże ciasteczko -1 sv no i trafia każdy model który choć lekko dotknie...Special będzie imo każdy grywalny
Core jak pisałeś spam atak swordsmenow raczej mega spam atak;p,
Wiele osób obawia się plotek 8 edycyjnych mi zaczyna sie to podobać coraz bardziej wzmocnienie magii (firenball d6 s4 , 2d6 s5 3d6 s6)a zarazem jej ograniczenie (2x nieudany czar =mistcast itd).
Oj będzie się działo byle było gdzie grac;/
Rare zostanie nam rakietnica imo mega 1 miejsce wystarczy ze dotknie ciasteczko w cokolwiek i trafione...Nie będzie już na 4+
Co do special slot tu dalej będzie zagwozdka a uważam iż jeszcze więcej się narobi trudności z wyborem jednostek ....do łask wróci mortar 75pkt duże ciasteczko -1 sv no i trafia każdy model który choć lekko dotknie...Special będzie imo każdy grywalny
Core jak pisałeś spam atak swordsmenow raczej mega spam atak;p,
Wiele osób obawia się plotek 8 edycyjnych mi zaczyna sie to podobać coraz bardziej wzmocnienie magii (firenball d6 s4 , 2d6 s5 3d6 s6)a zarazem jej ograniczenie (2x nieudany czar =mistcast itd).
Oj będzie się działo byle było gdzie grac;/
z graniem nie ma problemów, liczyłem ostatnio moją armijkę bez magic itemów, wyszła mi jakaś chora ilość za 7500pkt, a wystawialne do poziomu mniej więcej 5500 aby spełnić warunki slotów; już kobinuję nad wzmocnieniem piechoty bo nie jest najliczniejsza (raptem 50 swordów, 30 spear, 25GS, 10 Teutogenów się robi) i nie mówię o strzelcach
ciekawa może być helka na takie klocki piechoty u przeciwnika, zaoszczędzi stołu a wali jak 2 oddziały handganów
ciekawa może być helka na takie klocki piechoty u przeciwnika, zaoszczędzi stołu a wali jak 2 oddziały handganów
Niezgodze się póki helena nie wróci do zasad z 6 ed jest bezwartościowa..20 handgunerow jest o wiele bardziej efektywnych(tyle ze drożej to wychodzi). Ta maszyna to jakaś pomyłka nie dość ze losowo lufy wypalają okej zgodzę się to z tych wypałów należy trafiać(organki karasiów trafiają automatycznie) Średnio mamy jakieś 16-18 strzałów(o ile nie wybuchła bądź nie zaciela się) z heleny z czego 6-8 trafia w cel i z czego rany zadaje 4-6...w zależności od unitu spadają 2-4 modele ...
Grałem na tej maszynce dosyć długo w obecnej edycji i więcej razy wybuchła niż cokolwiek zrobiła....Ona winna mieć zasady 6 ed....
Generalnie 8 edycja + fusiliade na pistoleciarzach + banner do 50 pkt na GS(obtanic gryfona do 50pkt)
helena 6 edycyjna, flagelanci t4.., dorzut na strzelbach 1 strzał i mogę grac bez żadnego słowa narzekania jakie to DE czy inne smieci są silne...
Grałem na tej maszynce dosyć długo w obecnej edycji i więcej razy wybuchła niż cokolwiek zrobiła....Ona winna mieć zasady 6 ed....
Generalnie 8 edycja + fusiliade na pistoleciarzach + banner do 50 pkt na GS(obtanic gryfona do 50pkt)
helena 6 edycyjna, flagelanci t4.., dorzut na strzelbach 1 strzał i mogę grac bez żadnego słowa narzekania jakie to DE czy inne smieci są silne...
hehe, zgodzę się z Tobą Wilqu, bo też grałem prawie całą 6 edycję (pierwsze gry miałem za sobą po wyjściu krasi a to była 3 armia wychodząca), doprowadzi to tylko do lamentu innych graczy, bo Imperium znów będzie silne tak jak w 6 edycji, królowało do końca, a jak nie to było równorzędnym przeciwnikiem, tak pamiętam te czasy, bo nie sprawiało mi problemu granie z Wampami, tak jak teraz czy z Khemri, jedyne problemy zawsze miałem z klockami Krasi ostatnich (tej wersji 6,5) chociaż też niezbyt wielkie.....chyba jakoś nie może człowiek się znaleźć w realiach aktualnej edycji, bo nie chce grać na 2 tankach