[TK] Pierwszy strzał w 8 edycję :) 2500pkt

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Re: [TK] Pierwszy strzał w 8 edycję :) 2500pkt

Post autor: Domino »

No dobra, rozumiem, że się uparłeś na niektóre rzeczy, ale przynajmniej pierścień sobie daruj :mrgreen: . Naprawdę będziesz zużywał kostki, by zmieść oddziały wroga d6 hitów z S4? To jest ta efektowność :D? Efektownie to przeleci Ci vortex przez pół armii jak scrolla nie weźmiesz :D. Rydwany to 120 pkt i zawsze mi się spłacają, z reguły wspaniale, efektownie giną, co daje mi więcej czasu na efektowne manewry :D.

Awatar użytkownika
siero
Wałkarz
Kontakt:

Post autor: siero »

Szok, kompletnie w nocy zapomniałem, że biorę czapkę, i będę miał już co robić z kostkami :mrgreen:
Ładnie 8)

Oto poprawiona wersja rozpiski. Dajcie znać co sądzicie, sądzę, że powinna wam się najbardziej podobać.

Liche High Priest 295Pts
Neferra's Plaques of Mighty Incantations
Cloak of the Dunes

Tomb King 276Pts
Genera; Shield; Light Armour;
Wizarding Hat

Liche Priest 165Pts
Brooch of the Great Desert
Hieratic Jar

Icon Bearer 65Pts

6 Ushabti 390Pts
5 Ushabti 325Pts

Tomb Scorpion 85Pts
Tomb Scorpion 85Pts

38 Skeleton Bowmen 354Pts
Full Command Group
Banner of the Undying Legion

10 Skeleton Bowmen 80Pts
10 Skeleton Bowmen 80Pts
3 Chariots 120Pts

Screaming Skull Catapult 90Pts
Screaming Skull Catapult 90Pts

No i jak się podoba? Przemyślałem Wasze spostrzeżenia, no i jest mocne uderzenie w postaci Uszat, średnie+polowanie na magów, maszynki w postaci Skorpów, są też trzy małe oddziały do działań różnych - dwie dziesiątki szkieli i trójka rydwanów. I jest dispel :mrgreen:

Icon Bearera muszę przetestować, może okaże się, że nie ma potrzeby go brać (choć głupota zawsze uderza w najgorszym momencie). Wtedy wchodzi +1 Ushabti (i są dwie piękne szóstki)

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec
Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>

Post autor: Khuman »

no i o to chodzi fajna rozpa defensowa z niezłym łupniem :D

jedyne co bym zmienił to w corach:

do rzucił bym jeden oddział rydwanów ( pkt. w tym wielkim klocku skieli )
tym dużym szkieletom bał bym shieldy dla parry SV

aa... nie wiem co to jest... Icon Bearer 65Pts ( pewnie BSB ) ale jak nie masz tej icony zakazującej marszu to zmień go na 6 ushabka do tej 5

o to chodzi 8)

Awatar użytkownika
kotson
Falubaz

Post autor: kotson »

Szkiele z tarczami będą nieużytecznie stały az wróg dojdzie do combatu, a łucznicy przynajmniej coś wcześniej zabiją a w walce zrobią to samo
BEER FOR THE BEER GOD
CANS FOR THE CANS THRONE

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Źle złożona duża licza, źle złożone szkielety, brak czaszek na klopach, a i tak lepiej niż było.
Obrazek

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec

każdy ma swoją wizję TK

Awatar użytkownika
siero
Wałkarz
Kontakt:

Szkielety są łucznikami, bo w walce tak czy inaczej są żałośni, a z łukami mają szanse zabić kilku skirmisherów, czy lekkiej kawalerii.
Icon Bearer to BSB, wstawiłem go dla przerzucania głupoty na królu, ale byćmoże wejdzie za nieg Uszatka. :)

Kalesoner pisze:Źle złożona duża licza, źle złożone szkielety, brak czaszek na klopach, a i tak lepiej niż było.
Czy tylko mnie irytują te enigmatyczne odpowiedzi Kalesonera? Tak, tak, wiem, jesteś tutejszym mistrzem TK, ale mógłbyś chyba trochę rozwinąć swoją wypowiedź - np. jakie itemki widziałbyś na dużej liczce w tej rozpisce (i dlaczego). :)
Również - wspominałem, że dopóki nie przekonam się w bitwie, nie chcę wystawiać czach na klopach, oraz chcę wystawiać przynajmniej jeden duży unit szkieli (przynajmniej 30-35 modeli) :D
Co jest nie tak z pozostałą dwudziestką? Połączyłbyś ich?
Czy reszta rozpiski jest Twoim zdaniem ok?

no i o to chodzi fajna rozpa defensowa z niezłym łupniem :D

Dzięki :D

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec

siero pisze:
Kalesoner pisze:Źle złożona duża licza, źle złożone szkielety, brak czaszek na klopach, a i tak lepiej niż było.
Czy tylko mnie irytują te enigmatyczne odpowiedzi Kalesonera? Tak, tak, wiem, jesteś tutejszym mistrzem TK
Shino

@ rozpiski

chyba macie racje łukami więcej zrobią niż bez nich czy też z tarczami :roll:

ile king ma LD? 10... tak przynajmniej pamiętam więc re-roll jest zbędny, lepiej ta ushabka więcej 8)

czaszka na katapie powina być przynajmniej 1 żeby mieć odpowieć na regenke i to zawsze panika na -1LD ;)

dalej uważam że dodatkowa 3 rydwanów by zrobiła lepsze wrażenie niż 38szkieletów... u was siłą jest mobilność mimo braku marszu, a nie ilość to zaleta skavenów / goblinów & orków / bestii :)

Awatar użytkownika
siero
Wałkarz
Kontakt:

ile king ma LD? 10... tak przynajmniej pamiętam więc re-roll jest zbędny, lepiej ta ushabka więcej 8)
Kiedyś grałem wampirem z wardem4+ i głupotą, też miał LD10 i zawsze nie zdawał w najmniej odpowiednim momencie :mrgreen: Ale zobaczymy jak wyjdzie w praniu :)

czaszka na katapie powina być przynajmniej 1 żeby mieć odpowieć na regenke i to zawsze panika na -1LD :wink:
A co mi dają czachy na regenkę? Bez nich też są atakami magicznymi i ognistymi :mrgreen:

dalej uważam że dodatkowa 3 rydwanów by zrobiła lepsze wrażenie niż 38szkieletów... u was siłą jest mobilność mimo braku marszu, a nie ilość to zaleta skavenów / goblinów & orków / bestii
A ja chciałbym połączyć mobilność i kontratak z przynajmniej jednym oddziałem, który może na siebie przyjąć jakąś szarżę, ustać, i pozwolić zmłócić wroga z boku. Poniżej jakichś 35 to nie ma najmniejszego sensu bo nie utrzyma szarży nawet HE Spearmenów :mrgreen:
40 utrzyma wiele, jedna inkantacja rusza cały oddział, jedna inkantacja i strzela ok. 30 łuczników, banner ma co wskrzeszać. :) Jak myślisz?

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec

1. wiadomo zdarza się :P

2. serio, to czachy dają tylko -1LD.. bez sensu :lol2:

3. wolał bym jednak ten oddział mniejszy i te 3 rydwany
jak seaprmeni HE dochodzą do CC to oznacza że WL są jeszcze bliżej :twisted:

zawsze możesz wywalić BSB i zamiast dokupywania ushabka masz już połowę na 3charioty, 5 ushabków też jest fajna... po kombinuj, wiesz moje zdanie nie musi być " trafne " w praniu wszystko wychodzi :wink:

Awatar użytkownika
siero
Wałkarz
Kontakt:

2. serio, to czachy dają tylko -1LD.. bez sensu :lol2:
Dlatego na razie ich nie chcę, chyba, że w praniu wyjdzie, że te 1LD robi różnicę :-)

jak seaprmeni HE dochodzą do CC to oznacza że WL są jeszcze bliżej :twisted:
40 WL nawet w hordzie nie powinno rozkręcić 40 szkieli w ciagu tury :mrgreen: Problem w tym, że są stubborn i trzeba ich mechanicznie rozklepać praktycznie do 0, co jest jednak bardzo trudne z ich ASF, siłą 6 i re-roll to hit. Nawet dla 6 Uszat :(

Kalesoner
Szczur Królów

Dlaczego duża liczka jest źle złożona?
Latanie, super masz 10 cali ruchu za 20 punktów, prawie tyle samo ruchu dostajesz dzięki swift reformowi unitu szkieletów w którym jest. Zmarnowane punkty. Inkantacje wchodzą i tak niezależnie od tego czy wyrzucisz na kostkach 5 czy 13, naprawde, przy takiej magii przerzucajka to marnowanie punktów.

Dlaczego szkielety źle złożone?
Bo nie ma muzyków i czempionów w małych oddziałach. Co przez to tracisz ogarnij sobie sam.

Dlaczego warto miec klopy z czachami?
Twoja argumentacja przeciwko braniu czach, bo jest dużo armii wysokim przerzucanym LD jest słaba. Jesli ktos wystawi się ciasno, to do Ciebie nie dojdzie, bo wiadomo, że defens wystawi się po przekątnej, jesli wystawi się szeroko wyjdzie przynajmniej częsciowo z zasięgu bsb i generała. Pograsz to zobaczysz.

@Khumanor, z tego co wiem, to Shinux na nową edycję zagrał tylko jeden turniej Tomb Kingami. :wink:

Bsb przy czapce jest bardzo potrzebny.
Obrazek

Awatar użytkownika
siero
Wałkarz
Kontakt:

Dlaczego duża liczka jest źle złożona?
Latanie, super masz 10 cali ruchu za 20 punktów, prawie tyle samo ruchu dostajesz dzięki swift reformowi unitu szkieletów w którym jest. Zmarnowane punkty. Inkantacje wchodzą i tak niezależnie od tego czy wyrzucisz na kostkach 5 czy 13, naprawde, przy takiej magii przerzucajka to marnowanie punktów.
Jaki setup widzisz w takim razie na dużej liczce?

Dlaczego warto miec klopy z czachami?
Twoja argumentacja przeciwko braniu czach, bo jest dużo armii wysokim przerzucanym LD jest słaba. Jesli ktos wystawi się ciasno, to do Ciebie nie dojdzie, bo wiadomo, że defens wystawi się po przekątnej, jesli wystawi się szeroko wyjdzie przynajmniej częsciowo z zasięgu bsb i generała. Pograsz to zobaczysz.
Do tej pory i tak używałem katapult głównie do radzenia sobie z potworami typu hydra, abom, treeman, czołg. Potestuję, może rzeczywiście okaże się, że warto.

Awatar użytkownika
Undead
Falubaz

Post autor: Undead »

siero pisze: 40 WL nawet w hordzie nie powinno rozkręcić 40 szkieli w ciagu tury...(
to jakis żart jest prawda??...bo chyba nie wiesz co piszesz

Awatar użytkownika
siero
Wałkarz
Kontakt:

Dobrze, że Ty wiesz.

Awatar użytkownika
kotson
Falubaz

Post autor: kotson »

Jejć, spinasz się o 3/4 porad jakie ci ludzie radzą
BEER FOR THE BEER GOD
CANS FOR THE CANS THRONE

Awatar użytkownika
siero
Wałkarz
Kontakt:

To jest porada?

Dobrze, że Ty wiesz.
A to jest spinanie się. :mrgreen:

Co mam odpisać na taki post? Bez żadnego rozwinięcia myśli, wyjaśnienia czemu tak a nie inaczej. Po pijaku staram się przekazywać myśli z większym poszanowaniem odbiorcy :mrgreen:

PS. E tam, z resztą, być może wymagam zbyt wiele, będę ignorował takie posty w przyszłości, peace :wink:

Kalesoner
Szczur Królów

30 WL FCG w hordzie vs 38szkieli FCG bez herosów po 5 w szeregu, szkiele szarżują,

WL wyplacaja 22 ataki na 3+ 14 trafia, przerzut trafia jeszcze 5, 19 rani na 2+, rani 15. 11 ataków szkieli na 5+. trafia 4, rani 2.

CR 15 + 2 szeregi + sztandar dla WL, dla szkieli 2+ 3 szeregi + sztandar + szarża. Tk sypia sie o 11 lub o 10 za bsb. Zostaje 28 WL i 13 luczników.
Cchyba dobrze policzyłem?
Obrazek

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec

Undead84 pisze:
siero pisze: 40 WL nawet w hordzie nie powinno rozkręcić 40 szkieli w ciagu tury...(
myśl powyżej = 7 x 3 = 22A na 3+ z re-rolem = 19,666666 ( 20 zaokrąglone ).... ranią na 2+ = 16,7777 ran ( 17 ran )

oddajesz 11A na 5+ = 2,2 ranisz na 4+ = 1 rana SV = 1/3 rany ( czyli nie :wink: )

oznacza to że WL mają CR:

17 + 1 szarża + 3 szeregi + 1 banner = sypiesz się o 21 - 1 banner - 2 szeregi = 18 = przeżywa 3 :D z 38 warto? :mrgreen:

aaa... wystarczy troszkę kalkulatorem się pobawić... nie lubicie w szkole matematyki? :twisted:

ehh... proszę głębiej rozwijać myśl bo ostatnio te suche texty są nagminne i nic nie tłumaczą... jak nie masz sił więcej przyciskać klawiszy niż 20 razy to nie watro pisać nowych postów... chyba że chcesz dogonić co nie których ( o kurwa on ma 5tyś postów...ale one są typu " słabe " " niegrywalne " " ogarnij się " )... troszkę natężcie zwojów mózgowych podobno to dobrze robi :lol2:

edit: właśnie pisałem :P
Kalesoner pisze:30 WL FCG w hordzie vs 38szkieli FCG bez herosów po 5 w szeregu, szkiele szarżują,

WL wyplacaja 22 ataki na 3+ 14 trafia, przerzut trafia jeszcze 5, 19 rani na 2+, rani 15. 11 ataków szkieli na 5+. trafia 4, rani 2.

CR 15 + 2 szeregi + sztandar dla WL, dla szkieli 2+ 3 szeregi + sztandar + szarża. Tk sypia sie o 11 lub o 10 za bsb. Zostaje 28 WL i 13 luczników.
Cchyba dobrze policzyłem?

Awatar użytkownika
siero
Wałkarz
Kontakt:

Na moje 40WL w hordzie vs 40Szkieli 5x8

WL:
trafia 22 x ,6666 + (22 - 22 x ,6666) x ,6666 = 19,55
rani 19,55 x ,8333 = 16,29

Szkiele:
trafia 11 x ,3333 = 3,67
rani 3,67 x ,5 = 1,84
wchodzi po save 1,84 x ,6666 = 1,22

CR:
WL: 19,55 (rany) + (2 3) (ranki, nie wiem czy liczy się na początku czy końcu combatu) + 1 (szarża) + 1 (sztandar) = (23,55 24,55)
Szkiele: 1,22 + 3 + 1 = 5,22

Ginie (23,55 24,55) - 5,22 = (18,33 19,33) Szkieletów
Zostaje 40-16,29-(18,33 19,33) = 5,38 lub 4,38 Szkieleta :mrgreen:

Fakt faktem zapomniałem o przerzucie nietrafionych ataków WL :mrgreen:

Ale to wszystko jest nieważne !! Ważne jest pisać ciekawe posty, wnoszące coś do tematu :D Pozdrawiam :)

ODPOWIEDZ