Nowe TK Euro 2400

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Re: Nowe TK Euro 2400

Post autor: Fluffy »

Były :) I nawet toto działało.
Nastapilo jednak przemeblowanie, obecnie moja rozpiska wygląda tak:

1 Tomb King @ 318.0 Pts
General; Spear
Golden Death Mask of Kharnut [60.0]
Glitering Scales [25.0]
Dragonbane Gem [5.0]
Chariot @ [55.0] Pts

1 Tomb Prince @ 154.0 Pts
Great Weapon
Armour of Silvered Steel [45.0]
Ironcurse Icon [5.0]

1 Liche High Priest @ 280.0 Pts
Hierophant; Lore Table; Lore of Nehekhara; Magic Level 4
Book of Ashur [70.0]

1 Liche Priest @ 155.0 Pts
Lore of Nehekhara; Magic Level 2
Neferra's Scrolls of Mighty Incantations [50.0]

1 Hierotitan @ 175.0 Pts

1 Casket of Souls @ 135.0 Pts
Light of Death

24 Tomb Guard @ 334.0 Pts
Light Armour; Shield; Standard; Musician
Standard of the Undying Legion [50.0]

1 Tomb Scorpion @ 85.0 Pts

1 Tomb Scorpion @ 85.0 Pts

3 Carrion @ 72.0 Pts

7 Skeleton Chariots @ 405.0 Pts
Standard
Banner of Eternal Flame [10.0]

27 Skeleton Archers @ 198.0 Pts
Normal Bow; Standard; Musician; Champion

Models in Army: 65

Total Army Cost: 2396.0

Dopiero przed fazą testów, ale pokladam w niej pewne nadzieje :wink:
Jakie opinie?

Pozdrawiam

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Moja opinia jest taka, ze Dębek wkleił w wiadomym temacie prawie taką sama rozpę z 2 tygodnie temu i ja skrytykowałeś jako słabą. :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

Kalesoner pisze:Moja opinia jest taka, ze Dębek wkleił w wiadomym temacie prawie taką sama rozpę z 2 tygodnie temu i ja skrytykowałeś jako słabą. :D
no prawie, Dębek nie mial malego licza:>
"Our weapons cut through them like blade through air!"

"Double or nothing, aim for his cock"

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Dębek miał coś takiego:

Duży mumin z tarczą
- Talisman of preservation
- glittering scales
- sword of might
LHP 4 lev
- dispell scroll
Mały mumin w karecie z tarczą i dzidą
- armour of destiny
25 archersów z muzykiem
10 archersów z muzykiem
10 archersów z muzykiem
7 rydwanów FCG
- banner of eternal flame
Klopa
Klopa
Casket
6 carrionów
3 carriony
3 carriony
30 Gwardii FCG

Jak dla mnie zupełnie rożne rozpy: u Dębka brak hierotytana, brak wykopek, badziewnie (imo) złożony mumin duzy, własciwie wszyscy herosi tak sobie. Zasadniczo jedyne podobienstwa do cascet i rydwany. A, i trójka carrionów :mrgreen: Debek ma do tego kilka tyczek (nie wiem po co przy wzglednie naporowej rozpie), wsparcie magii takie sobie i wyrzucone punkty w błoto w katapulty.

Co do rydwanów zagrałem tak - z princem na wózku - (długo przed propozycją Debka), nie sprawdzily się (z wymienianych powodów), jednak po prostu chce dać im drugą szanse przy większym wsparciu magii. Will see. :wink:

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 19 maja 2011, o 09:51 przez Fluffy, łącznie zmieniany 1 raz.

Kalesoner
Szczur Królów

Faktycznie, Dębek miał lepsza rozpiskę. :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Dzięki :mrgreen:

A w którym miejscu ona lepsza? :wink:

Kalesoner
Szczur Królów

W tym, że do walki w głównym unicie nie posyła generała, tylko princa, kinga ma na piechotę w większym unicie gwardii, w przeciwieństwie do Ciebie ma katapy zamiast skorpów, a to imho wazniejsze, ma max strzelania. Ma bardziej przeżywalnego lorda. Ma 3 więcej wystawienia i dobrą kontrę na odginaczki i śmieci.

Wystawianie mighty incantations to słaby pomysł, bo w najbliższym euro AR Ci to zbanują bankowo (u nas sie tego nie wystawia na turniejach już teraz z czystej przyzwoitości), więc niepotrzebnie się przyzwyczajasz do tego przedmiotu, do tego za 50 pkt dostajesz dwie kostki, masz taki sam przedmiot za 20 pkt jak już Ci tak zalezy na tych 2 kostkach.
Obrazek

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

W sumie, to niby czemu mieliby to banować? Przecież i tak dorobi sobie max 2 PD, czyli jak PS, więc ocb?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Kalesoner
Szczur Królów

Na małym daje 2 kosci które nie licza sie do limitu kosci bo nie sa koścmi magii, na duzym dostaje 4 takie kości i dublety na tych kościach dają IF i miscast, czyli działa jak zbanowany power scroll tylko lepszy bo nie zabiera kości z poola.
Obrazek

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Wystawianie mighty incantations to słaby pomysł, bo w najbliższym euro AR Ci to zbanują bankowo (u nas sie tego nie wystawia na turniejach już teraz z czystej przyzwoitości), więc niepotrzebnie się przyzwyczajasz do tego przedmiotu, do tego za 50 pkt dostajesz dwie kostki, masz taki sam przedmiot za 20 pkt jak już Ci tak zalezy na tych 2 kostkach.
:mrgreen:
Poczucie przyzwoitosci? Przy robieniu rozp na polskie turnieje? Proszę Cię.. :mrgreen: :mrgreen:
A tak poważnie: na tej samej zasadzie powinien byc zbanowany BoH, nie uważasz? Jakoś nie jest :wink: Czy podobnie ograniczone grzyby nocnych goblinów. Wcześniej przedmiotu ani razu nie użyłem, chcę go po prostu przetestowac. Co więcej Power Stone daje (prawdopodobnie) Power Dices, więc podlega limitom Euro, natomiast w przypadku naszego Scrolla wyraznie jest powiedziane ze otrzymane kości nimi NIE są. Póki co wsio zgodnie z euro.
Ponadto muminy nie mają dostępu do takiego wyboru makabrycznej magii jak np HE, nie maja dostępu do tronu, który pozwoli na zanegowanie miscasta, nie maja dostepu do loremastera, nie ma puppeta. Nie widze w którym miejscu przedmiot "One use" za 50 pkt w tej konkretnej armii ma byc przegięty :wink:
Jeżeli go jednak zbanują, to po prostu wrzucę sobie DSa.
W tym, że do walki w głównym unicie nie posyła generała, tylko princa, kinga ma na piechotę w większym unicie gwardii,
Nie bardzo widze na czym polega wyższość takiego rozwiązania. Owszem, moje jest nieco bardziej ryzykowne, jednakże przynosi tez wieksze profity. Mam mobilnego kinga z maską, mogę mieć go tam gdzie potrzebuję. W gwardii jest po prostu za wolny.
Ma bardziej przeżywalnego lorda.
Owszem, troszkę bardziej, tylko po co? Po piewsze, musi uwazac na wszelkie flamingi, ale to drobiazg. Druga sprawa, łomot i tak raczej dostanie gwardia (czy rydwany), marnowanie ataków na TK (nawet bez warda) już jest imo korzystne dla TK. Zwłaszcza ze walcząc z moją rozpą mozna zapomniec o BSB czy generale, iec kazdy punkt CRa jest na wage złota. Trzecia sprawa, w przypadku rzucenia mass warda herosi nie mają żadnych praktycznie profitów. I czwarta rzecz, nie bardzo widzę jak te oddzialy Dębka mają się przebijać? Przeciez wsparcie magiczne praktycznie nie istnieje. Nie ma za bardzo możliwosci wyjęcia scrolli przed wejsciem w combat, łatwo zdispelowac wszelkie wspomaganie. Dwie dodatkowe kości z cascetu nie załatwią sprawy.
Ma 3 więcej wystawienia i dobrą kontrę na odginaczki i śmieci
Wolę mieć +1 do zaczynania, pamietaj ze ja jednak mam wykopki :) A co do kontry, mam na dobra sprawę podobną..
przeciwieństwie do Ciebie ma katapy zamiast skorpów, a to imho wazniejsze
Wolę skorpiony ze względu na ich uniwersalność: po pierwsze, mam możliwosc realnego zagrożenia wrogim maszynom. Po drugie, w razie potrzeby moge ich użyć jako odginaczek czy blokerów. Trzy, katapulty to masa punktów, szansa trafienia niewielka, a przy obecnie istniejącej masie vanguardów (tak to sie nazywa to cos co przed bitwa sunie do przodu?) katapultom nie wroże szczególnie długiego żywota. Tym bardziej ze skonczyły się czasy lokowania sypania w maszynę.. Po prostu z pełną świadomością wolę skorpiony :)
max strzelania
Coś za coś. Ja za to lepiej czaruję i jestem jednak mobilniejszy, i lepiej się z tym czuję :wink:

Dlatego tez uważam że trudno porównywac te rozpiski jako, cytuję, "identyczne". Dla mnie zupelnie rożne, inne założenia, Dębkowa jest bardziej defensywna, z tego co sie orientuje Ty tez wolisz ten styl gry. Ja z kolei wolę grać nieco bardziej agresywnie, mam nadzieję że te rozwiazania się sprawdzą.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

HE mają BoH który robi IFki bez efektór ubocznych, co turę, niby ma swoje wymagania ale dalej jest fajny.

Ja bym nie banował tego scrolla a jedynie dał ze kosztuje 1PD.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Golonka
Masakrator

Post autor: Golonka »

Rozpiska wydaje mi się być w połowie skali, że tak powiem, ale i tak jestem ciekaw co z niej wyjdzie. Co do niektórych argumentów Kalesonera to trochę słabe były. Po pierwsze co za różnica kogo co zabiją? 100? Jak ci już zabijają głowny oddział za łącznie 700 pkt to nie ma to większego znaczenia bo i tak prawdopodobnie jest po grze, a sam TK nieważne jak bardzo zrobiłby go Fluffy puszką i tak zszedłby od jakiegoś tępego napierdalatora do CC. Dodatkowo kogo obchodzi ilość wystawień? To cały czas jest bardziej mankament bo zabiera ci plus 1 na zaczynanie, a i tak pzecież wiadomo co gdzie będzie zazwyczaj, a jak ktoś się uprze to i tak cię przewystawia(gdzieś już liczyłem ile większość armii ma tych wystaweń i i tak ich nie przebijecie raczej) Prawdziwym problemem tej rozpiski jest fakt, iż jest niesamowicie podatna na Losowość, gdyz po nieudanej jednej szarży lub udanym spellu przeciwnika możesz stracić w cholerę pkt. Pomyśl nad tym, a właściwie jeszcze lepiej pograj parę bitew bo sam jestem ciekaw jak to będzie jeździło.
Furion pisze:
@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
No, becouse no.

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Prawdziwym problemem tej rozpiski jest fakt, iż jest niesamowicie podatna na Losowość, gdyz po nieudanej jednej szarży lub udanym spellu przeciwnika możesz stracić w cholerę pkt
To można powiedzieć o każdej armii (jak siądzie pitka w Twojego slanna z gwardią to też w cholerę punktów w piach, sam tez pamietasz jak mi wyjąłes hierofanta w pierwszej turze z ifki dwellersem) i o każdych rydwanach. Do tego wszystkie naporowe rozpiski są dość podatne na kości, taki urok tej gry. Ta rozpiska to w zalożeniach coś podobnego czym grywałem w szóstej edycjii i nawet sobie radziło :wink:. Zobaczymy jak bedzie działać teraz :wink:

Pozdrawiam

Kalesoner
Szczur Królów

Zobaczymy czy zbanują czy nie, sam jestem ciekaw. Jak nie zbanują, to będę wystawiał go na dużej liczce z lightem. Rób jak uwazasz, ja tylko przedstawiłem swoje zdanie. Sam staram się już grać bez rzeczy, które nam prawdopodobnie przytną.

Wolę Dębkowy układ prince na rydwanie i king na piechotę bo: LD do swiftów i ewentualnego sypania zostaje przy armii, bo mniej losowa gwardia ma większego kopa, bo najbardziej ryzykancki oddział w rozpisce kosztuje po stracie około 200pkt mniej, czyli na euro bardzo dużo.
Obrazek

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Golonka pisze:Dodatkowo kogo obchodzi ilość wystawień? To cały czas jest bardziej mankament bo zabiera ci plus 1 na zaczynanie

póki tego nie zrozumiesz póty nie będziesz dobrze grał 8)
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Jak się nie spisze bedę kombinował, zobaczymy. Nie twierdze przecież ze to ostateczna wersja rozpiski :mrgreen:

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

Fluffy, TY nie widzisz różnicy między Ksiązką HE na Power Scrollem? a casting Value? damm...
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

Dmtrij pisze:Fluffy, TY nie widzisz różnicy między Ksiązką HE na Power Scrollem? a casting Value? damm...
+ rożnica w koszcie
"Our weapons cut through them like blade through air!"

"Double or nothing, aim for his cock"

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

imo podobne itemy

BoH

+ nie wywołuje miscstów
+ jest wielorazowe

- duży koszt
- wymaga CV

Scroll

+ tani
+ dodaje kości

- jednorazowy
- wywołuje miscascta

Jak dla mnie suma sumarum podobna moc przedmiotów.

My na bilaticonie TK ograniczyliśmy tylko tak że scrolla zabiera 1 PD.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Jak podobna moc, to niech zabiera 2 PD i 2 DD :D
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

ODPOWIEDZ