TK

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Re: TK

Post autor: Barbarossa »

Dla mnie wygląda to tak:

Wg RAW istotnie, jeśli oblejesz test z Casceta o 1, to musisz przerzucać za BSB, chcesz czy nie chcesz.

Chociaż dla mnie jest to mocno naciągany RAW i spodziewałbym się innego stanowiska GW w tym zakresie.

Jeśli chodzi o lizaki, to mamy konflikt zasad specjalnych. AB do lizaków mówi:
- Jeśli wykonujesz test LD, rzuć 3 kości i odrzuć najwyższą

AB do TK mówi
- Jeśli wykonujesz test LD od kaszkieta, rzuć 3D6 i sumując wyniki rzutu.

Obu zasad nie da się zastosować jednocześnie w sposób zgodny z zasadami (można dorabiać własne opcje, pt. rzut 4K6, ale to na pewno nie jest RAW).

Według RAW, o stosowaniu tej lub innej zasady decyduje gracz, którego jest tura (punkt dla muminów).

Dodatkowo według znanych mi zasad kolizyjnych, przepis bardziej szczegółowy jest nadrzędny w stosunku do przepisu bardziej ogólnego. Czyli Test Ld od Kaszkietu > Test LD Lizaków. (drugi punkt dla muminów)

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Hmm, a co do tych grali, to przecież zwykły czempion też nie musi przyjmować chalangu, nie odrzuca go wtedy tylko ignoruje, więc ocb?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

O to, że zwykły champion w bretce odmawiający challengu to utrata blessingu.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

Faktycznie, Barbarossa ma rację- zasady z ABkow nadpisują zasady z RB.

W takim przeszkiwaniu rulebooka znalazłem fajny smaczek:
str. 10 RB.
Jezeli rzucimy 2x1, to test Leadershipa jest automatycznie zdany. Rozumiem, ze na light of death jak rzuce 2x1+x, to jest automatycznie zdany? :D

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Post autor: Domino »

Nie, bo Twój rzut to musi być 2x1. Na trzech kostkach to trochę niemożliwe ;)

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

pomijajac fakt ze przy rzucie 2x1 + cos duza wekszosc odzialow zda tak czy inaczej :)
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Post autor: krystian1wielki »

Chyba że będą to skaveńskie slavy bez szeregów i generała :wink:

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Domino pisze:Nie, bo Twój rzut to musi być 2x1. Na trzech kostkach to trochę niemożliwe ;)
Tak samo niemożliwe jak w lizakach co? Polecam po za tym lekturę RB, insane courage działa tylko na break testy, a break testem to cascet na bank nie jest.

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

kudłaty pisze:
Domino pisze:Nie, bo Twój rzut to musi być 2x1. Na trzech kostkach to trochę niemożliwe ;)
Tak samo niemożliwe jak w lizakach co? Polecam po za tym lekturę RB, insane courage działa tylko na break testy, a break testem to cascet na bank nie jest.
jestes w LS wiec powinienes dawac przyklad a ja zauwazylem, ze ostatnimi czasy twoje posty sa coraz bardziej chamskie. not cool :/

i co do czytania RB.
TK s.40 AB - light of death:
"(...) the target of Light of Death must take a Leadership test on 3D6 (...)"

s. 10 RB - Leadership tests
"(...) Note that a natural, unmodified, roll of 2 (i.e. rolling a double 1) is always considered to be a pass, regardless of any modifiers that might apply"
nie ma tu slowa o insanane courage (dopiero na s.55 jest o tym wzmianka).

--- edit ---
@Naviedzony
ups, dzieki za wskazanie bledu. juz poprawione.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2011, o 15:56 przez Morsereg, łącznie zmieniany 1 raz.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Post autor: Domino »

kudłaty pisze:
W lizakach możliwe, bo odrzucasz najwyższą, więc rzut "1,1,5" to w praktyce rzut "1,1". Na Casket tego nie zrobisz. Przez forum faktycznie taki bojownik jesteś, a do tego jeszcze walnąłeś gafę teraz, a na turniejach taki sympatyczny włochacz. To na pewno ta sama osoba? Spisek?

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Morsereg pisze: jestes w LS wiec powinienes dawac przyklad a ja zauwazylem, ze ostatnimi czasy twoje posty sa coraz bardziej hamskie. not cool :/
Litości...

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

1) Czy analogicznie do chain lightning cascet moze przeskoczyc na oddzial bedacy w cc?

2) Czy analogicznie do decapitating strike'u i charmed shielda moge wybrac, ktore ataki ida pierwsze jesli mam 2 takie same oddzialy w walce ale tylko jeden z killing blowem rzuconym?

3) Czy pivot Cascetu jak i innych maszyn to nie ruch? i kiedy moge spivotowac cascet bo w strzelaniu to troche za pozno dla niego.

4) Czy od Thundercrusha jest LoS? Nigdzie tego nie znalazlem ale moze komu innemu sie udalo

5) Czy templatka moze nachodzic na sfinksa? Osobiscien ie widze przeciwskazan ale moze kto inny widzi

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Shino pisze:1) Czy analogicznie do chain lightning cascet moze przeskoczyc na oddzial bedacy w cc?

2) Czy analogicznie do decapitating strike'u i charmed shielda moge wybrac, ktore ataki ida pierwsze jesli mam 2 takie same oddzialy w walce ale tylko jeden z killing blowem rzuconym?

3) Czy pivot Cascetu jak i innych maszyn to nie ruch? i kiedy moge spivotowac cascet bo w strzelaniu to troche za pozno dla niego.

4) Czy od Thundercrusha jest LoS? Nigdzie tego nie znalazlem ale moze komu innemu sie udalo

5) Czy templatka moze nachodzic na sfinksa? Osobiscien ie widze przeciwskazan ale moze kto inny widzi
1.Nie mam booka pod ręką, ale wording był podobny więc raczej tak.
2.Tak, podobnie jak heros i oddział z tą samą inicjatywą.
3.Pivotujesz pod koniec fazy ruchu w remaining moves.
4.Nie wiem, w sumie jest to templete to powinien być.
5.Wedle tego co głosujemy na LS raczej będzie mogła.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Ad. 4 Moglbys pokazac gdzie to w rb? bo ja znalazlem losa tylko w sekcji shooting.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

1. nie, to direct dmg. FAQ pozwala chain lightning wejść do walki. poza tym masz to nawet w opisie caskets. :P
2. aha.
3. w fazie ruchu możesz pivotować (nie liczy się to wtedy jako ruch na potrzeby light of death).
4. od ataków wzornikami zawsze mamy LoS, chyba, że wyraźnie zaznaczone. (gdzieś to jest w RB, problem był tylko z tymi magicznymi; znajdę to podeślę).
5. może. w opisie masz tylko, że musi dotykać.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Lidder pisze: 4. od ataków wzornikami zawsze mamy LoS, chyba, że wyraźnie zaznaczone. (gdzieś to jest w RB, problem był tylko z tymi magicznymi; znajdę to podeślę).
jest szansa, ze znajdziesz to dzis?

obawiam sie, ze z magicznymi byl ten sam problem. Tj. LoS byl tylko od shootingu. (bo tam jest to opisane)

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Warsfinks atakuje thundercrushem regiment monków z furmanką/templeguardów ze Slannem/cosię z innmym hero na mouncie. Rzucam na najwyższy WS w oddziale. Czy biorę pod uwage furmankę/slanna/herosa?? Czy centrum mogę ustawić na furmance/slannie/herosie?

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

1. Najwyższy WS w oddziale to najwyższy WS w oddziale niezależnie od tego czy posiada ów najwyższy WS dołączony do oddziału hero, czy nie.
2. Nie widzę problemu by postawić centrum na furmance/Slaanie, o ile template będzie dotykał Warsphinxa.

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

To proponuję przeczytać opis thundercrusha - jest napisane, że można go wykonać tylko przeciwko swarmom, piechocie lub war beastom.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

@shino
znalazlem kilka ciekawych rzeczy. RB 93. Championa w CC zabijasz tylko poprzez bezpośredni atak lub gdy skończyły się już R&F models. i na tej samej stronie LoS, ktory dziala na strzelanie, magie i miscasty. lepiej jest to wiec przenieść na ogólne zasady wzornikow niż tracic mozliwosc zabicia championa(champion nie musialby zdwac los, bo nie kierowales w niego ataku).

@fluffy
atakujesz na najwyzszy ws, temlate kladziesz gdzie chcesz ale efekt dziala tylko na w/w typy jednostek.

ODPOWIEDZ