Weryfikacja turniejów
Moderator: swieta_barbara
Re: Weryfikacja turniejów
Hmmm może poza tym, że powinien być na ogólnodostępnym forum internetowym powinien być też dostępny dla ogółu graczy... chyba, że ktoś ma bana za zrobienie jakiejś akcji na turze...
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...
Dokładnie tak, dlatego jak Kudłaty czy Ty gracie na turnieju to jesteście zasypywani pytaniamiLidder pisze:No, tylko kilku wybrańców może znać tajemniczą książkę zwaną RB. Ciężko jest przeczytać podręcznik, faq i uściślenia. Nikt tego nie robi organizując lokala. Wszyscy grają jak bezgłowe kurczaki, potem jadą na mastera i poznają zasady. Seems legit.Lazur pisze:Tych licencjonowanych sędziów to bym zostawił w spokoju bo to zabije inicjatywę turniejową w mniejszych miejscowościach moim zdaniem. Takiemu sędziemu oczywiście należy zapłacić za jego czas (o ile będzie go miał w terminie turnieju) a dodatkowo opłacić podróż w obie strony. Średnio wyjdzie to powiedzmy 150 zł przez co wzrosną wejściówki żeby tą kwotę pokryć.

Według mnie powinien być wymóg sędziego na turnieju ale na lokalu niech będzie to nawet jeden z organizatorów i spory rozstrzyga rzutem na 4+

To juz nie można zrobić głupiego lokala bez jakiegoś "licencjonowanego" sędziego?
Weźcie się ogarnijcie. Jak komuś się nie podoba burdel i brak sędziego to po prostu nie przyjdzie.
Ale wymagać w regulaminie ligi, żeby każdy głupi lokal na największym zadupiu miał "Sędziego" to bardzo słaby pomysł.
Tym bardziej, że nikt nie wie kto to ma być ten licencjonowany sędzia...
Weźcie się ogarnijcie. Jak komuś się nie podoba burdel i brak sędziego to po prostu nie przyjdzie.
Ale wymagać w regulaminie ligi, żeby każdy głupi lokal na największym zadupiu miał "Sędziego" to bardzo słaby pomysł.
Tym bardziej, że nikt nie wie kto to ma być ten licencjonowany sędzia...
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
wydaje mi się, czy napisałem że to temat na przyszłosc. dzis opcja numer 5 to ylko MOJA OSOBISTA wizja tego jak to powinno wyglądać.
Dlaczego?
Bo turniejowa scena warhammera już dawno nie jest dla hobbystów. To sport, jak kazdy inny. A kiedy się taki sport organizuje profesjonalnie, poziom całości jako takiej się podnosi. Dziś jest to bat na wszystkich oszustów, ale kto wie może jutro będzie krokiem w kierunku podniesienia poziomu gier? Tak czy inaczej, to tylko mój jakiś tam pomysł, w tej sprawie, do której został założony wątek dyskutujemy o czymś innym. Sprawa sędziów będzie jeszcze poruszana w przyszłości w osobnym temacie.
Dlaczego?
Bo turniejowa scena warhammera już dawno nie jest dla hobbystów. To sport, jak kazdy inny. A kiedy się taki sport organizuje profesjonalnie, poziom całości jako takiej się podnosi. Dziś jest to bat na wszystkich oszustów, ale kto wie może jutro będzie krokiem w kierunku podniesienia poziomu gier? Tak czy inaczej, to tylko mój jakiś tam pomysł, w tej sprawie, do której został założony wątek dyskutujemy o czymś innym. Sprawa sędziów będzie jeszcze poruszana w przyszłości w osobnym temacie.
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
Wymóg by regulamin był dostępny bez logowania to elementarna przyzwoitość wobec graczy typu: "mam szkolenie firmowe w Poznaniu, może wezmę figsy i ogram tych buraków" a tu nagle wszystkie linki na jakieś dziwne fora wymagające oprócz rejestracji zgody admina który przypadkiem wyjechał i generalnie klops (taki żart słowny).
Anulowanie wątpliwych imprez może być nawet przez głosowania na LL, ta sytuacja będzie tak marginalna że nie zablokuje to prac bo wątpię by te głosowania powstawały częściej niż raz na kwartał jeśli w ogóle.
Wymóg sędziego jest moim zdaniem w porządku, też uważam, że na masterach bo jak rozumiem o masterach rozmawiamy powinien być sędzia, a najlepiej więcej niż jeden. Na lokalach natomiast do momentu kiedy nie powstają drużynówki 8 osobowe na dwa teamy zapisane grane 3 jednego dnia by w dwa dni zmaksować lokale bym niczego nie ruszał. Ta liga jest tym lepsza im więcej małych ośrodków organizuje te turnieje w ramach mniej, uważam że powinno być jak najmniej ograniczeń na lokale już i tak system zgłaszania wyników jest dość upierdliwy by niektórych zniechęcać.
Punkt 3 natomiast jest rozwiązywany przez punkt 4, jak zrobię lokala, wejściówka 100zł, kumple kudłatego 5zł to się go anuluje najwyżej.
Anulowanie wątpliwych imprez może być nawet przez głosowania na LL, ta sytuacja będzie tak marginalna że nie zablokuje to prac bo wątpię by te głosowania powstawały częściej niż raz na kwartał jeśli w ogóle.
Wymóg sędziego jest moim zdaniem w porządku, też uważam, że na masterach bo jak rozumiem o masterach rozmawiamy powinien być sędzia, a najlepiej więcej niż jeden. Na lokalach natomiast do momentu kiedy nie powstają drużynówki 8 osobowe na dwa teamy zapisane grane 3 jednego dnia by w dwa dni zmaksować lokale bym niczego nie ruszał. Ta liga jest tym lepsza im więcej małych ośrodków organizuje te turnieje w ramach mniej, uważam że powinno być jak najmniej ograniczeń na lokale już i tak system zgłaszania wyników jest dość upierdliwy by niektórych zniechęcać.
Punkt 3 natomiast jest rozwiązywany przez punkt 4, jak zrobię lokala, wejściówka 100zł, kumple kudłatego 5zł to się go anuluje najwyżej.
2+4 Brzmi ok, nie powoduje problemów. Wymaga jedynie 2 min więcej czasu organizatora na wklejenie tego np. na BP.
Ad 5. Pojawiło się kilku chętnych na sędziów. Czy to z powodu dobrej oferty, chęci na nowe doświadczenie czy powołania - nieważne. Ważne, aby nie zrobił się syf. Jeśli na masterze pojawi się typ, który będzie bardziej stalował od graczy to źle to będzie świadczyć o organizatorze (bo to im się obrywa i tak powinno być). Ci, którzy ogarniają (poprzez granie, czytanie lub wrodzone zdolności bojowe) nie będą mieli problemu z tym, żeby napisać krótki, prosty teścik. Problem będą mieli ludzie, którzy mają gdzieś to czy dobrze zasędziują czy nie. Małe turnieje oczywiście olewamy, bo jeśli z masterami wypali to w naturalny sposób przełoży się to na lokale.
Proponuje zakończyć temat dot. sędziów. Ewentualne propozycję do Kudłatego, Dmtrija i do mnie na pw.
Ad 5. Pojawiło się kilku chętnych na sędziów. Czy to z powodu dobrej oferty, chęci na nowe doświadczenie czy powołania - nieważne. Ważne, aby nie zrobił się syf. Jeśli na masterze pojawi się typ, który będzie bardziej stalował od graczy to źle to będzie świadczyć o organizatorze (bo to im się obrywa i tak powinno być). Ci, którzy ogarniają (poprzez granie, czytanie lub wrodzone zdolności bojowe) nie będą mieli problemu z tym, żeby napisać krótki, prosty teścik. Problem będą mieli ludzie, którzy mają gdzieś to czy dobrze zasędziują czy nie. Małe turnieje oczywiście olewamy, bo jeśli z masterami wypali to w naturalny sposób przełoży się to na lokale.
Proponuje zakończyć temat dot. sędziów. Ewentualne propozycję do Kudłatego, Dmtrija i do mnie na pw.
Info na forum ogólnie dostępnym to dobry pomysł, fajnie było by wprowadzić wymóg licencjonowanego sędziego w każdym klubie.
Moim zdaniem za dużo spiny macie na lokale pamiętajcie że do ligi liczy się ich tylko 6, więc max 600 pkt na 1800.
Wiec jak widzicie o miejscu w lidze które nic po za dyplomem nie daje, nie walczymy na lokalach tylko na masterach.
Ciężko traktować WFB jako sport skoro miejsce w lidze nie jest zupełnie adekwatna do umiejętności danego gracza.
Proponuje wyluzować i na nowo nauczyć się bawić tą grą żyć w świecie Warhammera a nie wojować "o wszystko" w polhamera.
Jeżeli chcecie robić wieli sport to moja recepta :
-Do ligi liczą się tylko singlowe mastery i lokale żadnych drużynówek ani parówek.
-DMP nie jest masterem tylko jako turniej o miano najlepszego klubu w Polsce, obroni się jako lokal.
Moim zdaniem za dużo spiny macie na lokale pamiętajcie że do ligi liczy się ich tylko 6, więc max 600 pkt na 1800.
Wiec jak widzicie o miejscu w lidze które nic po za dyplomem nie daje, nie walczymy na lokalach tylko na masterach.
Ciężko traktować WFB jako sport skoro miejsce w lidze nie jest zupełnie adekwatna do umiejętności danego gracza.
Proponuje wyluzować i na nowo nauczyć się bawić tą grą żyć w świecie Warhammera a nie wojować "o wszystko" w polhamera.
Jeżeli chcecie robić wieli sport to moja recepta :
-Do ligi liczą się tylko singlowe mastery i lokale żadnych drużynówek ani parówek.
-DMP nie jest masterem tylko jako turniej o miano najlepszego klubu w Polsce, obroni się jako lokal.
zgadzam się z tym całkowicie.Solo SS pisze: -Do ligi liczą się tylko singlowe mastery i lokale żadnych drużynówek ani parówek.
W tym sezonie na 10 masterów aż 5 to parówki i drużynówki...
jest też znacznie więcej lokali drużynowych i parowych.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.
No tak tylko po co ??
Ranking może składać się tylko z singli, albo zostawić tak jak jest teraz po co mieszać ?
Kto może oszukiwać na taką skale aby być w top 3 ?? bo nie widzę sensu aby się napinać kręcić i być w top 10-50-100
??
Dla papierka aby poprawić sobie własne ego.
Więcej singlowych masterów i po sprawie.
Ranking może składać się tylko z singli, albo zostawić tak jak jest teraz po co mieszać ?
Kto może oszukiwać na taką skale aby być w top 3 ?? bo nie widzę sensu aby się napinać kręcić i być w top 10-50-100

Dla papierka aby poprawić sobie własne ego.
Więcej singlowych masterów i po sprawie.
Też się dziwię i bardzo potępiam takie precedensy, nasz klub Szybki Szpil istnieje od 8 lat a nie mamy presji aby za wszelką cenę mieszać w LL.
Dlatego do puki nie będziemy mogli organizować lokali na własnym terenie, nie będziemy za wszelką cenę starali się o głos w LL.
Smutny jest fakt że niektóre ośrodki musiały dzielić się lokalami aby mieć głos i możliwość spekulacji masterowej.
Natomiast nie mam nic przeciwko aby w jednym lokalu użytkowym urzędowały 2 kluby i każdy z nich robił swoje lokale na tych samych makietach.
Dlatego do puki nie będziemy mogli organizować lokali na własnym terenie, nie będziemy za wszelką cenę starali się o głos w LL.
Smutny jest fakt że niektóre ośrodki musiały dzielić się lokalami aby mieć głos i możliwość spekulacji masterowej.
Natomiast nie mam nic przeciwko aby w jednym lokalu użytkowym urzędowały 2 kluby i każdy z nich robił swoje lokale na tych samych makietach.
Ostatnio zmieniony 5 sty 2012, o 23:57 przez Solo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mudżahedin
IMO good point. Szkoda, że mało kto to widzi...Laik pisze:zgadzam się z tym całkowicie.Solo SS pisze: -Do ligi liczą się tylko singlowe mastery i lokale żadnych drużynówek ani parówek.
W tym sezonie na 10 masterów aż 5 to parówki i drużynówki...
jest też znacznie więcej lokali drużynowych i parowych.
Kapitan KOCOŃ stół nr. 6 xD
Bis dat qui cito dat.
Bis dat qui cito dat.
i może jeszcze:Karli pisze:Może ograniczenie do 2 parówkowych masterów na sezon?
- max jednego drużynowego
- max jednego na punkty powyżej 2800
- max jednego na punkty poniżej 2000
- max jednego na zasady nie EURO

Od tego jest głosowanie na mastery na LL, by wybrać te, na których chcemy grać (nikt nie zabrania prowadzenia kampanii by ludzie głosowali na same singlowe mastery).
Jeśli za rok będzie 10 x drużynówka to też będzie dobrze. Wyniki z ligi i tak niczego poza papierkiem nie dają, więc nie wiem po co mamy to ubierać w jakieś sztywne ramy i odbierać możliwość gry na różne formaty.
Liga jest niemiarodajna, ale co komu to przeszkadza.
Jeśli ktoś musi sobie podreperować ego to niech nie robi tego za pomocą ligi WFB