Fanatycy O&G

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

Post autor: Drwal »

nightclower16 pisze:Splinter @

Z fanatykiem jest podobnie jak z latarką .... pokazujesz linię po jakiej strzela a ona leci ... i możesz sobie celowo zestrzelić kilka szczurów ... żeby trafić w coś innego ;)
Napisze odpowiedź za splintera: "Ale w skavenach masz zasadę, że możesz strzelać po własnych oddziałach i w tym przypadku nie ma żadnej przeszkody, a jeśli wypuszczasz fanatyka, to mimo iż możesz go wypuścić w dowolną stronę to nie możesz celowo przedłużać jego ruchu"

jak nie ma napisane w zasadach, że jednostka może coś zrobić to przyjmuje się, że nie może, a wy się tłumaczycie, że jak nie ma zaprzeczenia w zasadach to może.

Brak zapisu, że może jest nadrzędny nad brakiem zapisu, że nie może

pozdr

Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

Post autor: Drwal »

blady da'Rasta pisze:@splinter: czy mozna cie prosic bys dzielil sie swoimi glebokimi przemysleniami na temat zasad wfb z bratem, siostra, ewentualnie roslinami doniczkowymi? bo od jakiegos czasu w roznych zasadowych tematach wypisujesz bzdury i je zasmiecasz; z gory dziekujemy!
Ale jego "Bzdury" mają uzasadnienia, a wy robicie zasady pod siebie 8)

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

zawsze tak robilismy
na tym polega chlubna tradycja interpretowania zasad !

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

fanatyk nie podlega ani pod ostrzał ani pod magie .... nie istnieje zasada która mówiła by o tym że nie można ryzykować strat wśród własnych wojsk spowodowanych przez swoje własne działania. Istnieje natomiast zasada mówiąca że nie można strzelać bądz rzucać czary damedżowe w swoje wojska fanatyk pod to nie podchodzi.

Nehan
Masakrator

Post autor: Nehan »

Może najlepszym określeniem jest, że nie można celować bezpośrednio w swoje jednostki.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

znaczy sie rozumiem ze w takim razie moge wyteleportowac sie z walki dzieki Moonstone of the hidden Way? bo nie ma tego zabronione... bo juz o wteleportowaniu sie nie marze nawet...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

ło boziu.

ruszyly oddzialy fairplayerow naprzeciw naszych biednych przedluzaczek.

idzcie powalczyc zeby imperium oslabili, albo zeby HE nie mialy ASF w nowej edycji. a nie. nad biednymi fastami sie litujecie :P

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

jestes zalosny chlopaczku. pokazalem Tobie tylko co sie stanie jak zasugerujesz ze co niezabronione to dozwolone... masz jeszcze jakis gody siebie komentarz?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

.... niema zasady mówiącej o tym że fanatyka nie moge puszczać przez swój oddział. Mam w dupie teleport nie o nim ty piszemy (jeśli bardzo chcesz to umieść to w innym temacie ja nie będe ci skrzeczał ze nie możesz jeśli niema zasady takiej bądz erraty która by Ci tego zabraniała ... może jest może nie jeśli nie to masz wolną ręke aby walczyć o to by było mozna) więc Pasiak prosze Cie... albo znajdz mi argument który był by przeciw wypuszczaniu fanatyka w dowolnym kierunku jeśli będzie dobry to zapewne nie będe uparty. Twój argument puki co nie ma nic wspólnego z fanatykami.

Ponad to uważam że mówienie do forumowiczów per żałosny chłopczyku jest nie na miejscu.
Ostatnio zmieniony 1 sie 2007, o 18:28 przez Gogol, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

bigpasiaku, od czasow gdy zapoznalem sie z twymi madrosciami nie czuje sie godny wypowiadac, aby nie zblaznic sie na twoich oczach.

odgrzewacie kotleta ktory jest podawany juz xxx lat i sie cieszycie.
O ile splitera rozumiem jeszcze - nowy gracz, musi sprobowac zmienic caly swiat tam gdzie widzi niesprawiedliwosci - to takie stare konie jak wy moglyby go nie podpuszczac chociaz.

bo chyba nie wierzysz, ze to ze poraziles wszystkich swoimi przemysleniami zmieni kwestie, ktore niezmienna jest od czasu zbyt dlugiego zeby moja kariera battlowa mogla siegnac wstecz?
jak nie, to po co klawiature zuzywasz? szukasz sobie kolegi na forum stajac w jego obronie, czy tez moze chcesz sie wylansowac jako kandydat do ligi sedziowskiej?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

bigpasiak pisze:znaczy sie rozumiem ze w takim razie moge wyteleportowac sie z walki dzieki Moonstone of the hidden Way? bo nie ma tego zabronione... bo juz o wteleportowaniu sie nie marze nawet...
problem jest w tym, ze fanatyk na napisane wprost, ze mozna go wypuscic z dowolnej krawedzi oddzialu i pod dowolnym katem do tej ktory ci sie spodoba... tak wiec to nie jest napisane, ze mozes znawet przez swoich. Jest tez dodane, ze nie trzeba w strone przeciwnika go ruszyc wiec nie rozumiem czemu chcesz nakladac na fanatyka restrykcje, ze nie mozna go wypuscic dookola.

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Założenie możliwości wypuszczenia fanoli w swój oddział wzbudza mój sprzeciw, gdy pomyśle o zakazie wypuszczania Burning Heada, gdy za celem stoi własna jednostka.

Aczkolwiek... nie widzę przeciwwskazań, aby fanatyków wypuszczać gdzie się chce (tak samo zresztą jak w przypadku BH - szkoda że interpretacja zasad prowadzona jest tak wybiórczo)

Awatar użytkownika
Splinter
Wałkarz

Post autor: Splinter »

Nie pisze, iż nie można puszczać ich gdzie chcesz, ale przez własny odział to nie, jak dla mnie. blady da'Rasta wiem, iż fakt że zadaje pytania jest niewygodny. Zapewne grasz orkami, ale uważam, że jednak mam racje proszę o pokazanie mi zapisu gdzie jest wyraźnie napisane, iż fanatykami można tak robić i się zamknę. A co do słów, że tak było zawsze to uważam że coś, co było w 6 edycji wcale nie musi być w 7. Spotkałem się już kilka razy z interpretacją, bo tak jest, bo tak się gra. Ja nie jestem wielkim battlowcem czy powergamerem ja lubię grac dla klimatu, ale też nie lubię, gdy ludzie używają czegoś, bo tak wszyscy robią. Czy chce zmienić świat? Nie świata nie, bo nie mogę, ale chciałbym by pewnego dnia grać w battla na turnieju gdzie nie będzie nadinterpretacji zasad, oszustw, przekłamań na turnieju gdzie będziemy grali sportowo uczciwie bez wątpliwości. Ja wiem, że dla was jestem śmieszny, ale cóż może i jestem, ale pytam bo uważam, że takie pytana powinny być zadawane. I jeszcze jedno blady da'Rasta oraz kilku ludzi którzy mnie komentują podoba mi się wasza kultura super dajecie przykład młodym graczom. Nie ma to jak zniechęcić kogoś na starcie szkoda, że na mnie to nie działa a nawet zachęca do zadawania większej ilości pytań.

A Drwal, bigpasiak dzięki że stanieliście po mojej stronie gdyż może mam racji. Dzięki ze nie wyszliście z założenia, że to nowy smarkacz, co się nie zna. Dzięki wielkie i pozdrawiam!
Dobry Grey Seer stara utrzymać równowagę, harmonie i sprawiedliwość.
Równowaga jest gdy przed bitwą moja armia jest większa jak przeciwnika.
Harmonia jest gdy po bitwie moja armia jest większa jak przeciwnika.
Sprawiedliwość jest wtedy gdy wygrywam Ja.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Znaczy staneli po twojej stronie gdyż mają podobne zdanie ? ... Wiesz osobiście nie atakowałem ciebie ale się z tym co piszesz nie zgadzam.

Zasada mówi :

"Gdy wróg jest w 8 calach zrób tak i tak"

Zasada nie mówi :

"Gdy wróg jest w 8 calach zrób tak ale nie tak"

Oznacza to że jak ktoś zrobi "tak i tak" to zasady nie złamie natomiast jak ktoś zrobi "tak ale nie tak" to zachowa się zdaniem innych jako człowiek fair play ... zdaniem jeszcze innych głupio.

Ten temat tyczy się zasad a nie dewagacji na punkcie fair play konkretnych zagrywek. Zagrywka jest legalna a czy jest elegancka to już każdy sam musi zdecydować ja powiem tylko że na pewno puszczanie fanola przez wilki jest dość groźne gdyż może wywołać paniki wkoło. Jest to więc ostrze obusieczne.

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord

Splinter zasady wyrzucania fanoli są dość jasne. Nie jest to strzelanie, które uniemożliwiło by wypuszczanie ich we własny regiment. Tak jest i nie ma co kombinować.

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

dodajmy do tego, ze rulebook jasno mowi:
nie wolno strzelac do swoich
nie wolno atakow swoich
nie wolno rzucac fireballow w swoich

nie ma ani slowa o tym co probujesz nam wmowic - nie ma zapisu 'nie mozna robic swoim swiadomie krzywdy'.
bo gdyby tak bylo, to walem byloby poswiecanie fastow dla jakiegos wyzszego celu.. walem byloby w ogole uczesnictwo w turniejach - bo kazda walka to ryzyko smierci, a dbajac o moich zielonoskorych powinienem trzymac ich w pelnej pokoju i milosci wiosce.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

tjaa "ale twoj fast nie moze powiedziec flee bo przez to wybiega za plansze ergo umiera" XD

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Tak zeby uciac dyskusje na temat ruchu fanatyka przez wlasne jednostki (a mam nadzieje, ze do tego wlasnie doprowadzi moja wypowiedz) pozwole sobie zacytowac a nastepnie zinterpretowac kilka fragmentow:

"Release of the Fanatics:! Fanatics are always released when the concealing unit comes to within 8" of the enemy and vice versa. (...) Fanatics can be released in any direction, from any point on the concealing unit and move 2D6". They do not have to be aimed in the direction of the enemy that activated them. (...) When a Fanatic moves through a unit (friend or foe)it immediately inflitcs D6Strength 5 armour piercing hits"

Konkluzja:
Fanatyk wychodzi, z ktorej strony chcemy. Do tego momentu mamy nad nim kontrole. A potem chlopak rusza sie 2D6 gdzie go oczy poniosa i nad tym kontroli juz nie mamy.
Poniewaz czesto dyskusyjne byloby czy fanatyk jest puszczany we wlasny oddzial swiadomie , czy przez przypadek, autorzy zasad zrezygnowali z zapisku regulujacego te kwestie (po prostu przy losowej dlugosci ruchu bylo by to rozwiazanie bardzo konfliktogenne).

Ergo:
Puszczasz gdzie chcesz i niech sie dzieje wola nieba. Jak wpadasz w swoich, to Twoja strat/zysk.
Obrazek

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord

No to teraz powiedzcie mi czemu nie moge rzucać Burning Heada po swojej jednostce (nieważne czy jest ona pierwszym celem na drodze czy stoi za jednostką wroga).

Awatar użytkownika
Splinter
Wałkarz

Post autor: Splinter »

Nie to nie jest wyjaśnienie. Dla mnie to jest podobnie jak z katapultą. Nie możesz celować w odział z katapulty, ale jeżeli dostanie w wyniku rozrzutu to trudno. I ten Burning Heada też mnie zastanawia.
Dobry Grey Seer stara utrzymać równowagę, harmonie i sprawiedliwość.
Równowaga jest gdy przed bitwą moja armia jest większa jak przeciwnika.
Harmonia jest gdy po bitwie moja armia jest większa jak przeciwnika.
Sprawiedliwość jest wtedy gdy wygrywam Ja.

Zablokowany