Nigdzie w RB nie ma powiedziane,że BSB, gienek czy inny hero nie daje bonusów z drugiego czy n-tego szeregu. Jedyne co to w pierwszej kolejności do 1 szeregu musi wylądować GMG i dalej następni herosi (gienek, bsb i inne dziady). Czyli 2 5-modelowym szeregu mamy 3 ludzi CMG, 2x hero i dzięki temu BSB w drugim szeregu daje bonusyjurak pisze:generalnie to ja nic nie znalazlem odnosnie dawania bonusow z drugiego szeregu, jak bsb gienek czy itemy (jedynie bohater po odmowie chalenge'u nie moze dawac LD oddzialowi),tak samo nie umie znalezc nic o spanikowanych jednostkach (general i bsb nie daja bonusu) a np co z magicznymi przedmiotami/sztandarami?Robo pisze:To jest oczywista oczywistośc i nie wymaga cytatów z Rulebooka . Chodzi właśnie o tą stuacje, kiedy nie ma miejsca. Np Skaveński dzwon zajmuje tyle miejsca że nawet pełny Command group nie mieści sie w pierwszym szeregu, Krasnoludy po dodaniu Lorda na tarczy również mogłyby chronić BSB w drugim szeregu jeśli jest on szeroki tylko na 5 modeli.
8 edycja- pytania
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja- pytania
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek
Pytanie o reform z cc
mamy 30 worriorow po 10 w szeregu od boku wpadaja spearelfy powiedzmy 5x4
po 1 turze walki worriorzy odwracaja sie przodem do spearelfow
pytanie czy w kolejnych turach walki worriorzy moga rozszerzyc front aby zwiekrzyc ilosc walczacych(str 55, combat reorm), w RB pisza ze niby moge zwiekszyc liczbe walczacych ale odsylaja do rodzialy z reformami(str 15) a tam jest ze refmormujac musze zachowac srodek w tym samym miejsce obie rzeczy sie wykluczaja wiec jak to jest?
czy po odwroceniu sie przodem do wroga 30 hordy jestem w dupie i nic wiecej nie zrobie?
mamy 30 worriorow po 10 w szeregu od boku wpadaja spearelfy powiedzmy 5x4
po 1 turze walki worriorzy odwracaja sie przodem do spearelfow
pytanie czy w kolejnych turach walki worriorzy moga rozszerzyc front aby zwiekrzyc ilosc walczacych(str 55, combat reorm), w RB pisza ze niby moge zwiekszyc liczbe walczacych ale odsylaja do rodzialy z reformami(str 15) a tam jest ze refmormujac musze zachowac srodek w tym samym miejsce obie rzeczy sie wykluczaja wiec jak to jest?
czy po odwroceniu sie przodem do wroga 30 hordy jestem w dupie i nic wiecej nie zrobie?
@Semi
Sprawa jest omawiana i rozstrzygana na forum LS
@von Kopf
1. Może maszerować,
2. Kawaleria goni i ucieka na 3D6 wybierając dwa najwyższe wyniki
3. Overrun jest specjalną odmianą pursuit - zasady odnoszące się do pursuit odnoszą się do overrun, lecz overrun wykonujemy po wybiciu w szarży całego oddziału wroga.
4. BSB działa na 12 cali i na tyle daje swój przerzut paniki
5. Nie. Kusza ma Move or Fire a Handgun ma Move or Fire i Armour Piercing
6. Bohater posiadające Stubborn będący w jednostce, daje tej jednostce Stubborn. Bohater w oddziale Stubborn sam jest Stubborn. Oddziały Stubborn lub Steadfast mogą zawsze do testów złamania użyć niemodyfikowanej LD generała jeśli są w jej zasięgu (lub generał przebywa w tej jednostce).
Sprawa jest omawiana i rozstrzygana na forum LS
@von Kopf
1. Może maszerować,
2. Kawaleria goni i ucieka na 3D6 wybierając dwa najwyższe wyniki
3. Overrun jest specjalną odmianą pursuit - zasady odnoszące się do pursuit odnoszą się do overrun, lecz overrun wykonujemy po wybiciu w szarży całego oddziału wroga.
4. BSB działa na 12 cali i na tyle daje swój przerzut paniki
5. Nie. Kusza ma Move or Fire a Handgun ma Move or Fire i Armour Piercing
6. Bohater posiadające Stubborn będący w jednostce, daje tej jednostce Stubborn. Bohater w oddziale Stubborn sam jest Stubborn. Oddziały Stubborn lub Steadfast mogą zawsze do testów złamania użyć niemodyfikowanej LD generała jeśli są w jej zasięgu (lub generał przebywa w tej jednostce).
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
Nie do końca tak...Za każdą nie wysejwowaną, zadaną ranę rzucasz na 1-4 rana weszła w hydrę na 5-6 zdejmujesz poganiacza . Ale sam z siebie nikt nie może przyładować specjalnie w poganiacza.Alister pisze:TK mają pool
Co do Hydry - nie. Poprostu ranisz Hydre, nie poganiaczy.
War Hydra ma nadal 5W nawet jest podana jako przykład Monstera na stronie 85
Może, bo jest w tym co podałeś napisane "regardless of distance". I niestety jest to kolejna wałkogenna rzecz w zasadach.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.
BSB nie może nosić magicznych przedmiotów w pierwszej wersji erraty było można w drugiej juz niesarlok pisze:czy BSB wood elfów moze brac enchanted shield???
Ja mam zaś pytanie...
Mam dwóch magów Metal
Supreme 4lvl i Mag 2lvl
Losuje czary dla małego wypada np. 1 i 6. "6" zmieniam na "Zero" z racji że chce to mieć na dużej czarce.
Mały mag posiada: "0" i "1"
Losuje czary Supreme wypada: 2,3,4,6. Czy mogę zmienić czar nr "3" na "ZERO" ?
Jeżeli tak to czy obaj magowie mogą rzucić ten czar w fazie czarowania ?
Z tego co doczytałem to nie można posiadać dwóch takich samych czarów gdy się losuje ale "Zero" nie jest czarem losowanym lecz wybieranym.
Daemons, X-Wing & Black Tea
"zerowki" jak i armijne "jedynki" moga sie powtarzac.Remx pisze: mogą rzucić ten czar w fazie czarowania ?
Z tego co doczytałem to nie można posiadać dwóch takich samych czarów gdy się losuje ale "Zero" nie jest czarem losowanym lecz wybieranym.
BSB nie może używać tarczy jakiejkolwiek, ale może używać magicznych przedmiotów. Mówi o tym nawet FAQ z najnowsze erraty przykład z łukiem. Poza tym Erraty nie wprowadzają żadnych poprawek do zasad BSB z podręcznika więc stosuje się te z RB+AB.Remx pisze:BSB nie może nosić magicznych przedmiotów w pierwszej wersji erraty było można w drugiej juz niesarlok pisze:czy BSB wood elfów moze brac enchanted shield???
Czyli 7 edycja tez była waokogenna bo to akurat pozostało takie samo...mówmy o zasadacha a nie je demonizujemy. Dokładnie jest jak kolega tedzio przytoczył (odnosi się to tylko do wejścia bohatera do jednostki) ale później już przestawianie heroska w ramach jednostki kosztuje cale.Myth pisze:Może, bo jest w tym co podałeś napisane "regardless of distance". I niestety jest to kolejna wałkogenna rzecz w zasadach.
możesz zapodać stronkę gdzie ten przykład jest ?
Bo chyba jak jedna armia moze nosic BSB + magiczne itemki to inne tez ? a w Erracie DE niema zmianek o BSB czyli stosuje sie zasadę z RB ?
mam pytanie...
Mam dwóch magów Metal
Supreme 4lvl i Mag 2lvl
Losuje czary dla małego wypada np. 1 i 6. "6" zmieniam na "Zero" z racji że chce to mieć na dużej czarce.
Bo chyba jak jedna armia moze nosic BSB + magiczne itemki to inne tez ? a w Erracie DE niema zmianek o BSB czyli stosuje sie zasadę z RB ?
mam pytanie...
Mam dwóch magów Metal
Supreme 4lvl i Mag 2lvl
http://www.games-workshop.com/MEDIA_Cus ... 10_v11.pdfRemx pisze:możesz zapodać stronkę gdzie ten przykład jest ?
Bo chyba jak jedna armia moze nosic BSB + magiczne itemki to inne tez ? a w Erracie DE niema zmianek o BSB czyli stosuje sie zasadę z RB
Co to te Spites ?
Chyba coś mi się porąbało
Cały czas myślę o BSB jako Magicznym
BSB Magicznego nie można z Magicznymi itemkami ale ze zwykłymi można
moje pytanie nadal aktualne...
Ale je strściłem....
Czy dwóch magów z tym samym Lore może posiadać spell "0" ?
Oraz czy obaj ten czar mogą rzucić w tej samej fazie/turze czarownia ?
Chyba coś mi się porąbało
Cały czas myślę o BSB jako Magicznym
BSB Magicznego nie można z Magicznymi itemkami ale ze zwykłymi można
moje pytanie nadal aktualne...
Ale je strściłem....
Czy dwóch magów z tym samym Lore może posiadać spell "0" ?
Oraz czy obaj ten czar mogą rzucić w tej samej fazie/turze czarownia ?
Czy sa jakiekolwiek przeciwwskazania żeby Slaan nie mógł sobie polatać na dywanie? Jest "on foot" czy "on lewitujący stołek ?". Z faq-a wynikało by że skoro w smoka czy chimerę nie może się zamienić to wynikało by że nie jest on foot. Choć z drugiej strony niby jaki ma być skoro nie ma żadnego mounta? Jest klasą samą w sobie?