kilka pytań początkującego 3
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: kilka pytań początkującego 3
Tylko po walce. Oddział zaangażowany w walkę nic nie robi w normalnej fazie ruchu.
Maciek
Maciek
Jest dozwolony od czasu gdy errata GW zmieniła zasady jego funkcjonowania.
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
przez co kula armatnia przeleci a przez co nie? mam problem konkretnie czy leci przez rydwan ciagnięty przez monstrous beasta
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
@Milord
w RB jest dokładnie opisane co zatrzymuje kulę, jeśli nie zostanie zabite
@Qc
to raczej nie ma znaczenia co ciągnie rydwan, nie ma w RB takiej kategorii jak Monstrous Chariot
w RB jest dokładnie opisane co zatrzymuje kulę, jeśli nie zostanie zabite
@Qc
to raczej nie ma znaczenia co ciągnie rydwan, nie ma w RB takiej kategorii jak Monstrous Chariot
Ostatnio zmieniony 18 lis 2012, o 19:29 przez misha, łącznie zmieniany 1 raz.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Leci przez wszystko niezależni czy zabije czy nie - za wyjątkiem MI, MB, MC i Mo gdzie modele tego typu muszą zginąć od kuli, by ona leciała dalej. RB p.113.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro.
Milord pisze:Tylko Large Target zatrzymuje kulę armatnią z tego co pamiętam, a Chariot LT nie jest.
zaden z was nie ma racji.Xier pisze:A nie jest tak przypadkiem że zatrzymuje się jak czegoś nie zabije?
s.113 w RB
who's been hit - druga kropa.
--- edit ---
misha i LuciusII byli szybsi.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
Oddział kawalerii z lancami w wyniku overruna wpada w oddział przeciwnika. Ta walka zostanie rozegrana w turze przeciwnika.
W turze przeciwnika na oddział z lancami od tyłu lub z boku wbija się oddział. Czy kawaleria z lancami może bić po oddziale z tyłu lub z boku z +2S za lance ? Ciut nierealne w rzeczywistości, ale czy zasady tego zabraniają ?
W turze przeciwnika na oddział z lancami od tyłu lub z boku wbija się oddział. Czy kawaleria z lancami może bić po oddziale z tyłu lub z boku z +2S za lance ? Ciut nierealne w rzeczywistości, ale czy zasady tego zabraniają ?
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
- Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"
Nie zabraniają. Bijesz to z czym się stykasz, a Siłę masz +2 bo Overrun liczy się jako szarża (np. oboje macie +1 do CRa za szarżę).ironhead pisze:Oddział kawalerii z lancami w wyniku overruna wpada w oddział przeciwnika. Ta walka zostanie rozegrana w turze przeciwnika.
Thx. Jeszcze jedna wątpliwość: są dwa oddziały w walce.
Górny oddział ma dwa modele: A,B. Dolny 5 modeli: C,1,2,3,4 (C to champion). Styknięte są ak:
Górny oddział bije pierwszy i zabił jeden model. Który model ściągam ? Czy mogę ściągnąć model 1, żeby przesunąć C w prawo ?
Górny oddział ma dwa modele: A,B. Dolny 5 modeli: C,1,2,3,4 (C to champion). Styknięte są ak:
Kod: Zaznacz cały
AB
C1234
championa nie możesz zdjąć jeśli nie był atakowany, zdejmujesz 1 i przesuwasz, nie możesz zmniejszyć liczby walczących w B2B
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
A jeśli byłby o jeden model więcej, tj.:
Czy mogę zdjąć 1, aby championa przesunąć w prawo i dołączyć do walki ? Czy jednak muszę zdjąć model nr 5 ?
Kod: Zaznacz cały
AB
C12345
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
- Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"
Jeśli jest tylko jeden szereg to modele zdejmuje się naprzemiennie z obu stron, a to z której strony zdejmujesz zależy od twojego wyboru, jednakże Championa zdjąć nie możesz jeśli ataki nie były wymierzone w niego. Wychodziło by na to, że zdejmujesz 1 lub 5 i ty wybierasz który to model będzie zdjęty, tak mi się wydaje, bo w żadnym wypadku nie zmniejszasz ilości modeli walczących.ironhead pisze:A jeśli byłby o jeden model więcej, tj.:Czy mogę zdjąć 1, aby championa przesunąć w prawo i dołączyć do walki ? Czy jednak muszę zdjąć model nr 5 ?Kod: Zaznacz cały
AB C12345
- Naviedzony
- Wielki Nieczysty Spamer
Jemu chodzi o to, że na początku walki champion się nie stykał z wrogiem i nie mógł być atakowany, ani atakować, ale w wyniku uderzenia wrogiego oddziału, zdejmujemy model szeregowy i nagle champion może już bić, bo po zdjęciu tego modelu wchodzi do walki.
No według mnie można tak zrobić, ale cytatem się nie podeprę.
No według mnie można tak zrobić, ale cytatem się nie podeprę.
nie ma takiej zasady.Azurix pisze: Jeśli jest tylko jeden szereg to modele zdejmuje się naprzemiennie z obu stron, a to z której strony zdejmujesz zależy od twojego wyboru (...)
jest tylko ta, o ktorej wspomniales pozniej, ze nie mozna zmniejszyc ilosci modeli walczacych.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
Mam takie pytanko ktore mnie nurtuje po dziesiejszym turnieju:
General przesuwa sie w oddziale o jakies 6 cali, nastepnie odzial ktory dzieki temu sie znalazl w jego 12 " testuje na jego LD zebranie (zdaje), nastepnie inny oddzial sie porusza sie, po czym ta osoba stwerdza ze ten general co sie ruszyl to jednak idzie to tego odzialu co sie przed chwila poroszyl (nadal jest w zasiegu 12 " od tego co testowal na jego LD).
Pytanie jest takie, czy mozna zmienic ruch generala po tym jak juz zostal wykonany ruch innymi oddzialami i test zbierania z jego LD dzieki zmianie pozycji?
General przesuwa sie w oddziale o jakies 6 cali, nastepnie odzial ktory dzieki temu sie znalazl w jego 12 " testuje na jego LD zebranie (zdaje), nastepnie inny oddzial sie porusza sie, po czym ta osoba stwerdza ze ten general co sie ruszyl to jednak idzie to tego odzialu co sie przed chwila poroszyl (nadal jest w zasiegu 12 " od tego co testowal na jego LD).
Pytanie jest takie, czy mozna zmienic ruch generala po tym jak juz zostal wykonany ruch innymi oddzialami i test zbierania z jego LD dzieki zmianie pozycji?
"The best defense is a good offense." -Gen. George S. Patton