Pare noobowskich pytań.

Ogre Kingdoms

Moderator: Afro

Zablokowany
Majestic
Falubaz

Re: Pare noobowskich pytań.

Post autor: Majestic »

To pytanie nie jest takie samo. Nie chodzi mi o zasady wystawianie Rhinoxów, tylko o to, czy nie zostali oficjalnie zakazani/wycięci przez GW, jak miało to miejsce w stanach jakieś dwa lata temu :). Po prostu jestem ciekaw czy zakaz ten dotarł na stary kontynent ;).

EDIT: Jeszcze jedno zapytanie (już czysto zasadowo-rozkminowe ;)). Czy Siegebreaker (+3 siły, porównuje WS z Inicjatywą wroga, modele bez inicjatywy masakruje) może zastąpić Tenderisera (+2 do siły, każda rana zmienia się w D3 ran) w Armii na 2k? Będę grać raczej z Chaos Warriorami i Skavenami, a tych dwudziestu punktów różnicy cenowej brakuje mi by wystawić Yetich :).
kubencjusz pisze:Młody. Było powiedziane czwartek. Spójrz na kalendarz. Spójrz na ten post. Spójrz jeszcze raz na kalendarz. Dziś nie jest czwartek. Siedzę na koniu. :mrgreen:

mlepkows
Wodzirej

Post autor: mlepkows »

Na warriorów nie. Mają I ~= WS więc tu nie tracisz ale po co Ci +3S za 30 pkt kiedy +2 za 8/12 pkt wystarczy? Chyba, że wrzucasz to na rzeźnika. Ale i tak raczej nie warto.

Na skavenów odpowiedź jest wprost zależna od spodziewanej ilości dzwonków i tych plagowych wózków. Jeżeli będzie ich mało albo wcale to zapomnij, skavy mają wyższe I niż WS i tylko sobie szanse trafienia zmniejszasz. Jeżeli będzie ich trochę to ewentualnie tak, ale zwykły dwurak jest zazwyczaj lepszy.

Nie oszukujmy się, siegebeaker to broń na czołgi i do rozbijania rydwanów przez rzeźnika. Do innych zastosowań są lepsze przedmioty.

Maciek

Awatar użytkownika
SZALONE
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: SZALONE »

Witam

Pytanie dotyczy Gorgerów czy rzucamy za wyjście każdego z osobna czy jeden rzut dla wszystkich

(w podręczniku " gracz rzuca kostką, by sprawdzić czy pojawiają się pożeracze")

Awatar użytkownika
Cresus
Mudżahedin

Post autor: Cresus »

Jak dla mnie dla każdego osobno, w armybooku angielskim jest mowa o rzutach dla "georgera" bez liczby mnogiej, poza tym latają sobie pojedyńczo przecież, więc chyba dla każdego osobno się powinno rzucać

Awatar użytkownika
Horror
Mudżahedin

Post autor: Horror »

niewiedzialem gdzie zadac to pytanie wiec postanowilem tutaj gdzie moge znalesc zasady,statystyki koszty punktowe Rohinox ridera??

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

http://thegoldend6.com/files/RhinoxCavalry.pdf

Zaraz Cię tu ktoś opieprzy za zadanie tego pytania :P
(link był na poprzedniej stronie)

Majestic
Falubaz

Takie pytanie, co Ogry mogą przeciwstawić rydwanom WoCh? Bo znajomy trochę mnie nimi postraszył i nie wiem czego na nie użyć ;). Posyłanie Bulli wydaje się marnowaniem sił i środków ;). Myślałem nad Yetimi czającymi się gdzieś po lasach i szarżyjących na niemilca, ale to chyba tylko na większe punkty. Ew. Bruiser z Siege Breakerem mógł by być ciekawszy, ale to wydatek co najmniej 160 punktów, więc lipa :/.
kubencjusz pisze:Młody. Było powiedziane czwartek. Spójrz na kalendarz. Spójrz na ten post. Spójrz jeszcze raz na kalendarz. Dziś nie jest czwartek. Siedzę na koniu. :mrgreen:

Waldi
Masakrator

Właśnie się zastanawiam czy szarża Żelazobrzuchów by nie wystarczyła mają S6 a przy szarży S7...
tylko że niby wlicza się podstawową Siłę modelu a ta wynosi 4...
Więc sam nie wiem... może wypowie się ktoś mądrzejszy.
Ew. Żelazobrzuchy z rzuconym zaklęciem Bykożerca (+1 do S) rozjadą rydwanik

Awatar użytkownika
Horror
Mudżahedin

Post autor: Horror »

a moze poprostu butcher z tym magicznym pociskiem z s2 bez mozliwosci skorzystania z ochrony pancerza :) ?

Awatar użytkownika
dziekanotr
Wodzirej

Post autor: dziekanotr »

Waldi pisze:Właśnie się zastanawiam czy szarża Żelazobrzuchów by nie wystarczyła mają S6 a przy szarży S7...
czy o czyms nie wiem?;p

Waldi
Masakrator

zasada szarży byków... tylko nie wiem czy wtedy mają żelazobrzuchy S5 czy S7. Wydawałoby się, że 7 (za wielką broń) ale ma się wliczać podstawową wartość siły czyli 4+1

Awatar użytkownika
Mysza_on
Mudżahedin

Post autor: Mysza_on »

ale to +1 to dostaje się za każdego ogra za modelem tego co zadaje impakty ( za szereg )

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Mowa o Impactach? Oczywiście, że bazowa siła, czyli 4. Ewentualnie +1 za każdego ogra stojącego z tyłu. Maneaterzy z GW walą z siłą 7.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Krechafety
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Krechafety »

Takie zapytanie mam:

Wzięło mnie na granie w Battla. Poczytałem wszystkie chyba army booki, obczaiłem fluff i wyszło mi, że jako swoją pierwszą armię wybiorę Ogry. Miałem zamiar kupić sobie kilka pudełek Bullsów i troszkę metali, żeby w miarę szybko poszło, jednak już na samym początku natrafiłem na schody. W jednym z wrocławskich sklepów powiedziano mi, że nie ma sensu inwestować pieniędzy w tą armię, gdyż nowego army booka nie będzie, w najbliższym czasie GW Ogry zlikwiduje, a na ich miejsce wejdą Chaos Dwarfy. Troszkę mnie to podłamało, gdyż żadna inna armia mnie tak nie kręci fluffowo jak grubaski. Prawda li to, że Ogry zostaną zlikwidowane, czy też było to tylko głupie gadanie niedoinformowanego sprzedawcy?

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

Nic nie napisałem na początku bo myślałem ze kolega Waldi wie co mówi - czyli nie mówi o impaktach tylko o brzuchach z dwurakami i czarem +1 siły na sobie... 4+2+1=7 i wtedy to ma ręce i nogi. No i sie pomyliłem. Otóz Waldi ten czar +1 siły to nie "ewntualnie" tylko "koniecznie" :wink:

p/s
Tylko czemu nie dało mi do mysłenia to ze napisał "przy szarży"
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Majestic
Falubaz

RabinOfChaos pisze:Takie zapytanie mam:

Wzięło mnie na granie w Battla. Poczytałem wszystkie chyba army booki, obczaiłem fluff i wyszło mi, że jako swoją pierwszą armię wybiorę Ogry. Miałem zamiar kupić sobie kilka pudełek Bullsów i troszkę metali, żeby w miarę szybko poszło, jednak już na samym początku natrafiłem na schody. W jednym z wrocławskich sklepów powiedziano mi, że nie ma sensu inwestować pieniędzy w tą armię, gdyż nowego army booka nie będzie, w najbliższym czasie GW Ogry zlikwiduje, a na ich miejsce wejdą Chaos Dwarfy. Troszkę mnie to podłamało, gdyż żadna inna armia mnie tak nie kręci fluffowo jak grubaski. Prawda li to, że Ogry zostaną zlikwidowane, czy też było to tylko głupie gadanie niedoinformowanego sprzedawcy?

Chaos Dwarfy już od kilku lat mają wyjść (często kosztem innej armii). Jak dla mnie to ściemę ci ktoś wciska ;). Poza tym, Ogry są całkiem tanią armią (2000 punktów można wystawić już za 500 złotych).

Bierz Ogry, olej plotki :D.

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Post autor: Kokesz »

Plotki są różne. Jedne mówią, że ogry będą miały nowy podręcznik. Inne, że nie. ChDecja może wyjdzie może nie. Ogry nie są zbyt dochodową armią dla GW, dlatego pojawiają się takie głosy. Jednakże mają potencjał w aktualnej edycji, która jest nastawiona na siłę uderzenia, wiadra kostek i przegiętych herosów (pod warunkiem, że dostaną nowy podręcznik).

Jednakże nie masz się czego obawiać, nawet jeśli ogry nie dostaną nowego podręcznika. Nie musi to oznaczać, że znikną z powierzchni ziemi. Ogry nadal będą istnieć w sercach swoich fanów ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Mysza_on
Mudżahedin

Post autor: Mysza_on »

Co do Ogrów to raczej nie zlikwidują bo coraz więcej osób nimi gra . A na początek polecam ci Ogre Kingdoms Battalion . Ja tak zacząłem i wszystkich figurek zawsze używam . A bule możesz skonwertować na Ironguts .

Edit : Co oznacza u Rihinoxów ironfists ??

Majestic
Falubaz

Pytanie dotyczące raczej modelarskiej części zbierania armii ogrów. Czy orientujecie się jak modele Ogrów od Reaper Miniatures mają się wielkościowo do Ogrów Genialnego Wydawcy? Szczerze mówiąc, Oryginalne modele Tyranta i Butchera zupełnie mi nie leżą :/. Butchera zrobię ze zwykłego Ogra, ale Tyrant powinien być reprezentowany przez odpowiednią figurkę ;). Myślałem nad tym modelem

Obrazek

Jednak jak mówiłem, nie chcę by wielki i potężny wódz Ogrzego plemienia, wyglądał jak młodszy brat jednego z Irongutsów ;).

Waldi
Masakrator

Tak sobie myślę... skoro jest lista plemienia żelazoskórego, które wprowadza jednostki rhinox ridersów to może i krąży gdzieś lista plemienia Ghutha Pomiotożercy, która pozwala wprowadzić dragon ogry do armii?

Zablokowany