8 Edycja Warhammera (kontynuacja dyskusji) III

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zaklinacz Kostek
Falubaz

Re: 8 Edycja Warhammera (kontynuacja dyskusji) III

Post autor: Zaklinacz Kostek »

Ci tłuści Amerykanie przynajmniej nie jęczą jak stare baby.
Lest we forget:
Obrazek

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

wertex pisze:Ja chyba się zabiję. Miesiąc temu zacząłem grać w Warhammera :( A teraz ta gra jest robiona pod tłustych amerykanów! F**K GW :twisted:
I kupiłeś sobie 7ed. RB? Ja chyba poczekam do października, może do tego czasu wyjdzie polski starter (nie chce mi się po angielsku tego czytać), no bo niestety dużego RB nie przetłumaczą. A tak przynajmniej sprzedam figurki, poza tym starter wychodzi taniej od całej tej grubej książki.
No poza tym, tłuści Amerykanie są rzadko kiedy rozgarnięci. Taki niedouczony tłuk by sobie po prostu nie poradził. Nawet jęczeć nie umieją (a pewnie przez ten ich durnowaty optymizm ma w tym swój udział) bo nie potrafią patrzeć krytycznie. Zmanipulowana, ciemna masa. Mają klapy na oczach, więc ich rząd robi z nimi co chce, a oni i tak tego nie widzą.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
amadeus
Mudżahedin

Post autor: amadeus »

Także będę udawał że nic nie widzę jeżeli nasz rząd doprowadzi gospodarke do Amerykańskiego stanu bytu :P
pozartym nie wiem co rząd USA ma do GW - czyżby nowa teoria spisku sugerująca uproszczenie zasad żeby oglupić fascynatów taktyki na całym świecie? Dajcie sobie spokój ludzie, ta edycja jest całkiem fajna z resztą jak 6ta, wprowadza coś nowego jest ciekawie a tutaj tylko narzekanie. Mówię to jako gracz WE co także na pierwszy rzut się zszokował działami, teraz jednak podchodzę do tego bardziej przestrzennie - na działa krasnoludów jest fastowy vanguard etc. Wciąż gra sprawia wrażenia a ta losowość na którą najbardziej narzekacie właśnie wpływa na mniejsze ciśnienie. Za miesiąc jak takie narzekanie się pojawi to zrozumiem że komuś się zmiany nie podobają, teraz pytam ilu z was tak naprawdę grało już w 8smą edycje że tak na nią narzeka?
Nie ma głupich pytań są tylko głupi ludzie...

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Blaesus »

Klafuti: no bo my to przynajmniej wiemy, że rząd robi z nami co chce, a to przecież bardzo duży plus, czyż nie? :/

amadeus: Zgadzam się, niech minie trochę czasu i niech ludzie wypowiedzą się po osiągnięciu nowego doświadczenia, jak dla mnie teraz to jest tylko jęczenie i biadolenie. Ja podchodzę optymistycznie do nowej wersji, na pewno jest dużym odświeżeniem, może dlatego, że nie interesują mnie turnieje, a gra ze sprawdzoną dojrzałą ekipą.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

No poza tym, tłuści Amerykanie są rzadko kiedy rozgarnięci. Taki niedouczony tłuk by sobie po prostu nie poradził. Nawet jęczeć nie umieją (a pewnie przez ten ich durnowaty optymizm ma w tym swój udział) bo nie potrafią patrzeć krytycznie. Zmanipulowana, ciemna masa. Mają klapy na oczach, więc ich rząd robi z nimi co chce, a oni i tak tego nie widzą.
Weź się chłopie z tymi pzemyśleniami na jakieś forum dla debili.
Zgadzam się, niech minie trochę czasu i niech ludzie wypowiedzą się po osiągnięciu nowego doświadczenia, jak dla mnie teraz to jest tylko jęczenie i biadolenie. Ja podchodzę optymistycznie do nowej wersji, na pewno jest dużym odświeżeniem, może dlatego, że nie interesują mnie turnieje, a gra ze sprawdzoną dojrzałą ekipą.
Ja sobie zagrałem kilka bitew i moje opinie są całkiem pozytywne. Gra się szybciej i trochę realistyczniej. Nie ma już wygłupów w stylu odginania największych oddziałów skirmishem, obcinania marszu jednym orzełkiem itp. Dobieganie do plutonów egzekucyjnych jest dużo mniej frustrujące, niż kiedyś - łatwiej zdawać paniki i trudniej spowolnić.

Odświeżenie to dla mnie też spory plus - od 10 lat grałem w tą samą grę.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

No ładnie. Miało być o Warhammerze, zeszło zaś na grubych mieszkańców USA. Nieźle.

Ja tylko, wracając do meritum, pozwolę sobie wyrazić opinię na temat ósmej edycji WHFB.
Fajna jest, jak na razie, dużo ciekawsza i bardziej dynamiczna od siódmej.

Przeszkadza mi tylko ST z 10T lecz cóż :wink:

Awatar użytkownika
Solider
Falubaz

Post autor: Solider »

Varinastari pisze:...
Przeszkadza mi tylko ST z 10T lecz cóż :wink:
No masakra, jak go trafisz z Heluchny to na 4+ się przebijesz, a potem to już tylko zadać mu kilka ran. #-o
"Three things make the Empire great: faith, steel and gunpowder".

- Magnus the Pious
Dymitr do Lohosta pisze:Wrocław nie jest częścią Śląska, który jest powszechnie rozumiany jako Górny Śląsk, geograficzny matole
No, nie inaczej !!!

Awatar użytkownika
Rilam
Kradziej

Post autor: Rilam »

Widzę, ze niektórzy zapominają i gadają "trafisz go z helki/gatewaya i po sprawie". Tylko zapomina się, że nie każdy gra Chaosem.

Awatar użytkownika
Szemkel
Chuck Norris

Post autor: Szemkel »

Czołg jest twardszy jasne, ale bądźmy szczerzy jego woundy nie maja tak bezpośredniego przeliczenia jak w innych przypadkach. Im niżej tym bardziej warzywnie. Wbicie 2 ran zmienia już ostro sytuacje.

IMO z tym czołgiem to kolejna rozkmina "o Boże znowu trzeba wymysleć (a to boli) coś nowego".
Naród polski jest wspaniały! Tylko ludzie kur...

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

A na czołga to nie wystarczy olbrzym?

Awatar użytkownika
Samael
Kradziej

Post autor: Samael »

Miałem nadzieje że w erracie dla WE będzie zasada że WE jako mieszkańcy lasu ignorują testy na reakcję lasu (jak we fluffie - las daje im dom oraz schronienie, a elfy bronią lasu gdy nastaje zima)...a tu gucio, WE tracą walor chowania się/ochrony w lesie :|

Aczkolwiek reakcje terenów są bardzo klimatyczne :mrgreen:
"JOIN OR DIE"

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Waldi pisze:A na czołga to nie wystarczy olbrzym?
Raczej nie. Za to doom diver jak przyładuje z s9 to może go lekko dziabnąć.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Olbrzym i każdy jego atak na duże targety jest bardzo dobry na ST:
1. Yell and Bowl - blokuje czołg i nie pozwala go zupełnie wykorzystać
2. Thump with club - test inicjatywy albo 2D6W. ST automatycznie oblewa testy inicjatywy...
3. 'eadbutt - automatyczny 1W bez AS, jeśli target przeżyje traci wszystkie ataki w tej rundzie (jeśli jeszcze nie atakował) lub w następnej (jeśli już atakował).
Ja tu widzę możliwy powrót świetności Giganta. Gorzej tylko przeciwko działom, katapkom i bolcom...
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Pomijając fakt, iż na dzień dobry taki giguś dostanie 2-3 kule armatnie na pysk.

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Post autor: tedzio »

I musi go zaszarżować jeszcze ;).

Awatar użytkownika
Szemkel
Chuck Norris

Klafuti pisze:Za to doom diver jak przyładuje z s9 to może go lekko dziabnąć.
Jak przyładuje z 9 siły to będzie wał. Bo zmienia sie tylko pierwsze zdanie jego zasad. -> DD jest katapultą. Nie uzywa wzornika itd...

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Mac pisze:Olbrzym i każdy jego atak na duże targety jest bardzo dobry na ST:
1. Yell and Bowl - blokuje czołg i nie pozwala go zupełnie wykorzystać
Jak go blokuje?
Impacty są pierwsze więc ma szansę nie przeżyć gigson.
Mac pisze:2. Thump with club - test inicjatywy albo 2D6W. ST automatycznie oblewa testy inicjatywy...
To może zaboleć.
Mac pisze:3. 'eadbutt - automatyczny 1W bez AS, jeśli target przeżyje traci wszystkie ataki w tej rundzie (jeśli jeszcze nie atakował) lub w następnej (jeśli już atakował).
Spoko ataki straci, ale impacty to nie ataki.
Gigson spadnie zanim coś zrobi.
Mac pisze:Ja tu widzę możliwy powrót świetności Giganta. Gorzej tylko przeciwko działom, katapkom i bolcom...
Czyli przeciw czołgowi średnio bo cannony rulez...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Lasti
Falubaz

Post autor: Lasti »

Zgadzam się z bigpasiakiem. Gigant nadal może siedzieć jedynie na półce. On nawet nie dojdzie do tanka bo dostanie 3 armaty/20 handgunow/20 xbowmanow/magic missle etc.
Wiec trzeba sobie z tym radzić inaczej.
Polska grupa zrzeszająca sympatyków Age of Sigmar:

https://www.facebook.com/groups/438370546345173/

Awatar użytkownika
Szemkel
Chuck Norris

Gigant jest do dupy jak był a nawet bardziej biorąc pod uwagę możliwości wystawienia maszyn. Przeciez od schodzi nawet od głupich łuczników. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Graliśmy wczoraj u mnie bitewki. Ja z Debkiem na Euro, a kilka innych osób na 8 edycję. Na chwilę obecną stwierdzam, ze 8 edycja to totalna porażka taktyczna w porównaniu z 7. Bitwa rozgrywa się w zasadzie na etapie składania rozpiski, a potem decydują kostki.

Jedyny plus 8 edycji, to że ladnie wygląda na stole (hordowe armie). Ale taktycznie to gra dla dzieci :?

ODPOWIEDZ