Kilka pytań początkującego v 2.0
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Kilka pytań początkującego v 2.0
Czy podstawki z dreda są wielkości wymaganych podstawek artyleryjskich do WFB ?
Jeżeli postać stoi w klocku ze BoEF, to jego magiczna broń też dostaje flamingi?
Edit: Tak właściwie to nie jest to magiczna broń, tylko broń przez którą rozdawane ataki liczą się jako magiczne. Mogą być w takim konkretnym przypadku ataki jednocześnie magiczne i płonące?
Edit: Tak właściwie to nie jest to magiczna broń, tylko broń przez którą rozdawane ataki liczą się jako magiczne. Mogą być w takim konkretnym przypadku ataki jednocześnie magiczne i płonące?
templejty? jesli dred ma 3" srednicy podstawke to ok, inaczej nieKopyt pisze:Czy podstawki z dreda są wielkości wymaganych podstawek artyleryjskich do WFB ?
jesli chodzi ci o podstawki pod maszyny bojowe to kwestia czy maszyna sie na takiej podstawce zmiesci
opis zasady flaming attacks w RB, mówi, że magiczne bronie nie są objęte tą zasadą, więc jeśli twoja broń nie jest magiczna, a posiada tylko magiczne ataki, to coś innegoBartoslavski pisze:Jeżeli postać stoi w klocku ze BoEF, to jego magiczna broń też dostaje flamingi?
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Złamię moje 666 postówBartoslavski pisze:Jeżeli postać stoi w klocku ze BoEF, to jego magiczna broń też dostaje flamingi?
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Przy WarpMusket (i innych przedmiotach ze strony 33AB gdzie znajduje się Scavenge-Pile) jest wyraźny dopisek że "Unless otherwise notted, these weapons are not magical".
Czyli broń nie jest magiczna, tylko ataki z niej są traktowane jako magiczne (specjalna zasada Warpstone Weapon z tej samej strony).
Czyli masz zarówno ataki magiczne i ogniowe.
Life's a game with save and load features disabled.
- Paraszczak
- Falubaz
Czy można zaszarżować na maszynę od boku będąc na jej froncie w czasie deklaracji? Rozumiem, że nie trzeba "domykać drzwi" ale czy można zmieniać strefy podczas samej szarży.
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Nie
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
Dokładnie w taki sposób jak dla każdego innego oddziału. Podstawki pod maszyny nie są dla żartu.Dydu pisze:A w jaki sposób ustala się gdzie jest front maszyny?
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę (), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
![]()
Więc jak nie ma podstawki to musisz się nieźle narobić aby określić strefę.
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę (), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
![]()
Wg niektórych ograniczeń turniejowych bsbkowi z magiczną szmatką można dawać normalne itemy. Banner można nieść dowolny, więc jak się liczy limit punktowy? Powiedzmy, że bohater nie-bsb ma 50pkt na itemy, robię go na bsb, biorę nim szmatkę za 10pkt. Mam zatem na pozostałe itemy dalej 50pkt, czy 40?
chyba chodzi o normalne przedmioty.
dla przykladu krasnoludzki bsb nie moze brac tarczy czy broni dwurecznej.
tak wiec te przykladowe 50 punktow przeznaczasz sobie na magiczne przedmioty albo na magiczny sztandar a mimo tego mozesz kupic normalne przedmioty, ktorych uzycie zabrania ci AB.
dla przykladu krasnoludzki bsb nie moze brac tarczy czy broni dwurecznej.
tak wiec te przykladowe 50 punktow przeznaczasz sobie na magiczne przedmioty albo na magiczny sztandar a mimo tego mozesz kupic normalne przedmioty, ktorych uzycie zabrania ci AB.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
Bsb mają szmaty bez limitu ptk a jak dasz mu szmate nie może mieć innych magicznych itemow. Wszystko jest to w zasadach armii zazwyczaj na końcu w tabelce.
Jak jest bsb ale bez mag sztandaru to normalny limit ptk na magiczne przedmioty ma
Jak jest bsb ale bez mag sztandaru to normalny limit ptk na magiczne przedmioty ma
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
@Bartoslavski
Nie. Jeśli BSB ma magiczny banner to nie może mieć innych magicznych itemów.
W ograniczeniach chodzi o to że w bookach przed 8ed. Heros który stawal się BSB tracil możliwość brania zwyklych itemów które normalnie mógl nosić (GW, tarczy, halabardy itp). Ograniczenia o które pytasz zmieniają to. Więc np. Krasnoludzki Than BSB może wykupić zwyklego dwuraka mimo że armybook mu tego zabrania.
Nie. Jeśli BSB ma magiczny banner to nie może mieć innych magicznych itemów.
W ograniczeniach chodzi o to że w bookach przed 8ed. Heros który stawal się BSB tracil możliwość brania zwyklych itemów które normalnie mógl nosić (GW, tarczy, halabardy itp). Ograniczenia o które pytasz zmieniają to. Więc np. Krasnoludzki Than BSB może wykupić zwyklego dwuraka mimo że armybook mu tego zabrania.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
Witam
.....
.....
- ghule
- wampir
- hamerersi
po zakończonej turze walki chciałem zrobić sliding hamererami tak żeby 3 hamererów stykało się z wampirem, sędzia stwierdził że nie mogę bo zmieni się środek oddziału.
niech mnie ktoś oświeci w takim razie kiedy możemy zrobić sliding
![Liar :^o](./images/smilies/eusa_liar.gif)
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
.....
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
.....
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
po zakończonej turze walki chciałem zrobić sliding hamererami tak żeby 3 hamererów stykało się z wampirem, sędzia stwierdził że nie mogę bo zmieni się środek oddziału.
niech mnie ktoś oświeci w takim razie kiedy możemy zrobić sliding