Wytluscilem odpowiedz na pytanie dotyczace przepadania.panterq pisze: Wording zasady blue horrors:
"After all attacks have been made, but before combat result is calculated, choose enemy unit in base contact with the unit and roll a D6 equal to the number of counters (even if the Pink Horrors unit was wiped out). For each roll of 4+ the nominated unit suffers a Strength 2 hit (distributed as shooting). Any unsaved Wound counts towards combat resolution. The counters are then removed."
Jeśli jako ataki - czy gracz może zadeklarować wybuch pinków nawet jeśli wszystkie przepadną?.
Pytania ogólne v 2.0
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Pytania ogólne v 2.0
\/\
Sorry - źle się wyraziłem. Chodzi mi o to czy gracz Demonów może zadeklarować że wybuch idzie w bohatera, nawet jeśli nie może go zranić.c4h10 pisze:Wytluscilem odpowiedz na pytanie dotyczace przepadania.panterq pisze: Jeśli jako ataki - czy gracz może zadeklarować wybuch pinków nawet jeśli wszystkie przepadną?.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
możecie się chichrać ale imho lepiej na tak proste pytania gracz sam znajdzie odpowiedź tylko żeby wiedział gdzie szukać-Qc- pisze:To tzw syndrom Liddera vel Kaczynskiego - wiem, ale nie powiem! ; pAfro pisze:wiesz, że wpisanie odpowiedzi zajęłoby mniej miejsca i czasu?
może to skaza zawodowa u mnie, ale obserwuję, że człowiek lepiej się uczy jak sam przeczyta/znajdzie we wskazanym miejscu niż mu 10x to samo powtarzać co jakiś czas
ci co ciągle pytają nie nauczą się tego czy tamtego, bo ciągle polegają na innych
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
dla mnie unit base to base to unit i nie mozna ladowac wszystkiego w herosa. Distrubuted as shooting sie klania
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
akurat w opisie Cavalry nie ma tego, ale testy charakterystyk są na str 10 jak słusznie zauważyłeś w dziale general coś tam
może nie precyzyjnie wyraziłem swoją ścieżkę i odesłanie do ogólnych zasad testów
dzięki za zwrócenie uwagi
może nie precyzyjnie wyraziłem swoją ścieżkę i odesłanie do ogólnych zasad testów
dzięki za zwrócenie uwagi
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
- White Lion
- Kretozord
Dwie sytuacje dotyczące strzelania do oddziału który walczy:
Sytuacja 1
Walczą sobie 2 hordy i powiedzmy cal od jednej z hord stoi sobie samotny bohater.
Na pobliskim wzgórzu stoi sobie armata i chce strzelić do bohatera.
Jeżeli zadeklaruje optymalny do trafienia w bohatera zasięg to prawie na pewno trafi w oddziały walczące.
Jeżeli zadklearuje strzał taki że maksymalne odbicie nie ma szans dolecieć do oddziałów walczących to ma minimalną szansę na trafienie w bohatera.
która deklaracja jest legalna ?
Sytuacja 2
Stoi sobie horda Temple Guardów i walczy z jakąś inną hordą.
Cal od Temple Guardów stoi oddział szykujący się do wsparcia walki.
No i do tego skupiska podchodzą sobie 3 Salki. Oczywiście chcą zionąć na oddział szykujący się do wsparcia walki.
Jednak jeśli przyłożą template optymalnie na wroga to każdy wynik poza "2" wrzuca template na walczące oddziały.
Jeżeli przyłożą template tak żeby nie miał szans na trafienie w jednostki walczące to mają szansę zaledwie musnąć oddział który chcą trafić.
które jest legalne ?
Wiem że jest zasada w podręczniku głównym która zabrania strzelania w taki sposób aby trafiać w nielegalny cel (oddział w walce).
W podręczniku jest podany jednynie wyjątek w postaci scatterowania strzelania i tego że templatka może "przypadkowo" trafić w nielegalny cel.
Nie jestem pewien czy powyższe sytuacje podchodzą pod wyjątek czy nie?
Sytuacja 1
Walczą sobie 2 hordy i powiedzmy cal od jednej z hord stoi sobie samotny bohater.
Jeżeli zadeklaruje optymalny do trafienia w bohatera zasięg to prawie na pewno trafi w oddziały walczące.
Jeżeli zadklearuje strzał taki że maksymalne odbicie nie ma szans dolecieć do oddziałów walczących to ma minimalną szansę na trafienie w bohatera.
Sytuacja 2
No i do tego skupiska podchodzą sobie 3 Salki. Oczywiście chcą zionąć na oddział szykujący się do wsparcia walki.
Jednak jeśli przyłożą template optymalnie na wroga to każdy wynik poza "2" wrzuca template na walczące oddziały.
Jeżeli przyłożą template tak żeby nie miał szans na trafienie w jednostki walczące to mają szansę zaledwie musnąć oddział który chcą trafić.
które jest legalne ?
Wiem że jest zasada w podręczniku głównym która zabrania strzelania w taki sposób aby trafiać w nielegalny cel (oddział w walce).
W podręczniku jest podany jednynie wyjątek w postaci scatterowania strzelania i tego że templatka może "przypadkowo" trafić w nielegalny cel.
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
Sytuacja następująca:
A
Klocek Plagusów szarżuje na bok fasta.
Mogą się zetknąć max 3 plagusy z pierwszego szeregu.
B
Oddział zabija 4 modele
C
Co robi oddział?
Wydaje mi się, że przesuwa się do styku corner to corner z ostatnim kawalerzystą, przypomnę, że fast patrzył w lewo, więc modele musiałem ściągać od tyłu.
I dopiero teraz ten przesunięty o 6 cali w lewo oddział może gonić środek środek, lub kawalerzysta zda break..
Mam rację?
D
A co jeśli oddział nie może się przesunąć bo na drodze stoją furie?
Sorry za rozjazd forum
A
Klocek Plagusów szarżuje na bok fasta.
Mogą się zetknąć max 3 plagusy z pierwszego szeregu.
B
Oddział zabija 4 modele
C
Co robi oddział?
Wydaje mi się, że przesuwa się do styku corner to corner z ostatnim kawalerzystą, przypomnę, że fast patrzył w lewo, więc modele musiałem ściągać od tyłu.
I dopiero teraz ten przesunięty o 6 cali w lewo oddział może gonić środek środek, lub kawalerzysta zda break..
Mam rację?
D
A co jeśli oddział nie może się przesunąć bo na drodze stoją furie?
Sorry za rozjazd forum
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.
IMHO, oba odziały przestają być w walce, a duży unit może wykonać reforma.
Musze wrócić do tematu, gdyż są wątpliwości
strona 25
"Aside from fleeing troops, units that are forced to move in the compulsory movement sub-phase other wise follow the normal movement rules, unless clearly stated ..."
a w opisie random movement jest "clearly stated" że, "...Finally, move the model directly forwards a number of inches equal to the total rolled by the dice .." Co w sumie sugeruje że ruch powinien być.
IMO sprawa się rozbija o
strona 25
"Aside from fleeing troops, units that are forced to move in the compulsory movement sub-phase other wise follow the normal movement rules, unless clearly stated. Any further rules that apply to units that have a compulsory move will be described in their entry in the relevant army book, for example ..."
i strona 74
"Models with the Random Movement special rule do not have a Movement characteristic, but rather a dice roll, such as d6, 2d6, 3d6. This is the distance they move, charge, peruse, overrun and flee - they cannot march.
When a model moves first pivot it about its centre to face the direction in which you wish it to travel. Then roll the dice shown in the models profile. Finally, move the model directly forwards a number of inches equal to the total rolled by the dice. No other pivots can be made. ..."
Czy random movement jest tym clearly stated, czy nie? W sumie random movement tylko mówie że zamiast wartość M, mamy krotność k6, oraz zmusza nasz do pełnego ruch itd.. Niemniej jeśli nie jest zaliczany do clearly stated, mamy możliwość reforma, który zalicza się do normal movement, i rezultacie może umożliwić nam nie poruszenie się.
I sam już nie wiem .
Musze wrócić do tematu, gdyż są wątpliwości
Szajbus pisze:Jednostka z Random Movement nie ma obowiązku wykonać ruchu. (74 str Rulebook)
Other Compulsory Movement (25 str Rulebook) wspomina że szczegółowe zasady ruchu są opisane przy jednostkach z Random Movement w Army Book'ach.
Stad Manglery musza się ruszyć (zasada Gone Crazy), a już np. Steam Tank nie musi.
"...and are always moved inthe Compulsory Moves sub-phase" tyczy się w którym momencie fazy ruchów musimy wykonać ruch, a nie ze musimy wykonać ruch.
strona 25
"Aside from fleeing troops, units that are forced to move in the compulsory movement sub-phase other wise follow the normal movement rules, unless clearly stated ..."
a w opisie random movement jest "clearly stated" że, "...Finally, move the model directly forwards a number of inches equal to the total rolled by the dice .." Co w sumie sugeruje że ruch powinien być.
IMO sprawa się rozbija o
strona 25
"Aside from fleeing troops, units that are forced to move in the compulsory movement sub-phase other wise follow the normal movement rules, unless clearly stated. Any further rules that apply to units that have a compulsory move will be described in their entry in the relevant army book, for example ..."
i strona 74
"Models with the Random Movement special rule do not have a Movement characteristic, but rather a dice roll, such as d6, 2d6, 3d6. This is the distance they move, charge, peruse, overrun and flee - they cannot march.
When a model moves first pivot it about its centre to face the direction in which you wish it to travel. Then roll the dice shown in the models profile. Finally, move the model directly forwards a number of inches equal to the total rolled by the dice. No other pivots can be made. ..."
Czy random movement jest tym clearly stated, czy nie? W sumie random movement tylko mówie że zamiast wartość M, mamy krotność k6, oraz zmusza nasz do pełnego ruch itd.. Niemniej jeśli nie jest zaliczany do clearly stated, mamy możliwość reforma, który zalicza się do normal movement, i rezultacie może umożliwić nam nie poruszenie się.
I sam już nie wiem .
Na stronie 61 RB jest dokładny opis tego co się stanie w takiej sytuacji. I tak odpowiedź C jest właściwa.Durin pisze:Sytuacja następująca:<ciach>
Jeśli coś blokuje jednostkę szarżującą to obrońca jest przysuwany.
Teoretycznie daje to możliwość przesuwania ogromnych klocków przeciwnika w dowolnym kierunku i innych dziwnych rozkmin .
I na 100% nie jest to tak jak napisałeś .Kanadian pisze:IMHO, oba odziały przestają być w walce, a duży unit może wykonać reforma.
Life's a game with save and load features disabled.
Racja, przeczytałem tylko NO MORE FORS.
Niemniej moje pytanie aktualne
Niemniej moje pytanie aktualne
Jako gracz Skaveński zawsze poruszam swoje RM'y. Niekiedy wbijam je we własne jednostki żeby je zatrzymać. Zawsze myślałem że jestem do tego zmuszony, też się zdziwiłem czytając taką interpretację.Kanadian pisze:Niemniej moje pytanie aktualne
- White Lion
- Kretozord
powtarzam pytanie:
Sytuacja 1
Sytuacja 2
które jest legalne ?
Sytuacja 1
Sytuacja 2
które jest legalne ?
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
Nie możesz zadeklarować takich strzałów, które mają choć cień szansy trafienia w Twoje jednostki/w walkę. Dotyczy to np strzelania z armat i miotaczy ognia. To Ty określasz kierunek lotu więc nie ma tu mowy o przypadku.
Jedynym wyjątkiem jest Scatter, który może zejść na Twoje jednostki/walkę gdyż to nie Ty określasz kierunek w którym zniesie templatkę. Tym rządzi przypadek.
Jedynym wyjątkiem jest Scatter, który może zejść na Twoje jednostki/walkę gdyż to nie Ty określasz kierunek w którym zniesie templatkę. Tym rządzi przypadek.
Podbijampanterq pisze:Sytuacja wyszła dzisiaj w czasie bitwy:
Jest sobie oddział pink horrorów z heraldem. Herald walczy w challenge'u z samotnym bohaterem. W pierwszej turze walki nic sobie nie robią, i siedzą dalej w challenge'u. W kolejnej turze pinki dostają na bok kontrę, i kilku z nich ginie. Tworzy się np. 8 tokenów blue horrorów. Zgodnie z opisem gracz Demonów wybiera w który oddział idą hity. Czy może wbić je do challenge'u?
Wording zasady blue horrors:
"After all attacks have been made, but before combat result is calculated, choose enemy unit in base contact with the unit and roll a D6 equal to the number of counters (even if the Pink Horrors unit was wiped out). For each roll of 4+ the nominated unit suffers a Strength 2 hit (distributed as shooting). Any unsaved Wound counts towards combat resolution. The counters are then removed."
Czy wybuchające pinki liczą się jako ataki, czy po prostu jako hity? Jeśli jako ataki - czy gracz może zadeklarować wybuch pinków nawet jeśli wszystkie przepadną? Analogicznie rzecz by się miała za slave'ami, squig hoppersami i tym podobnym tałatajstwem.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator