a sv jest modyfikowany przez siłe tego kto nam tą rane zadał? czyli np (przyklad z kosmosu) czolg wjezdza nam w szamana orkow z tym talizmanem to szaman ma sv 1+ czy po modyfikacjach 4+ ? myślę, że jest modyfikowany ale warto spytać
na jakiej podstawce stoi gigant, wyverna?
jak mam 2 snotling pumpy w jednym slocie to rozstawiam je za jednym razem czy na 2 razy, i to samo pytanie odnoście snotlingów na piechocie?? czy jak mam 2 snotlig pumpy z jednego slotu to poruszam je jednym rzutem kostek??
snotlingowe pumpy to nie maszyny - wystawiasz je kazda osobno (co jest ich bardzo duza zaleta) - ruszaja sie tez osobno - w ogole traktowane sa jako dwie niezalezne jednostki. Analogicznie traktujesz oddzialy snotlingow (ale tutaj nie ma zadnych specjalnych zasad ze slotami, bo sa one w corach)
giganta wystawia sie najczesciej na podstawce 75x50, choc 50x50 tez jest dozwolona (bo jest to monster).
w zaleznosci oczywiscie od ich wartosci M - nie jestem pewnie ale taki Bloodthirster to chyba ma M8. W kazdym razie jesli leca - to 3d6, jesli wybieraja ruch na piechote - w zaleznosci od ich wartosci M - albo 2d6 (w wiekszosci przypadkow tak bedzie) albo 3d6 (jesli ich M>6)
trafienia: kolesi z nizszym ws trafiasz na 3+ , z rownym badz wiekszym ale nie dwukrotnie +1 na 4+ , kolesi z ws dwukrotnie +1 badz jeszcze wiekszym na 5+
ranienie: jezeli to jest o 1 mniejsze od twojej sily to na 3+ , jezeli mniejsze o wiecej niz 1 to n a 2+ , jezeli rowne to na 4+ wieksze o 1 to na 5+ , wieksze o 2-3 na 6+ , a dalej sie juz nie da
Co do lataczy: wydaje mi się , że przy ucieczce latacza muszą uciekać lotem, czy też może się mylę ?
I pytanie, bo nie mam możliwości zajrzenia do orkowego army booka: Czy savage orki mają do wykupienie dwa hand weapony czy też dwie choppy ? Innymi słowy, czy jak biją z dwóch broni to mają +1 S w pierwszej rundzie walki czy nie ?
Ok, 2 pytanka odnośnie fanoli:
1. Czy można strzelać do swoich fanoli (wiadomo czasem zagrażają nawet naszym unitom)
2. Czy fanol może być wypuszczony w momencie, kiedy wrogi oddział (np. wykopki) pojawi się w zasięgu mniejszym niż 8 cali? Ktoś mi kiedyś tłumaczył, (fluffowo) że gobliny wypuszczają tylko do 8 cali, bo jeszcze zdążą wypchnąć szaleńca z szeregów . Dla manie to bzdura, dlatego wole się zapytać.
1. nie , bo to jest twoj UNIT wiec mnie mozesz do niego strzelac/magiowac .. ale ale za to on spowalnia odzdzialy wroga
2.fanatyk jest wypuszczony normalnie IMO