Nowa wersja strony ligi WFB
Moderator: swieta_barbara
GotoweZyraf pisze:Prosiłbym o zmianę klubu z "NBK" na Terror Boyz w przypadku :
1757 Maciek Zyraf Rączka
1700 Janek Łosiu Piasecki
2019 Dawid Dajed Wichowski
Z góry dziękuje i pozdrawiam,
Maciej
Wesołych Świąt
-
- Kretozord
Prosiłbym o usunięcie ID 1405 Ola Korzeniowska i poprawienie u tej samej osoby ale z ID 2428 klubu z .Ad Astra na Ad Astra bez kropki z przodu
Z góry dzieki
Z góry dzieki
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash
Zrobione. Prosilbym na przyszlosc sprawdzac, czy dany gracz jest na liscie, a nie wpisywac go ponownie.kurka_z_podworka pisze:Prosiłbym o usunięcie ID 1405 Ola Korzeniowska i poprawienie u tej samej osoby ale z ID 2428 klubu z .Ad Astra na Ad Astra bez kropki z przodu
Z góry dzieki
UWAGA !! Strona ligi jest dostepna pod adresem http://ligawfb.pl/ !!!!!
Serdecznie dziekuje osobom, ktore pomogly w uzyskaniu tej domeny.
Serdecznie dziekuje osobom, ktore pomogly w uzyskaniu tej domeny.
Posiadacze IE7 - prosba do was - zerknijcie, czy teraz strona ligi wam sie dobrze wyswietla - dla przypomnienia nowy adres - www.ligawfb.pl
Moge prosic o screenshota na maila ?Maciek Paraszczak pisze:....
Vista + Opera 9.25 = strona po powiększeniu odjeżdża w prawo, a nie wyśrodkowuje się.
Powiększenie jest konieczne, bo mam ekran 1920:1200 na laptopie 15,4'
a mogłbyś zrobic bardzie user-friendly?adeon na LL pisze:Czesc,
myslalem przez weekend o rejestrowaniu jakimi armiami gral dany gracz na turnieju, zeby moc generowac ranking najlepszych generalow - da sie to zrobic pod warunkiem, ze w pliku z wynikami oragnizatorzy beda umieszczac info jaka armia gral dany gracz - bedzie to po prostu liczba, odpowiadajaca danej armii. Co wy na to ? Wprowadzamy cos takiego od przyszlego sezonu ?
pomysl o organizatorach ktorzy musza i tak teraz spedzac sporo czasu na wklepywaniu numerków(ID) - na szczescie szukanie odpowiednich ID spadło juz na barki graczy i wysyłaja je w zgloszeniach.
a teraz gdy dojdzie jeszcze jeden numerek - nic nikomu nie mowiacy to bedzie tragedia, mam prosic graczy by w zgloszeniu przysyłali "swoje ID i numer armii ktora graja"?
nie mozna zrobic jakiegos prostego parsera ktory by rozpoznawał nazwy armii - albo chociaz skróty - latwiej to zapamietac.
lepiej powiedziec ze gra sie "WE" niz "3" - przynajmniej wiadomo o co chodzi.
wiem ze mozna zrobic taki parser

pozdrawiam

Zrobienie parsera to nie jest w ogole problem - pytanie co latwiej wpisac - cyferke, czy jakis ciag znakow - bo co ma zrobic parser jak trafi na 'O & G'(ze spacjami), a jak trafi na 'O&G', albo (o&g) itd.. Organizatorzy moim zdaniem moga zapisywac sobie dowolnie - przed wyslaniem robia "znajdz i zamien" i po sprawie. Wiem, ze dodatkowa kolumna nie jest super wygodna i dlatego obecnie nie ma rozrozniania armii. Poza tym pozostaje pytanie, czy gracz grajacy np. 2 armiami powinien znajdowac sie w klasyfikacjach obu armii, czy tez w tej, ktora zdobyl wiecej punktow czy rozegral wiecej imprez ? To sa trudne pytania i trudny problem - dlatego zanim wezme sie za implementacje, chcialbym powyjasniac mozliwie duzo zagadnien.Asassello pisze:a mogłbyś zrobic bardzie user-friendly?adeon na LL pisze:Czesc,
myslalem przez weekend o rejestrowaniu jakimi armiami gral dany gracz na turnieju, zeby moc generowac ranking najlepszych generalow - da sie to zrobic pod warunkiem, ze w pliku z wynikami oragnizatorzy beda umieszczac info jaka armia gral dany gracz - bedzie to po prostu liczba, odpowiadajaca danej armii. Co wy na to ? Wprowadzamy cos takiego od przyszlego sezonu ?
pomysl o organizatorach ktorzy musza i tak teraz spedzac sporo czasu na wklepywaniu numerków(ID) - na szczescie szukanie odpowiednich ID spadło juz na barki graczy i wysyłaja je w zgloszeniach.
a teraz gdy dojdzie jeszcze jeden numerek - nic nikomu nie mowiacy to bedzie tragedia, mam prosic graczy by w zgloszeniu przysyłali "swoje ID i numer armii ktora graja"?
nie mozna zrobic jakiegos prostego parsera ktory by rozpoznawał nazwy armii - albo chociaz skróty - latwiej to zapamietac.
lepiej powiedziec ze gra sie "WE" niz "3" - przynajmniej wiadomo o co chodzi.
wiem ze mozna zrobic taki parser
pozdrawiam
Ok, wiem ze z parserami zawsze jest duzo roboty.. po prostu wydało mi sie bardziej sensowne zeby armie miały symbole skladajace sie z 2-3 liter a nie z liczby. taki symbol wiecej mowi niz liczba.
co do liczenia graczy grajacych wieloma armiami:
problem musi roztrzygnac LL - juz gdzies jakies glosy w tej sprawie były.
IMO taki gracz powinien byc liczony w rankingu kazdej armii ktora grał, ale liczyłyby mu sie tylko punkty, ktore ugrał konkretne ta armia, a nie wszystkie.
pozdrawiam
co do liczenia graczy grajacych wieloma armiami:
problem musi roztrzygnac LL - juz gdzies jakies glosy w tej sprawie były.
IMO taki gracz powinien byc liczony w rankingu kazdej armii ktora grał, ale liczyłyby mu sie tylko punkty, ktore ugrał konkretne ta armia, a nie wszystkie.
pozdrawiam

Adeon, zwalanie kolejnego zagadnienia/ficzera na barki użytkowników to bardzo zła praktyka w programowaniu
Nie musisz nawet pisać parsera - wystarczy zrobić słownik. Przy dodawaniu arkusza z wynikami system powinien zapytać uploadującego o to, jaka armia odpowiada jakim ciągom znakowym w komórce "armia" - a potem to zapamiętać w postaci ciąg znakowy - armia. Oczywiście pierwsi zgłaszający będą mieli trochę roboty, bo będą musieli wskazać (prawie) wszystkie armie w ich arkuszu, ale każdy kolejny będzie miał mniej pracy. Być może też zmusi orgów do pewnej standaryzacji w wypełnianiu tej kolumny, coby nie musieć uzupełniać słownika.
Mam nadzieję że rozumiesz o co chodzi. Jeśli zrobisz sobie tabelkę z armiami, według prostego schematu ID-Nazwa_Armii, to potem tabela "słownika" będzie miała strukturę id-ciąg_znakowy-id_armii. Przykładowe wiersze:
1 WE 3
2 Wood Elves 3
3 Leśne Pedały 3
4 Rasiaki 3
5 Welfy 3
Zakładając oczywiście jak w powyższej konwencji, że w tabelce "armie" WE dostaną ID=3

Nie musisz nawet pisać parsera - wystarczy zrobić słownik. Przy dodawaniu arkusza z wynikami system powinien zapytać uploadującego o to, jaka armia odpowiada jakim ciągom znakowym w komórce "armia" - a potem to zapamiętać w postaci ciąg znakowy - armia. Oczywiście pierwsi zgłaszający będą mieli trochę roboty, bo będą musieli wskazać (prawie) wszystkie armie w ich arkuszu, ale każdy kolejny będzie miał mniej pracy. Być może też zmusi orgów do pewnej standaryzacji w wypełnianiu tej kolumny, coby nie musieć uzupełniać słownika.
Mam nadzieję że rozumiesz o co chodzi. Jeśli zrobisz sobie tabelkę z armiami, według prostego schematu ID-Nazwa_Armii, to potem tabela "słownika" będzie miała strukturę id-ciąg_znakowy-id_armii. Przykładowe wiersze:
1 WE 3
2 Wood Elves 3
3 Leśne Pedały 3
4 Rasiaki 3
5 Welfy 3
Zakładając oczywiście jak w powyższej konwencji, że w tabelce "armie" WE dostaną ID=3

Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
ja bym szybciej szedł w strone standaryzacji 
a tak w ogole to mam projekt zrobienia programu, ktory sam bedzie generował poprawne wyniki do ligi. wyluskiwanie potrzebnych danych z arkuszy itp. to meczaca i zmudna robota :/
jak juz sie za to wezme to bedzie mi wisiało jaką to ma miec postac, wazniejsze co ma sie w tym pliku znalezc

a tak w ogole to mam projekt zrobienia programu, ktory sam bedzie generował poprawne wyniki do ligi. wyluskiwanie potrzebnych danych z arkuszy itp. to meczaca i zmudna robota :/
jak juz sie za to wezme to bedzie mi wisiało jaką to ma miec postac, wazniejsze co ma sie w tym pliku znalezc

Najpierw zanim ktokolwiek zacznie przygotowywac to od strony progamistycznej, to LL musialaby sie jakos odniesc do tego zagadnienia, bo nie jest ono proste, i wcale nie znaczy ze LL bedzie chciala cokolwiek w tej materii zmienic.
Daj pan spokój.
Lista Ligowa niech się zajmuje ligą i turniejami, a statystykami i tabelką wyników - Adeon oraz moderatorzy.
Każdy powinien robić co umie najlepiej. Jeśli jakieś ciało urzędowe, znające się na programowaniu jak świnia na kompasie, ma decydować o informatycznej części prowadzenia rankingu, to czas umierać.
Naprawdę, Adeon już od paru miesięcy (prawie rok?) udowadnia, że wie co robi i zna się na rzeczy. Nie przeszkadzajcie człowiekowi
@Adeon: naprawdę, zrób to najmniej inwazyjnie jak się da. Najlepiej, żeby zgłaszającym w ogóle nie przybyło roboty - to wtedy nie będą marudzić, a i LL nie będzie miała najmniejszego powodu do wtrętu.
W związku z tym uzupełnienie poprzedniego pomysłu: niech przy zgłoszeniu wyników z turnieju X zostaną dodane do "słownika" (tabeli) wiersze z pustym army_id, które to potem będą wypełniać koordynatorzy rankingu w wolnej chwili. Oczywiście z chwilą update'u słownika trzeba będzie przelecieć po wynikach i na podstawie "stringa armijnego" uzupełnić o właśnie dodany doń army_id.
Lista Ligowa niech się zajmuje ligą i turniejami, a statystykami i tabelką wyników - Adeon oraz moderatorzy.
Każdy powinien robić co umie najlepiej. Jeśli jakieś ciało urzędowe, znające się na programowaniu jak świnia na kompasie, ma decydować o informatycznej części prowadzenia rankingu, to czas umierać.
Naprawdę, Adeon już od paru miesięcy (prawie rok?) udowadnia, że wie co robi i zna się na rzeczy. Nie przeszkadzajcie człowiekowi

@Adeon: naprawdę, zrób to najmniej inwazyjnie jak się da. Najlepiej, żeby zgłaszającym w ogóle nie przybyło roboty - to wtedy nie będą marudzić, a i LL nie będzie miała najmniejszego powodu do wtrętu.
W związku z tym uzupełnienie poprzedniego pomysłu: niech przy zgłoszeniu wyników z turnieju X zostaną dodane do "słownika" (tabeli) wiersze z pustym army_id, które to potem będą wypełniać koordynatorzy rankingu w wolnej chwili. Oczywiście z chwilą update'u słownika trzeba będzie przelecieć po wynikach i na podstawie "stringa armijnego" uzupełnić o właśnie dodany doń army_id.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny

Dokladnie od Sro Lip 05, 2006 7:37 pm, czyli zaraz 2 lata stukaTomash pisze: Naprawdę, Adeon już od paru miesięcy (prawie rok?) udowadnia, że wie co robi i zna się na rzeczy. Nie przeszkadzajcie człowiekowi![]()

Myslalem tez o czyms takim, ze gracze sami beda wprowadzac informacje jakimi armiami grali - co prawda wymagaloby to stworzenia profili uzytkownikow, zeby unikac sytuacji 'zyczliwej' podmiany armii. Inna tez opcja jest z poziomu panelu administracyjnego wybieranie armii - ale to byloby strasznie upierdliwe.Tomash pisze: @Adeon: naprawdę, zrób to najmniej inwazyjnie jak się da. Najlepiej, żeby zgłaszającym w ogóle nie przybyło roboty - to wtedy nie będą marudzić, a i LL nie będzie miała najmniejszego powodu do wtrętu.
Z mojego punktu widzenia najrozsadniejszym rozwiazaniem jest jednak dodatkowa kolumna w pliku z wynikami - mozna by bylo to rozwiazac poprzez ulepszenie arkusza do obliczania punktow - pole z lista wyboru, ktore jako wartosc komorki wprowadzaloby liczbe - wilk syty i owca cala i ja bym sie ku temu sklanial. Ale jak ktos ma inne pomysly to smialo.
Aha - zawsze nalezy pamietac, ze ranking graczy i armii musi byc zsynchronizowany - czyli generacja obu powinna sie odbywac jednoczesnie - opcja z tym, ze te dane zostana wprowadzone pozniej powoduje, ze ranking armii nie bedzie aktualny w stosunku do generalnego.
Ja nie mam na mysli tutaj kwestii programowania, lecz sam fakt rozliczania tego kto jakimi armiami gra. Zwracam po prostu uwagę, ze jak narazie nie zostało to sprecyzowane przez LL, i mogą sie podniesc glosy sprzeciwu w tej kwestii. Bo np. co w przypadku gdy ktoś zagra na parówce sam dwoma armiami ?
adeon, dodatkowa kolumna to chyba najlepsze rozwiazanie - na pewno nie mozna dac graczom wypelniac jaka armia grali (ze wzgledów na prawdziwosc danych).
nie mozna tez wrzuca całej robota na mala garstke ludzi.
organizatorzy i tak zazwyczaj spisuja kto jaimi armiami gra - wiec nie powinno byc probelmów z dodatkowa kolumna.
tylko ze ja wolabym by armia orków miała odgórnie ustanowiony skrót "O&G", a nie przydzielony numerek 4.
"O&G" w gronie battlowców jest rozumiane, zas "4" potrzebuje slownika i odpowiedniego kontekstu by byc rozumiana jaka armia ktora grał gracz
karlee - sprawa parówek - w ogole nie liczyc do rankingu armijnego
- tylko single - gracz ma sam grac daną armią... a nie ze ktos mu pomaga (parówka) albo że dobiera mu sie latwego przeciwnika (druzynówka)
nie mozna tez wrzuca całej robota na mala garstke ludzi.
organizatorzy i tak zazwyczaj spisuja kto jaimi armiami gra - wiec nie powinno byc probelmów z dodatkowa kolumna.
tylko ze ja wolabym by armia orków miała odgórnie ustanowiony skrót "O&G", a nie przydzielony numerek 4.
"O&G" w gronie battlowców jest rozumiane, zas "4" potrzebuje slownika i odpowiedniego kontekstu by byc rozumiana jaka armia ktora grał gracz

karlee - sprawa parówek - w ogole nie liczyc do rankingu armijnego