Nowa wersja strony ligi WFB

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

Post autor: adeon »

Hej, wlasnie w sekcji Ranking pojawila sie nowa zakladka - Premie - jest to lista premii sedziowskich za mastery. Osoby z juz zaliczonymi premiami proszone sa o nie dorzucanie kolejnych wynikow, poniewaz beda one usuwane i nie zaliczane do rankingu.

Zyraf
Chosen of Slaanesh

Post autor: Zyraf »

Prosiłbym o zmianę klubu z "NBK" na Terror Boyz w przypadku :

1757 Maciek Zyraf Rączka
1700 Janek Łosiu Piasecki
2019 Dawid Dajed Wichowski

Z góry dziękuje i pozdrawiam,

Maciej

Wesołych Świąt :)

Awatar użytkownika
Szmajson
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Szmajson »

Zyraf pisze:Prosiłbym o zmianę klubu z "NBK" na Terror Boyz w przypadku :

1757 Maciek Zyraf Rączka
1700 Janek Łosiu Piasecki
2019 Dawid Dajed Wichowski

Z góry dziękuje i pozdrawiam,

Maciej

Wesołych Świąt :)
Gotowe
Spokój to kłamstwo, jest tylko pasja. Dzięki pasji, osiągam siłę. Dzięki sile, osiągam potęgę. Dzięki potędze, osiągam zwycięstwo.

Obrazek

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

Prosiłbym o usunięcie ID 1405 Ola Korzeniowska i poprawienie u tej samej osoby ale z ID 2428 klubu z .Ad Astra na Ad Astra bez kropki z przodu
Z góry dzieki
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

kurka_z_podworka pisze:Prosiłbym o usunięcie ID 1405 Ola Korzeniowska i poprawienie u tej samej osoby ale z ID 2428 klubu z .Ad Astra na Ad Astra bez kropki z przodu
Z góry dzieki
Zrobione. Prosilbym na przyszlosc sprawdzac, czy dany gracz jest na liscie, a nie wpisywac go ponownie.

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

UWAGA !! Strona ligi jest dostepna pod adresem http://ligawfb.pl/ !!!!!
Serdecznie dziekuje osobom, ktore pomogly w uzyskaniu tej domeny.

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

Posiadacze IE7 - prosba do was - zerknijcie, czy teraz strona ligi wam sie dobrze wyswietla - dla przypomnienia nowy adres - www.ligawfb.pl

Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

Vista + IE 7.0 strona działa bez zarzutu
Vista + Opera 9.25 = strona po powiększeniu odjeżdża w prawo, a nie wyśrodkowuje się.

Powiększenie jest konieczne, bo mam ekran 1920:1200 na laptopie 15,4' :)

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

IE7 - jest dobrze juz. :)

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

Maciek Paraszczak pisze:....
Vista + Opera 9.25 = strona po powiększeniu odjeżdża w prawo, a nie wyśrodkowuje się.

Powiększenie jest konieczne, bo mam ekran 1920:1200 na laptopie 15,4' :)
Moge prosic o screenshota na maila ?

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

adeon na LL pisze:Czesc,
myslalem przez weekend o rejestrowaniu jakimi armiami gral dany gracz na turnieju, zeby moc generowac ranking najlepszych generalow - da sie to zrobic pod warunkiem, ze w pliku z wynikami oragnizatorzy beda umieszczac info jaka armia gral dany gracz - bedzie to po prostu liczba, odpowiadajaca danej armii. Co wy na to ? Wprowadzamy cos takiego od przyszlego sezonu ?
a mogłbyś zrobic bardzie user-friendly?
pomysl o organizatorach ktorzy musza i tak teraz spedzac sporo czasu na wklepywaniu numerków(ID) - na szczescie szukanie odpowiednich ID spadło juz na barki graczy i wysyłaja je w zgloszeniach.
a teraz gdy dojdzie jeszcze jeden numerek - nic nikomu nie mowiacy to bedzie tragedia, mam prosic graczy by w zgloszeniu przysyłali "swoje ID i numer armii ktora graja"?

nie mozna zrobic jakiegos prostego parsera ktory by rozpoznawał nazwy armii - albo chociaz skróty - latwiej to zapamietac.
lepiej powiedziec ze gra sie "WE" niz "3" - przynajmniej wiadomo o co chodzi.

wiem ze mozna zrobic taki parser :)

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

Asassello pisze:
adeon na LL pisze:Czesc,
myslalem przez weekend o rejestrowaniu jakimi armiami gral dany gracz na turnieju, zeby moc generowac ranking najlepszych generalow - da sie to zrobic pod warunkiem, ze w pliku z wynikami oragnizatorzy beda umieszczac info jaka armia gral dany gracz - bedzie to po prostu liczba, odpowiadajaca danej armii. Co wy na to ? Wprowadzamy cos takiego od przyszlego sezonu ?
a mogłbyś zrobic bardzie user-friendly?
pomysl o organizatorach ktorzy musza i tak teraz spedzac sporo czasu na wklepywaniu numerków(ID) - na szczescie szukanie odpowiednich ID spadło juz na barki graczy i wysyłaja je w zgloszeniach.
a teraz gdy dojdzie jeszcze jeden numerek - nic nikomu nie mowiacy to bedzie tragedia, mam prosic graczy by w zgloszeniu przysyłali "swoje ID i numer armii ktora graja"?

nie mozna zrobic jakiegos prostego parsera ktory by rozpoznawał nazwy armii - albo chociaz skróty - latwiej to zapamietac.
lepiej powiedziec ze gra sie "WE" niz "3" - przynajmniej wiadomo o co chodzi.

wiem ze mozna zrobic taki parser :)

pozdrawiam
Zrobienie parsera to nie jest w ogole problem - pytanie co latwiej wpisac - cyferke, czy jakis ciag znakow - bo co ma zrobic parser jak trafi na 'O & G'(ze spacjami), a jak trafi na 'O&G', albo (o&g) itd.. Organizatorzy moim zdaniem moga zapisywac sobie dowolnie - przed wyslaniem robia "znajdz i zamien" i po sprawie. Wiem, ze dodatkowa kolumna nie jest super wygodna i dlatego obecnie nie ma rozrozniania armii. Poza tym pozostaje pytanie, czy gracz grajacy np. 2 armiami powinien znajdowac sie w klasyfikacjach obu armii, czy tez w tej, ktora zdobyl wiecej punktow czy rozegral wiecej imprez ? To sa trudne pytania i trudny problem - dlatego zanim wezme sie za implementacje, chcialbym powyjasniac mozliwie duzo zagadnien.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Ok, wiem ze z parserami zawsze jest duzo roboty.. po prostu wydało mi sie bardziej sensowne zeby armie miały symbole skladajace sie z 2-3 liter a nie z liczby. taki symbol wiecej mowi niz liczba.

co do liczenia graczy grajacych wieloma armiami:
problem musi roztrzygnac LL - juz gdzies jakies glosy w tej sprawie były.
IMO taki gracz powinien byc liczony w rankingu kazdej armii ktora grał, ale liczyłyby mu sie tylko punkty, ktore ugrał konkretne ta armia, a nie wszystkie.

pozdrawiam
Obrazek

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Adeon, zwalanie kolejnego zagadnienia/ficzera na barki użytkowników to bardzo zła praktyka w programowaniu ;)

Nie musisz nawet pisać parsera - wystarczy zrobić słownik. Przy dodawaniu arkusza z wynikami system powinien zapytać uploadującego o to, jaka armia odpowiada jakim ciągom znakowym w komórce "armia" - a potem to zapamiętać w postaci ciąg znakowy - armia. Oczywiście pierwsi zgłaszający będą mieli trochę roboty, bo będą musieli wskazać (prawie) wszystkie armie w ich arkuszu, ale każdy kolejny będzie miał mniej pracy. Być może też zmusi orgów do pewnej standaryzacji w wypełnianiu tej kolumny, coby nie musieć uzupełniać słownika.

Mam nadzieję że rozumiesz o co chodzi. Jeśli zrobisz sobie tabelkę z armiami, według prostego schematu ID-Nazwa_Armii, to potem tabela "słownika" będzie miała strukturę id-ciąg_znakowy-id_armii. Przykładowe wiersze:
1 WE 3
2 Wood Elves 3
3 Leśne Pedały 3
4 Rasiaki 3
5 Welfy 3
Zakładając oczywiście jak w powyższej konwencji, że w tabelce "armie" WE dostaną ID=3 :)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

ja bym szybciej szedł w strone standaryzacji :)

a tak w ogole to mam projekt zrobienia programu, ktory sam bedzie generował poprawne wyniki do ligi. wyluskiwanie potrzebnych danych z arkuszy itp. to meczaca i zmudna robota :/
jak juz sie za to wezme to bedzie mi wisiało jaką to ma miec postac, wazniejsze co ma sie w tym pliku znalezc ;-)
Obrazek

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Najpierw zanim ktokolwiek zacznie przygotowywac to od strony progamistycznej, to LL musialaby sie jakos odniesc do tego zagadnienia, bo nie jest ono proste, i wcale nie znaczy ze LL bedzie chciala cokolwiek w tej materii zmienic.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Daj pan spokój.
Lista Ligowa niech się zajmuje ligą i turniejami, a statystykami i tabelką wyników - Adeon oraz moderatorzy.
Każdy powinien robić co umie najlepiej. Jeśli jakieś ciało urzędowe, znające się na programowaniu jak świnia na kompasie, ma decydować o informatycznej części prowadzenia rankingu, to czas umierać.

Naprawdę, Adeon już od paru miesięcy (prawie rok?) udowadnia, że wie co robi i zna się na rzeczy. Nie przeszkadzajcie człowiekowi :)

@Adeon: naprawdę, zrób to najmniej inwazyjnie jak się da. Najlepiej, żeby zgłaszającym w ogóle nie przybyło roboty - to wtedy nie będą marudzić, a i LL nie będzie miała najmniejszego powodu do wtrętu.
W związku z tym uzupełnienie poprzedniego pomysłu: niech przy zgłoszeniu wyników z turnieju X zostaną dodane do "słownika" (tabeli) wiersze z pustym army_id, które to potem będą wypełniać koordynatorzy rankingu w wolnej chwili. Oczywiście z chwilą update'u słownika trzeba będzie przelecieć po wynikach i na podstawie "stringa armijnego" uzupełnić o właśnie dodany doń army_id.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

Tomash pisze: Naprawdę, Adeon już od paru miesięcy (prawie rok?) udowadnia, że wie co robi i zna się na rzeczy. Nie przeszkadzajcie człowiekowi :)
Dokladnie od Sro Lip 05, 2006 7:37 pm, czyli zaraz 2 lata stuka :)
Tomash pisze: @Adeon: naprawdę, zrób to najmniej inwazyjnie jak się da. Najlepiej, żeby zgłaszającym w ogóle nie przybyło roboty - to wtedy nie będą marudzić, a i LL nie będzie miała najmniejszego powodu do wtrętu.
W związku z tym uzupełnienie poprzedniego pomysłu: niech przy zgłoszeniu wyników z turnieju X zostaną dodane do "słownika" (tabeli) wiersze z pustym army_id, które to potem będą wypełniać koordynatorzy rankingu w wolnej chwili. Oczywiście z chwilą update'u słownika trzeba będzie przelecieć po wynikach i na podstawie "stringa armijnego" uzupełnić o właśnie dodany doń army_id.
Myslalem tez o czyms takim, ze gracze sami beda wprowadzac informacje jakimi armiami grali - co prawda wymagaloby to stworzenia profili uzytkownikow, zeby unikac sytuacji 'zyczliwej' podmiany armii. Inna tez opcja jest z poziomu panelu administracyjnego wybieranie armii - ale to byloby strasznie upierdliwe.
Z mojego punktu widzenia najrozsadniejszym rozwiazaniem jest jednak dodatkowa kolumna w pliku z wynikami - mozna by bylo to rozwiazac poprzez ulepszenie arkusza do obliczania punktow - pole z lista wyboru, ktore jako wartosc komorki wprowadzaloby liczbe - wilk syty i owca cala i ja bym sie ku temu sklanial. Ale jak ktos ma inne pomysly to smialo.

Aha - zawsze nalezy pamietac, ze ranking graczy i armii musi byc zsynchronizowany - czyli generacja obu powinna sie odbywac jednoczesnie - opcja z tym, ze te dane zostana wprowadzone pozniej powoduje, ze ranking armii nie bedzie aktualny w stosunku do generalnego.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Ja nie mam na mysli tutaj kwestii programowania, lecz sam fakt rozliczania tego kto jakimi armiami gra. Zwracam po prostu uwagę, ze jak narazie nie zostało to sprecyzowane przez LL, i mogą sie podniesc glosy sprzeciwu w tej kwestii. Bo np. co w przypadku gdy ktoś zagra na parówce sam dwoma armiami ?

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

adeon, dodatkowa kolumna to chyba najlepsze rozwiazanie - na pewno nie mozna dac graczom wypelniac jaka armia grali (ze wzgledów na prawdziwosc danych).
nie mozna tez wrzuca całej robota na mala garstke ludzi.

organizatorzy i tak zazwyczaj spisuja kto jaimi armiami gra - wiec nie powinno byc probelmów z dodatkowa kolumna.

tylko ze ja wolabym by armia orków miała odgórnie ustanowiony skrót "O&G", a nie przydzielony numerek 4.
"O&G" w gronie battlowców jest rozumiane, zas "4" potrzebuje slownika i odpowiedniego kontekstu by byc rozumiana jaka armia ktora grał gracz :)

karlee - sprawa parówek - w ogole nie liczyc do rankingu armijnego ;-) - tylko single - gracz ma sam grac daną armią... a nie ze ktos mu pomaga (parówka) albo że dobiera mu sie latwego przeciwnika (druzynówka)
Obrazek

ODPOWIEDZ