Nowa wersja strony ligi WFB

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

Nowa wersja strony ligi WFB

Post autor: adeon »

Tak jak obiecalem, przesylam opis nowej wersji mojej stronki.
Najpierw omowie zmiany, bo jest ich sporo, pomimo tego, ze na pierwszy rzut oka strona jest jednakowa:
-w pelni automatyczny ranking
-w pelni automatyczne zglszanie turniejow
-w pelni automatyczna histora indywidualnych wynikow kazdego gracza
-w pelni automatyczna mozliwosc zmiany ilosci zaliczanych do rankingu masterow, challengerow i lokali
-w pelni automatyczna mozliwosc sterowania na ile dni przed turniejem ma przyjsc jego zgloszenie i wynik - oddzielnie dla kazdego typu turnieju
-mozliwosc dodania w kazdej chwili nowego typu turnieju i od razu uwzglednianie go w rankingu

Calosc polega na tym, iz kazdy gracz jest identyfikowany przez swoj unikalny numer, tak samo jak kazdy turniej jest identyfikowany przez swoj numer. Co trzeba zrobic, aby ranking i pozostale funkcje dzialaly ? Niewiele. Organizatorzy po turnieju beda musieli przyslac do plik tekstowy z wynikami zawierajacymi jedynie 4 kolumny:
-Id turnieju
-Id gracza
-Punkty gracza
-Literke M,C lub L w zaleznosci od klasy turnieju.

Po otrzymaniu takiego pliku wrzucam go do bazy danych, klikam jeden przycisk i.... ranking juz jest zaaktualizowany - ze wszystkimi podtypami - czyli rankingiem indywidualnym jak i wynikami turnieju.

Paru rzeczy jeszcze brakuje:
-np. mozliwosci zglaszania nowych graczy, czy instrukcja dla organizatorow jak przygotowywac plik z wynikami, ale jest to kwestia 2-3 dni jak wszystko juz bedzie gotowe.

Przez pierwsze 2-3 miesiace chcialbym, aby strona byla traktowana testowo - przez ten czas dorobie konsole administracyjna dla czlonkow listy ligowej, poprzez ktora uprawnieni uzytkownicy beda wrzucac juz samemu wyniki, co przeniesie calkowicie odpowiedzialnosc za ranking na organizatorow.

Co o tym myslicie ? Co na to lista ligowa ?

Calosc do obejrzenia na www.adeon.livenet.pl/v2007/ (dane oczywiscie sa testowe)

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Jak chcesz to możemy na razie potestować system w zamkniętym gronie by na przyszły sezon było ok. Ja tu widzę pewien mankament - ktoś by musiał weryfikować punkty graczy, aby nie zostały błędnie wpisane. Poza tym nie wiem jak wygląda kwestia liczenia 10 najlepszych turniejów (ale chyba z tym dałeś sobie radę).

Jak coś służę pomocą, bo pomysł wygodny i fajny.

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

Myslalem, zeby przez pewien czas po prostu prowadzic ranking po staremu i po nowemu - to by byla chyba optymalna wersja, jednak juz z obowiazkiem organizatorow do przesylania wynikow takze w nowej formie.

Weryfikacjawynikow jest banalnie prosta - jesli wszystkie dane byly nadeslane w terminie w Turnieje-Turnieje odbyte masz link do wynikow turnieju - tam mozna sprawdzac(i moze to zrobic kazdy). W przypadku bledu poprawki wprowadza sie rowniez bardzo prosto.

A jak rozwiazalem sprawe zliczania turniejow... Bardzo sprytnym algorytmem ;), ktory jest scisle tajny ;)

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Napisałeś to w PHP, Ruby albo innym ludzkim języku? Bo jeśli tak, to możemy razem popracować nad kodem - miałem dokładnie taki sam pomysł z automatyzacją, najwyraźniej mnie uprzedziłeś :)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

PHP - nauka ruby mam zaplanowana na sierpien ;)

A co do pisania - to juz chyba nie bardzo jest co - wiekszosc elementow mam juz gotowych albo zaprojektowanych w glowie - bardziej by mi sie przydaly pomysly co mozna dolozyc jeszcze.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

adeon pisze:PHP - nauka ruby mam zaplanowana na sierpien ;)
Ja tak przez dwa lata planowałem, aż wreszcie się wnerwiłem, wziąłem "Agile Web Development with Ruby on Rails" i właśnie odkrywam ten świetny język z genialnym frameworkiem. Od jakichś trzech tygodni rzygać mi się chce, jak widzę kod w PHP :P
adeon pisze:A co do pisania - to juz chyba nie bardzo jest co - wiekszosc elementow mam juz gotowych albo zaprojektowanych w glowie - bardziej by mi sie przydaly pomysly co mozna dolozyc jeszcze.
To szacun :)
Import .xls i .csv zrobiłeś/zrobisz?

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

CVS jest. XLS nie planuje - szkoda mi czasu na zabawy ze zmiana kodowania.

Z rzeczy o ktorych nie pisalem - zamierzam po zakonczeniu obecnego sezony przerzucic dane graczy do tabeli players, przez co ci co sa w obecnym rankingu nie beda musieli sie rejestrowac. Planuje e-mail wykorzystywac do wysylania informacji do graczy po kazdej aktualizacji o tym na jakiej sa obecnie pozycji w rankingu.
Nie wiem jak wam sie podoba taki pomysl.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

adeon pisze: Planuje e-mail wykorzystywac do wysylania informacji do graczy po kazdej aktualizacji o tym na jakiej sa obecnie pozycji w rankingu.

Nie - pomyślą, że ich nagabujesz albo spamujesz.

Naprawdę mniejszość z 1000 interesuje sie swą pozycją w rankimgu.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Post autor: Reyki »

Jak dla mnie bomba.

Organizuje parę turniejów w roku i jeśli mi to jakoś ułatwi pracę to suuuper.

Teraz męczę się z przepisywaniem wyników z sędziówki do pliku exela.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Reyki pisze:Jak dla mnie bomba.

Organizuje parę turniejów w roku i jeśli mi to jakoś ułatwi pracę to suuuper.

Teraz męczę się z przepisywaniem wyników z sędziówki do pliku exela.
No to przepiszesz do TXT - jedne buty :)

Myślę, że jakiś czynnik ludzki będzie potrzebny, aby kontrolować to (bo pełny automatyzm może generować jakieś błędy czasem - chodzi o te nazwiska, ale to przetestujemy).
Mam jeszcze jedną sprawę - zrobić ranking graczy daną armią, ale uwzględniający tylko te turnieje grane realnie tą armią. Tzn. czy da się zrobić tak, by w polu armia było np. kilka (2,3,6 - jak gracz tyloma zagrał)? No i żeby podać ile punktów daną armią ugrał - przyda się przy nagrodach za najlepszych graczy daną armią. Obecnie wpisujemy tylko jedną armię niestety (generalnie najpopularniejszą).

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Post autor: Reyki »

Ja zauważyłem że w rankingu mam TK a grałem nimi na 3 turniejach.
Częściej jednak gram Imperium(ale mam gorsze wyniki).

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

Jedy Knight pisze:
adeon pisze: Planuje e-mail wykorzystywac do wysylania informacji do graczy po kazdej aktualizacji o tym na jakiej sa obecnie pozycji w rankingu.

Nie - pomyślą, że ich nagabujesz albo spamujesz.

Naprawdę mniejszość z 1000 interesuje sie swą pozycją w rankimgu.
Nie można tak ustawić wysyłania do tych którzy zgodzili się na to?

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

Oczywiscie, ze mozna - wlasnie tak to bedzie wygladalo - niby skad mam pobrac e-maile do wszystkich graczy ? :shock:

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

W sekcji plik wersji 2007 strony (http://adeon.livenet.pl/v2007/pliki.php) umiescilem plik pdf Instrukcja jak zgłaszać wyniki - prosilbym, aby z listy ligowej zapoznaly sie z nim i ocenily, czy taki sposob zglaszania turniejow im odpowiada. W ogole to bylbym wdzieczny za namiar na miejsce, gdzie lista dyskutuje, bo czuje sie jakbym pisal do prozni....

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Lista ligowa dyskutuje na Nowej Gildii:
http://forum.gildia.pl/viewforum.php?f=59
Poproś któregoś z adminów na NG (JJ, Jankiel?), żeby dali Ci możliwość pisania na tamtym forum.

Czy liga.wfb-pol.org przekierowuje na poprawny/wciąż aktualny adres?
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

Lista ligowa dyskutuje na Nowej Gildii:
http://forum.gildia.pl/viewforum.php?f=59
Poproś któregoś z adminów na NG (JJ, Jankiel?), żeby dali Ci możliwość pisania na tamtym forum.
Dzieki !
Czy liga.wfb-pol.org przekierowuje na poprawny/wciąż aktualny adres?
Na razie jest tam wersja na sezon 2006/2007 - wersja 2007/2008 czeka na nowy sezon. BTW - kiedy on sie zaczyna ?

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Odwaliles kawal dobrej roboty. Mam tylko pytanie: jak wygladaloby przypisywanie nr ID dla nowych graczy ? Skad organizator turnieju mialby pobierac nr ID ?

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

adeon pisze:Na razie jest tam wersja na sezon 2006/2007 - wersja 2007/2008 czeka na nowy sezon. BTW - kiedy on sie zaczyna ?
Wraz z majem. Pierwszy tydzień przejściowy, a już 1szy weekend maja (5-6) to nowy sezon.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Co do poradnika - zrobiony bardzo dobrze i przystępnie - wszystko zrozumiałem, ale mam parę ale.
Nie każdy jest i będzie taki pojętny - jest tam dużo kombinowania, zmieniania i przeklejania, co dla niektórych może stanowić nie lada problem. Poza tym wzrasta możliwość generowania błędów.

Mogę przerobić arkusz punktujący tak by był przystępny i część wyników generował automatycznie (przynajmniej to z id itp.). Jednak w takiej formie to myślę iż czynnik ludzki będzie konieczny i niezbędny i ktoś będzie musiał to korygować przed przesłaniem.
Rozumiem, że później doda się już poprzez stronkę?

A jak się otrzymuje nowe ID ??

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

Z Id gracza to jest pare opcji:
-poprzez formularz na stronie, nie wymagajacy potwierdzenia/aktywacji - ku tej opcji sie przychylam
-zgloszenie mailowe
-formularz na www z opcja koniecznosci weryfikacji (czyli mail z linkiem aby aktywowac)

Jesli gracza nie bedzie na liscie graczy, organizator poprzez stronke bedzie mogl danego gracza wpisac.

Czynnik ludzki przynajmniej na poczatku bedzie na pewno konieczny - wydaje mi sie, ze przez pol roku uda nam sie rozwiazac wszystkie problemy i nauczyc organizatorow jak poprawnie wszystko wypelniac. A tak w ogole to przypadkow z brakiem Id graczy na stronie to chyba nie bedzie az tak duzo...

ODPOWIEDZ