Pytania odnośnie WFB 8ed

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
janq79
"Nie jestem powergamerem"

Re: Pytania odnośnie WFB 8ed

Post autor: janq79 »

chcesz powiedzieć, że jeśli wpadnę np. Blood Knightami w Adominacje, i ją rozwalę, to i tak mi odda ? :)
Podpis usunięty, gdyż narusza regulamin forum podpunkt 5.1 http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=12&t=69

pozdrawiamy
Administracja

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Jak macie równe inicjatywy to i owszem :mrgreen: .
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

janq79
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: janq79 »

tfu tfu... na pasa urok... :)

no ok. dzięki za ostrzeżenie. :)
Podpis usunięty, gdyż narusza regulamin forum podpunkt 5.1 http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=12&t=69

pozdrawiamy
Administracja

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Post autor: zembol »

Milo pisze:niezabardzo wiedziałem gdzie zamieścić to pytanie. . .
Skąd moż wydrukować liste czarów z tych wszystych domen do 8ed. ??
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=3&t=24349
Obrazek Obrazek
Nowe Lizaki: 110/30/89 | Demoniszcza: 16/0/11 | 101st Abn Div: 4/1/8

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Mamy squig herda w takiej formacji (3 szeregi po 2 modele):

:mrgreen: :mrgreen:
:twisted: :twisted:
:twisted: :mrgreen:

:mrgreen: - goblin
:twisted: - squig

W walce od przodu przeciwnik uderza pierwszy i:

1. zabja 1 goblina. czy na jego miejsce wchodzi i oddaje squig, goblin czy mogę sobie wybrac?

2. ile ran maksymalnie może nabic przeciwnik stykajacy się tylko od przodu i tylko z goblinami?

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

Ad. 1 Na jego miejsce wejdzie squig RB. 51 removing casualties
Ad. 2 IMO zabijasz gobliny i nic dalej nie przechodzi
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Kwestia działania squig herda jest naprawde interesujaca, bo ten oddzial slabo chce wspolpracowac z nowymi zasadami.

Z jednej strony napisane jest, że w miejsce zabitego wchodzi model, ktory stał za nim. Z drugiej strony napisane jest, ze straty zdejmuje sie z tylnych szeregów.

Jezeli w pierwszym szeregu (szerokim powiedzmy na 5 modeli) są gobliny, w szeregu za nimi sa Squigi, a w ostatnim szeregu znowu sa gobliny (modele w oddziale mozna ustawiac dowolnie), to po zabiciu 5 goblinow w pierwszym szeregu są..... No właśnie:

a) squigi, ktore weszły z drugiego szeregu w miejsce zabitych goblinów. Squigi stoja teraz w pierwszym szeregu, wiec jesli gobliny nie atakowały, to squigi wykonuja teraz po dwa swoje ataki. kolejny szereg squiów, ktory przed zabiciem goblinów byl trzecim szeregiem a teraz jest drugim szeregiem, wykonuje supporting attacks.
b) gobliny, pod warunkiem, ze jest ich wystarczajaca liczba, by pokryc straty w pierwszym szeregu. Jezeli zostalo zabite 5 goblinów, to zdejmujemy straty z tylnego szeregu (w kazdym razie nie z pierwszego) a w pierwszym szeregu wciaz sa gobliny. Squigi z drugiego szeregu robia supporting attacks.

??
Obrazek

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

bless pisze:Kwestia działania squig herda jest naprawde interesujaca, bo ten oddzial slabo chce wspolpracowac z nowymi zasadami.

Z jednej strony napisane jest, że w miejsce zabitego wchodzi model, ktory stał za nim. Z drugiej strony napisane jest, ze straty zdejmuje sie z tylnych szeregów.

Jezeli w pierwszym szeregu (szerokim powiedzmy na 5 modeli) są gobliny, w szeregu za nimi sa Squigi, a w ostatnim szeregu znowu sa gobliny (modele w oddziale mozna ustawiac dowolnie), to po zabiciu 5 goblinow w pierwszym szeregu są..... No właśnie:

a) squigi, ktore weszły z drugiego szeregu w miejsce zabitych goblinów. Squigi stoja teraz w pierwszym szeregu, wiec jesli gobliny nie atakowały, to squigi wykonuja teraz po dwa swoje ataki. kolejny szereg squiów, ktory przed zabiciem goblinów byl trzecim szeregiem a teraz jest drugim szeregiem, wykonuje supporting attacks.
b) gobliny, pod warunkiem, ze jest ich wystarczajaca liczba, by pokryc straty w pierwszym szeregu. Jezeli zostalo zabite 5 goblinów, to zdejmujemy straty z tylnego szeregu (w kazdym razie nie z pierwszego) a w pierwszym szeregu wciaz sa gobliny. Squigi z drugiego szeregu robia supporting attacks.

??
W zasadzie SH nie znalazlem nic o zdejmowaniu modeli (halp plz :) ), używałbym więc zasady z RB - ginie goblin ściągasz goblina z tylnego szeregu. Jak już musisz ściągać z 1 to na ich miejsce wejdą oczywiście squigi.

mlepkows
Wodzirej

Post autor: mlepkows »

Wydaje mi się, że tą dyskusję rozwiązałoby to, czy jest w aktualnym RB jakiś zapis na wzór starego "redress ranks". Bo jak nie ma nic o porządkowaniu jednostki po walce to przesuwanie modeli z drugiego szeregu na miejsce zabitych prowadziłoby do oczywistej kupy i możnaby spokojnie wybrać drugą opcję. Jeśli coś na ten temat jest, to problem pozostaje nierozstrzygnięty (choć lepsza opcja to ginie goblin - zdejmujesz goblina z końca).

MAciek

ODPOWIEDZ