TEMAT OGÓLNY

Bretonnia

Moderatorzy: Jagal, Milczek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gorrador
Mudżahedin

Re: TEMAT OGÓLNY

Post autor: Gorrador »

No to nadal mówi nam niewiele - tyle, że nie możemy targetować. Ale jak możemy zaatakować jednostkę jeżeli nie mamy styczności z żadnym jej modelem szergowym? Na jakiej podstawie?

edit

I w zasadzie jak są klasyfikowane ataki z brzegu lancy? Tak jak z 1 rzędu za wyjątkiem możliwości targetowania (konie też biją w fazie szraży?)

edit 2

Jak to jest wkońcu z tym "darmowym reformem" fastów. Czy mogą po 19,5 calach marszu zrobić reforma o 180 stopni? Technicznie - przed rozpoczęciem zbliżam się do 12 cali od przeciwnika (przednia straż)? W 1 rundzie lece za jego plecy i o ile nie przekrocze 20 cali mogę obrócić się jak chce i jednocześnie zreformować szyki w jaki chce sposób? A w 2 rundzie normalnie atakować? Czy ten fragmet: "Pamięta, że żaden model w jednostce nie może poruszyć się na odległość większą niż dwukrotność jego wpółczynnika ruchu" (14 str dół RB) Ten fragment nie odnosi się do faktu reogranizacji? Czy reorganizację okupuje się zużywanie pkt marszu/ruchu?
Gaude Mater Bretonnia

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Gorrador pisze:No to nadal mówi nam niewiele - tyle, że nie możemy targetować. [1] Ale jak możemy zaatakować jednostkę jeżeli nie mamy styczności z żadnym jej modelem szergowym? Na jakiej podstawie?

edit

[2] I w zasadzie jak są klasyfikowane ataki z brzegu lancy? Tak jak z 1 rzędu za wyjątkiem możliwości targetowania (konie też biją w fazie szraży?)

edit 2

[3] Jak to jest wkońcu z tym "darmowym reformem" fastów. Czy mogą po 19,5 calach marszu zrobić reforma o 180 stopni? Technicznie - przed rozpoczęciem zbliżam się do 12 cali od przeciwnika (przednia straż)? W 1 rundzie lece za jego plecy i o ile nie przekrocze 20 cali mogę obrócić się jak chce i jednocześnie zreformować szyki w jaki chce sposób? A w 2 rundzie normalnie atakować? Czy ten fragmet: "Pamięta, że żaden model w jednostce nie może poruszyć się na odległość większą niż dwukrotność jego wpółczynnika ruchu" (14 str dół RB) Ten fragment nie odnosi się do faktu reogranizacji? Czy reorganizację okupuje się zużywanie pkt marszu/ruchu?
1. na podstawie tego co jest napisane w AB
2. z tego co mi wiadomo konie też biją w szarży
3. Możesz polecieć na 20 i zrobić reforma, ale tak żeby żaden model nie znalazł się w takim miejscu jakby przeleciał ponad 20 cali. Darmowy reform nazywa się darmowym, bo nie kosztuje żadnych "punktów" ruchu.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Post autor: Gniewko »

Ech, prosto i łopatologicznie, z podręcznikiem w ręku:

- jeżeli lanca szarżuje, to w fazie walki mogą bić w przeciwnika wszyscy rycerze z frontu lancy, wszyscy rycerze po bokach lancy oraz ich konie; bije również środkowy rycerz z drugiego szeregu, ale bez konia (wykonuje zwykły supporting attack, a nie korzysta z zasady lancy)
- wybierać cel ataku mogą rycerze z frontu oraz pan wykonujący supporting attack
- panowie z boków lancy nie mogą wybrać celu ataku, a cały impet ich szarży leci w zwykłe modele oddziału przeciwnika (nie mogą oni zdecydować, że biją w czempiona, bohaterów albo inne konkretne modele)

- w kolejnych fazach walki uderzają dwa pierwsze szeregi, z czego pierwszy razem z końmi, a wszystkie ataki mogą być kierowane wedle uznania w konkretne modele przeciwnika (zasada lancy już nie działa, a drugi szereg wykonuje standardowe supporting attacks)
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.

Awatar użytkownika
Gorrador
Mudżahedin

Dzięki piękne za kolejne ważne odpowiedzi.

1) Jak ma się sprawa z tą zasadą 0-1? Chodzi o to, że można wystawić tylko 1 oddział danego typu? Np pegazy? Jak jest lord na pegazie można wystawić więcej?

2) Lord na pegazie nie może dołączać się do oddziału?

3) Zasada Uwaga panie (na postać poza oddziałem w odl. 3' na 4+) działa na takiego lorda latającego w pobliżu oddziału pegazów?

4) Czy skoro jednorożec Fay jest kawalerią potworów i znajduje się w oddziale jazdy a w odległości (no właśnie: od oddziału czy od Fay) 3' są pegazy to Fay może być ratowana na 4+?

5) Jeszcze taki ad rem poprzedniej sprawy. Na bazie, którego z zapisów można uznać, że ataki "nie stargetowane" trafiają w jednostkę (a nie np we wrogie modele, które stykają się z naszym modelem w pierwszej linii?) Przepraszam, jeżeli jesteście zmęczeni drążeniem tematu ale to leży w interesie całej Bretonii!... aa a przynajmniej mojej ;)

edit

6) Właściciel miecza szybkiej śmierci podlega zasadzie ASF. Czy to znaczy, że szarżującą z lancą a mając miecz przy boku mam ASF w lancy/innej broni
Gaude Mater Bretonnia

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

1. tak. tak
2. nie może
3. tak, ale pegazów musi być co najmniej 5 zwykłych (tzn 5 nie licząc championa)
4. jeżeli jest w jakimś oddziale to nie może brać LoS od innego oddziału
5. ataki lancy z szeregów dalszych niż pierwszy uderzają w oddział, a nie w bohaterów, championów czy skulkersów. Tak jest napisane w AB, więc koniec dyskusji.
6. nie
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

1) 2xtak
2) może na zasadach ogólnych rulebookowych
3) jeśli unit pegazów jest odpowiednio duży to tak
4) LoS na 4+ działa tylko na bohaterów nie znajdujacych się w oddziałach, tzw. lone characters
5) Wynika to z AB do bretki. Rozdział Lance in Combat. Wszystko z boków szarżującej lancy, od drugiego szeregu w zwyż idzie w oddział. Jesli oddział składa się z samych charakterów, bo R&F zostali wczesniej zabici, to wtedy przeciwnik decyduje, który bohatek jest "oddziałem", a którzy dołączonymi doń charakterami.
6) nie
7) może warto kupić: http://cytadela.pl/cgibin/shop?info=8002a&sid=53397038 :wink:

P.S. Macias mnie uprzedził. Mamy niezgodność w 2 pytaniu. Lord na pegazie oczywiście może dołączać do innych oddziałów.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Gorrador
Mudżahedin

Z całym szacunkiem ale zapis z 41 str. jak byłeś łaskaw wspomnieć wcześniej (prawy górny róg kartki) mówi, że "nie można obrać za cel konkretnego modelu" - to jest jasne. Ale gdzie jest powiedziane, że tymi "nie konkretnymi modelami"są tylko modele szeregowe? Szukałem w AB i w RB nie znalazłem. Prosiłbym o podanie strony.

ps
Nie oczekuję dyskusji, względności czy zwyczajowości zastosowań. Chcę tylko powyższą regułę - nr str. Chyba, że z jakiś powodów nie odpowiedzi na powyższe pytanie bo nie ma takiego uściślenia? (chyba, że jakieś sędziwoskie)

edit

Ad 7)
Bardzo zabawne ;). Tylko ja potrzebuję konkretó a nie ogólników. Ogólniki mam i znam (między innymi dzięki Waszej uprzejmości)
Gaude Mater Bretonnia

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Stary właśnie ustaliłeś, że modele z boku lancy w szarży nie mogą atakować wcale. =D>
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Gorrador
Mudżahedin

Dębek pisze:Stary właśnie ustaliłeś, że modele z boku lancy w szarży nie mogą atakować wcale. =D>
Przepraszaam! :mrgreen:
Gaude Mater Bretonnia

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Tak na serio.
Wszystko masz na 41 str. AB
- model z boku tylnich szeregów morze atakować jeśli lanca szarżuije;
- nie może "target specyfic models"
- "target specyfic models" oznacza w RB, że jeśli model styka się z różnymi przeciwnikami (R&F, Championem, Bochaterem), może wybrać w kogo chce atakować. Tj. deklaruje konkretną ilość artaków w konkretne cele. Jesli nie wybiera konkretnych celów przyjmuje się, że atakuje oddział
- skoro rycerze z boków lancy nie mogą "target specyfic models" to znaczy, że ich ataki trafiają w oddział.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Gorrador
Mudżahedin

=D> <i trzysekundowa pochwała wzrokowa>

Dzięki piękne.

ps
Uważaj będą Cię bili za orty. :wink:
Gaude Mater Bretonnia

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

W zasadzie wszystkie przypadki, które dotychczas miałem udawało się bez trudu rozwiązać.
Problem pojawił się dopiero gdy okazało się, ze grale moga bez konsekwencji odmawiac pojedynku i walic ile fabryka dała w bohaterów na monsterach.
Wpada 9 grali w lorda na smoku.
Załóżmy, ze chcemy ubić gada.
7 ataków rycerzy (3 pierwsi+ supporting ze środka) idzie w smoka.
Co z pozostałymi 8 atakami z boku lancy. Ci 4 grale nie moga przecież wybrać specyfic model to atack.
Losujemy jak przy strzelaniu? Na 1-4 w smoka, na 5-6 w lorda?
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Gorrador
Mudżahedin

Dobre pytanie. Jest w tym pewna logika. A jak ma się to z praktyką i regułami?
Gaude Mater Bretonnia

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

IMO w zasadach jest ewidentna dziura.
To się nadaje do uściśleń sędziowskich.

edit: zasięgnąłem porady, jak coś ustalę to dam znać
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Dębek pisze: P.S. Macias mnie uprzedził. Mamy niezgodność w 2 pytaniu. Lord na pegazie oczywiście może dołączać do innych oddziałów.
Tak masz rację. Z jakiegoś powodu wydawało mi się że pytanie odnosi się do dołączania do pegazów.
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Change of topic na moment - wszystkich Bretońców obecnych na DMP zapraszam na pożeranie frykasów, bo przywożę ze sobą małe conieco. W programie dojrzewające kozie sery, węgierska kiełbasa z papryką i wędzony szpek plus kilka innych ;)

Awatar użytkownika
Akadera
Falubaz

Post autor: Akadera »

Przekonales mnie :D
Szpek to jakas szynka/boczek?

Kurde szkoda ze nie pomyslalem wczesniej zeby ducha puszczy skolowac :(
kudłaty pisze:Wiadomo alkohol jest dla ludzi, ale śliwowica jest dla frontu wschodniego

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

No to skołujcie chociaż jakiś tokaj albo inne wino :)

Awatar użytkownika
Gorrador
Mudżahedin

Dębek pisze:W zasadzie wszystkie przypadki, które dotychczas miałem udawało się bez trudu rozwiązać.
Problem pojawił się dopiero gdy okazało się, ze grale moga bez konsekwencji odmawiac pojedynku i walic ile fabryka dała w bohaterów na monsterach.
Wpada 9 grali w lorda na smoku.
Załóżmy, ze chcemy ubić gada.
7 ataków rycerzy (3 pierwsi+ supporting ze środka) idzie w smoka.
Co z pozostałymi 8 atakami z boku lancy. Ci 4 grale nie moga przecież wybrać specyfic model to atack.
Losujemy jak przy strzelaniu? Na 1-4 w smoka, na 5-6 w lorda?
Próbowałem szukać jakiegoś opisania w RB co to są/jak działają ataki, którymi nie obiera się celów. O ile rozumiem to i supportingi i z pierwszego rzędu zawsze są targetowane.
I: jedynymi atakami nietargetowanymi jest ostrzał - zwłaszcza jeśli chodzi o ten ze ZS. Jeżeli się ne mylę jest to jedyny przypadek, gdzie trafienia muszą rozejść się po jednostce. Zatem ataki z niemożliwymi do określenia celeami rozkładają się prawdopodobnie jak ataki strzeleckie. Dletego Twoja teoria - ale też szerzej - "teoria rozkładania się ataków nieokreślonych tak jak strzeleckich" wydaje się być właściwa.

ps
Chyba, że gdzieś jakiegoś babole ruelowego rzuciłem.
Gaude Mater Bretonnia

Awatar użytkownika
Gorrador
Mudżahedin

Kwestia:
Damselka/prop musi/może stać wewnątrz lancy?

Założenie

:evil: :evil: :evil:
8) :idea: 8)
8) :oops: 8)
8) 8) 8)

Gdzie:
:evil: heros
:idea: bsb
:oops: dmska
8) szeregowy

Czy powyższy układ w takim ustawieniu jest możliwy? Czy ustawienie BSB w środku lancy pozwala/wymusza przesunięcie damselki do tyłu tak jak ma się to z ustawieniem kiedy są 2 damki w oddziale.
Gaude Mater Bretonnia

ODPOWIEDZ