NoWE (zbiór plot str. 113)

Wood Elves

Moderator: Gremlin

Zablokowany
Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Re: NoWE.

Post autor: Azgaroth »

Ja też nie zakładam, że będzie zbyt wiele podobieństw...Na początku informacja o ewentualnym porzuceniu Eternali mnie trochę wzburzyła, ale po przemyśleniu myślę, że w typowo skirmishowej konstrukcji armii ten oddział jakoś nie za bardzo pasuje. Do WE jakoś najbardziej pasuje mi system MSU oparty na partyzantce i mam nadzieję, że nowa książka będzie to kontynuować :)

Co do WD - w tym numerze raczej nic nie ma, bo już od rana byłaby wrzawa informacyjna na forach :) Musimy poczekać do następnej soboty kiedy ruszy pierwszy preorder do naszej armii :D

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

GW nie wycofuje jednostek w nowych bookach - ethernale będą, w takiej, lub innej formie ;)

Edit: GW usunęło erratę do WE ze strony po wrzuceniu na nowo errat, więc wyjście booka wydaje się przesądzone.
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
oczko
Falubaz

Post autor: oczko »

nie ma opcji żeby wycfali ethernali - nie po to kupiłem prawie 80 żeby stali na półce i się kurzyli
Obrazek

Awatar użytkownika
Jan z Czarnolasu
Mudżahedin

Post autor: Jan z Czarnolasu »

Azgaroth pisze:Ja też nie zakładam, że będzie zbyt wiele podobieństw...Na początku informacja o ewentualnym porzuceniu Eternali mnie trochę wzburzyła, ale po przemyśleniu myślę, że w typowo skirmishowej konstrukcji armii ten oddział jakoś nie za bardzo pasuje. Do WE jakoś najbardziej pasuje mi system MSU oparty na partyzantce i mam nadzieję, że nowa książka będzie to kontynuować :)

Co do WD - w tym numerze raczej nic nie ma, bo już od rana byłaby wrzawa informacyjna na forach :) Musimy poczekać do następnej soboty kiedy ruszy pierwszy preorder do naszej armii :D
Armia, w której masz do wyboru jedyną słuszną koncepcje skirmisza jest nudna bo zabiera możliwość wyboru. Nie widzę żadnego powodu, dla którego zwarta jednostka elitarnej piechoty miałaby nie pasować do Leśnych Elfów. Można stosować taktykę partyzancką, aby osłabić przeciwnika, ale w końcu trzeba stanąć z problemem twarzą w twarz i zniszczyć go w starciu bezpośrednim, a tutaj nic nie zapewnia takiej przewagi jak wsparcie przyjaciół z tylnych szeregów.
Nikt nie da nam zbawienia.

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

W nowym WD jest tylko to

On Page 33 of the White Dwarf Weekly #12 there is a teaser for the next issue, due 26 April.

"If you go down to the woods today....you'll be sure of a big surprise"

Czyli czekamy na przyszłą sobotę :D

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

oczko pisze:nie ma opcji żeby wycfali ethernali - nie po to kupiłem prawie 80 żeby stali na półce i się kurzyli
Ło kurde, nieźle, ja mam 'tylko' 30 :)
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Jarlaxle
Kretozord

Post autor: Jarlaxle »

Teraz też są pewne podobieństwa np. lekka kawa w core'ach. A w 5 edycji były nawet dla wszystkich takie same kucyki :P poza tym kwestia smoka. Wszystkie elfy mają smoki :P rozłożenie bohaterów jest prawie takie same (pomijajc pewne odrębności, chodzi o konstrukcje). Fakt, że HE z DE są najbardziej podobne, ale WE także nie odstają za bardzo. Choćby kwestia statystyk.

Wszytkie dywagacje oczywiśćie rozwiążął się nie długo, ale snucie teorii spiskowych przed wyjściem nowego booka to swego rodzaju tradycja :D którą trzeba pielęgnować :D

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Ja uważam, że Wood Elfy dostaną jakąś kobiecą jednostkę na zasadzie Sisters of the Ancient Forest. Pasuje do schematu i nie wydaje się nieprawdopodobne.

Awatar użytkownika
Jan z Czarnolasu
Mudżahedin

Kobiecą jednostką mogą być driady ;)

Tak naprawdę obecny dizajn jest tak do bani, że niech sobie wydadzą cokolwiek byle zmieniła się ta stylistyka. Dla mnie jedyne jednostki do strawienia z obecnych elfów to:
- treeman
- treekiny
- orły
- warhawk riders bez ridersów
- smok bez jeźdźców.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Jarlaxle pisze:Fakt, że HE z DE są najbardziej najbardziej podobne, ale WE także nie odstają za bardzo.
HE i DE wydają się być najbardziej podobne, bo symetrycznie dostają Army Booki, a WE są w tyle pod tym względem. Pomijając kwestię Statystyk i konstrukcję slotów Lord/Hero, która łączy wszystkie 3 armie Elfów, to imho HE i WE mają ostatecznie więcej wspólnego niż HE i DE. Obie armie mają Fasty z Łukami. Obie armie mają Łuczników, a kiedyś Glade Guardzi posiadali Tarcze i Włócznie jak Włócznicy. Obie armie mają Orły do dyspozycji, a w starym podręczniku HE był też Jednorożec, jak w WE. Różnice w jednostkach potraktowane są bardziej tym, w jakim regionie obie rasy żyją (Brokuł, a nie Kurczak itp.), lecz cały design jest bardzo zbliżony :)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Pozatym to na Ulthuanie żyją najstarsze Treemany ;)
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Schalazar
Mudżahedin

Post autor: Schalazar »

Pozatym to na Ulthuanie żyją najstarsze Treemany ;)
Skąd to info?
Obrazek

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

W tej chwili nie pamiętam gdzie to przeczytałem.
Z któregoś podręcznika HE/WE. Z tych starszych rzecz jasna.
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

Sevi pisze:Pozatym to na Ulthuanie żyją najstarsze Treemany ;)
Ano właśnie. Zapomniałem kompletnie o tym. Przed wyjściem nowego Army Booka do HE, było mnóstwo plotek w oparciu o tą informację i sporo ludzi myślało, że Drzewa dostaniemy, a nie Feniksy, no bo w końcu w Ulthuanie, w przeciwieństwie do Athel Loren, są te najstarsze :)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Wild Ridersi ostatecznie wypadli ze stronek GW i zmienił się status na - no longer available.

Jestem ciekaw jak to będzie - bo jeśli wyjdzie kit z Wildami na jelonkach (z hełmami lub bez) to ciekawe czy będzie w ogóle opcja umieszczenia ich na koniach. Bo raczej wątpię żeby kit obejmował 2 rodzaje wierzchowców :) Może być tak, że Wildzi na koniach staną się historią...:)

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

A tak Fluffowo, to kim są Wild Riderzy, bo widząc tyle różnorakich konwersji miałem wrażenie zawsze, że to zwykłe Konie nie są? :)

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

W sumie latający rydwan bardziej pasuje do WE :D

Azgaroth - myślę że będą dwa unity wildów, jeden na konikach z nowymi modelami w multikit, a drugi na jelonkach :)
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Jan z Czarnolasu
Mudżahedin

Azurix pisze:
Jarlaxle pisze:Fakt, że HE z DE są najbardziej najbardziej podobne, ale WE także nie odstają za bardzo.
HE i DE wydają się być najbardziej podobne, bo symetrycznie dostają Army Booki, a WE są w tyle pod tym względem. Pomijając kwestię Statystyk i konstrukcję slotów Lord/Hero, która łączy wszystkie 3 armie Elfów, to imho HE i WE mają ostatecznie więcej wspólnego niż HE i DE. Obie armie mają Fasty z Łukami. Obie armie mają Łuczników, a kiedyś Glade Guardzi posiadali Tarcze i Włócznie jak Włócznicy. Obie armie mają Orły do dyspozycji, a w starym podręczniku HE był też Jednorożec, jak w WE. Różnice w jednostkach potraktowane są bardziej tym, w jakim regionie obie rasy żyją (Brokuł, a nie Kurczak itp.), lecz cały design jest bardzo zbliżony :)
Kusza i łuk to główna rzecz, która odróżnia WE od DE. Jednostki z kuszami w DE to odpowiedniki analogicznych jednostek w HE. Kucznicy/łucznicy, Shadow warriorzy/Shades, Dark Riders/Ellyrian Reavers (o ile dobrze pamiętam), do tego RBT, obie armie mają ciężką kawalerię - jedna jeździ na jaszczurkach, a druga kiedyś jeździła na jaszczurkach, a teraz na koniach, obie armie mają rydwan, obie armie mają jednostkę włóczników, jednostkę z dwurakami i jednostkę gwardyjską. Jest też smok, podobno bohaterowie.

Różnice tkwią w klimatycznych szczegółach - broń strzelecka, asasyni, witch elfki. DE mają jednostkę piechoty morskiej, a HE odpowiednik w postaci obrony wybrzeża.

WE to inna bajka. Są łucznicy, fasty z łukami, waywatcherzy (shadow warriors), orły i co dalej? Eternal Guardzi to ni to włócznicy ni to odpowiednik Phoenix Guard. Zbyt elitarni na pierwszą opcje, a za mało na drugą. Poza tym piechoty brak. Ciężkiej konnicy i rydwanów obecnych u HE też brak. Wardancerzy - brak odpowiednika. Leśne duchy to już w ogóle.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Tak jest, najstarsze treemany żyją w Avelorn na Ulthuanie.
Tak naprawdę obecny dizajn jest tak do bani, że niech sobie wydadzą cokolwiek byle zmieniła się ta stylistyka. Dla mnie jedyne jednostki do strawienia z obecnych elfów to:
- treeman
- treekiny
- orły
- warhawk riders bez ridersów
- smok bez jeźdźców.
Uważam dokładnie odwrotnie na temat wszystkiego, co tu napisałeś. :D

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Post autor: Luc »

Odnośnie zasady ASF to była plotka jeszcze zanim wyszedł book do HE, że to ma być zasada rasowa elfów z nastawieniem również na DE,WE.

Poza tym ma to podparcie logiczne i zasadowe, bo jeśli chcą wydać WE bez ASF to bedzie jakiś turbo beton, nie wiem jakby to mieli w tym momencie wytłumaczyć.
Podrobione elfy ? Pół elfy ? To są takie same elfy jak HE czy DE i prędzej im szukać podobieństw z Ulthuanem niż DE (via Treemany żyjące na Ulthuanie)

HE - ASF i walka/strzelanie z dodatkowego szeregu
DE - ASF, rerolle "1" w CC
WE - brak asf, figa z makiem :mrgreen: :mrgreen:

Już widzę te "tłumy kupujące" nowe WE :twisted:

@Azgaroth
Wildzi na koniach historią ? Ja tu widzę dostępność 24h :mrgreen:
Obrazek

@Uważam dokładnie jak Nawiedzony

WE mają najpiekniejsze modele w całym Battlu, niewymagające zbytnio odświeżania - wystarczy mieć to ładnie pomalowane.
WE potrzebują zmian zasadowych nie figurkowych

Natomiast nowe modele jak najbardziej się przydadzą, bo samą zmianą zasad ta armia nie stanie się mega grywalna, a jedynie wyjdzie z cienia ;)

Natomiast odnośnie Twojej wizji grania oddziałem włóczników to tak jak już było to wałkowane kilka razy.... tak się grywa HE :mrgreen:

Eternal Guard jako klocek w partyzanckiej armii totalnie nie pasuje. Choćbym nie wiem jak bardzo chciał to wcisnąć to nie i koniec :mrgreen:
Fluffowo to oni o krzaki i gałęzie się porozbijają trzymając zwartą, ciasną formację :P

Mogliby z Eternali zrobić coś na styl nowego unitu
Skirmish, Scout/Vanguard, "Coś tam jeszcze - unikatowego dla EG"
5+
WS6 S4 T3 A3 LD10 - 5+SV/5+Ward

Wiadomo, mogłem się zapędzić w statystykach ale idąc w takim kierunku mogłi by być naprawdę mega użyteczni bo jako duży klocek 30+ idący naporem, no nie widzę tego..... odział z S3 nawet w liczbie 40 chłopa jest po prostu słaby - musieliby mieć poisony, 3A albo inne karcące przeciwnika zasady aby był jakikolwiek sens ich wystawienia.
Bo wystawić oddział, który zginie pod kołami rydwanu.... #-o...sorry nie przemawia to do mnie
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.

Zablokowany