Tak, ale chodzi mi o oficjalne zasady na potrzeby mastera w Poznaniu. Bohaterowie bretońscy są w cholere słabi, ale może znajdzie się jakiś chociaż 'średnio opłacalny' bo miło by było takiego wystawić.Kapso pisze:To akurat podejrzewałem, ale w sumie tymi bohaterami i tak na turnieju nie pograsz a ta paczka którą pokazałem wyżej idealnie nadaje się idealnie do luźnych towarzyskich gier
TEMAT OGÓLNY
Re: TEMAT OGÓLNY
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
TheHoops pisze:Co do drugiego linczora Kapso ze specjalami nazwijmy ich mało pewnymi. Duke Tancred pojawił się w WD 266 strona 32. Gdyby rzecz jasna ktoś miał pod ręką może o nim poczytać. Jeżeli nikt nie ma to na chomikuj można sobie "poczytać" a zatem mamy kolejnego oficjalnego wujka.
Nawet wybuliłem 2zł, żeby ten WD sciągnać i zobaczyć jak tragiczny jest ten kowboj str 25 nie 32 ale to szczegół.
Zeby było śmiesznie to w tym WD jest mag 4lv - Bagrian, którego można wystawić w brecie
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
No wiesz nie musiałeś się aż tak trudzić by móc zobaczyć co i jak bo w drugim linku Kapso miałeś też tego samego gościa, ale fakt jest i Bagrian. Ale 370pkt ??
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2012, o 23:11 przez Hoops, łącznie zmieniany 1 raz.
Przypominam, że potrzebuję dokładnych zasad z oficjalnych źródeł Wiec ten link niestety nie spełnia moich potrzebTheHoops pisze:No wiesz nie musiałeś się aż tak trudzić by móc zobaczyć co i jak bo w drugim linku Kapso miałeś też tego samego gościa, ale fakt jest i Bagrian.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
To już kwestia organizatora. Grunt, żeby mieć źródło. 5ed książka nie obowiązuje więc z tym akurat dylematu nie ma.TheHoops pisze:Właśnie. Jeżeli dany specjal pojawił się w AB do np 5ed oraz w WD czy możemy go wystawić w 8ed mając podręcznik do 6ed w którym już go nie było.. ??
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Amalrica już mam, ale gdybyś zarzucił Tristana byłbym zobowiązany.NOAK pisze:Kapso zasady z linka, który podałeś pochodzą z podręcznika do 5 edycji, więc nie bardzo przystają do tej edycji. WD z zasadami Tristana i Amalrica posiadam więc mogę zeskanować i udostępnić.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Podpinam sięJagal pisze:Amalrica już mam, ale gdybyś zarzucił Tristana byłbym zobowiązany.NOAK pisze:Kapso zasady z linka, który podałeś pochodzą z podręcznika do 5 edycji, więc nie bardzo przystają do tej edycji. WD z zasadami Tristana i Amalrica posiadam więc mogę zeskanować i udostępnić.
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
Co mieć lepiej na łowcy potworów i innych niedobrych złych.
Sword of Swift Slaying czy Heartwood Lance?
Za swordem przemawia przerzut do hita bo zazwyczaj go będziemy mieć
ale mając WS6 i inicjatywe relatywnie wysoką czy jest to nam tak naprawdę niezbędne?
W końću chodzi nam o wyrzucenie 6 na killling blow a i tak powinniśmy sporo trafić a przerzuty na zranienia znacznie zwiększają nam szansę na heroica. Ja się skłaniam w kierunku lancy,
Sword of Swift Slaying czy Heartwood Lance?
Za swordem przemawia przerzut do hita bo zazwyczaj go będziemy mieć
ale mając WS6 i inicjatywe relatywnie wysoką czy jest to nam tak naprawdę niezbędne?
W końću chodzi nam o wyrzucenie 6 na killling blow a i tak powinniśmy sporo trafić a przerzuty na zranienia znacznie zwiększają nam szansę na heroica. Ja się skłaniam w kierunku lancy,
Tak, jest niezbędne. Żeby mieć szansę 'zranić' trzeba najpierw trafić. Jeden dupny rzut 'to hit' i jesteś ugotowany. Poza tym, ASF (HE, VC) na lordach jest groźny. No i Light z Bironą też jest. ASF też po prostu zwiększa przeżywalność lorda.Murmandamus pisze: Za swordem przemawia przerzut do hita bo zazwyczaj go będziemy mieć
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
ASF+HKB=65 pkt
Lanca+HKB=75 pkt
Zostaje jeszcze zatem kwestia punktów na "obronę". Za 35 pkt wchodzi gromril great helm i dragonbane gem. Można też złożyć kilka innych fajnych combosów. Za 25 pkt nic sensownego się nie mieści.
Resztę napisał Jagal. IMO miecz > lanca.
Lanca+HKB=75 pkt
Zostaje jeszcze zatem kwestia punktów na "obronę". Za 35 pkt wchodzi gromril great helm i dragonbane gem. Można też złożyć kilka innych fajnych combosów. Za 25 pkt nic sensownego się nie mieści.
Resztę napisał Jagal. IMO miecz > lanca.
Czy ktoś ma dostęp do jakiś pomocnych turtoriali malarskich do bretki, głównie zależy mi na tych do pegazów bo mam problem ze skrzydłami by fajnie zrobić. Jeśli byłyby to filmiki to już w ogóle super
kudłaty pisze:Wiadomo alkohol jest dla ludzi, ale śliwowica jest dla frontu wschodniego
Wałkując temat koncertu życzeń, czyli co fajnie wyglądałoby w 8ed.
IMHO największym bólem Bretonii nie są staty tylko mała liczba jednostek do wyboru. O&G to chyba samych postaci mają więcej.
Ciekawa byłaby możliwość ustawienia wielkiej lancy, jakieś chorągwi, wewnątrz której siedzieliby rycerze-strzelcy szyjąc z kusz albo łuków do wszystkiego wokół, w tym do walki (jak w tym artykule o Grunwaldzie - http://mitowiecze.wordpress.com/ )
No i może opcja, do której chyba od trzech tysięcy lat służy ciężka kawaleria - do przełamywania szeregów. W turze, w której lanca szarżowała, jeżeli uda się zabić określoną liczbę modeli przeciwnika, rycerze mają prawo wyjść w walki i znaleźć się po drugiej stronie szeregów, za plecami wroga. Jak z najeżdżaniem, z tym że wroga piechota ciągle stoi.
IMHO największym bólem Bretonii nie są staty tylko mała liczba jednostek do wyboru. O&G to chyba samych postaci mają więcej.
Ciekawa byłaby możliwość ustawienia wielkiej lancy, jakieś chorągwi, wewnątrz której siedzieliby rycerze-strzelcy szyjąc z kusz albo łuków do wszystkiego wokół, w tym do walki (jak w tym artykule o Grunwaldzie - http://mitowiecze.wordpress.com/ )
No i może opcja, do której chyba od trzech tysięcy lat służy ciężka kawaleria - do przełamywania szeregów. W turze, w której lanca szarżowała, jeżeli uda się zabić określoną liczbę modeli przeciwnika, rycerze mają prawo wyjść w walki i znaleźć się po drugiej stronie szeregów, za plecami wroga. Jak z najeżdżaniem, z tym że wroga piechota ciągle stoi.
Rycerze-strzelcy? Chodzi Ci o konnych kuszników? W zdecydowanej większości nie byli rycerzami, tylko niepasowaną szlachtą służebną albo zamożniejszymi kmieciami na służbie rycerzy.
Gdybyśmy dostali wspomniane przez Ciebie zasady, to by nam cięli armię mocniej niż DE i WoCh razem wzięty
Gdybyśmy dostali wspomniane przez Ciebie zasady, to by nam cięli armię mocniej niż DE i WoCh razem wzięty
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.
Dodam od siebie propo konceru życzeń, że kolejną formą kawy b ardzo ciężkiej mogła by być jednostka przypominającą katafraktów. Barded dający +2 AS jedną już zmniejszający ruch. Historycznie trochę inny klimat acz możnaby było ich przyporządkować jako jakąś formę zakonu/legii np w arabii etc.
Gaude Mater Bretonnia