Rozpiski

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
katerek
Masakrator

Re: Rozpiski

Post autor: katerek »

LuciusII pisze:Nie lepiej dać warbossowi Sword of Anti-Heroes? masz 20 pkt więcej, a i tak najczęściej w base contact ma się przynajmniej 1 wrogą postać, a jeśli będą 2 to ten mieczyk przewyższa bash'e. Ten toporek jeśli się nie gra przeciw krasnoludom jest za drogi w stosunku do korzyści. AP możesz dostać z sygnaturki małej łaa.
A jak nie będę się stykał z bohaterem? wtedy ten sword of AH jest do d... poza tym żeby mieć na nim AP to muszę poświęcić jakiś czar na małym szamanie i jeszcze muszę udanie go rzucić. Basha zdecydowanie pozostaje jest o niebo lepsza.
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

Wywnioskowałem że warbossa wrzucisz w jakiś klocek, a przy tym mieczu wystarczy że w base contact wroga postać jest w kontakcie z jednostką w której siedzi generał by mieć bonus. Jak grałem na starym AB i brałem kosę za 50pkt i otrzymywałem bonus +1 do S i A za wrogą postać 12" od posiadacza to i tak w większości przypadków te wrogie postacie były w 1 szeregu, czasem się zdarzał schowany mag w 2 szeregu i miałem prezent, nie zdarzyło mi się bym walczył z klockiem bez wrogich postaci w 1 szeregu. Nawet OK i Breta nie miały w 1 linie FCG.

Przy animozji jest szansa że któraś z jednostek jak obleje na 2-6 może wpaść Ci w kurtynę z fanoli i manglera.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

katerek
Masakrator

z Animozją trzeba nauczyć się żyć :\

Awatar użytkownika
muchozol
Falubaz

Post autor: muchozol »

A nie lepiej tak w ogóle te 50 pkt wydać jakoś inaczej, na fasta czy rydwan. A Warbossa na BO bym zmienił, trochę zniwelujesz tą animozję.
Inna sprawa to magowie z tej samej domeny chyba lepszą wersją, jednak większa szansa, że będziesz miał co rzucić
podpis był nieregulaminowy

oddajcie podpis łobuzy

katerek
Masakrator

Na BO mnie nie stać bo bym musiał mu warda dać. Animozji się nie boję jak to się mówi wóz albo przewóz :P takie są orki :).
Za 50 to najbardziej syfiaste bez niczego 5 wilków jest więc raczej podziękuję.
Na magów z jednego waagh trochę mało punktów jest :cry:
Ale żeby nie było do kolejnej wersji biorę te uwagi pod uwagę :)

Awatar użytkownika
muchozol
Falubaz

Post autor: muchozol »

Teraz jakos jego ward uzalezniony jest od życia szamana, a raczej średnio ogarnięty gracz będzie ci po nim walił :roll: i szybko ci się zrobi ward na 6+ #-o
basha's wywal, daj BO, silver steel zmień na Talisman of Preservation + Dragonhelm
a gobaskowi daj Armour of Silvered Steel :D
katerek pisze:Za 50 to najbardziej syfiaste bez niczego 5 wilków jest więc raczej podziękuję.
#-o :lol2:
podpis był nieregulaminowy

oddajcie podpis łobuzy

katerek
Masakrator

A od jakiegoś czasu po głowie chodzą mi gobaski :)

1 Goblin Warboss @ 148.0 Pts
General; Shield
Armour of Destiny [50.0]
Sword of Might [20.0]
Dragonbane Gem [5.0]
Ironcurse Icon [5.0]

1 Night Goblin Great Shaman @ 220.0 Pts
Magic Level 4; Little Waagh
Talisman of Preservation [45.0]

1 Goblin Big Boss @ 114.0 Pts
Great Weapon; Battle Standard
Armour of Silvered Steel [45.0]
Luckstone [5.0]

1 Goblin Big Boss @ 74.0 Pts
Great Weapon
Armour of Fortune [35.0]

33 Night Goblins @ 239.0 Pts
Netters; Shield; Standard; Musician
3 Fanatic @ [75.0] Pts

30 Goblins @ 140.0 Pts
Light Armour; Standard; Musician
3 Nasty Skulkers @ [30.0] Pts
2ndWeapon; Light Armour

6 Goblin Wolf Riders @ 88.0 Pts
Spear; Short Bow; Light Armour; Shield; Musician
6 Wolf @ [0.0] Pts

2 Goblin Wolf Chariot @ 100.0 Pts

6 Goblin Crew @ [0.0] Pts
Spear; Short Bow
4 Wolf @ [0.0] Pts

1 Arachnarok Spider @ 290.0 Pts
8 Forest Goblin Crew @ [0.0] Pts
Spear; Short Bow

1 Goblin Rock Lobber @ 85.0 Pts
3 Crew @ [0.0] Pts

Total Army Cost: 1498.0

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

co w tej rozpie bije?rozumiem brak orków ale braku troli juz nie. aż sie kusi o 2kloce.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

katerek
Masakrator

Oświeć mnie jak chcesz 2 kloce trolli na 1500 zmieścić?

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

lord "klepacz" to 4,2 trola, pajonk to 8,2 trola.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

katerek
Masakrator

Nie no spoko w ten sposób kombinując to można zawsze coś wstawić. Tylko że przy goblińskiej koncepcji rozpiski Trolle w gołym wydaniu to strata punktów. Jak już to można budować rozpiskę na 2 klockach trollii dokładać do nich pozostałe zabawki.
A w tej koncepcji poszedłem raczej w stronę pająka.

Poza tym na Lordzie mogę zyskać tylko 30 punktów bo przecież nie zrezygnuję z niego całkowicie kosztem trolli bo co one będą dowodziły armią? Tak więc jedynie wchodzi w grę trolle za pająka a taka zamiana średnio mnie zadowala.

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

koncepcja walczących goblinów ssie. jedyne co goblinscy herosi maja dobrego to cena. dlatego koncepcja tanich stojących z tyłu HQ pozwala na wyżycie sie w jednostkach uderzeniowych. co więcej, wydaje mi sie warta sprawdzenia.

katerek
Masakrator

Nie no pewnie ale goblin lord z AoD to już nie jest klepacz więc rezygnując z pozostałych gratów i stawiając go z tyłu zyskuję jedynie 30 punktów.

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

toniech bedzie goły. przeciez ma nie walczyc. a jak coś do niego dojedzie to nie ma sie co martwic bo to oznacza że wszystko to co bije już jest wyrżniete i jest juz 0:20 :wink:
ile ma zwykly goblin hero ld ? 7 z bsb to już sporo.
olac takiego lorda.

katerek
Masakrator

Nie no bez brawury głupia machinka, jakiś czar albo co zabawniejsze jakiś fast go wykończy jak będzie goły.

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

goły w sensie bez itemów. ale w klocku 25 ng z muzykiem, które nam pomogą wysycić cory.
wtedy nie boimy sie ostrzału. a ruszamy sie tak żeby nawet oreł nie miał sie jak dostawic.

PSz
Falubaz

Post autor: PSz »

Panowie warto brać feedback scrolla? Przydaje się wam zwłaszcza w dobie nowego eadbutta?

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Warto jeśli masz więcej niż 1 szamana. Dispel scroll jest raczej lepszy.

PSz
Falubaz

Post autor: PSz »

Mam dużego orczego i 3 małych nocników:)
Zastanawiam sie jeszcze nad małym orczym ( lv 1 chyba nawet)

Czy Pan Kołota planuje być na Arenie i cisnąć zielonymi?

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Mam wesele kumpla w tym terminie.

A co do ilości magów jaką proponujesz, to nie widzę sensu takiego inwestowania w magię. Gram teraz na 1 dużym orku i działa. Ewentualnie do tego można dorzucić 1 goblina, chociaż w mojej obecnej rozpie ciężko mi strasznie wyskrobać na niego punkty.

Za każdego z tych gnojków masz rydwan, maszynę, jakieś przeszkadzajki albo typa do walki. Do tego im więcej szamanów, tym więcej problemów z ich kitraniem. A miscast 8-9 robi pogrom.

Imo w czasach gdy da się sensownie magować i dispellować z 1-2 magów wystawianie większej ilości się po prostu nie opłaca. Zwłaszcza z takimi nędznymi zerówkami jak u zielonych.

Pozdr!

ODPOWIEDZ