ETC 2014

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Heretic
Falubaz

Re: ETC 2014

Post autor: Heretic »

PiotrB pisze:
panterq pisze:Ciekawie wygląda ocena siły niektórych armii.
jak to widzę to już się boje . Następny draft będzie steam tank or demigryfs or canon :(
Jako gracz wochu popieram tą ideę :P , ale tak poważnie to patrząc na tą ich ocenę warriorów to sam drżę co mogą mi przyciąć
Wiara, że is­tnieje bóg i Niebo, że Ma­ria nig­dy nie umarła, że Je­zus nie miał ziem­skiego oj­ca i chodził po wodzie, że mod­litwy zos­tają spełnione, — żad­ne z tych prze­konań nie jest po­par­te do­woda­mi. A jed­nak wierzą w nie mi­liony ludzi. Być może jest tak dla­tego, że po­wie­dziano im, by w to wie­rzy­li, kiedy by­li tak ma­li, że wie­rzy­li we wszys­tko.

- profesor Richard Dawkins

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Laik pisze:gdzie jest dyskusja/głosowanie o dopuszczeniu booków majowych?
Zadali pytanie kapitanom w ostatnim feedbacku.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Głównie wczytuję się w temat dotyczący demonów. Warto, by ktoś pisał o zmianach, jakie chcą wprowadzać w innych armiach. Zacznę od filozoficznego pytania zadanego przez Szweda:
fjugin pisze:So, how do we nerf all DoC builds, while not overnerfing them.
Szybko jednak znajduje odpowiedz na frapujące go pytanie.
fjugin pisze:What if we removed reign of chaos?
Ktoś tu zażył ciężkie narkotyki, ale nie skreślajmy jego pomysłu od razu. Podaje bardzo sensowne argumenty:
fjugin pisze:No one, not even daemon players, likes reign of chaos.
Oczywistym jest, że gracze innych armii nie lubią rzeczy, które je karcą. Gracze demonów też tego nie lubią. Przypomina mi się bitwa Khumana, który grając mono Khorn wygrał B&G w fazie magii. Ujma na honorze. Plotki mówią, że tak się obraził na Demony z tego powodu, że przerzucił się na Krasnalki.
Everyone hates it.
Pisałem z Mattem Wardem na Gadu-Gadu. Oto zapis rozmowy z czarnych skrzynek.
Gadu-Gadu pisze:Krzysiu :*: Mr. Ward do you hate reign of chaos special rule?
Matt Ward: Yes, now go f*** yourself.
fjugin jednak wie, że nie tak łatwo demony oddadzą swoją specjalną zasadę. Ciężko się oddaje cokolwiek, nawet jeśli tego nienawidzimy. Stąd też dostajemy bonus. Taki boost, bez boostowania armii (filozofia szwedzka).
fjugin pisze:And as a bonus, the less played greater daemons (BT and KoS) would benefit from this since taking them is a big risk when they can instant-die from reign of chaos.
I chwała mu za to. W końcu zero stresu podczas gry. Jakby zabrać DE możliwość dubletu i tripletu na atrybucie to gracze też by się ucieszyli. W końcu rzucali by czar tak po prostu, a nie z naiwną nadzieją na bonus. Szwed nie jest jedynym członkiem AR, w dyskusji uczestniczą inni. Zaczniemy od Hiszpana, który zaczyna od żartu.
arthain pisze:I think...
I potem już ta puenta.
arthain pisze: removing RoC is not too much of a nerf. (...) it doesn't hit DC too much. (...) It makes DC more reliable.
Jest za tym oczywiście argument natury taktycznej.
arthain pisze:You might not create a free-vp 9 'letters unit behind enemy WMs, but you will not lose that redirector unit of Furies which is blocking that nasty Cold-One star into charging your GD.
W opozycji jest na razie tylko el rey. Prosto i bez zbędnych ogródek rzuca hasłem, które jest tak banalne w swojej genialności, że nie potrzebuje argumentów za tym.
el rey pisze:2300 pts with corrent comp.
W przeciwieństwie do nich chce być dobrze zrozumiany. Uważam, że demony są jedną z mocniejszych armii w zestawieniu z innymi. Uważam, również, że poziom ich dyskusji ma zerową wartość pod względem argumentowania przykładowych ograniczeń. Mogą zabrać tabelkę, albo wrzucić 2300, ale niech podadzą argument za tym!

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

ale niech podadzą argument za tym!
po co? :)
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Znowu chcą mi zabrać 2 helki :(
A tak fajnie się tym grało.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Fantastyczna dyskusja o demonach. Bardzo mie sie podoba. Czekam na więcej.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Barbarossa pisze:Fantastyczna dyskusja o demonach. Bardzo mie sie podoba. Czekam na więcej.
Ja też. Napawa mnie to optymizmem. Więcej będzie chętnych do sędziowania. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Post autor: Pająk »

świetna jest dyskusja w ograch... chcą przyciąć złożenia, które wg ich wiedzy i tak nikt nie wykorzystuje...

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

swieta_barbara pisze:Znowu chcą mi zabrać 2 helki :(
A tak fajnie się tym grało.
Właśnie przeczytałem argument. Podobny do tego, co podał Pająk. :D

Awatar użytkownika
Kosmo
Kradziej

Post autor: Kosmo »

Przypomina mi się bitwa Khumana, który grając mono Khorn wygrał B&G w fazie magii. Ujma na honorze. Plotki mówią, że tak się obraził na Demony z tego powodu, że przerzucił się na Krasnalki.
Nom, Kuman się prawię popłakał kiedy założył mi tą maskę na masterze i powiedział że na kolejnego już jedzie krasnalami bo tak się grać nie da! Zabrać tabelkę!
Gremlin pisze: 5. Kosmo (99% szans obecności; Przewodnie motto turniejowe: mam chimerę i kranczerów, wyssę życie z wrogów wielu)

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

Lidder pisze: Zaczniemy od Hiszpana, który zaczyna od żartu.
arthain pisze:I think...
Lidder jesteś miszcz! :D

Rozumiem, że kolejny już rok czekacie aż ludzie o IQ pokroju tego Hiszpana czy Szweda ustalą jak zmienić zasady Warhammera na jeden turniej drużynowy, które to zasady (nie oszukujmy się) będą obowiązywać na większości turniejów głównie singlowych w Polsce przez kolejne miesiące?

Szacun 8)

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

To nie jest argument i dla niektórych nigdy nie będzie. Ich podejście do ETC jest takie, że w domyśle nie jest pisany pod single. Nie przejmują się więc tym, że ktoś to tłucze przez pół roku. Z jednej strony rozumiem takie podejście, bo ETC nie jest dla wszystkich, a z drugiej strony blokują promowanie tego formatu, czyli ogólnie turnieju, w mniejszych społecznościach.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Ja akurat Hiszpana cenie - gorzej ze Szwedem ale tak czy owak każdy z nich to koleś ktory gra w figurki, ma swoje doswiadczenia i stara sie jak najlepiej. Imo nie ma powodow do wysmiewania

Jakby groszek robil ETC to byłoby vampire lord banned bo takie ma doswiadczenia :P ale po to jest 5 ludzi zeby sie wyrównało - wychodzi i to (poza emp :P) dośc ok
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Heretic
Falubaz

Post autor: Heretic »

-Qc- pisze:Ja akurat Hiszpana cenie

=D> =D> =D>

Ja akurat też :D ( nie mogłem się powstrzymać)
Wiara, że is­tnieje bóg i Niebo, że Ma­ria nig­dy nie umarła, że Je­zus nie miał ziem­skiego oj­ca i chodził po wodzie, że mod­litwy zos­tają spełnione, — żad­ne z tych prze­konań nie jest po­par­te do­woda­mi. A jed­nak wierzą w nie mi­liony ludzi. Być może jest tak dla­tego, że po­wie­dziano im, by w to wie­rzy­li, kiedy by­li tak ma­li, że wie­rzy­li we wszys­tko.

- profesor Richard Dawkins

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

czy dopóki nie wyjdzie nowy draft to Dwarfy nie mają żadnych cięć na Euro ?
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Tak.

Są trzy opcje - albo ar.com wyda coś na szybko, albo organizatorzy turniejów ustalą coś we własnym zakresie, albo DF będą podlegać tylko ogólnym ograniczeniom wynikającym z Euro.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

Heretic pisze:
-Qc- pisze:Ja akurat Hiszpana cenie

=D> =D> =D>

Ja akurat też :D ( nie mogłem się powstrzymać)
No, Hiszpan to jest klasa... :mrgreen:

Awatar użytkownika
Eldritch
Berserker Khorna

Post autor: Eldritch »

Ja też uważam się za internacjonalistę ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Denis
Falubaz

Post autor: Denis »

Albo gram w inna grę albo za granicą skaveny robią szał bo dać im 4 na 5 w sile armii to dla mnie śmieszne jest no ale co kto lubi.
” Rozejrzyj się dookoła. Zobaczysz ludzi, bez których ten świat byłby lepszy.”

Death Note

Galeria :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=35349
Strona Malarska na Facebooku:
https://www.facebook.com/pages/Fallen-A ... 9393055688

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Ankieta dotycząca siły armii to żenada. Ponieważ akurat jestem specjalistą od badań, to wykorzystam ten przykład jako ilustrację typowych błędów robionych przez amatorów przy konstrukcji ankiet. A zatem:

Niejasne pytania: zapomnieli nawet wskazać, czy kapitanowie mają ocenić daną armię na istniejących ograniczeniach Euro, czy tak ogółem, bez cięć. Podejrzewam, że niektóre państwa (gdzie nie gra się na ETC comp) oceniały tak, a inne śmak.

Wiara w magiczną moc uśredniania danych ilościowych, bez rozumienia podstaw statystyki. Próby uśrednienia tych odpowiedzi, przy tak małej próbie, będą mało rzetelne - okaże się zapewne, że np. wyjęcie dwóch najbardziej skrajnych odpowiedzi kompletnie zmienia wynik rankingu siły armii.

Pytanie ogólnie sformułowane (silny efekt halo), niejasna skala dająca uprzywilejowaną pozycję osobom o "zdecydowanych poglądach" (jeśli ktoś zaznacza dużo piątek i jedynek, to wpłynie na ranking armii dużo mocniej niż ktoś, kto daje umiarkowane oceny); skala 1-3 byłaby lepsza.

Brak pogłębiających pytań jakościowych dotyczących tego, dlaczego dana armia wydaje się silna lub słaba (mogących choćby służyć ekspertom jako pomoc w odrzucaniu odpowiedzi idiotów, albo ułatwić znalezienie błędu w pytaniu).

Cienizna.

ODPOWIEDZ