w 7ed miałeś zwrot w tył, ruch, zwrot w przódNiltag pisze:Jestem swiecie przekonany ze kiedys trzeba bylo sie reformowac zeby to zrobic
Moze to jakies z poprzedniej edycji zalecialosci.
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
w 7ed miałeś zwrot w tył, ruch, zwrot w przódNiltag pisze:Jestem swiecie przekonany ze kiedys trzeba bylo sie reformowac zeby to zrobic
Moze to jakies z poprzedniej edycji zalecialosci.
Jest taka możliwość, ale bardzo rzadka. Jednak na pewno nie z powodu ww.Hoax pisze:Nie ma takiej możliwości. Wykonanie szarży odbywa się jeszcze w fazie ruchu, więc nie ma możliwości między deklaracją a wykonaniem stracić celu.
padły odpowiedzi:Kamil.Sz pisze:Spodkałym się ostatnio z taką sytuacją: mamy klasyczny wężyk z championem na przedzie. Przeciwnik twierdzi że może bić po oddziale ponieważ champion jest częścią oddziału.
Moim zdaniem champion jest traktowany jak postać i można bić tylko w niego ale z czego to wynika bo taka sytuacja jest opisana tylko przy postaciach?
Andrzej pisze:Może bić tylko w czempiona, chyba że ma ataki w różnej inicjatywie i zabije go tymi wcześniejszymi.
ale nie napisano z czego to wynikamisha pisze:Wynika z tego ze rany championa nie przechodza na oddzial. Zatem mozesz wbic tylko tyle ile ma w profilu. Chyba ze bedzie pojedynek ale champion zawsze moze odmowic bez konsekwencji.
Dalej jak andrzej. Jak zginie a masz jeszcze jakies mozliwe ataki z nizsza inicjatywa to dopiero bijesz po oddziale.
Z zasad i logiki. Możesz bić tylko po modelach w styku. Jeśli stykasz się tylko z czempionem, możesz bić tylko po nim. A rany zadane czempionowi nie przechodzą na oddział. Czego tu nie rozumieć?mortigern pisze:ale nie napisano z czego to wynika
No fajnie, tylko ta sytuacja odnosi się do klasycznego ustawienia po 5 w szeregu, kiedy faktycznie stykasz się zarówno z championem, jak i z oddziałem.W podręcznika PL jeśli nie ma błędu w tłumaczeniu wynika że można wybrać czy lać czempiona czy odział. /str. 93 Dowódca a walka wręcz/
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
No nic nie może. To jest faza CC. Jak nie ma się z kim bić to nic nie robi.Brygu pisze:No szarżujemy na ten przykład na rydwan, który w fazie magii spada od Chaina Lightingu (oczywiście nie on był celem, ale też mu się dostało), albo zniosła na niego katapsa, albo wybuchł koło niego ironblaster... W każdym razie znikł przed fazą CC. Co może jednostka która na ten rydwan szarżowała?
Edit
Oczywiście szarża doszła.
Teraz dopiero zauważyłem brak precyzji.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
Q: If I charge an enemy and they are wiped out before the CloseBrygu pisze:No szarżujemy na ten przykład na rydwan, który w fazie magii spada od Chaina Lightingu (oczywiście nie on był celem, ale też mu się dostało), albo zniosła na niego katapsa, albo wybuchł koło niego ironblaster... W każdym razie znikł przed fazą CC. Co może jednostka która na ten rydwan szarżowała?
Edit
Oczywiście szarża doszła.
Teraz dopiero zauważyłem brak precyzji.
jak nie ma w rulebooku to sprawdź najpierw w FAQ przed napisaniem odpowiedzi, taka dobra zasada napisana w zasadach tego działuHoax pisze:No nic nie może. To jest faza CC. Jak nie ma się z kim bić to nic nie robi.Brygu pisze:...
Wybacz, byłem pewien, a tu zonk. Tak czy owak, faktycznie postaram sie lepiej upewniaćmisha pisze:jak nie ma w rulebooku to sprawdź najpierw w FAQ przed napisaniem odpowiedzi, taka dobra zasada napisana w zasadach tego działuHoax pisze:No nic nie może. To jest faza CC. Jak nie ma się z kim bić to nic nie robi.Brygu pisze:...
koledzy poprawili
Właśnie o te zasady chodzi podaj to co napisałeś to takie trudne? LOGIKA w młotku? to chyba w coś innego grasz.Andrzej pisze: Z zasad i logiki. Możesz bić tylko po modelach w styku. Jeśli stykasz się tylko z czempionem, możesz bić tylko po nim. A rany zadane czempionowi nie przechodzą na oddział. Czego tu nie rozumieć?
No fajnie, tylko ta sytuacja odnosi się do klasycznego ustawienia po 5 w szeregu, kiedy faktycznie stykasz się zarówno z championem, jak i z oddziałem.W podręcznika PL jeśli nie ma błędu w tłumaczeniu wynika że można wybrać czy lać czempiona czy odział. /str. 93 Dowódca a walka wręcz/