O kształcie i potrzebie CSa

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Corvus Albus
Kretozord

O kształcie i potrzebie CSa

Post autor: Corvus Albus »

Jak zwykle w takich wypadkach są przeciwnicy i zwolennicy takich pomysłów. CS Furiona nie jest obowiązkowy, więc jak nie chce się grać w coś takiego to się nie gra. Zawsze można wybrać turniej bez niego. Osobiście jestem przeciwnikiem, jak wyjdą nowe DE to teraz ja chcę miażdzyć innych :P, a nie ciągle maski i walka na remis :D
Obrazek

Awatar użytkownika
THE_END
Mudżahedin

Post autor: THE_END »

Ale teraz meta się pomalutku zmienia - i demony i DE mają w corach latający unit nie 0-1 ... jak tak dalej pójdzie to niedługo empire 4+2 będzie miało coraz bardziej pod górkę ( ps o ja pierdziele mam przesrane - TK na 2x scorpian 1x ts ewentualnie skavy na 2x TT - jasne szanse mają ale już znacznie mniejsze niż z resztą ) Do tego dojdzie nam nowy book do beastow - gdzie moze poprawia ambush itd ...

All in all - CS by Furion - spalił na panewce bo jak się okazało nie obcina VC - no chyba że Furion jest taktycznym geniuszem i wygrywa obcietymi listami - pozatym jego podejscie do empire mówi samo za siebie - listen learn cope ...

PS - skoro Empire jest takie uniwersalne to kurde nie jest 0-1 :D

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Kal_Torak pisze: Mi się wydaje, że problem tkwi w formie/typie CS'a. Być może CS slotowy jest zbyt "prosty" aby był "dokładny".
si :)
z tym zastrzeżeniem ze on przestał być już prosty.
Obrazek

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Jedyne komplikacje jakie posiada to w sekcji core zwiazany z typem jednostek aby uzyskać równowagę (zadecydowalo o tym grono forumowiczów) pomiędzy ciężką kawalerią, a piechotą rankową etc.

Jak dla mnie ten CS jest w takim samym stopniu lub mniejszym skomplikowany w stosunku do BP.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Moim zdaniem ten CS nie osiągnie pewnego poziomu (powiedzmy że akceptowalnego dla większości graczy) tak długo, jak będzie "ogólny" bez paragrafów poświęconych konkretnym armiom.
Co oczywiście zabije jego prostotę, ale niestety - WFB to skomplikowana gra, a totalnie nierówne armybooki powodują, że ">700 w herosach" w jednych armiach nie ma szans być mocniejsze od nawet "500 w herosach" w innych armiach.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Kal_Torak
Masakrator

Hmmm...to może skoro już ten CS przybrał chyba już ostatecznych kształtów to możnaby zrobić jego drugą wersję z podziałem na ograniczenia ogólne i szczegółowe dla każdej armii jako podstawe używając zasady CS'a Furiona. Myśle, że warto spróbować.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Tomash pisze:Moim zdaniem ten CS nie osiągnie pewnego poziomu (powiedzmy że akceptowalnego dla większości graczy) tak długo, jak będzie "ogólny" bez paragrafów poświęconych konkretnym armiom.
Co oczywiście zabije jego prostotę,
Tylko co jest prostrze dla takiego przecietnego gracza..
CS, ktory ma wymyslone jakies dziwne (dla tego gracza) podziały (sloty, ograniczenia), przy ktorym gracz musi sam przełozyc sobie ten CS do swojej obecnej armii (w koncu kazdy kombinuje, co ja na ten CS bede mogł wystawic a czego nie). CS, do ktorego i tak musza powstawac wyjatki, uscislenia (zarówno Euro jak ten CS nie radza sobie z HE.. a Border Patrol tez jest pelen wyjatków)..
IMO taki CS nie jest w cale taki prosty.. co z tego ze meisci sie na jednej stropnie jak trzeba sporo posiedziec by go zrozumiec.

na drugim koncu stoja CS-y ktore bezposrednio ingeruja w daną armie.. sa dluzsze bo trzeba uwzglednic kazda armie. Maja za to pewne zalety.. np sa bardziej zrozumiałe dla przecietnego gracza (gdy np widzi zapisek, nie mozesz miec max 1 Wargolf czy tez max 1 Tanka w armii), pozbawiony jest również wszelkich wyjątków, wyjątków od wyjątków itp.
No i na koniec, jest chyba prosty do ułozenia.. bo nie trzeba ukladac ogolnych regół zeby jakies przegiecie uciac..tylko jawnie dostosowuje sie ograniczne do armii.
Jeszcze jedna zaletą jest latwosc jego aktualizacji, gdyz zmiana w jednym punkcie w zaden sposob nie odbije sie na innych armiach.

to takie krotkie moje przemyslenia na temat CS-ów.
Niestety co do CS-ów ograniczajacych kazda armie troche teoretyzuje, bo na nie nie grałem (choc kilka juz powstało), ale wydaja mi sie całkiem dobra alternatywa do tych slotowych tworzonych obecnie :)

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
THE_END
Mudżahedin

Post autor: THE_END »

@ Kal_Torak - Nie zgadzamy się w jednej fundamentalnej kwestii - nie wytykam nic Furionowi bo nic mi do tego jak Gracie w PL - zwyczajnie jako obserwator komentuje sobie coś co zostało tu wklejone żeby być krytykowane - CS jest naprawde słaby - tak jak mówi robson - tnie to czego nie powinien nie balansuje tego co najgorzej boli.

Stosunek furiona do tego CS jest nieobiektwyny i osobisty - skoro potrafi napisac - jeden GD i nic innego - znaczy że nie zależy mu na tym żeby był balans tylko żeby nie przegrywał z imperium.

Ograniczenia o których piszesz i ty i tomash są śmieszne bo na turniej gdzie ktoś obiektywnie powiedział sobie - to wolno a to nie wolno wystawiać nikt raczej nie przyjdzie -

Furion nie wyśle tego na warseera bo tam zabiliby go śmiechem - niezależnie od poziomu postera kilku dostało by czkawki a później zawału.

Pozatym - Rozumiem wprowadzanie "guidlines" aby w grach towarzyskich nie robić maniany ale po co w turniejach ?

Skoro empire nie jest słabe na nic to po 1 nie jest 0-1 a skoro finał ligi wygląda tak jak wygląda to trzeba wziąć pod uwagę że przez jaki czas jej trwania VC i demony grały na nowych bookach ? - Pozatym to że akurat na X osób w kraju zwanym PL sporo wybrało empire , może znaczyć że Empire jako armia przyciąga zdolnych utalentowanych graczy - takie stwierdzenie ma taką samą wątłą podstawę teoretyczną jak "przegiętość" niektórych buildów.

Obserwując środowisko Polskie z daleka jestem pewien że żaden - ten czy inny CS się nie przyjmie - do koleżeńskich gier jest niepotrzebny bo tam ludzie regulują się sami - a do turniejowych jest wypatrzeniem - bo jest układany przez grających ( to tak jakby zawodnik był jednocześnie sędzią i tworzącym zasady gry w którą gra ).

Analogia do MMA - Turniej ma sprawdzić kto gra najlepiej w grę wymyśloną przez GW z UK - a jeśli wprowadzimy CS to robi się z tego Gra zmodyfikowana przez zespół X - w tym wypadku jaki jest sens takiego zabiegu skoro zespół X aktwynie bierze udział w rozgrywkach ?

Ja ze swojej strony - skoro mamy tylko 3 Warmachiny na armie proponuje max 3 jednostki z zasadą Vampire w armi - Co ty na to Furion ? - jak dla mnie quite fair.

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

Być może CS slotowy jest zbyt "prosty" aby był "dokładny".
i o to chodzi
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

taki off-top
Furion studiujesz logike czy coś w tym stylu? ;)

bo calkiem ciekawie sie czyta wszelakiego rodzaju wywodu tutaj powstające ich argumentacje i kontrargumentacje, hehe:)
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Kal_Torak
Masakrator

THE_END dla Ciebie CS jest "wypaczeniem" - okey - ale dla mnie jest potrzebny do rozgrywek "turniejowych" jako "modyfikacje" kompozycyjne armii przystosowane do rywalizujących ze sobą graczy. Sęk w tym, że każde reguły są odpowiednio dostosowywane do "rywalizujących ze sobą grup graczy w takim i takim systemie" (szachy, sport etc...). Oczywiście taki "swego rodzaju" CS mamy już teraz w postaci LIMITED i OPEN z pokaźnym zbiorem reguł. Czy to też jest wypaczeniem? Oczywiście nie jest. Chociaż napewno byłoby "dla wielu" wypaczeniem gdyby w Polsce nie było turniejów LIMITED i tylko same "OPEN". Z pewnością wtedy proba wprowadzenia czegoś takiego jak LIMITED spotkałaby sie z dużym oporem podobnie jak obecnie omawiane różne warianty CSów.

Podsumowując uważam poprostu, że limited to wciąż "troszeczkę" za mało.

Z drugiej strony patrząc po nowoedycyjne AB, zakładając że jak już wydarzą wszystkie 7-edycyjne AB to CS nie będzie aż tak bardzo potrzebny, chociaż mimo wszystko wolałbym aby istniał.
Robson pisze:
Być może CS slotowy jest zbyt "prosty" aby był "dokładny".
i o to chodzi
A masz jakiś pomysł lub znasz odpowiedni "system" CS'owy, który Twoim zdaniem spełniałby wymogi?

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: #helion# »

THE_END pisze: Ja ze swojej strony - skoro mamy tylko 3 Warmachiny na armie proponuje max 3 jednostki z zasadą Vampire w armi - Co ty na to Furion ? - jak dla mnie quite fair.

zgadzam się z przedmówcą, nagle poprzez wprowadzenie tego obcięcia gracze Vc wrócą do 6ed i zaczną myśleć nad ustawieniem swoich wąpierzy...

Awatar użytkownika
Jerzyn
Zły Dotyk
Kontakt:

Post autor: Jerzyn »

nie ma armii, ktore nie maja szans wygrac z imperium. jesli ktos tak uwaza, to albo nie umie grac i jest frustratem, albo bazuje na pomowieniach ;) nawet najgorszy matchup mozna nie przegrac. trzeba tylko wiedziec jak :P
RaptorJesus jest fajny, ale trochę za duży.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Furion pisze: Zdanie "Imperium jest 0-1 bo niektóre armie nie mają szans z tym wygrać" jest prawdziwe.
nie jest. byloby gdyby bylo to stwierdzienie
"imperium jest 0-1 bo z niektorymi armiami ma wygrana przed bitwa a z innymi mie ma jak wygrac" co nie jest prawda

;)

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Shino pisze:
Furion pisze: Zdanie "Imperium jest 0-1 bo niektóre armie nie mają szans z tym wygrać" jest prawdziwe.
nie jest. byloby gdyby bylo to stwierdzienie
"imperium jest 0-1 bo z niektorymi armiami ma wygrana przed bitwa a z innymi mie ma jak wygrac" co nie jest prawda

;)
trafne...
Imperium jest blizej jedynki niz zera :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Nie Shino.
0 lub 1. Zdanie jest prawdziwe gdy choć jeden warunek jest spełniony.
to z kolei jest tautologia i nie ma zadnej wartosci logiczbej w dyskusji gdyz bic do niej nie wnosi... poza tym gdzie ty widzisz alternatywe we wczesniejszych zdaniach?
"Imperium z każdym jest w stanie nawiązać równorzędną walkę, dodatkowo z niektórymi armiami jest mu znacznie łatwiej
to natomiast jest zupelnieinne zdanie... nie dosc, ze provojasz jakos z dupy wyjac kwantyfikatory to jeszcze jest to niebardzo logiczne zdanie abstrahujac od tego, ze drugie jest zaprzeczeniem pierwszego :P ...
Nie Smile ale bardzo lubię logikę i ogólnie ścisłowiec jestem Wink
srednio ci to lubienie logiki wychodzi...

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

przestancie sprzeczac sie o to kto, gdzie przecinka użył lub wsadził "lub" zamiast "albo". To moze i jest smieszne, ale nic nie wnosi. Gadki o logice zostawcie sobie na zajecia na uczelni :)
moze jakies rzeczywiste argumenty do dyskusji?

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

[quote="Asassello"] Gadki o logice zostawcie sobie na zajecia na uczelni /quote]ale to jest 1 semestr i do tego juz byl tak dawno temu :(

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Shino pisze:
Nie Shino.
0 lub 1. Zdanie jest prawdziwe gdy choć jeden warunek jest spełniony.
to z kolei jest tautologia i nie ma zadnej wartosci logiczbej w dyskusji gdyz bic do niej nie wnosi... poza tym gdzie ty widzisz alternatywe we wczesniejszych zdaniach?
Oczywiście, że to jest tautologia.
Pomijając tautologię, zdanie "Imperium jest 0-1 bo niektóre armie nie mają szans z tym wygrać" wiedząc, że "imperium to armia która jest stanie nawiązać równorzędną walkę z każdym" instynktownie rozumiem nie jako
"imperium jest 0-1 bo z niektorymi armiami ma wygrana przed bitwa a z innymi mie ma jak wygrac"
Tylko jako:
imperium jest 0-1 bo z niektorymi armiami ma wygrana przed bitwa a z innymi jest w stanie nawiązać równorzędną walkę
Alternatywa zawiera się w (meczach, dla których dla jednej armii wartość domyślna wynosi) 0-1. Dla jednego 0, dla drugiego 1. Dla jednego 0 lub 1.
Shino pisze:
Nie Smile ale bardzo lubię logikę i ogólnie ścisłowiec jestem Wink
srednio ci to lubienie logiki wychodzi...
Jak widać nie jestem sam ;-)

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Shino pisze:
Asassello pisze: Gadki o logice zostawcie sobie na zajecia na uczelni
ale to jest 1 semestr i do tego juz byl tak dawno temu :(
jak Ci mało to mozesz fakultatywnie powtórzyc ten przedmiot... ;-)
nie chce mi sie czytać sprzeczek o logice... zaraz ktorys odwola sie do prawa de'Morgana.. a kolejny zacznie udowadniac cos nie wprost... to chyba nie jest to forum :)

poza tym.. moze byscie sie zajeli tez innymi armiami a nie tylko Imperium i VC.. czasem Demony..

a co z takimi Bestiami czy Ogrami.. dla nich CS powinien byc tak robiony by nic nie ucinał.. a moze nawet i coś dodawał.
Jak zrobicie taki CS na, ktorym ogry beda mogły na masterze wbic sie do pierwszej 10 to uznam ze jest to całkiem sensowny CS.

pozdrawiam
Obrazek

ODPOWIEDZ