Nasze bitwy !

Empire

Moderator: #helion#

ODPOWIEDZ
Janiszek
Masakrator

Nasze bitwy !

Post autor: Janiszek »

Nie zauważyłem takiego tematu na naszym forum , więc postanowiłem takowe założyć . Chciałbym abyście opisywali tutaj wasze bitwy stoczone ku chwale Sigmara i Urlyka :D!
----------------------------------------------------------

Dziś na 1500 punktów grałem z orkami i goblinami . Bitwa była całkiem przyjemna 8) A zwłaszcza dla mnie ;-)

-Panie , Panie ! Zieloni idą w nasza stronę ! - wypowiedział te słowa zwiadowca dysząc . Sagsund Młotoręki , generał Imperium , wierny sługa Sigmara , spojrzał na młodzieńca . -Ogłoś alarm , niech wszyscy przygotują się na inwazję . Czy wiesz może jaki wódz prowadzi na wojnę tych zielonych odmieńców ? - Tak panie , jest to Krutzak Mroczny , ten co zabił twego brata , Panie . Sagsund spojrzał w swój młot który trzymał na kolanach . Tak , dziś pomszczę mego brata , rozwalę ten zielony ryj , zgniotę zmiażdżę . -Idź do mych magów i przyślij ich do mnie . Młody zwiadowca , skinoł głową i wybiegł z namiotu . Sagsund wstał , i podszedł do swej zbroi . -Nosiłem Cię od zawsze , jesteś mym darem od mego ojca , a jego od jego ojca . Założył ją . Zarzucił na plecy tarcze i uniósł swój młot . Usiadł , czekał . Do namiotu weszli dwaj mężczyźni , średniego wzrostu .Mieli na sobie szaty , a w ręku laski . - Nareszcie , przygotujcie się , musicie wspomagać Nas w walce z zieloną zarazą . Ty (zwróciwszy się na wyższego mężczyznę ) Aromirze , pujdziesz na lewą flankę naszych wojsk , i będziesz rzucał ściany ognia na zielonych , a ty Wyldruku pójdziesz na środek armii , i będziesz stał obok strzelców , i rzucał Ogniste kule . -Tak jest Panie - odpowiedzieli jednogłośnie magowie. - Więc idźmy , stoczmy walkę z zieloną plagą tego świata , ku chwale Sigmara . Wyszli z namiotu . Cała armia ludzi wyruszyła na swe stanowiska . Na środku wzgórza, została umieszczona armata , zaraz przy niej Kusznicy z magiem . Po prawej stronie , na małej górce staneła Wyrzutnia Rakiet , a przed nią oddział 10 Kuszników ustawionych w jednym rzędzie , a po ich lewej stronie biczownicy . Na lewej flance podjechało działo , wraz z oddziałem 19 Great Swordów , 5 Knighltly Ordersów po ich prawej stronie i po lewej nastepny oddział 5 najtów .
Ziemia zadrżała , tak to oni , to te dziwne stwory pomyśleli ludzie . Za wzgórza pojawiły się , zielone ohydne mordy . - A teraz , ku chwale Sigmara walczcie , gińcie , aby wasze dzieci nie musiały tego robić . KU CHWALE SIGMARA !!

Armia Krutzaka Mrocznego (o&g)

Black Orc Big Boss (Krutzak Mroczny ) 141
General ; Armed to the teeth ; Choppa ; Heavy armour ; Shield ;
Warboss Um's Beast Big Boss At (ward 5+)Nibbla's Itty Ring (nie wiem czy to to, ale chyba tak , ten zaklęty pierścień co ma czar z dużej Waaagh Z byka go ! )

Goblin Shaman 175

Magic level 2 , little waagh ; chariot
Dispel Scrol

Orc Shaman 150
Magic level 2 , Big waagh
Dispel Scroll
Dispel Scroll

19 Orc Boyz 135
Choppa , Light armour , shield ,
Standard , musican .

20 Night Goblins 110
Shield ; 2 Fanatic

20 Night Goblins 110
Shield ; 2 Fanatic

5 Spider Riders 65

5 Spider Riders 65

19 Black Orcs 309
Heavy armour ; shield ; standard ; musican
War banner [25]

Wolf Chariot 60
3 Goblin Crew
2 Wolf

Spear Chukka 35
3 Crew

Spear Chukka 35
3 Crew

Pump Wagon 40

Power Dice : 6
Dispel Pool: 4
Models in army : 105
Total army cost : 1505 Points

Armia Sagsunda Młotorękiego

Warrior Priest of Sigmar (Sagsund Młotoręki )130
general ; SHield ; Heavy armour ; great weapon
Doomfire Ring

Battle Wizard 150
2 magic level ;
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]

Battle Wizard 130
2 magic level
Rod of Power [30]

10 Crossbowmen 80

10 Crossbowmen 80
Musican
5 Knighlty Orders 115

5 Knightly Orders 115

10 Flagellant Warbands 110
Propeht of Doom [10]

19 Great Swords 290
FCG ;
Detachment 2 |6 Swordsmen 40 pts

Great Cannon 100
3 crew

Great Cannon 100
3 crew

Helstorm Rocket Batter 115

Power Dice : 6
Dispel Pool : 5
Models in Army : 80
Total Points : 1498

Kolega chciał wypróbować black orki , pump wagon , a ja great swordów i rakietnicę ( no i biczowników) .

Rzucamy kto pierwszy zaczyna . Ja wyrzuciłem 3 a kolega 5 .Trudno zieloni zaczynają .

1 Tura Zielonych
Animozje . Oprócz Black Orców cała armia mu się ruszyła do przodu , a 3/4 o 6 " ;/ . Faza ruchu , black orki podchodzą , orki podchodzą gobosy podchodzą , spider ridersi na flanki . Magia -nic się nie udało mu rzucić...
Strzelanie chukki dwie waliły po great swordach no ale cóż zezowate gobosy nie trafił :D Tura zielonych zakończyła się .

1 Tura Ludzi
Ruch- biczownikami skręciłem w stronę lewej flanki black orków , 5 knightly ordersów pojechało na lewą flankę na przeciw goblinom z lasu (Spider Riders) , wyruszyłem great swordami na przeciw 19 orkom z szamanem mają po prawej flance następną piątkę najtów . Faza magii , udalo mi się ubic 4 goblinów , 3 orków z firebalów . Priestem rzuciłem bounda na greatów . Faza strzelania - jeden cannon na lewej flance próbował ubić rydwan z magiem ale się przestrzelił o 2 " . Drugi cannon zabił jednego black orka . Katapulta , przestrzeliła . Kusznicy dzielnie strzelali w obliny no i ubili 6 . Zostało 10 . Panika ... zdał wrrr . Jego tura .

2 Tura Zielonych

Pająki na prawej i lewej flance podbiegły do przodu po 4 i 5 cal . Jedne gobliny (20) jedyneczka na animozje .Reszta rusza się . Orki podeszły , czarne skręcił w stronę biczowników , no i to na co liczyłem .Pump wagon wyjechał prosto pod biczowników , na jego nieszczęście miały jego bok :D . Rydwanem i pająkami bronił lewej flanki orków (boyzów). Faza magii , no cóż zadał jednego wounda na prieście , chciał rzucić orkiem wojenną ścieżkę gorka no ale cóż MISCAST , no i mag poszedł w zaświaty i dwóch stojących obok niego orków . Strzelanie .... żenada ubił 2 crossbowmenów bo nic innego nie widział .

2 Tura Ludzi
Frenzy na biczolkach(tak na nich mówię :D) szarża na bok Pump wagona . Szarża great swordami na orków z shamanem niestety spalona , no ale nic zaszarżowałem kawalerią .Obawiałem się , że rydwan mi walnie na flankę ale musiałem to zrobić bo by mi zaszarżował na najtów , a z siłą 3 mogli by nagwizdać orkom . (czułem , czułem ,że trafię z armatki w ten rydwan :D) .Faza ruchów , no niczym się nie ruszyłem oprócz 5 najtów na lewej flance , podszedłem blisko do spiderów , żeby nie czuły się za pewnie . Faza magii , no 2 czarnych orków zabiłem z 2k6 St4 . .Strzelanie .... armata na lewej flance ok myslę , myslę ok będzie 19" , albo nie 18" ok 17 " rzucam artyleryjką , jest 6 mierzę JEST w sam czubek rydwanu , rzucam drugi raz 6 ! no i na zranienie , 3! Rydwan bye bye .Łucznicy dobiły 10 nocnych gobosków do trzech , ale cholery zdały brejka i zasłoniły im tym ruchem black orki których widziałe swordzi . No ale nic zaszarżuje zrobie overana sobie myslę . Strzelam z rakiety , w black orca jest JEST JEST 9 Black orców bye bye .Panika ... zdali wrr...ale 9 mniej więc jest dobrze . Combat : Biczolki zdjeły wagon , najci wybili 3 orków , 2 oddało jeden zranił ZABIł :roll: .On 2 ranki , przewaga , jednego zabił , ja zabiłem 3 . O jeden przegrywam , zdaje :D uff..

3 Tura zielonych

NO 20 nocników podeszły pod rakietnicę (i pod szarże biczolków , wypuścił jednego fanatyka w stronę crossbowmenów którzy stali murem przed rakietnicą która była na górce .Zabił jebaniec 6 kuszników . Dwóch fanoli poszło po biczolkach , no ale zabiły tylko dwóch :D:D:D:D:D Black orki podeszły do góreczki na której był great cannon , 8 crossbowmenów z magiem , ale tym ruchem wychyliły się na szarże greatom . Chukka strzela , zestrzeliła jednego obsługanta z cannona na górce . Spidersi na prawej flance podeszły pod biczolków , a ci na lewej poszli na prawą flankę mojej kawy bijącej się z orkami . Combat , ja zaczynam , zabiłem jednego orka on mi nic przegrywam o 2 , zdałem ... uff .

3 Tura Ludzi

Szarże . Biczolki w gobosy , piątka najtów w spider ridersów na lewej flance , great swordzi w black orki .Magia .... no cóż nic nie mogłem zrobić oprócz ubić 3 spiderów któzy byli na tyłach moich biczolków . Uciekli bo nie zdali brejka (mowa io pająkach) . Strzelanie ... nic.Combat .Najci w końcu pognali orków i tym sposobem zabili zielonych burakó wbijając się w chukkę . Black orc big boss wyzywa mojego kapłana Sigmara Sagsunda Młotorękiego na pojedynek . Mój dzielny Kapłan generał, przyjmuje i wybiega na podłą bestię ze swoim wielkim młotem . Wbijając 2 ataki , jeden trafił lecz drugi nie , ale nienawidzi swego wroga tak bardzo , że zaatakował jeszcze raz , i trafił . Zranił dwa razy , ork padł bez głowy na ziemię . Great swordzi zobaczywszy to , zaczeli tłuc orki po ich śmierdzących mordach , i wybili 4 . Orki uciekły a my ich złapaliśmy . Bitwa była skończona . Główny klocek i front armii został wgnieciony w ziemię . Boczownicy dobili gobliny .

4 Tura goblinów

Chukka zaszarżowana , spidersi uciekli za stół , zieloni zaczeli uciekać

4 Tura ludzi .
Biczolki dobili nocnych goblinów , najci chukkę . Walka się skończyła . Ludzi odparli atak Generała Krutzaka Mrocznego i jego armię zielonych .

Podsumowanie
Zieloni zabili połowę 5 najtów i i 10 Kuszników i ma połowę punktów za Generała . Czyli razem 162 punktów .

Ludzi zabili całą armię zielonych 1505 punktów plus 100 za generała , sztandard i 200 za 4 ćwiartki . Czyli razem 1805
Różnica 1643 dla Empire .

Mam nadzieje , ze raport się spodoba . Jest to mój pierwszy :D
Pozdro

A obrazki dodam na paincie Myth tylko nie mam już czasu bo ide spać.Rano to zrobię :D
Ostatnio zmieniony 13 cze 2008, o 22:17 przez Janiszek, łącznie zmieniany 1 raz.

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Wiem, że chciałeś się pochwalic Skaven ale cóż... Po pierwsze język trochę nie ten, po drugie opis bez obrazka jest trochę nieprecyzyjny (wystarczyło zrobic rysunek w paincie ja tak przy swoim raporcie z bitwy zrobiłem, nakreśliłem na nim stan przed rozpoczęciem bitwy i już).
A tak na marginesie to pół generała straciłeś w drugiej turze a nie ma tego uwzględnionego w punktacji.

Awatar użytkownika
Niglafar
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Niglafar »

Skaven: zgadzam się z Mythem - na warhammer-empire.com masz program do robienia raportów. działa jak marzenie, wystarczy nad nim usiąść na dwie godzinki. Bardzo ułatwia obrazowanie bitwy
druga sprawa. Nie jestem pewien czy raport nie powinien być w dziale raporty bitewne. Mi tam wsio rybka ale warto by gracze O&G mogli poczytać o swojej sromotnej porażce bez przypadkowego wchodzenia na podforum imperium ;)
trzecia sprawa. To już jest moje osobiste zboczenie. Jak dla mnie dużo lepiej od zwrotu "caddy rzuca jedyny czar na dwóch kościach.... IFka!!!! rzut 11 na 2k6 i 9 black orków do piachu!" brzmi "poczatkujący adept Kolegium ognia widząc co się dzieje na polu bitwy zebrał godziny ćwiczeń i lata nauki w jednej potężnej próbie rzucenia czaru. Nieziemskim szczęściem natrafił na korzystne zawirowania wiatrów magii i rzucony czar niemal wystrzelił go w powietrze. Efekt jednak przerósł najśmielsze oczekiwania, kula ognia pomknęła w stronę cięzkozbrojnych Czarnych Orków spopielając każdego kto stanął jej na drodze."
wymaga to dużo więcej wysiłku ale wierz mi czyta sie o wiele lepiej i ma swój klimat! ale jak mówiłem to tylko moje zboczenie ;)
"Proch to nic innego jak zmielony spaczeń" - król Bretonni.

Awatar użytkownika
argoth
Mudżahedin

Post autor: argoth »

Niglafar pisze:To już jest moje osobiste zboczenie. Jak dla mnie dużo lepiej od zwrotu "caddy rzuca jedyny czar na dwóch kościach.... IFka!!!! rzut 11 na 2k6 i 9 black orków do piachu!" brzmi "poczatkujący adept Kolegium ognia widząc co się dzieje na polu bitwy zebrał godziny ćwiczeń i lata nauki w jednej potężnej próbie rzucenia czaru. Nieziemskim szczęściem natrafił na korzystne zawirowania wiatrów magii i rzucony czar niemal wystrzelił go w powietrze. Efekt jednak przerósł najśmielsze oczekiwania, kula ognia pomknęła w stronę cięzkozbrojnych Czarnych Orków spopielając każdego kto stanął jej na drodze."
O to to!
To nie tylko twoje zboczenie Niglafar. Można by rzec, że obaj jesteśmy zboczeńcami w tej materii :P
Przychylam się do zdania, że na raporty jest osobny dział.
Ogień oczyszcza ciało i dusze nawet największych wrogów Imperium...niech zapłoną stosy!

PG...czyli jak wygrać bitwę przed jej rozpoczęciem. 100% HATE!!!

Janiszek
Masakrator

Post autor: Janiszek »

Masz racje argoth , też chciałem tak zrobic , ale jakoś nie miałem najpierw pomysłu , a pod koniec napisałem ten pierwszy tekst , ok jak zjem to zaczne pisać taki klimacikowy raport ;-)

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crane »

ork padł bez głowy na ziemię . Great swordzi zobaczywszy to , zaczeli tłuc orki po ich śmierdzących mordach , i wybili 4 . Orki uciekły a my ich złapaliśmy
O Boże! ale sie uśmiałem..... :D

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Post autor: Kokesz »

A mnie zaciekawił ten tekst
Mieli na sobie szaty , a w ręku laski
Zaciekawił mnie, bo biegających na golasa magów jeszcze nie widziałem.

Raport jest ok. Widać, że nie piszesz raportów często, ale przecież praktyka czyni mistrza. Dlatego czekam na kolejny raporcik.

ODPOWIEDZ