----------------------------------------------------------
Dziś na 1500 punktów grałem z orkami i goblinami . Bitwa była całkiem przyjemna

-Panie , Panie ! Zieloni idą w nasza stronę ! - wypowiedział te słowa zwiadowca dysząc . Sagsund Młotoręki , generał Imperium , wierny sługa Sigmara , spojrzał na młodzieńca . -Ogłoś alarm , niech wszyscy przygotują się na inwazję . Czy wiesz może jaki wódz prowadzi na wojnę tych zielonych odmieńców ? - Tak panie , jest to Krutzak Mroczny , ten co zabił twego brata , Panie . Sagsund spojrzał w swój młot który trzymał na kolanach . Tak , dziś pomszczę mego brata , rozwalę ten zielony ryj , zgniotę zmiażdżę . -Idź do mych magów i przyślij ich do mnie . Młody zwiadowca , skinoł głową i wybiegł z namiotu . Sagsund wstał , i podszedł do swej zbroi . -Nosiłem Cię od zawsze , jesteś mym darem od mego ojca , a jego od jego ojca . Założył ją . Zarzucił na plecy tarcze i uniósł swój młot . Usiadł , czekał . Do namiotu weszli dwaj mężczyźni , średniego wzrostu .Mieli na sobie szaty , a w ręku laski . - Nareszcie , przygotujcie się , musicie wspomagać Nas w walce z zieloną zarazą . Ty (zwróciwszy się na wyższego mężczyznę ) Aromirze , pujdziesz na lewą flankę naszych wojsk , i będziesz rzucał ściany ognia na zielonych , a ty Wyldruku pójdziesz na środek armii , i będziesz stał obok strzelców , i rzucał Ogniste kule . -Tak jest Panie - odpowiedzieli jednogłośnie magowie. - Więc idźmy , stoczmy walkę z zieloną plagą tego świata , ku chwale Sigmara . Wyszli z namiotu . Cała armia ludzi wyruszyła na swe stanowiska . Na środku wzgórza, została umieszczona armata , zaraz przy niej Kusznicy z magiem . Po prawej stronie , na małej górce staneła Wyrzutnia Rakiet , a przed nią oddział 10 Kuszników ustawionych w jednym rzędzie , a po ich lewej stronie biczownicy . Na lewej flance podjechało działo , wraz z oddziałem 19 Great Swordów , 5 Knighltly Ordersów po ich prawej stronie i po lewej nastepny oddział 5 najtów .
Ziemia zadrżała , tak to oni , to te dziwne stwory pomyśleli ludzie . Za wzgórza pojawiły się , zielone ohydne mordy . - A teraz , ku chwale Sigmara walczcie , gińcie , aby wasze dzieci nie musiały tego robić . KU CHWALE SIGMARA !!
Armia Krutzaka Mrocznego (o&g)
Black Orc Big Boss (Krutzak Mroczny ) 141
General ; Armed to the teeth ; Choppa ; Heavy armour ; Shield ;
Warboss Um's Beast Big Boss At (ward 5+)Nibbla's Itty Ring (nie wiem czy to to, ale chyba tak , ten zaklęty pierścień co ma czar z dużej Waaagh Z byka go ! )
Goblin Shaman 175
Magic level 2 , little waagh ; chariot
Dispel Scrol
Orc Shaman 150
Magic level 2 , Big waagh
Dispel Scroll
Dispel Scroll
19 Orc Boyz 135
Choppa , Light armour , shield ,
Standard , musican .
20 Night Goblins 110
Shield ; 2 Fanatic
20 Night Goblins 110
Shield ; 2 Fanatic
5 Spider Riders 65
5 Spider Riders 65
19 Black Orcs 309
Heavy armour ; shield ; standard ; musican
War banner [25]
Wolf Chariot 60
3 Goblin Crew
2 Wolf
Spear Chukka 35
3 Crew
Spear Chukka 35
3 Crew
Pump Wagon 40
Power Dice : 6
Dispel Pool: 4
Models in army : 105
Total army cost : 1505 Points
Armia Sagsunda Młotorękiego
Warrior Priest of Sigmar (Sagsund Młotoręki )130
general ; SHield ; Heavy armour ; great weapon
Doomfire Ring
Battle Wizard 150
2 magic level ;
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
Battle Wizard 130
2 magic level
Rod of Power [30]
10 Crossbowmen 80
10 Crossbowmen 80
Musican
5 Knighlty Orders 115
5 Knightly Orders 115
10 Flagellant Warbands 110
Propeht of Doom [10]
19 Great Swords 290
FCG ;
Detachment 2 |6 Swordsmen 40 pts
Great Cannon 100
3 crew
Great Cannon 100
3 crew
Helstorm Rocket Batter 115
Power Dice : 6
Dispel Pool : 5
Models in Army : 80
Total Points : 1498
Kolega chciał wypróbować black orki , pump wagon , a ja great swordów i rakietnicę ( no i biczowników) .
Rzucamy kto pierwszy zaczyna . Ja wyrzuciłem 3 a kolega 5 .Trudno zieloni zaczynają .
1 Tura Zielonych
Animozje . Oprócz Black Orców cała armia mu się ruszyła do przodu , a 3/4 o 6 " ;/ . Faza ruchu , black orki podchodzą , orki podchodzą gobosy podchodzą , spider ridersi na flanki . Magia -nic się nie udało mu rzucić...
Strzelanie chukki dwie waliły po great swordach no ale cóż zezowate gobosy nie trafił

1 Tura Ludzi
Ruch- biczownikami skręciłem w stronę lewej flanki black orków , 5 knightly ordersów pojechało na lewą flankę na przeciw goblinom z lasu (Spider Riders) , wyruszyłem great swordami na przeciw 19 orkom z szamanem mają po prawej flance następną piątkę najtów . Faza magii , udalo mi się ubic 4 goblinów , 3 orków z firebalów . Priestem rzuciłem bounda na greatów . Faza strzelania - jeden cannon na lewej flance próbował ubić rydwan z magiem ale się przestrzelił o 2 " . Drugi cannon zabił jednego black orka . Katapulta , przestrzeliła . Kusznicy dzielnie strzelali w obliny no i ubili 6 . Zostało 10 . Panika ... zdał wrrr . Jego tura .
2 Tura Zielonych
Pająki na prawej i lewej flance podbiegły do przodu po 4 i 5 cal . Jedne gobliny (20) jedyneczka na animozje .Reszta rusza się . Orki podeszły , czarne skręcił w stronę biczowników , no i to na co liczyłem .Pump wagon wyjechał prosto pod biczowników , na jego nieszczęście miały jego bok

2 Tura Ludzi
Frenzy na biczolkach(tak na nich mówię

3 Tura zielonych
NO 20 nocników podeszły pod rakietnicę (i pod szarże biczolków , wypuścił jednego fanatyka w stronę crossbowmenów którzy stali murem przed rakietnicą która była na górce .Zabił jebaniec 6 kuszników . Dwóch fanoli poszło po biczolkach , no ale zabiły tylko dwóch

3 Tura Ludzi
Szarże . Biczolki w gobosy , piątka najtów w spider ridersów na lewej flance , great swordzi w black orki .Magia .... no cóż nic nie mogłem zrobić oprócz ubić 3 spiderów któzy byli na tyłach moich biczolków . Uciekli bo nie zdali brejka (mowa io pająkach) . Strzelanie ... nic.Combat .Najci w końcu pognali orków i tym sposobem zabili zielonych burakó wbijając się w chukkę . Black orc big boss wyzywa mojego kapłana Sigmara Sagsunda Młotorękiego na pojedynek . Mój dzielny Kapłan generał, przyjmuje i wybiega na podłą bestię ze swoim wielkim młotem . Wbijając 2 ataki , jeden trafił lecz drugi nie , ale nienawidzi swego wroga tak bardzo , że zaatakował jeszcze raz , i trafił . Zranił dwa razy , ork padł bez głowy na ziemię . Great swordzi zobaczywszy to , zaczeli tłuc orki po ich śmierdzących mordach , i wybili 4 . Orki uciekły a my ich złapaliśmy . Bitwa była skończona . Główny klocek i front armii został wgnieciony w ziemię . Boczownicy dobili gobliny .
4 Tura goblinów
Chukka zaszarżowana , spidersi uciekli za stół , zieloni zaczeli uciekać
4 Tura ludzi .
Biczolki dobili nocnych goblinów , najci chukkę . Walka się skończyła . Ludzi odparli atak Generała Krutzaka Mrocznego i jego armię zielonych .
Podsumowanie
Zieloni zabili połowę 5 najtów i i 10 Kuszników i ma połowę punktów za Generała . Czyli razem 162 punktów .
Ludzi zabili całą armię zielonych 1505 punktów plus 100 za generała , sztandard i 200 za 4 ćwiartki . Czyli razem 1805
Różnica 1643 dla Empire .
Mam nadzieje , ze raport się spodoba . Jest to mój pierwszy

Pozdro
A obrazki dodam na paincie Myth tylko nie mam już czasu bo ide spać.Rano to zrobię