blood knights

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

blood knights

Post autor: Drwal »

Ta jednostka ma specjalną zasadę, którą wam zacytuję:

Kod: Zaznacz cały

Unless the unit has been joined by a character with an equal or higher Ld, a Kastellan must always issue challenge when possible, and must answer any challenge issued by the enemy. If a unit has no Kastellan, then a Blood Knight may be nominated to answer a challenge, just like a normal unit champion (note that Blood Knights cannot themselves issue challenges, only answer them).
I teraz mam pytanie; dla mnie nie jest jasne to, czy ja musze wyznaczać tego zwyklaka na czempiona czy nie. Jest tam wyraźnie napisane "may be nominated", a więc wnioskuję, że mam mozliwość wyboru czy on w ogóle bedzie tym czempionem.

A teraz sytuacja, w której jest to istotne: Przykładowo szarżuje 5 blood knightami bez kastellana na jakiegoś smoka. Czy w tym przypadku przeciwnik może rzucić mi challenge, skoro nie mam czempiona? Bo ja przecież mam możliwość nominowania go na czempiona albo nie. Czyli czy moge po prostu zdecydować wtedy że nie chcem robić czempiona ze zwyklaka i po prostu ten smok nie będzie w ogóle w stanie rzucić mi tego challenge'a.

Należy wziąć pod uwagę, że to nie sa gralle tylko zwyklacy z możliwością działania jak czempion

Awatar użytkownika
Hrabia
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Hrabia »

Jest to opisane w uściśleniach sędziowskich. Nie musisz przyjmować wyzwania, ponieważ masz napisane, że może a nie musi :)
Zaszłyszane na jakimś turnieju:
- Twój WS?
- Tak

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

Hrabia pisze:Jest to opisane w uściśleniach sędziowskich. Nie musisz przyjmować wyzwania, ponieważ masz napisane, że może a nie musi :)
Mówiąc prościej masz tam "cenny" model i wpada w nich coś co go psuje łatwo przyjmujesz czelendża BK...taki AS w rękawie :roll:

Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

Post autor: Drwal »

Hrabia pisze:Jest to opisane w uściśleniach sędziowskich. Nie musisz przyjmować wyzwania, ponieważ masz napisane, że może a nie musi :)
Ale czy w tym momencie musze model cofnąć na tyły, czy wali wszystkich 4?

Awatar użytkownika
ataman
Chuck Norris

Post autor: ataman »

nie musisz nikogo cofać, zresztą prawdopodobnie nie miałbyś gdzie :P

Awatar użytkownika
Toll
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Toll »

Moim zdaniem challange nie polega na :
- Ej Ty, cho no mi tu you !!
tylko na :
- I który mi tu podskoczy ?

Czyli nie odmawiasz pojedynku, a wystawiasz tobie wygodnego zawodnika.

Awatar użytkownika
Kensiorek
Chuck Norris

Post autor: Kensiorek »

wedlug FaQ GW kazdy Blood ma na plecach pstryczek elektryczek z napisem Champion ON\OFF

Jak jest niewygodny challange to okazuje sie ze wszyscy sa rowni i niema kto przyjac.

Awatar użytkownika
grahnar
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: grahnar »

ja też mam pytanie dotyczące BK mianowicie mają oni zasadę Undead. ostatnio zaszarżowałem! moimi krasnalami w oddział BK od boku! :D no i wg wszystkich rachunków wygrałem walkę o 4 punkty i teraz co się dzieje z BK? czy rozsypuje sięich dodatkowo 4 czy nie? Undead tak działa że się rozsypuje ale oni niby są jeszcze wampirami i w sumie się z kumplem zastanawialiśmy co się powinno z nimi stać. Czy wampiry rozsypują się tak jak zwykli undeadzi?

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

Sie nie ma co zastanawiać tylko AB czytać, rozsypują się jak zwykłe szkielety.
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

ODPOWIEDZ