czy szarże mogą się krzyżować?

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shinue
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Shinue »

uczono mnie, że nie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Skaven »

JEżeli dwa oddziały szarżują w jeden oddział to nie mogą krzyzować linii szarży, jeżeli szarżują w dwa różne oddziały to spoko. Przynajmniej tak mi sie wydaje :wink:

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

Obrazek

jak skaven

Awatar użytkownika
Shinue
Wielki Nieczysty Spamer

a mogą się krzyżować gdy moje 2 jednostki szarżują na 2 jednostki wroga?
Obrazek

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Shinue pisze:a mogą się krzyżować gdy moje 2 jednostki szarżują na 2 jednostki wroga?
tak. skaven juz napisal. nie mozna krzyzowac jak kilka jednostek szarzuje na jedną jednostke wroga.

Awatar użytkownika
Shinue
Wielki Nieczysty Spamer

mam pewne wątpliwości.
skoro nie można krzyżować szarżując na jedną jednostkę, to dlaczego szarżując na 2 już można?
jakie argumenty przemawiają za tym, ze w pierwszym wariancie można a w drugim już nie?
Obrazek

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Shinue pisze:mam pewne wątpliwości.
skoro nie można krzyżować szarżując na jedną jednostkę, to dlaczego szarżując na 2 już można?
jakie argumenty przemawiają za tym, ze w pierwszym wariancie można a w drugim już nie?
poniewaz ten obraz co podalem wyzej ma zastosowanie do tylko tego cytatu
Obrazek

a tam wyraznie stoi ze "a single enemy unit"
nie ma wzmianki o kilku celach dla kilku szarzujących

podrawiam

Awatar użytkownika
Shinue
Wielki Nieczysty Spamer

hmm... nie przekonuje mnie to.
Obrazek

Drakar Dociekliwy
Mudżahedin

Post autor: Drakar Dociekliwy »

Shinue pisze:mam pewne wątpliwości.
Po prostu w drugim wariancie Ty zakladasz ze dwie jednostki leca jak glupie w tym samym czasie. Jak dla mnie logiczne wydaje mi sie, ze najpierw deklaruje jedna szarze, jednostka sobie biegnie, pozniej deklaruje druga jednostka szarze i ma wolne pole. Nie odbywa sie to w tym samym czasie. W pierwszym przypadku do razu widac dlaczego tak nie moze byc i chyba nie trzeba tego tlumaczyc. Tak to sobie tlumacze.
Klub Fantasy "FENIX" ('Stara Remiza', ul. Żabia 8, Włocławek)
Gry bitewne, RPG, karciane, planszowe.
Każdy poniedziałek od 15.oo do 19.oo. ZAPRASZAMY :!: :!: :!:

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Shinue pisze:hmm... nie przekonuje mnie to.
Czytaj co jest napisane. Szarze kilkoma Twoimi oddziałami na jeden(i tylko jeden)oddzial wroga wychodzą "simultaneously"(patrz cytat). szarze w rozne cele tak nie wychodzą. nie wychodzą rownoczesnie!

pozdrawiam
EDIT
deklarujesz 2 rożne szarże - najpierw biegnie jeden a pozniej drugi. Tylko w wyzej wymienionym wypadku tak nie mozna.

_reszka
Chuck Norris

Post autor: _reszka »

Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale slajd /rysunek/ chyba dotyczy w podręczniku sytuacji, aby jak najwięcej jednostek walczyło - tu 8 a tam 9, a nie krzyżowania szarży . A jak zamienisz przed szarżą miejscami piechotę z konnicą, to na drugi obrazek też powiesz "NO!"?

Odpowiedzi nie znam, tylko nie czuję argumentacji.

pozdr.

ODPOWIEDZ