czy szarże mogą się krzyżować?
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
JEżeli dwa oddziały szarżują w jeden oddział to nie mogą krzyzować linii szarży, jeżeli szarżują w dwa różne oddziały to spoko. Przynajmniej tak mi sie wydaje 

poniewaz ten obraz co podalem wyzej ma zastosowanie do tylko tego cytatuShinue pisze:mam pewne wątpliwości.
skoro nie można krzyżować szarżując na jedną jednostkę, to dlaczego szarżując na 2 już można?
jakie argumenty przemawiają za tym, ze w pierwszym wariancie można a w drugim już nie?

a tam wyraznie stoi ze "a single enemy unit"
nie ma wzmianki o kilku celach dla kilku szarzujących
podrawiam
-
- Mudżahedin
Po prostu w drugim wariancie Ty zakladasz ze dwie jednostki leca jak glupie w tym samym czasie. Jak dla mnie logiczne wydaje mi sie, ze najpierw deklaruje jedna szarze, jednostka sobie biegnie, pozniej deklaruje druga jednostka szarze i ma wolne pole. Nie odbywa sie to w tym samym czasie. W pierwszym przypadku do razu widac dlaczego tak nie moze byc i chyba nie trzeba tego tlumaczyc. Tak to sobie tlumacze.Shinue pisze:mam pewne wątpliwości.
skoro nie można krzyżować szarżując na jedną jednostkę, to dlaczego szarżując na 2 już można?
jakie argumenty przemawiają za tym, ze w pierwszym wariancie można a w drugim już nie?
Klub Fantasy "FENIX" ('Stara Remiza', ul. Żabia 8, Włocławek)
Gry bitewne, RPG, karciane, planszowe.
Każdy poniedziałek od 15.oo do 19.oo. ZAPRASZAMY

Gry bitewne, RPG, karciane, planszowe.
Każdy poniedziałek od 15.oo do 19.oo. ZAPRASZAMY

Czytaj co jest napisane. Szarze kilkoma Twoimi oddziałami na jeden(i tylko jeden)oddzial wroga wychodzą "simultaneously"(patrz cytat). szarze w rozne cele tak nie wychodzą. nie wychodzą rownoczesnie!Shinue pisze:hmm... nie przekonuje mnie to.
pozdrawiam
EDIT
deklarujesz 2 rożne szarże - najpierw biegnie jeden a pozniej drugi. Tylko w wyzej wymienionym wypadku tak nie mozna.
Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale slajd /rysunek/ chyba dotyczy w podręczniku sytuacji, aby jak najwięcej jednostek walczyło - tu 8 a tam 9, a nie krzyżowania szarży . A jak zamienisz przed szarżą miejscami piechotę z konnicą, to na drugi obrazek też powiesz "NO!"?
Odpowiedzi nie znam, tylko nie czuję argumentacji.
pozdr.
Odpowiedzi nie znam, tylko nie czuję argumentacji.
pozdr.