Coroczne święto GW
Coroczne święto GW
http://belloflostsouls.blogspot.com/200 ... oming.html
w skrócie po polsku
- w górę idą ceny farbek, książek i metalowych figurek
- ceny plastików bez zmian
- podwyżka wynosi jakieś 15-25%
- ceny zmienią się 29-tego wrzesnia
w skrócie po polsku
- w górę idą ceny farbek, książek i metalowych figurek
- ceny plastików bez zmian
- podwyżka wynosi jakieś 15-25%
- ceny zmienią się 29-tego wrzesnia
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
znowu?
Przynajmniej plastiki bez zmian. Ale i tak podwyżki śmierdzą nietoperzem.
Przynajmniej plastiki bez zmian. Ale i tak podwyżki śmierdzą nietoperzem.
Gaz drożeje, ropa też to czemu figurki nie mają. Ale zawsze można powycinać sobie swoje figsy z papieru i olać GW.
Przynajniej tyle dobrze, że nowe COKsy są z plastiku.
Przynajniej tyle dobrze, że nowe COKsy są z plastiku.
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."
Eh ceny metali w gore... Bo czemu nie...?
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/
Nihil Novi. GW zapowiedziało, że będzie co roku podnosić ceny 1/4 asortymentu o 20-25%, żeby skompensować inflację. Teraz jeszcze dochodzi wzrost cen benzyny (czyli wszystko drożeje) itd. Podwyżki już nie było ponad półtora roku, widocznie przestraszyli się konkurencji i teraz już nie mogą dłużej odkładać.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
no tak bo konkurencja walcząc z konkuręcją podnosi ceny. Yeah. Pewnie przez to więcej klientów kupuje produkty ich. Strach pomyśleć co by się stało gdyby obniżono ceny... na pewno klienci zniechęceni taką polityką odchodziliby do innych droższych producentów figurek.
pies ich dupcył mnie to wali bo potrzebuje do 2 armi tylko figsów nie dostępnych w sklepach, czy nawet przez MO. Więc mnie to nie rusza
2 armie mam, ale gorzej z tymi którzy chcieliby nową armie zacząć, i generalnie nowymi graczami
2 armie mam, ale gorzej z tymi którzy chcieliby nową armie zacząć, i generalnie nowymi graczami
Męczysz mnie. Mógłbyś przeczytać mojego posta ze zrozumieniem? Jak raz nie pomoże, to i drugi a nawet trzeci, aż do skutku?Murmandamus pisze:no tak bo konkurencja walcząc z konkuręcją podnosi ceny. Yeah.
Podpowiem: odkładanie z powodu konkurencji. Ale nie można dłużej odkładać z powodu sytuacji.
- Tiger Brown
- Kradziej
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?t=1972Tomash pisze:Nihil Novi. GW zapowiedziało, że będzie co roku podnosić ceny 1/4 asortymentu o 20-25%, żeby skompensować inflację. Teraz jeszcze dochodzi wzrost cen benzyny (czyli wszystko drożeje) itd. Podwyżki już nie było ponad półtora roku, widocznie przestraszyli się konkurencji i teraz już nie mogą dłużej odkładać.
No i co, dużo się w tamtym wątku pomyliłem ?? Nie 3 lata, a 1,5.
Podwyżki miały być raz na 5 lat dla danej kategorii cenowej, a ta, która ma wzrosnąć we wrześniu, podrożała ~1,5 roku temu. Więc daj spokój Tomash.
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.
Nie kategorii cenowej, a fragmentu linii ogólnie.
Moim zdaniem dramatu nie ma. Głównie ze względu na zakres podwyżki. GW koncentruje się na plastikach, jest to teraz pewnie większość ich przychodu (i zysku) i stara się podlizać klientowi masowemu, plastikokupnemu.
Figurek metalowych kupuje się kilka sztuk na armię - kaman, taką podwyżkę można przełknąć.
Armie z wyższym procentem metali (czterdziestkowa inkwizycja, battlowe demony) i tak są zbierane przez ultrahobbystów, których - skoro było stać na metale z ich srogą ceną do tej pory - będzie stać na zakupy bez zmian względem dotychczasowego trendu. No, może kilku więcej spośród battlowców znowu zacznie się rozglądać za innymi producentami i nabije kabzę Gamezone (głównie w Europie) czy Reaperowi (USA). Czterdziestkowcy grający inkwizycją od dawna byli zmuszani wydać na swoje armie takie pieniądze, że ich nawet 30% podwyżka pewnie nie ruszy.
Sprzęt hobbystyczny GW to dowcip, poza (rewelacyjną) ręczną wiertarką i tak jest niewart swojej ceny już od dawna, a podwyżka tylko bardziej skłoni do poszukania alternatyw. Doskonale się to zgrywa z romansowaniem przez Stary Świat z GaleForceNine (http://www.gf9.com/), mającym w swojej ofercie tańsze i lepsze od citadelowych narzędzia. (kaman Dominik, zostań dystrybutorem i właź z tym towarem do wszystkich sklepów w Polsce)
Green Stuff? Jest passe. Teraz wypada się przesiąść na ProCreate
O pędzlach citadel nie będę nawet wspominał, bo nie kopie się leżącego
Farby? Prośba. Dostępność i konkurencyjna cena takich linii jak P3 (BitsPudło, Cytadela), Reaper MSP (Sindarion, Jama) czy Vallejo (dużo sklepów) powoduje, że cytadelkami maluje coraz mniej ludzi. Z tej linii do użytku nadaje się kilka pojedynczych farb (metaliki, 3-4 foundation, nowe washe), które warte są dołożenia i tak tych dwóch złotych per słoiczek. Reszta to nędza i aż się cieszę, że hobbyści dostaną jeszcze mocniejszy argument za sprawdzeniem innych farb. Miłośnicy farb tańszych oraz oldschoolowych citadelek (tych w miękkich, większych słoiczkach) już dziś mogą za <7 PLN kupić od Black Tree Design Polska farbki Coat d'Arms (http://www.blacktreedesign.com/pl/home.php)
PS. A tak już zupełnie makroekonomicznie, inflacja naprawdę dała po garach i serio nie dziwię się GW, że próbują to jakoś kompensować.
Figurek metalowych kupuje się kilka sztuk na armię - kaman, taką podwyżkę można przełknąć.
Armie z wyższym procentem metali (czterdziestkowa inkwizycja, battlowe demony) i tak są zbierane przez ultrahobbystów, których - skoro było stać na metale z ich srogą ceną do tej pory - będzie stać na zakupy bez zmian względem dotychczasowego trendu. No, może kilku więcej spośród battlowców znowu zacznie się rozglądać za innymi producentami i nabije kabzę Gamezone (głównie w Europie) czy Reaperowi (USA). Czterdziestkowcy grający inkwizycją od dawna byli zmuszani wydać na swoje armie takie pieniądze, że ich nawet 30% podwyżka pewnie nie ruszy.
Sprzęt hobbystyczny GW to dowcip, poza (rewelacyjną) ręczną wiertarką i tak jest niewart swojej ceny już od dawna, a podwyżka tylko bardziej skłoni do poszukania alternatyw. Doskonale się to zgrywa z romansowaniem przez Stary Świat z GaleForceNine (http://www.gf9.com/), mającym w swojej ofercie tańsze i lepsze od citadelowych narzędzia. (kaman Dominik, zostań dystrybutorem i właź z tym towarem do wszystkich sklepów w Polsce)
Green Stuff? Jest passe. Teraz wypada się przesiąść na ProCreate
O pędzlach citadel nie będę nawet wspominał, bo nie kopie się leżącego
Farby? Prośba. Dostępność i konkurencyjna cena takich linii jak P3 (BitsPudło, Cytadela), Reaper MSP (Sindarion, Jama) czy Vallejo (dużo sklepów) powoduje, że cytadelkami maluje coraz mniej ludzi. Z tej linii do użytku nadaje się kilka pojedynczych farb (metaliki, 3-4 foundation, nowe washe), które warte są dołożenia i tak tych dwóch złotych per słoiczek. Reszta to nędza i aż się cieszę, że hobbyści dostaną jeszcze mocniejszy argument za sprawdzeniem innych farb. Miłośnicy farb tańszych oraz oldschoolowych citadelek (tych w miękkich, większych słoiczkach) już dziś mogą za <7 PLN kupić od Black Tree Design Polska farbki Coat d'Arms (http://www.blacktreedesign.com/pl/home.php)
PS. A tak już zupełnie makroekonomicznie, inflacja naprawdę dała po garach i serio nie dziwię się GW, że próbują to jakoś kompensować.
Dominik próbuje dogadać się ze stanami, ale oni są strasznie opieszali w odpowiedziach...Tomash pisze: Doskonale się to zgrywa z romansowaniem przez Stary Świat z GaleForceNine (http://www.gf9.com/), mającym w swojej ofercie tańsze i lepsze od citadelowych narzędzia. (kaman Dominik, zostań dystrybutorem i właź z tym towarem do wszystkich sklepów w Polsce)
Ja osobiście uważam, że każda firma ma w ofercie co najwyżej 2 narzędzia najlepsze bądź prawie najlepsze na rynku. Skalpel na ten przykład najlepszy robi Excel (chociaż na pierwszy rzut oka ten z GF9 skonstruowany jest podobnie).
Z Amerykanami słabo się rozmawia mailowo, fakt. Pamiętam kiedy próbowałem ściągnąć słoiczki z Palmers Paint - na maile nie odpowiadali. Ale wystarczyło zadzwonić i już temat ruszył z kopyta, pojawiły się odpowiedzi na maile itd.