Zmiany w AB

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

Zmiany w AB

Post autor: Ice-T »

proszę nie zamieszczać fantazji na temat jednostek z unbrekable magfighterów itp.

wpadł mi do głowy ciekawy temat jaka mała zmiana mogła by całkowicie zmienić waszą taktykę gry, dowiecie się o co mi chodzi ;)

ja chciałbym zniesienia z Swordmasterów 0-1 choica
zmiana była by ciekawa otóż widziałbym swoją armię na podstawie 18stek spearów i do każdej jednostki 10 swordmasterów coś jak detchment w połączeniu z rydwanami zabujcze (nie wystawiałbym silverow)

i co jak wam się podoba może wy coś zaproponujecie

prosze o zmianę i jej uzasadnienie w taktyce ;)

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

No ja bym chciał, aby idea armii HE była oparta na piechocie. Z tych względów silver helmsów widziałbym jako core, który nie wlicza się do minimalnych wymogów jednostek core (tak jak pieski w chaosie). Ma to mieć oczywiście odzwierciedlenie w fluffie, w którym silver helmsi to szlachta wysokich elfów (obecnie patrząc na turniejowe HE, armia ta składa się z samej szlachty ;) ). Chyba nie muszę pisać jaki to miałoby wpływ na tworzenie rozpisek ;).

Awatar użytkownika
czreq
Mudżahedin

Post autor: czreq »

A ja bym widział Pheonix guardów jako piechotkę z Bodyguardem i tym swoim fearem. Takie połączenie byłoby chyba ciekawe taktycznie i dosyć dobrze uzasadnione fluffowo - w końcu to oni maja pilnowac swojego władcy, a nie jacyś wariaci z lasu. Natomiast White lioni mogliby zostać tym osławionym skirmishem z dwurakami i moze scoutem ?;)

Odnośnie kawalerii to moze po prostu stworzenie rozsądnej alternatywy w postaci piechoty by wystarczyło. Inne ograniczenia ingeruja juz bezpośrednio w tworzenie rozpisek, a to nie do końca jest fajne. Jak ktos chce grac na kawie to why not? Bo kto wie, ale może za rok takich ludzi będzie mozna już okrzyknąc mianem "klimaciarzy" :P

lith
Oszukista

Post autor: lith »

Takie połączenie byłoby (...) dosyć dobrze uzasadnione fluffowo - w końcu to oni maja pilnowac swojego władcy, a nie jacyś wariaci z lasu
Oj chyba nie, przeczytaj ich fluff. Im pasuje unbreakable fluffowo, ew stubborn, a bodyguard za nic. To sa kaplani assuriana, a nie straz przyboczna, ktora sa wlasnie WL.
Zmiana to zdjecie 0-1 z jednostek i przeniesienie wystkich piechot o slot nizej, a ciezkich kawalerii o slot wyzej, charioty i bolce jako core, ale nie dajacy slota i dokupywany do oddzialu spearelfow z FCG, ew. spearmani jako mainstay unit.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

ja bym chcial miec lepszych lucznikow... albo takich jak obecni tylko o 3 pkt tanszych.. przez to napewno dwa ich regimenty goscily by u mnie..

i z checia bym widzial lepszego fasta :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Belaner7
Falubaz

Post autor: Belaner7 »

Temat to po prostu wyciągnięcie kolejnego opffu z tematu HE w 7ed,ja niemoge,co do życzeń,speary powinny być Imo lepsze,powiedzmy stricke first i za 11 pkt z HA,z LA za10 O!łucznicy potanieć(12 pkt kosztuje we archer i jest 2xlepszy),Ew zniesienie kar za daleki(co się raczej stanie)
Sh zostawić a same,i tyle,choć za 23 pkt jest realm knight,który też jest znacznie lepszy,powinna wyjść jakaś zasada/zasady dla całej armii,która by dobrz wpłyneła,bo powiedzmy sobie że stoic jest dupny.Loren sea guardzi niech se mają zmiany formacji,i może 15 za 1 z tarczą.pozatm do core powinno wejść coś w stylu zwyklasy marki zwyklasy,takie elfy z HA,shield i hand za 6-7pkt,no i moim zdaniem również powinno być coś w stylu fasta(nie reaversi któży by zostali w specach jako lepszy fast),taka kava z uboższych(niż sh)warstw społeczeństwa.Tyle z core
Ze speców,rydwany zostawić(i będą 1 na slot na bank),zapewne dostaną możliwość zaprzęgnięcia w lwy,ale to niekonieczne,dragoni powiedzmy przeżuty w 1 turze CC jeśli szarżowali,i immunt to panic(no bo są dość dumni) albo magiczne ataki albo 4S albo coś i wzrost o 2-4pkt acha i zniesienie 0-1,reaversi tak jak mówiłem lepszy fast,swordzi to bez sejva 4+nie przetrwają na stołach,reszta spox,no i I mogliby mieć 6 a ld 9 :wink: shadowsi moga zostać,albo możliwość dokupiena 2 broni,w specach jakieś nowe jednostki,jakieś spiryty,albo flying cavalery,acha i WL w specach jako skirmish.Z rare bolce mogą być,choć możliwość mag A fajna by była,fenixi,to zrobić coś w stylu wielkiego czempiona za 65,dającego oddziałowi ward 6+,dodatkowo dałby im S4,i unbrake zamiast fear.
Orły zapewne nie będą 2 na slot.No i tutaj ja bym drejki chętnie zobaczył,albo innego monstera
Z hero i lord to ten mag walczący byłby miły,no i dać smokowi warda(albo regenke :D )

Ale się rospisałem

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

Ice-T pisze:
wpadł mi do głowy ciekawy temat jaka mała zmiana mogła by całkowicie zmienić waszą taktykę gry, dowiecie się o co mi chodzi ;)

prosze o zmianę i jej uzasadnienie w taktyce ;)
prosze sie trzymać ideii topica bo jak narazie prawie wszystie posty w nim to spam i jeśl itak dlaje pójdzie trzeba bedzie zamknąć temat, bo to wyglada jak rozmowy z cąłkiem innego topica, który tu juz jest...

:twisted:
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Belaner7
Falubaz

Jakie uzasadnienie taktyczne?troche nierozumiem,mam napisać że chce fenixów z unbrake dlatego że będą stali i to mi się przyda?
Moim zdaniem temat jest dobry bo właśnie wyjmuje opffa z tematu HE w 7ed,a tam powinny być ploty i ich komentarze,czyż nie?

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

no w sumie można tu pisać o swoich mażeniach ale nie bez sensu że każdy kloc unbrekable

tylko chaciłbym coś tam cośtam i może przedstawić jakiś pomysł z tym

mnie daro powiedział że 18 spearow z 10 SM jako dechmenty to kicha więc mnie wyzwal i się stawię jak znajdę czas i tylu swordmasterow

Kosa może zostawmy ten temat do takiego ala spamu na temat HE
historia he powstała i jest to ciekawy temat więc taki tez jest dobry bo po co wpieprzać rzeczy do topiców co nie mają nic z tym wspólnego

A może teraz jakiś pomysł na Herosa immiennego(może nawet walnijmy jakiś konkurs) ale takich zrownoważonych z przedmiotami imieniem może nawet jakąs historią itp.

Awatar użytkownika
Jurko Szalona Głowa
Warzywo

Post autor: Jurko Szalona Głowa »

Ja bym był za tym lepszym fastem, no i może nie klimatycznie ale rydwanom przydałyby się noże :]

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Dlaczego nie klimatyczne? Ładne ostrza, przyozdobione runami to byłoby cos bo nie mówice, że HE są aż tak humanitarne ;) W V ed miały kosy. :P
F.N.

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

Kosy i o ile pamiętam Spear elfym miały Heavy armour do wykupienia czy cuś , a łucznicy walili z 2 rzędow,

szczerze to chciałbym żeby sea gyardzi potanili do 14pts. z full wyposażeniem i możliwością zmiany szyku w CC z pewnością bym nimi grał (mogli by być 0-2 choice albo nie liczyć się do minimalnej ilości corów tak aby coś innego jeszcze zaistniało) ale to mogło by być już przegięcie nidosć że dobrze by strzelali to jeszcze świetni w walce ;) aż miło :D...

Poza tym dać Scouta WL i mogli by nadal zostać w rare (no w Specialach by mogli być) i działali by jak dwarficcy rangersi albo jakąs zasadę że w środku bitwy wyskakują skampieni z lasu w dowolnum miejscu na stole :)

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

czy nie sądzicie że Phonix guard mogli by walić z dwuch rzędów tymi halabardami na zasadzie spearów 2 rząd :D było by fajnie :D

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

na pewno by było bardzo fajne, ale to chyba za wiele ;) Im trzeba czegoś fluffowego :D
F.N.

Daro
Oszukista

Post autor: Daro »

Teleportacje na 30" :P

Pozdro

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

ja mysle ze danie im drugiego ataku rozwiazalo by caly problem z nimi.. ewentualnie mozna uczynic ich ataki magicznymi :D

wtedy mogli by zajmowac slot rare i kosztowac 15-16 pkt :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Belaner7
Falubaz

Im trzeba warda,i pakerskiego czempiona,toż to sam kepper of flame,no a fenixi bronią płomienia to coś tam mają(stąd ward).

P.S już mi tak się spodobał pomysł drejków że mają obowiązek wyjść,tak samo magefighter

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Tak!!!!!!! drejki byłyby cooltowe :D tylko jak rozwiązać problem z princeskami? To i to? W sumie byłoby przepieknie.

Fajnym motywem byłaby możlwiosć posadzenia commandera na czymś takim albo choćby na gryfciu ;) przesaada ale poamrzyc mozna
F.N.

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

może jakaś tania wersja smoka nie wiem eagla przerobionego na smoka a przez pewien otwór wcisneli mu miotacz ognia żeby drugim mógł zionac... :D:D:D

ale dokładniej o co wam chodzi z tymi drakami- jeżdźcy na smokach w rarach?? czy taki tytuł co dawał by jakiegoś powera ziomowi na smoku

co do lepszych czempionów u Phonixów może i tak ale na zaszadzie możliwości wykupienia magicznych przedmiotów za 50 pts i cena postaci 50 pts taki bohater który nie może opóścić oddziału ;)

ja pragnę żeby mi Swordmasterów polepszyli jakiś WS7 może troszke magicznej aury (w końcu ćwiczą w białej wieży ciekawym opmysłem by było - za każdych 5-10 SM masz jedną kość powera więcej i nie trzeba by im dawać innych bajerów jak AS na 4+ czi inne pierdoły taka zasada podkreśliła by że maja jednak pokrewieństwo z magią i są nią naznaczeni ;) )

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

kolejny pomysł ciekawe jak by armiię HE podzieli tak jak chaosowa tzn na marki

np
Citzen milita pospolite rusznie jednostki core owiele tańsze np. Speary z 11 do 7 pts itp. ale bez możliwości wystawiania monsterów i ograniczona magia np. do jednego maga

army of Saphery
SM w corach i tańsi (pomysł na nich powyżej) magowie tańsi ale kawaleria drożeje lub brak możliwości jej wystawiania (magowie mogą jeżdzić na Merwyrmach)

coś w stylu riddermarchi
bonusy dla kawaleri i monsterów(coś tanij jakies banerki itp.) ale brak możliwości wystawiania jednostek strzelajacych i magow

taka sprawa też nadała by charakteru armi nie prawdaż??

wiem ze to nie możliwe ale pomysł ciekawy

ODPOWIEDZ