Wybór kapitana reprezentacji na EURO - dyskusja

Tematy z poprzednich sezonów LL

Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Wybór kapitana reprezentacji na EURO - dyskusja

Post autor: Scimitar »

Proponuję tutaj przedstawić parę koncepcji, może w trakcie dyskusji parę wypadnie, ale przez tydzień jakoś się wyklaruje parę faworytów i wtedy po następnym weekendzie założę głosowanie.

Moja propozycja jest mieszana. Ponadto mam parę technicznych propozycji dotyczących całego przebiegu ligi. Więc do dzieła.

1. WYBÓR KAPITANA
W wyborze kapitana bierze udział kolegium złożone z 5ciu osób:
- przedstawiciele LS w postaci moderatorów (jest wybieranych 3ech modów w każdym sezonie, którzy wg. regulaminu są przedstawicielami LS w pewnych sprawach, więc zamiast bawić się w jakieś kombinowanie z TOPami itp. to jest to moim zdaniem imo najprostsze rozwiązanie) 3 osoby
- zwyciezca ligi (chyba logiczne rozwiązanie, niech osoba która wygra ligę ma jakiś wpływ na reprezentację, ale z drugiej strony nie aż taki znaczący w postaci wybieraniu składu) 1 osoba
- przedstawiciel graczy, czyli 1 osoba wybrana przez np. TOP 100 z rankingu (najpopularniejszy gracz, najbardziej lubiany - nie wnikam, ale niech gracze nie będący na LL też mają jakiś wpływ na to) 1 osoba

W ten sposób mamy ciało składające się z 5 osób.
Kapitana wybieramy spośród kandydatów, którzy się zgłoszą - może to być ktokolwiek - osoba ta może sama aspirować do składu. W przypadku dużej liczby kandydatów, LL wybierze spośród nich dajmy na to 5ciu, aby usprawnić wybór tego 1go.
Wybór składu pozostaje już w gestii kapitana i od niego zależy kogo weźmie. Kapitan ponadto ma zadbać o to by reprezentacja się odpowiednio przygotowała - można zorganizować jakieś zgrupowanie, wspólne treningi itp.

2. ZMIANY W LIDZE ZWIĄZANE ZE COROCZNYM EURO
Moim zdaniem Liga powinna kończyć się w marcu. Obecnie mamy start sezonu w maju i odbywa się zwykle jeden master, potem czekamy na kolejny do lipca, potem Euro i kolejny master dopiero we wrześniu lub pod koniec sierpnia.
Zakładam, że w sezonie odbywa się 10 masterów. W takim układzie mamy:
kwiecień/maj - 2
czerwiec - martwy
lipiec - 1
sierpień - EURO
wrzesień/październik/listopad/grudzień - 4
styczeń - 1
luty - raczej martwy okres chyba że master styczniowy tutaj
marzec - 1

Do tego wchodzi DMP, bo raczej gracze chcą by był to master. Widać, że mamy 2 miesiące na sesje, 1 na DMP, więc 10ty master gdzieś się musi wcisnąć. Na upartego przy dobrym rozkładzie masterów w kwietniu i maju to można jakiś master dać na początku czerwca przed sesjami i po maturach.

W tym sezonie proponuję organizatorom masterów w marcu i kwietniu tak dobrać terminy, by sezon się skończył jakoś góra w połowie kwietnia (akurat 12 i 13 kwietnia mamy wielkanoc, więc weekend wcześniej byłaby np. WI i potem po wielkanocy nowy sezon). Wiem, że takie przestawienie mogłoby trochę zamieszać organizatorom, ale później mamy z górki i sprawnie.

3. RANKING GENERALSKI
Chciałbym wprowadzić ranking generalski oparty na systemie ELO i uwzględniający TYLKO bitwy rozegrane na masterach singlowych. W tym sezonie pilotażowo, a w kolejnych może jako alternatywa. Potrzebuję paru osób dobrych z matmy lub obeznanych z tym rodzajem rankingów do pomocy. Wspólnie opracujemy jakiś spójny system.
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

1. Wybór selekcjonera: ja byłem za opcją aby pozostało po staremu, m.in. dlatego, ze nie widzialem dobrego sposobu wyboru selekcjonera, wiec nie bede tutaj pisal glupot. Moge tylko napisac ze zaproponowany przez Scimiego pomysl mi sie nie podoba.

2. Przesunięcie ligi: jestem jak najbardziej za, i to nawet za jeszcze wiekszym przesunieciem - niech nowy sezon zaczyna sie z początkiem Lutego. To i tak martwy miesiąc, i organizator pierwszego mastera na nowy sezon bedzie mial conajmniej caly miesiac na dopiecie wszystkich szczegolow.

3. Nie jestem już dobry z matmy, wiec nie pomogę, ale jesli znajda sie chetni aby to robić to nie widze przeciwskazan.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

scimi, uderz na gadu jutro, mam ze specyficznym rankingiem ELO do czynienia w robocie, może coś wymyślimy.
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k

Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

Nie no.... wyłanianie kapitania przy pomocy jakiś komitetów wzajemnej adoracji, które to komitety trzeba najpierw wybrać, ale wczesniej wybrać spósób wyboru komitetu to jakieś nieporozumienie. A czemu do takiego komitetu nie dać np. reprezentanta sklepów sprzedających WFB, albo coś?

Jeśli już ma być jeden selekcjoner, to niech zadecyduje zwykła sportowa walka: więc numer jeden w lidze ustala skład.

A system ELO... super, ale całkowicie ZABIJE ducha gry.

Bo KTO (?!) z lepszych graczy zagra na turnieju inną armią niż np. Demony czy VC, wiedząc że może spaść przez to w rankingu? Kto na jakiś funowy turniej wystawi funową, zabawną rozpiskę?! Skoro może za do dostać po łbie? Gdzie szansa dla graczy, którzy czasem lubią zagrać czymś słabszym, bo tak jest zabawnie?

Battle to nie szachy, gdzie KAŻDY ma równe szanse. Owszem, można próbować robić rankingi, współczynniki armi (która słabsza, która mocniejsza itp) ale to wszystko subiektywne, nieścisłe. Poza tym nie da się porównać np. Imperium na 2 Tankach i Altarze, z Imperium na samej piechodzie bez dział. I co? Ten który zagra tą druga rozpiską dla zabawy, będzie musiał grać pod pseudonimem, żeby nie spaść w rankingu?
To sie zacznie kombinowanie.." hmm...zagrałem słabo, to tym razem zagram pod pseudonimem.." itp.

System ELO się nie nadaje do battla, bo nie każdy ma tą samą armie.

Buszman
Wodzirej
Kontakt:

Post autor: Buszman »

zgadzam sie z Mackiem :)

obecny system jest najlepszy- poazkuja to wyniki naszych topowych graczy na euro.
co Wy tam chcecie zmieniac.
jesli nie przeszedl stary system to w nowym wybierajacym nie moz ebyc nikt inny niz zwyciezca ligi.
no chyba, ze zostanie nim jakis oszust :)

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

jeszcze raz przypomnę to co napisałem - ranking generalski byłby oparty tylko o mastery, a nie turnieje lokalne; poza tym byłby raczej pomocniczy a nie główny - ten co jest, to jest ok i może zostać, ale coś alternatywnego by porównać siłę graczy się przyda - a że czasem armie słabsze będą - wnioski sobie sami wyciągniecie
Draconis - FOR EVER !!!

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

ja jestem za tym, aby kapitana wybierało top X ligi, jeżeli po głosowaniu osoba nie zgodzi się być kapitanem, głosujemy ponownie. Do roli kapitana może kandydować, każdy z top Y na koniec ligi.
proponuję top X = 20 oraz top Y = 8.

Buszman
Wodzirej
Kontakt:

Post autor: Buszman »

dobra scimi., jako pomocniczy moze byc. czemu nie. moze jesli sie sprawdzi bedzie to ranking glowny.
a bedzie mozliwosc wyciecia z tego rankingu turniejow zagranych dla funu.
jakie odzwierciedlenie w rankingu bedzie miala roznica wygrana 20-0, a 11-9.

moze wrzuc juz jakeis szczegoly w osobnym temacie.

Awatar użytkownika
Kozisyn
Wodzirej

Post autor: Kozisyn »

jak dla mnie X mógłby być spokojnie 25, a Y
niekoniecznie musiałby być ograniczany :wink:

Robson
Niszczyciel Światów

warto ograniczyc aby jednak kazdy dobry gracz staral sie wypsac jak najlepiej a nie odpuszczac sezon na pol roku sądząc, że jest na tyle dobry ze i tak sie załapie :)

Awatar użytkownika
Kozisyn
Wodzirej

Post autor: Kozisyn »

no tak, ale nie oszukujmy się każdy z nas jezeli nei siebie to kogos innego uwaza za boga tej gry :D i jezeli ta konkretna osoba z różniastych powodów by nie była w top ilestam traci mozliwosć bycia kandydatem.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

a co z kapitanem, który nie chce grać na Euro, ale kapitanem być czemu nie, albo po prostu nie ma czasu na granie tyle, aby w TOP Y być ?? się uparliście, że kapitanem musi być mega rzeźnik, albo że wybierać go mają inni rzeźnicy - to po co skład wybierać - niech jedzie TOP 8 i po problemie :)
Draconis - FOR EVER !!!

Robson
Niszczyciel Światów

No ale jednak kto jak nie megarzeźnicy mają wybierać sklad? w końcu sa to ludzie ktorzy graja najlepiej i mają najlepsze rozeznanie kogo wybierać, bo grają na większości masterów.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

nikt nie mówi, że kapitan ma nie grać, ale napisałem, że nie musi to być osoba grająca - jakieś teamy na ETC tak miały, nie mówię, że to standard, ale czasem bywa i tak
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
Dalmar
Falubaz

Post autor: Dalmar »

Buszman pisze:zgadzam sie z Mackiem :)

Ja się zgadzam i z Maćkiem i Buszmenem.

Niech kapitanem będzie Number One z Ligi (można ewentualnie pomyśleć nad wyborem z samych Masterów). Byłem za poprzednim rozwiązaniem gdzie 3 osoby w normalniej walce miały miejsce w Top3 - teraz każde inne rozwiązanie niż Top1 Ligi będzie powodowało konflikty i ewentulane duże niedopowiedzenia - dużo większe niż do tej pory.

Panie i Panowie kiedy LL zarządzała Ligą przez reprezentantów którzy organizowali turnieje i Top3 tej Ligi wybierał skład Euro wybierając kolejne 5 osób to miało to sens. LL była ciałem które zarządzało Ligą która wyłania Top3. Teraz wytłumaczcie mi proszę jak reprezentancji-organizatorzy mają wybierać Kapitana który w żaden sposób nie bedzie powiązany z Ligą - to jest bezsens i z całym szacunkiem do Nas organiztorów ale dlaczego mamy o tym decydować my skoro nigdy w rozgrywkach Euro nie braliśmy udział (pisze o tych to nie grywali na ETC) i nie mamy o tym pojęcia.

Nad system ELO można pomyśleć jak bedzie on działał przez sezon łącznie z systemem jakie mamy - wtedy można wyciągnąć wnioski i rozważyć ELO.

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

Dobra panowie moderatorzy.
Mamy polowe sezonu ligowego, czas wreszcie wybrac metode wyboru kapitana. Zeby nie bylo potem ustawiania pod konkretna osobe.
Juz faworyci do zwyciestwa w lidze sa widoczni, nie czekajmy z tym dluzej.

Z tego co widzialem sa dwie popularne propozycje.
1. Zwyciezca ligi zostaje kapitanem na Euro.
2. Top X ligi wybiera kapitana z top Y ligi (pewnie top20 wybiera z top8 ale do przeglosowania po wyborze tej opcji).

Proponuje sie nie certolic, tylko zalozyc glosowanie w tej sprawie z dlugim terminem na glosowanie (min. 2 tygodnie).

Ewe. mozna dodac inne opcje (i tak wszystkie przepadna), ale mozna dodac by nie dyskryminowac nikogo 8).

Dziekuje za uwage :).

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

Proponuje aby kapitanem został generał O&G który będzie najwyżej w rankingu o ile skończy w top10 ;)
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Popieram pomysł założenia głosowania, aczkolwiek 2 opcje to stanowczo za mało opcji (pomysł Szafy przepychania lokalnego gracza z Poznania może pominę). W dyskusji pojawiały się jeszcze:
-wybór przez LL,
-tak jak jest,
-był pomysł emeryta na kapitana który nie gra,
-i pewnie parę innych,
Co więcej pojawiła się opcja wyboru po samych masterach by nie rzucać sobie potem oskarżeń o turnieje widmo tudzież innych pomówień podważających zaufanie do siebie wzajemnie.

Robson
Niszczyciel Światów

a ja myslałęm ze glosowanie w tej sprawie juz było? zostało tylko do sprecyzowania jaki top ligi wybiera kapitana

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

było kto ma wybierać i stanęło, że kapitan

w takim razie proponuję zgłaszać kandydatury tutaj wprost dokładnie napisane i tak jak przedstawicie wrzucę pod głosowanie

moja propozycja:
W wyborze kapitana uczestniczą:
- moderatorzy LL (3 osoby)
- zwycięzca ligi (1 osoba)
- osoba wyłoniona spośród graczy (może jakieś TOP ileś wybrać przedstawiciela i tyle) (1 osoba)

te 5 osób wybiera kapitana spośród zgłoszonych lub zaproponowanych kandydatur.
Draconis - FOR EVER !!!

ODPOWIEDZ