Nowy amator na pokładzie

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Goofy
Warzywo

Nowy amator na pokładzie

Post autor: Goofy »

Witam wszystkich :) !
przede mną nie lada zadanie- malowanie Vladka von Carsteina, nie jestem zawodowcem(jedyną bliską mi techniką jest suchy pędzel) wiec najpierw chciałem dowiedzieć sie paru rzeczy...
zainspirowany tym panem:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?t=9479
jakich kolorów użyć by uzyskać taki niestandardowy złoty odcień elementów zbroi(rękojeści miecza itp.), i jak zrobić by światło tak "płynnie" przechodziło w cień, bez żadnych widocznych granic :D ?

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

Jak jedyną znaną Tobie techniką jest na razie suchy pędzel to musisz odpuścić, i spróbować na początek czegoś łatwiejszego.
A kolorki to zapewne czarny biały i snakebite leather.
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Rapta
Kretozord

Post autor: Rapta »

Tak jak Kurka napisal. Nie chcemy Cie zniechecac, ale skoro jest tak jak piszesz to takie malowanie jest narazie poza twoim radarem. Na poczatek 3ba zaczac od wyciwczenia sie w rownym nakladaniu cienkich warstw koloru. Dotego dochodza podstawowe techniki jak krawedziowanie, lawowanie, layering. 3ba napewno duzo praktyki przed dojsciem do takiego poziomu.

piter123
Warzywo

Post autor: piter123 »

przepraszam bo może to nietakt ale mógł by mnie ktoś na szybkiego powiedzieć co to takiego ten lawowanie i layering lub podać jakiegoś adres do stronki o tym
nie maluje od dzisiaj ale wszystkich technik nie znam a każda kolejna to skarb
z góry dziękuje :D

Rapta
Kretozord

Post autor: Rapta »

Lawowanie to polska nazwa washing'u. Polega na "zalewaniu" figurki mocno rozcienczona farba aby stworzyc cienie w zglebieniach.

A layering to nic innego jak nakladanie kolejnych coraz jasniejszych (albo ciemniejszych jesli cieniujemy) warstw (layers) farby na figurke w celu wydobycia wypuklosci. Technika nie pozwala na uzyskanie gladkich przejsc, ale jest to szybki i dobry sposob na malowanie figurek na stol.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Cześć Goofy :D
Idź do jakiegoś sklepu, gdzie nauczą Cię technik malowania (a Ty ich w zamian robienia terenów), w Wawie ich mnóstwo ;)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

piter123
Warzywo

Post autor: piter123 »

dziękuje za teorie znam te techniki ale głupio się przyznać ze nie znam ich nazwy wielkie dzięki :D

Goofy
Warzywo

Post autor: Goofy »

thx wszystkim za rady
a malować wampirka już zacząłem parę dni temu, popróbowałem nowych technik paru technik, a tak szczerze to leciałem z żywiołem(trudno mi nazwać to co zrobiłem, nie znam sie) :D nad płaszczem siedziałem chyba godzinę i pomalowałem tylko jedna stronę (front i to nie cały) a było to tak:
- bazę zrobiłem z hawk turquoise
- następnie cienie przejechałem rozwodniona mieszanina hawk turquoise+ liche purple (i to właśnie był mój wash)
- światło malowałem rozjaśniając turkus nakładając farbę krawędzią pędzla
(krawędziowanie? :P )
... ale co ja tam będę gadał, skończę to wystawie do ogólnej krytyki
P.S.
jakieś pomysły na kolor zbroi? jeszcze raz dzięki pozdro

Awatar użytkownika
monsterstar
Chuck Norris

Post autor: monsterstar »

srebrny ? ;)
Obrazek

ODPOWIEDZ