Kaag Figs "pare lat później"
Moderatorzy: Ziemko, wind_sower
Kaag Figs "pare lat później"
Po jakiś 4(5?) latach niemalowania postanowiłem wrócić do tego zacnego zajęcia. Czwarty rok studiów zaraz się zacznie, trzeba się czymś zająć coby nie zgłupieć.
Pamiętam, że w czasach porażki polskiego systemu edukacji (czyt. gimnazjum) rozpocząłem swoją przygodę z WFB. Wtedy to malowałem oby szybciej, bo głównie pasjonowało mnie granie, a nie malowanie. Przez jakieś 4 lata chyba w ten sposób działałem. Uzbierały się dwie armie: Chaos i Wood Efly(naliczyłem 105 figurek). A mam jeszcze kilkanaście z super systemu który niestety umarł: Warzone. No i oczywiście wszystkie figurki oprócz może czterech są do przemalowana. Czeka mnie mnóstwo przyjemności Na dodatek zdążyłem przez niecały tydzień malowania kupić cztery nowe figurki... ;]
No w każdym bądź razie wklejam moje "dzieła". Przyda mi się zwrócenie uwagi na błędy i może jakieś rady.
Pierwsza figurka po kilka latach "malowniczego postu", Wardancer(bez podstawki, pomaluje wszystkich, to wymyślę motyw podstawkowy):
Ten mi zajął jakieś 4 godziny. Potem się wziąłem za Lorda Chaosu na Imperialnym gryfie:
Shot at 2008-09-10
Pamiętam, że w czasach porażki polskiego systemu edukacji (czyt. gimnazjum) rozpocząłem swoją przygodę z WFB. Wtedy to malowałem oby szybciej, bo głównie pasjonowało mnie granie, a nie malowanie. Przez jakieś 4 lata chyba w ten sposób działałem. Uzbierały się dwie armie: Chaos i Wood Efly(naliczyłem 105 figurek). A mam jeszcze kilkanaście z super systemu który niestety umarł: Warzone. No i oczywiście wszystkie figurki oprócz może czterech są do przemalowana. Czeka mnie mnóstwo przyjemności Na dodatek zdążyłem przez niecały tydzień malowania kupić cztery nowe figurki... ;]
No w każdym bądź razie wklejam moje "dzieła". Przyda mi się zwrócenie uwagi na błędy i może jakieś rady.
Pierwsza figurka po kilka latach "malowniczego postu", Wardancer(bez podstawki, pomaluje wszystkich, to wymyślę motyw podstawkowy):
Ten mi zajął jakieś 4 godziny. Potem się wziąłem za Lorda Chaosu na Imperialnym gryfie:
Shot at 2008-09-10
Figurki fajne, zwłaszcza chaośnik na gryfie - dobra konwersja widzę, że malowanie drybrushem masz już opanowane, tak samo jak rozjaśnianie kolorów. Jeśli chcesz, by wyglądały lepiej Twoje figurki może czas zacząć uczyć się bardziej zaawansowanych technik?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Berik ze słowackiego forum, o nowych planach wydawniczych GW pisze:10 plastovych idiotov za 25 libier, to nie je to krasa?
Washe, washe i jeszcze raz washe I wtedy będzie oki.
W ogóle tego nie widać... Zainwestuj może w nowe washe GW.
Głównie mam na myśli metalliki, tam brakuje cieni.
A, i używaj jak najjaśniejszych kolorów jako bazę - washe sciemniają mocno kolory, i dobre rozjaśnienie może nie być widoczne
Berik ze słowackiego forum, o nowych planach wydawniczych GW pisze:10 plastovych idiotov za 25 libier, to nie je to krasa?
używaj kolor bazowy (jak napisał Toni jaśniejszy bo wash ściemni), 1-2 warstwy washa a potem min. 2 rozjaśniena najpierw kolorem bazowym a potem jaśniejszym. to na początek:) ostatnia warstwa jest ważna bo się bardzo rzuca w oczy- powinna być więc zrobiona starannie, najlepiej delikatnymi kreseczkami małym pędzelkiem.
http://www.games-workshop.com/gws/conte ... 09&start=3 tu jest przykład:)
a no i jnad podstawkami trzeba zacząć pracować;) chociażby trawka statyczna urozmaiciłaby je kolorystycznie. no i piaseczek warto dokładniej cieniować:) nawet do białego miejscami można. ale polecałbym minimum 2 przejścia między czarnym i białym.
a no i metaliki też warto cieniować.
biały na skrzydłach bardzo słabo je pokrył, warto dać drugą warstwę białego na to. no i czarnym washem można ścieniować nawet. ewentualnie troche wody dodać jeszcze;)
staraj sie też unikać drybrushu, nie jest on zbyt efektowny. z nowymi washami można malować szybko i w miarę przyzwoicie;)
http://www.games-workshop.com/gws/conte ... 09&start=3 tu jest przykład:)
a no i jnad podstawkami trzeba zacząć pracować;) chociażby trawka statyczna urozmaiciłaby je kolorystycznie. no i piaseczek warto dokładniej cieniować:) nawet do białego miejscami można. ale polecałbym minimum 2 przejścia między czarnym i białym.
a no i metaliki też warto cieniować.
biały na skrzydłach bardzo słabo je pokrył, warto dać drugą warstwę białego na to. no i czarnym washem można ścieniować nawet. ewentualnie troche wody dodać jeszcze;)
staraj sie też unikać drybrushu, nie jest on zbyt efektowny. z nowymi washami można malować szybko i w miarę przyzwoicie;)
http://picasaweb.google.pl/vocart - moja galeria
To mnie chyba chwilowo przerasta... jakoś mi nic dobrego z cieniowania metalików nie wychodzi. Generalnie nigdy mi nie wychodziło i zawsze zamiast cieniowania nakładałem krew, bród albo rdze. Było niby lepiej.Sykstus pisze:Głównie mam na myśli metalliki, tam brakuje cieni.
Na nogach tego demona jest nawet 5 rozjaśnień. Ale tego faktycznie nie widać. Poprawiać nie będę na razie, bo zepsuje dokumentnievocal pisze:min. 2 rozjaśniena najpierw kolorem bazowym a potem jaśniejszym
Ten link mi nie działa. Otwiera się strona z wyborem kraju.
No niestety nie miałem jeszcze czasu na podstawkowe zakupy. Musze sobie kupić to i owo. Przydomowy ogródek średnio starczavocal pisze:a no i jnad podstawkami trzeba zacząć pracować
No i Lordzica wampirów. Właściwie to nie wiem czy gdzieś na niej jest drybrush. Chyba nawet nie. Po przeczytaniu Waszych porad starałem się kombinować z cieniowaniem miecza. Ten kamień to nie jest podstawka, tylko taki "trzymak" do malowania.
no dużo lepiej niż poprzednie;] nawet kolorystyka całkiem udana. dzięki większym kontrastom widać że kolory są wycieniowane:) jak będziesz chciał się bardziej rozwijać to zaczniesz dodawać więcej przejść między nimi. nawet na niej możnaby spróbować miększe przejścia zrobić- na przykładzie fioletu- widać na nim 3 warstwy. na tą bazę można nałożyć kolejne 2 kolory na styku tych obecnych dając pośredni (tylko troszkę rozwodniony aby kolor spod nich delikatnie prześwitywał).
z metalikami możesz mieć problem z uzyskaniem kontrastu bo są dośc podobne i mają mały kontrast. ale można to zrobić w podobny sposób jak inne kolory- najpierw boltgun, potem 1-2 washe (mud cośtam i black na przykład), a następnie wyciągnięcie krawędzi chainmalem i potem już tylko tych nabardziej wystających delikatnie mithrilem.
albo można zacząć od boltgun+czarny i wycieniować potem boltgunem, chainmalem i mithrilem:)
PS. link działa, trzeba wybrać Uk czy USA i powinien się pojawić artykuł o malowaniu orka i marina nowego;]
z metalikami możesz mieć problem z uzyskaniem kontrastu bo są dośc podobne i mają mały kontrast. ale można to zrobić w podobny sposób jak inne kolory- najpierw boltgun, potem 1-2 washe (mud cośtam i black na przykład), a następnie wyciągnięcie krawędzi chainmalem i potem już tylko tych nabardziej wystających delikatnie mithrilem.
albo można zacząć od boltgun+czarny i wycieniować potem boltgunem, chainmalem i mithrilem:)
PS. link działa, trzeba wybrać Uk czy USA i powinien się pojawić artykuł o malowaniu orka i marina nowego;]
http://picasaweb.google.pl/vocart - moja galeria
fajna scenka. I odważny goblin ;p Gdzie ciało ogra ?
Spoko, pewnie leży dalej za strumyczkiem. Chciałbym to zobaczyć na lepszych zdjęciach i przy lepszym oświetleniu. A co zamierzasz zrobić z tą sklejką ? Trochę psuje ogólny wygląd.
Fajna diorama mam do tego typu owoców pracy modelarzy szczególną słabość