Magnetyczne traye - komu?

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Magnetyczne traye - komu?

Post autor: Tomash »

Heloł,

mam kontakt (a nawet dostęp do) warsztatu metaloplastycznego w Warszawie. Dobrego warsztatu ze świetnymi specjalistami - tam powstają m.in. metalowe litery na szyldach lokali "A. Blikle", nie wspominając o tłumach chłopców z bractw rycerskich nawiedzających warsztat w soboty ;)

Chwalenie się na boki, w każdym razie powstał temat wykonywania (cięcia) cienkiej blachy ze stali żelaznej do wykonania movement tray'i, do trzymania i ruszania figurek podklejonych magnesami neodymowymi. Każdy, kto użył choć raz "neodymków" do transportu figurek, na pewno zamarzył o movement trayu, którego figurki trzymałyby się mocno, bez szans na odpadnięcie i wywrócenie (ile razy zbieraliście figurki po "spadnięciu" traya ze wzgórza?).

Ja jestem zdecydowany i na pewno sobie zestaw takich trayów sprawię.
Powstaje pytanie - czy ktoś z Was byłby zainteresowany? A jeśli tak, ile byłby gotów zapłacić za jedną taką płytkę (wycięcie z cienkiej blachy i oszlifowanie boków, żeby nie kaleczyły)? Cena zapewne będzie niezależna od wymiarów, bo ucięcie prostokąta wymaga tyle samo czasu niezależnie od długości boków, a cena materiału pewnie będzie niewielka (przy tych rozmiarach zapewne uratuje się jakieś odpady od zardzewienia na złomowisku), więc koszty muszą po prostu pokryć robociznę wykonawcy (ja tego robił nie będę, bo nie potrafię).

Oczywiście w wymiarach całkowicie "custom", od standardowych 4x5 20mm, przez 5xkawaleria po 10x1 20mm (tzw. gunline) - plus oczywiście 5mm marginesy na doklejenie "ograniczników" z ramek, (we własnym zakresie).

A zatem - ile? Czy bylibyście gotowi dać 5, 10, a może nawet 15zł za jedną taką płytkę?

PS. Materiał musi zawierać żelazo, nie może być np. aluminium, jako że magnesy przyciągają się wyłącznie z ferromagnetykami. Jeśli chodzi o grubość i wagę - celowane będzie gdzieś w okolicach pudełek po cukierkach i whisky, czyli cienkie i lekkie :)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Duke
Masakrator

Post autor: Duke »

Ja moge dać powiedzmy 7zł ale chciałbym mieć traye na małe lance i powiedzmy 10zł za traya na duze lance.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

10 spokojnie moge dac... jednak puki co siedzie w szkocji... ewentualna zaplate bym uregulowal na turnieju... np strategicon bo sie wybieram ;) lub przelewem jak juz bede... 13 lutego bede w Polsce ;) dokladniejsze info co i ile potrzebuje dam na priva jesli Cie to zainteresuje... neodymki tez by sie przydaly... ;)
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Gunnila
Mudżahedin

Post autor: Gunnila »

cóż...
Ja swoje zrobiłam z puszki po mleku dla niemowląt (gratis), cięcie nożyczkami do papieru we własnym zakresie, wklejone w dawniej używane traye. Koszt 0 zł, czas pracy ~10 min.... (superglue musiał wyschnąć)

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Podajcie od razu wymiary i ilość trayów, jakie byście chcieli. Jak rozumiem, mała lanca to prostokąt 75x100mm, a duża - 75x150mm, plus oczywiście "marginesy" z przodu i po bokach. Teraz mam sesję, więc nic nie obiecuję, ale chociaż się dowiem ile by co kosztowało.

Bigpasiak: http://magnesy.tanio.net/ (niestety, walcowych 10*2 wciąż nie ma, a do metalowych marines są najlepsze). Ewentualnie zaPMkuj mnie których ile byś chciał, to się rozliczymy na jakimś turnieju.

Gunnila: próbowałem ciąć posiadane pudełka po Jasiu Wędrowniczku i jakiejś kawie w puszcze. Nikomu nie życzę ;)
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Post autor: Tiger Brown »

Potrzebowałem do pracy arkusiki blachy i olśniło mnie potem, że nada się to na traye:
1. Powlekana blacha szwedzka.
2. Grubość 0,5 mm. Wystarczająco sztywna, żeby nie drgnęła pod nawet bardzo dużym klockiem, a jednocześnie dość lekka, żeby w stole regiem Ironbreakerów dziury nie zrobić :wink: .
3. Cena: kupowałem parędziesiąt arkusików o łącznej powierzchni 4000 cm. kw., zapłaciłem 40 pln (za powierzchnię, z cięciem) - więc łatwo policzyć. Niepowlekana, tylko ocynkowana, w kolorze "srebrnym" jest tańsza, nie wiem o ile.
4. Loco: warsztaty rzemieślnicze produkujące blacharkę budowlaną (rynny, parapety itp.).
Ładnie powlekana - 2 kolory, więc nawet malowanie można odpuścić (skany arkusików 10x20 cm):
Obrazek

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

To w końcu powlekana czy niepowlekana?
No i - sprawdzałeś, trzyma magnes? Dzisiaj blachy to z takiego szajsu robią, panie, czasem ani grama żelaza ;)

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Post autor: Tiger Brown »

Post dotyczy blachy powlekanej, co zaznaczyłem w p-kcie 1.
Blacha niepowlekana, tylko ocynkowana, też wchodzi w grę, jako tańsza, ale i mniej ładna alternatywa, dlatego o niej tylko wspomniałem.
Magnesy neodymowe trzymają się tego jak wampir szyi dziewicy. Brytfańców zrobię na siatce*), bo przy magnesie 10x7 mm oderwałem przed chwilą konia z podstawki. :shock:
Poza tym sądzę, że w takim warsztacie, jak ładnie poprosić, to i dogięli by krawędzie, tak że właściwie tray byłby gotowy.

*) zamiast płytki.

Awatar użytkownika
Schtrasny
Wałkarz

Post autor: Schtrasny »

Niestety, dawno zainwestowałem w metalowe pudełka od łakoci.
Przyjemne z pożytecznym.
Zawartość zwykle była znacznie szybciej utylizowana. :wink:

Awatar użytkownika
Ypsilanti
Mudżahedin

Post autor: Ypsilanti »

Ja bardzo chętnie wezmę kilka pod moje klocki krasi :) Ile za blaszkę pod klocek 5x5?

Awatar użytkownika
Ehx-ray
Wałkarz

Post autor: Ehx-ray »

Ja mam możliwośc produkcji tray'ów z stalowej blachy ( 1mm lub 0,5 mm) razem z ściankami wysokimi na 0,5cm (jak podstawki zwykle) , i o grubości jak wyżej, więc nie "przeszkadzają w grze". Ścianki są z wszystkich stron. Możliwe są każde wymiary tray'ów przy zrobieniu paru sztuk jednego wymiaru,więc nie opłaca się pojedzyńczym osobom mi wysyłac (sprzedawac).

Zgłosiłem się z tym do Mas-u (Micro Art Studio) poprzez e-mail , ale albo maja mnie w d.... albo nie dostali maila.
Ma ktoś może do nich jakiś mail pewniejszy , a nie ten z ich sklepu?
Zaraz zgłosze się do innego studia, może ktoś będzie zainteresowany.

A tak to zapraszam jak ktoś ma większe potrzeby na takie tray'e
(całym klubem, albo w pare osób poprostu - żeby opłacało się zrobić różne wymiary) to pisać.

Awatar użytkownika
Zox
Chuck Norris

Post autor: Zox »

Jaka cena tego przedsięwzięcia?
<truepunk> powinni robic dwa niezalezne turnieje, dla pijacych i dla niepijacych
<truepunk> sorry, ale jak ja mam wygrac z zawodnikiem ktory cala noc spal i ani piwa nie wypil, jak ja ledwo stoje?
Obrazek

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Co do ceny, to zacznę kręcić temat około 20-go lutego i wtedy będę wszystko wiedział :)
Schtrasny pisze:Niestety, dawno zainwestowałem w metalowe pudełka od łakoci.
Przyjemne z pożytecznym.
Zawartość zwykle była znacznie szybciej utylizowana. :wink:
To samo co ja - ale to do przenoszenia :)
Natomiast szkoda transportera ciąć na traye, nieprawdaż? ;)

Awatar użytkownika
Ehx-ray
Wałkarz

Post autor: Ehx-ray »

@ Zox
nie wiem do kogo było konkretnie pytanie ,ale jeżeli do mnie to:
zależy też od rozmiarów i ilości (wiadomo im więcej tym taniej).

Więc mniejsze np pod 5 light cavarly mogłbybyć po 8zl a większe (regiment 20 orków) 9zl. + cena transportu (wysyłki , kuriera czy coś tam)

Myśle, że nie jest to drogo. Spróbuje jakieś zdjęcia chociaż z koma wsadzić jak rozkminie jak się to robi:)

Jestem z Warszawki, więc tu nie trzebaby płacic za transport
Pozdro

dorzucam zdjęcia:
Obrazek
Obrazek

Traye ciapnąłem chaos blackiem :)
Ostatnio zmieniony 7 lut 2007, o 19:31 przez Ehx-ray, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zox
Chuck Norris

Post autor: Zox »

W zasadzie pytanie odnosi się do wszystkich ofert jak ktoś składa :roll:
<truepunk> powinni robic dwa niezalezne turnieje, dla pijacych i dla niepijacych
<truepunk> sorry, ale jak ja mam wygrac z zawodnikiem ktory cala noc spal i ani piwa nie wypil, jak ja ledwo stoje?
Obrazek

Patryk
Wodzirej

Post autor: Patryk »

I jak z tymi trayami? Byłby ktoś chętny na zamówienie? Osobiście chętnie bym sobie sprawił, ale Ehx - ray robi tylko większe zamówienia. A póki co to potrzebuję do małej armii :)

No i jeszcze jedno pytanie - czy potem farba trwale przylega do tego traya, czy łatwo ją zedrzeć?

Paweek
Plankton

Post autor: Paweek »

no to jak już mówice o metalowych podstawkach to może chcecie zakupić magnesy 4x4 w kształcie walca...możę ktoś sie skusi.. :D
Cena do ustalenia...

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Sorry, nie kręcę tematu. Jeszcze się nie uwinąłem z rozesłaniem armybooków laureatom Pierwszego Konkursu BP (bo mnie nagle Szafa powiadomił, że to ja mam wysłać, blah :? ), co dopiero zajmować się magnetycznymi trayami. Może jutro uda mi się coś załatwić :)

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Post autor: Shakin' Dudi »

oo mi by sie taki z jeden przydal ;)

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Mały update.
W piątek wreszcie zaszłem do rzeczonego warsztatu metaloplastycznego i zamówiłem pierwszą, testową partię przyciętych blaszek stalowych (magnesy się "lepią", sprawdziłem). Najdalej w środę powinienem mieć tę partię w swoich rękach - jeśli dadzą radę, złożę już jakieś poważniejsze zamówienie. Wtedy traye będą dostępne w "pewnym-nowym-sklepie-internetowym" ;)
Cena powinna oscylować w okolicach 5zł za sztukę, chociaż niewykluczone, że będzie niższa :)

ODPOWIEDZ