Chaos Slannesha 2250

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Chaos Slannesha 2250

Post autor: JaceK »

2250 Chaos Mortals

Exalted Chaos Sorcerer 4 level - mark of Slannesh
- Barded steed
- Power Familiar
- Dispel Scroll
- Power Stone

Chaos Sorcere 2 level - mark of Slannesh
- Barded steed
- Dispel Scroll
- Spell Familiar

Chaos Sorcere 2 level - mark of Slannesh
- Barded steed
- Dispel Scroll

5 Chaos Hounds
5 Chaos Hounds
5 Chaos Hounds

12 Chaos Warriors of Slannesh
- standard(War Banner), musician, champion

5 Marauder Horseman
- flail
- musician

5 Marauder Horseman
- flail
- musician

3 Minotaurs of Slannesh
- great weapon

3 Minotaurs of Slannesh
- great weapon

5 Mounted Daemonnettes

5 Chaos Furies

Chaos Spawn of Slannesh
Chaos Spawn of Slannesh

3 Dragon Ogres
- light armour, great weapon

Rozpiskę piszę z pamięci, więc możliwe że o jakiejś drobnostce zapomniałem.

Rozpiska zrobiona trochę na zasadzie "armia-marzenie".
Nie wiem czy kiedykolwiek powstanie. Tzn. ma duże szanse, ale najwcześniej za 7-8 miesięcy (czyli jak skończę Dwarfy).
Zdecydowanie armia tematyczna, ale jednocześnie starałem się żeby była możliwie efektywna. Dlatego są pewne kompromisy z fluffem (głównie dotyczy to Dragon Ogrów - choć postaram się to nadrobić modelami).

Warriorzy są głównie po to, żeby magowie mieli gdzie się schować. Choć w konkretnych przypadkach czarodzieje mogą biegać luzem.

Rozprowadzanie przeciwnika po stole to clue tej armii, realizowane przez magię Slannesha, spawny, psy i czasem maruderów.

Minosy i Ogry biją. Pomagają Maruderzy i Demonetki.

Grałem tym 1 bitwę (proxy) - przeciwko Bretonni (mocna, ale nie cyrk).
Przegrałem, ale wiem, że mogłem realnie wygrać. Zrobiłem kilka błędów wynikających z nieznajomości armii. Bardzo ciekawa i dająca wiele możliwości taktycznych.

Wiem, że na defensy (Krasnale) armia może mieć problem. Smok też może być problemem (choć nie jestem pewien). Silną magię jestem w stanie zatrzymać - 7 DD + 3 scrolle.

Co wy na to?
Ostatnio zmieniony 29 sty 2007, o 09:18 przez JaceK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Balin
Wałkarz

Post autor: Balin »

Hmmm... Co ty na to, żeby wywalić jedne psy, war banner warriorom i dać Lordowi steed slanesha? W końcu to 10 cali ruchu, będzie bardziej mobilny niż konny.

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Balin pisze:Hmmm... Co ty na to, żeby wywalić jedne psy, war banner warriorom i dać Lordowi steed slanesha? W końcu to 10 cali ruchu, będzie bardziej mobilny niż konny.
Psów wywalać nie bardzo chcę. One są podstawą tej armii.
Steed of Slannesh jest na pewno ciekawym pomysłem i poszukam innych sposobów jego wrzucenia - ale na pewno nie kosztem psów.

Spróbuję pokombinować.

Awatar użytkownika
Balin
Wałkarz

Wiesz, jak dla mnie dyszka psow w zupełności wystarcza, tym bardziej że masz maruderów...

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Balin pisze:Wiesz, jak dla mnie dyszka psow w zupełności wystarcza, tym bardziej że masz maruderów...
Tzn. wiesz - ja traktuję psy jako narzędzie blokowanie szarż, a Maruderzy to bardziej są do bicia, niż blokowania.
W oryginale nawet mieli sztandary, ale punkty musiałem ciąć.

Tak czy inaczej - a co myślicie o całej konstrukcji?

Awatar użytkownika
Balin
Wałkarz

W sumie to mi się podoba :) Spawny slaneesha jak najbardziej na miejscu, demonetki też mogą swoje zrobić. Ze swojej strony wymieniłbym Dragon Ogry na giganta, bo go lubię ;) i dał za te pkt. jescze scrolla, no i pokombinował, zeby wsadzić steed slanesha lordowi.

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Balin pisze:W sumie to mi się podoba :) Spawny slaneesha jak najbardziej na miejscu, demonetki też mogą swoje zrobić. Ze swojej strony wymieniłbym Dragon Ogry na giganta, bo go lubię ;) i dał za te pkt. jescze scrolla, no i pokombinował, zeby wsadzić steed slanesha lordowi.
Ja też lubię giganty, ale nie mają tego powera i zbyt łatwo schodzą z shootingu/magii.

DO mają zresztą zupełnie inny cel. To jest mój główny oddział do bicia.
I gigant tej luki nie zapełni.

Awatar użytkownika
Balin
Wałkarz

Niekoniecznie... gigant potrafi połykać nawet całe klocki, ale jego przoblem polega na tym, ze jest niestabilny :) Czyli raczej dla ryzykantów - w jednej bitwie może się parokrotnie zwrócić, w innej zdechnąć bez sensu...

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Balin pisze:Niekoniecznie... gigant potrafi połykać nawet całe klocki, ale jego przoblem polega na tym, ze jest niestabilny :) Czyli raczej dla ryzykantów - w jednej bitwie może się parokrotnie zwrócić, w innej zdechnąć bez sensu...
Dokładnie - a tego nie lubię.

Szkoda tylko, że jesteś jednym, który ma coś do powiedzenia na temat mojego pomysłu. :(

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

JaceK pisze: Szkoda tylko, że jesteś jednym, który ma coś do powiedzenia na temat mojego pomysłu. :(
Rozpiski Bestii Slaanesha Szafy Poznańskiej są silniejsze.
Smoka się nie bój -chyba, że ma jeszcze cztery scrolle - raczej szybko przejmiesz nad nim kontrolę.

12 Warriorów Slaanesha (przechowalnia) - to jest pięta Achillesowa tej rozpy.
1 - Łatwo ich wystrzelać
2 - Nie mogą uciec.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Mauler
Wodzirej

Post autor: Mauler »

Właśnie. Ich jest 12, nawet jak tam wsadzisz 2 magów to jest 14. Taka liczba w ogóle nieustawna (brak 1 modelu do bonusu za szereg) a tylko po to żeby ich ustawiać po 4 to może lepiej dać marauderów pieszych. Na te pkty to można kloc 25 wstawic (mniej więcej) i na pewno łatwo nie spanikują. Z LA i tarczą maraudersi też mają jako takiego sejwa.

Poza tym nie widać, żeby mag 4 levelowy był generałem, a jesli tak to nie widze tam MoSlaanesh. bez tego minoski..... nie moga być slaaneshowe!
I dalej - magowie też na tej rozpie bez marków, czyli do warriorów nie wejdą.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Mauler pisze:....lepiej dać marauderów pieszych. Na te pkty to można kloc 25 wstawic (mniej więcej) i na pewno łatwo nie spanikują. Z LA i tarczą maraudersi też mają jako takiego sejwa.

Poza tym nie widać, żeby mag 4 levelowy był generałem, a jesli tak to nie widze tam MoSlaanesh. bez tego minoski..... nie moga być slaaneshowe!
I dalej - magowie też na tej rozpie bez marków, czyli do warriorów nie wejdą.
Nie zdążyłem napisać - ale za te punkty to i dwa kloce Maruderów można dać. A na 9 (z muzykiem) - to się ładnie zbierają.

Rozmawiałem z Jackiem - oczywiście Czarusie są Slaanesha - nie wpisał tego.
Więc okrzyki :wink: - "Rozpa nielegalna :evil: " - można sobie darować. :)

Awatar użytkownika
Mauler
Wodzirej

NIe napisałem, że "nielegalna", kurde bele, jak mawia Lobo. Zauważyłem fakt braku odpowiedniej adnotacji...
Jakbyś chciał Jacku poproksować to i owo to możemy w odpowiednim terminie machnąć sparing - ja poza 'mounted demonettes' wszystko mam :)
O ile jesteś TYM Jackiem :)

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Mauler pisze:NIe napisałem, że "nielegalna", kurde bele, jak mawia Lobo. Zauważyłem fakt braku odpowiedniej adnotacji...
Jakbyś chciał Jacku poproksować to i owo to możemy w odpowiednim terminie machnąć sparing - ja poza 'mounted demonettes' wszystko mam :)
O ile jesteś TYM Jackiem :)
1 - Czepiasz się. :P
2 - Masz rację.
3 - Tak, jest ci on TYM Jackiem. On tera Warszawiak. :P
Narzeka, że w tej wiosce nie ma z kim grać i musi przez zaspy do Gołkowa się przebijać na partyjkę... :P
4 - Warszawa to wiocha.

Awatar użytkownika
Mauler
Wodzirej

O! A czy do Gołkowa taki ja np. mógłbym także się wybrać? To znaczy - czy macie tam jakiś klubik czy też są to spotkania na niwie prywatnej?
Też bym pograł czasami bo nie mam z kim u siebie.
Legionowo to też wiocha :)

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Mauler pisze:O! A czy do Gołkowa taki ja np. mógłbym także się wybrać? To znaczy - czy macie tam jakiś klubik czy też są to spotkania na niwie prywatnej?
Też bym pograł czasami bo nie mam z kim u siebie.
Legionowo to też wiocha :)

Klubik z dwoma stołami.
Oczywiście prywatny, oczywiście jesteś mile widziany.
Możesz np. po drodze zgarnąć Jacka.
Jest skandalem, że tylko w Łodzi i Poznaniu jest gdzie pograć, ale słyszałem, że kiedyś w Legionowie był MOK. W Lublinie jakieś soboty klubowe się zaczynają.
Ogólnie - bryndza. :(

(Ciekaw jestem kiedy jakiś Młody, Prężny Moderator - poczuje Przymus Interwencji :P )

Awatar użytkownika
Mauler
Wodzirej

Dziękuję.
Z dziką rozkoszą skorzystam za czas jakiś. Kwestia terminu do uzgodnienia.
Do moda - BARDZO FAJNA ROZPISKA :wink:

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

Jedy Knight pisze:
(Ciekaw jestem kiedy jakiś Młody, Prężny Moderator - poczuje Przymus Interwencji :P )
mlody heh... ;) tylko sie tak czuje
poprosi tylko o powrot do tematu
albo zagrozi samkcjami typu:
kasowanie
przesowanie
zastraszanie
i brak dziwek oraz szampana na Solo-wej dzialce :wink:

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Mauler pisze:Właśnie. Ich jest 12, nawet jak tam wsadzisz 2 magów to jest 14. Taka liczba w ogóle nieustawna (brak 1 modelu do bonusu za szereg) a tylko po to żeby ich ustawiać po 4 to może lepiej dać marauderów pieszych. Na te pkty to można kloc 25 wstawic (mniej więcej) i na pewno łatwo nie spanikują. Z LA i tarczą maraudersi też mają jako takiego sejwa.

Tzn. Warriorzy weszli do tej rozpiski na zasadzie - "Boże jak fajnie, kupię sobie Warriorów, mają takie ładne modele."

Ale prawdopodobnie macie rację.
Pokombinuję w domu z rozpiską.
Na szczęście Maruderzy też są ładni ;)

Trochę się boję Maruderów, bo to jednak nie Immune to Psychology. I tylko Ld9, ale rzeczywiście, pewnie uwolni mi się w ten sposób trochę punktów - na jakiś drugi mniejszy oddział.

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Po drobnych machinacjach przy rozpisce wyszło mi to

Exalted Chaos Sorcerer of Slaanesh @ 435 Pts
Magic Level 4; Steed of Slaanesh; Power Familiar, Dispel Scroll, Power Stone

Chaos Sorcerer of Slaanesh @ 196 Pts
Magic Level 2; Chaos Steed; Spell Familiar; Dispel Scroll

Chaos Sorcerer of Slaanesh @ 181 Pts
Magic Level 2; Chaos Steed; Dispel Scroll

10 Marauders @ 65 Pts