witam szanownych demonicznych braci
Wczoraj w trakcie bitwy wyszedł nam następujący problem a nie mogłem tego znaleźc gdzie indziej więc proszę o odpowiedź.
Czar glean magic z lore of tzeentch wchodzi na ifce na mojego arcymaga HE.Przeciwnik wybiera czar Vaul's Unmaking i chce mi zniszczyc jakiś przedmiot. Czar według armybooka brzmi:The spell may be cast on single enemy wizard visible to the caster. The caster may immadiately cast one of the target spells as if it where his own -the spell is automatically cast at its basic casting value.Note that spells that summon new units cannot be cast in this way.
czy jesli ten czar wszedł z ifki to moge cos z nim jescze zrobic(dispelowac power dice,DS bo jest tam niby podane casting value czy też już wszedł?
no i przy tej samej okazji czy ikony(magiczne sztandary) mogą byc zniszczone przez vaul's?bo wiem , że gifty nie moga byc.
Z góry dziękuje za odpowiedź
Pytanie odnośnie działania czaru glean magic
Moderator: KrzysiekW
Glean magic wyszedł na ifce więc nie mogłeś go dispelować. Przeciwnik wybrał Vaul's Unmaking więc czar leci z mocą 12 bo to jego minimalna moc i postępuje według zasad tego czaru. I teraz nie wiem jak to jest... ale jeśli glean magic wszedł bo się nie dało lub się nie udało go dispelować to możesz jeszcze (jeśli masz kości) dispelować Vaul's Unmaking(12+). Wybrany czar nie wchodzi automatycznie bo podawanie w tym wypadku jego mocy było by bezużyteczne
Pzdr
Pzdr