WoC 1250 na ldz

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
tomekjar
Falubaz
Kontakt:

WoC 1250 na ldz

Post autor: tomekjar »

Exalted Hero of Tzeentch 214
-General
-Disc of Tzeentch
-Flail, Shield
-Eye of Tzeentch
-Death's Head
-Bloodcurdling Roar

Exalted Hero 200
-Chaos Steed (Barded)
-Flail, Shield
-BSB
-Rapturous Standard
-Stream of Corruption

5 Chaos Warhounds 30

5 Chaos Warhounds 30

5 Marauder Horseman 85
-Mark of Slaanesh
-Flails

5 Marauder Horseman 71
-Musician

4 Trolls 180

5 Chaos Knights 210
-Musician

Chaos Giant 225

Razem co do punkty 1250 pkt.

Będąc bardzo ograniczonym ilością figurek (10 psów, 10 maruderó konnych, 5 knightów, 4 trolle, gigant, koleś na demoniku robiący za konnego) skleciłem coś takiego. Turniej obostrzony do 1 maga; 0-2 special 0-1 rare zakaz dublowani albo 0-3 special.

Mam tu trochę śmiecia, czyli fasty i psiaki. Jest latajka, która pluje jak może, a i zdjąć maszynę / maga / fasta / rydwan potrafi. Do supportu innych oddziałów też się nadaje. Jest piątka kawy, z BSB rozjeżdżają wszystko jak się patrzy, sami też radzą sobie nieźle :) Trolle w towarzystwie BSB są naprawdę fajne, mogę pokusić się o stwierdzenie, że może to być ciekawy i zaskakujący oddział. Gigant dopełnia stawkę, dzięki czemu otrzymujemy szybką i mobilną armię, strategia prosta: wbić się w przeciwnika i zetrzeć go w puch :D

Co wy na to?

war2bone
Chuck Norris

Post autor: war2bone »

steam of coruption - po co to ? to jest one use only i jeszcze jakby było no sv to było by ok tak to kicha trochę - szkoda ptk

death head jeszcze ujdzie ale osobiście też bym wywalił - o ile działanie jest ok nawet jak na one use only to czemu dali trafienie na +2 ? rzucisz pałkę i 25 ptk do piachu, lepiej za te zaoszczędzone 45 dokupić maruderom javeliny/ axe , muzyków,

co do zmian na herosach to BSB dałbym tylko fury of the blood god a sztandar dajemy na knightach
dzięki temu mamy niezły MR i wardzik na wszelkiego rodzaje małe kuźnie dyńki czy inne wyciągajki z magii

gigant to gigant :P jedni lubią drudzy nie

no i napisz jak ci poszło

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Steam of Corruption: nie jest taki zły jak się wydaje, można tego użyć po marszu, także myślę, że jest szansa na poprawne użycie ;) Ale racja, chyba zmienię na Fury of the Blood God, nie wiem, czemu przeoczyłem ten gift. Także pewnie za Streama wleci Fury.

A sztandaru nie dam na Knightach, bo mam zamiar jeździć BSB w trollach :D Bo cały minus Trolli polega na tym, że jak przegrają to uciekają, a z Rapturousem mają dużą szansę na ustanie. A im więcej tur są w walce wręcz, tym więcej mutacji im przybywa :P

A gigant tylko dlatego, że nie mam więcej Knightów, ale zawsze miałem do nich sentyment i usilnie wierzę w ich siłę ;)

war2bone
Chuck Norris

jak masz Fury of the blood god to sztandaru nie możesz dać na BSB, no chyba że sztandar to nie magic item ale to chyba nie przejdzie

poza tym 8 LD + BSB daje dużą szansę na ustanie
trole same z siebie dobre są no i jeszcze heros tam siedzi to nie wiem co ma cię breakować ? chyba kanapka, można BSB dać nurgla marka to wtedy będzie obniżał WS oddziałowi dzięki czemu trolle będą lepiej trafiać jakieś ogry czy kroxy, albo po prostu rankową piechotę

a knighci z banerkiem maja sami z siebie dużą szansę na ustanie a z bsbkiem w pobliżu prawie unbreakable

giganty są fajne ale powinny spaść z ceny albo 225 z marką kosztować, wycenione były na początek 6 ed, teraz w porównaniu do hydry wargulfów czy helki wypadają jak wypadają, można się pocieszyć że to nie slave gigant :P można też wziąć giganta z DoW wtedy zawsze to 20 ptk zaoszczędzone bo raczej dużo monsterów na 1250 nie spotkasz co by ich podjadać :P

Awatar użytkownika
Whydak
Chuck Norris

Post autor: Whydak »

Nie myślałeś o marku na gigancie ? ASF czy siła 7 może mu się przydać 8)

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

war2bone pisze:jak masz Fury of the blood god to sztandaru nie możesz dać na BSB, no chyba że sztandar to nie magic item ale to chyba nie przejdzie

...
Biorąc pod uwagę, że Fury of the Blood God to nie magic item, a gist, to mogę wziąć zarówno szmatę i furię :D

Nad markiem Nurgla myślałem, ale on obniża WSkę tylko w base-to-base, także zadziała na 2-3 modele przeciwnika a reszta uderzy Trolle na normalnej WSce, także to się chyba nie opłaca... Co prawda moje 2 Trolle będą biły po modelach z obniżoną WSką, więc w sumie to może nie być taki zły pomysł...

@Michau Marki giganta są tak kosmicznie drogie, że nawet przez chwilę mi nie przyszło do głowy by ich użyć :D

Nehan
Masakrator

Post autor: Nehan »

doczytaj opis gifta, fury zabrania ci brać jakichkolwiek magicznych przedmiotów

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

aaargh, chyba, że w tę stronę :P

Zmieniona wersja rozpy:

Exalted Hero of Tzeentch 174
-General
-Disc of Tzeentch
-Flail, Shield
-Eye of Tzeentch

Exalted Hero of Nurgle 200
-Chaos Steed (Barded)
-Flail, Shield
-BSB
-Rapturous Standard

5 Chaos Warhounds 30

5 Chaos Warhounds 30

5 Marauder Horseman 85
-Mark of Slaanesh
-Flails

5 Marauder Horseman 71
-Musician

4 Trolls 180

5 Chaos Knights 255
-Standard Bearer
-Banner of Rage

Chaos Giant 225

Razem co do punktu 1250 pkt.

war2bone
Chuck Norris

no i zmień giganta na tego z DoW i za zaoszczędzone ptk można wyposażyć maruderów

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Ale problem tkwi w tym, że tylko określone armie mogą brać gigsona z DoW i Warriors of Chaos do nich nie należą...

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Prawdę mówiąc to za cenę tego giganta możesz mieć tysiąc rzeczy od niego fajniejszych: drugą piątkę knightów, helkę, ogry, czy nawet 225 niewykorzystanych punktów. Gwarantuję, że każde z tych rozwiązań będzie lepsze od giganta.
No chyba, że tak bardzo te giganty lubisz, w takim wypadku mam dwa do sprzedania. :wink:
A licky boom boom down!!!

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Bartek, nie wiem, czy czytałeś pierwszego posta: ja po prostu figurek warriorów chaosu mam dokładnie tyle ile w rozpisce (oprócz dysku, którego nie mam). Także gigant jest tu z musu, a nie z wyboru. Jakbym miał modele, to bym postawił albo na Helkę (coby wręcz walczyła, bo do strzelania teraz słaba jest ;) ) albo na kolejnych Najtów. A tak to stawiam giganta, coby udział w turnieju wziąć w ogóle :)

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Przecież to wszystko kwestia chęci. Jak ładnie poprosisz to ja, albo Jacek ogrów trochę w szafkach znajdziemy. :wink:

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Oj, nie myśl, że się nad ogrami nie zastanawiałem, ale nie wiem, co bym musiał im dać, aby działały... Bo myślałem z jednej strony nad tymi panami Ironguts jako Rare (48 pkt za sztukę, Ld8, możliwość wzięcia Look Out Gnoblara, Bul Charge) albo nad zwykłymi Chaośnymi ogrowymi chłopakami (50 pkt za sztukę, Chaos Armour, GW, możliwość wzięcia marka, Will of Chaos). Trzecia opcja to 4 Leadbelcherzy :P
Tak, czy inaczej kwestia do przemyślenia :) A co Ty byś mi Bartku poradził?

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Zarówno Ironguci, jak i chaosowe ogry mają swoje zastosowania w przeciwieństwie do czwórki Leadbelcherów. :)

war2bone
Chuck Norris

3-4 ogry z dwurakami muzykiem i markiem nurgla dają radę imho

ODPOWIEDZ