Pytanko odnośnie vc

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

Pytanko odnośnie vc

Post autor: Drwal »

Czy mając przykładowo vampira z avatar of death (dając mu GW) i dodatkowo mając enchanted shield mogę podczas walki używać hw + enchanted shield?

Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Post autor: 4 karabiny »

Po raz kolejny i mam nadzieję ostatni :)
Avatar of Death i Dread Knight na turniejach: Wszystkie niemagiczne elementy wyposażenia muszą być widoczne na modelach, aby był zachowany WYSIWYG. Muszą być także odnotowane w rozpisce. Niedopuszczalne jest „zmienianie” broni z avatar of death między bitwami na jednym turnieju – w ciągu całego turnieju wybrana broń musi być taka sama.

za: http://strony.aster.pl/barbaros/

Mając AoD wybierasz czego używasz przed turniejem i nie możesz tego zmieniać. Czyli dając mu dwuręka nie możesz mieć shield`a, a co za tym idzie ES.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

4 Karabiny, nie wiem na co odpowiedziales, ale chyba nie na pytanie kolegi, ktory zalozyl temat. ;)
Drwal pisze:Czy mając przykładowo vampira z avatar of death (dając mu GW) i dodatkowo mając enchanted shield mogę podczas walki używać hw + enchanted shield?
Mozesz. Decydujesz przed walką, czy uzywasz dwuraka, czy tarczy. Nie mozesz tego potem zmieniac w trakcie tej walki. Jesli mowimy o herosie na piechote to uzywajac tarczy masz save na 2+ (ciezka zbroja i +3 za entchanted shield) i 3 ataki (jesli to maly wampir) z S5.
Obrazek

Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Bless właśnie chodzi o to, że nie ;)

Zgodnie z uściśleniem podanym powyżej, przed turniejem decydujesz czy mając AoD decydujesz się na: używanie dwuręka (wtedy masz tylko ciężki pancerz, bez tarczy), czy używasz broni ręcznej, pancerza i tarczy (wtedy oczywiście nie masz dwuręka, walisz z siła 5). Nie możesz tego zmieniać dowolnie zależnie od walki jaką prowadzisz(tak było na poprzedniej edycji), ten wybór obowiązuje we wszystkich bitwach na turze.
Co do ES sam się zdziwiłem, że daje bonus z hand weaponem, co zmieni mojego jednego karabinka :)

Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

Post autor: Drwal »

ad. 4 karabiny.

hand weapona ma każdy bohater bazowo, nawet zwykły mag a wykupując GW, HW nie znika. Autor książki po prostu chciał jakby podkreślić, że mając avatar of death możemy wybrać GW, bądź hw + shield, żeby uniknąć pisania GW & hand weapon bo HW sie ma bazowo.

Uściślenie dotyczy tylko wyboru tarczy i GW bo hw masz bazowo

mam nadzieje, że wyjaśniłem :)

Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Drwal pisze:ad. 4 karabiny.

hand weapona ma każdy bohater bazowo, nawet zwykły mag a wykupując GW, HW nie znika. Autor książki po prostu chciał jakby podkreślić, że mając avatar of death możemy wybrać GW, bądź hw + shield, żeby uniknąć pisania GW & hand weapon bo HW sie ma bazowo.

Uściślenie dotyczy tylko wyboru tarczy i GW bo hw masz bazowo

mam nadzieje, że wyjaśniłem :)
Wszystko się zgadza, wiem o tym, że każdy model ma broń ręczną bazowo. ;) Ale jak napisałeś w pierwszym poście masz dwuręka więc nie możesz używać tarczy. Możesz wtedy zadecydować przed walką, że nie używasz dwuręka(chociaż nie jestem pewien) i walczyć bronią ręczną, ale i tak wtedy nie masz tarczy. Bonus tylko taki, że nie bijesz ostatni.

Awatar użytkownika
Adamdo
Chuck Norris

Post autor: Adamdo »

zawsze możesz mieć tarcze, bo może ci się liczyć do sejwa na strzelanie, nawet jak masz dwuraka
Obrazek

Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Adamdo pisze:zawsze możesz mieć tarcze, bo może ci się liczyć do sejwa na strzelanie, nawet jak masz dwuraka
Niestety nie :)

Awatar użytkownika
Dastor
Masakrator

Post autor: Dastor »

Jak to nie?

Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Dastor pisze:Jak to nie?
No normalnie nie, już mam dość tłumaczeń ;)
Nie mam podręcznika bo jestem u dziewczyny ale sprawdźcie sobie opis AoD w abeku (jak ktoś może niech przytoczy opis). Jestem tego pewien bo w Gorzowie miałem taką sytuację, sprawdziłem to dokładnie bo grałem i gram generalnie na biegaczach.

Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Co by nie było wątpliwości też bym chciał żeby było inaczej. :)

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

The Vampire wears heavy armour and is armed with either a great weapon, hand weapon and shield or two hand weapons.
Czy powołujesz się na słowo "either" sugerujące, że na starcie bitwy wybierasz jeden z wariantów?

Nie wiem jak zostało przyjęte na potrzeby turniejów (czy wybiera się na początku turnieju, czy też przed każdą walką), ale gdyby nawet było na starcie turnieju i ktoś wybrałby jedynie GW to nie widzę powodu by nie mógł wziąc enchanted shield dodatkowo (co dawałoby save na ostrzał)/

Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Byro pisze:
The Vampire wears heavy armour and is armed with either a great weapon, hand weapon and shield or two hand weapons.
Czy powołujesz się na słowo "either" sugerujące, że na starcie bitwy wybierasz jeden z wariantów?

Nie wiem jak zostało przyjęte na potrzeby turniejów (czy wybiera się na początku turnieju, czy też przed każdą walką), ale gdyby nawet było na starcie turnieju i ktoś wybrałby jedynie GW to nie widzę powodu by nie mógł wziąc enchanted shield dodatkowo (co dawałoby save na ostrzał)/
O super. Chyba wszystko jasne. Masz HA i bądź dwuręka, bądź shield`a i hand weapon. Na potrzeby turnieju patrzcie wyżej uściślenie.

Awatar użytkownika
Adamdo
Chuck Norris

Post autor: Adamdo »

Teraz Cię zrozumiałem, myślałem że uogólniasz wszystkich bohaterów w jednym poście, a tobie dalej chodziło tylko o ten przypadek z AoD :)
Obrazek

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Nie jestem specem od angielskiego, ale ja zapis:

"The Vampire wears heavy armour and is armed with either a great weapon, hand weapon and shield or two hand weapons."

rozumiem jako

Wampir nosi ciężką zbroję oraz jest uzbrojony w:

- bron dwuręczną, broń reczną i tarczę

albo

- dwie bronie ręczne.

Czyli sa tu dwie opcje do wyboru, jak sadze.
Domyslam sie, ze 4 Karabiny sugeruje (moze slusznie), ze do wyboru sa nie dwie opcje, ale trzy:
- dwurak
- tarcza&HW
- 2 hand weapons

Czy ktos z dobrym angielskim moglby sie wypowiedziec wzgledem czego odnosi sie "either" i czy mozliwosci do wyboru wykazane są po przecinkach, czy tez oddziela je jedynie slowo "or"? Bo moze to ja błądziłem...

Zupelnie osobną sprawą jest fakt, ze nawet jesli jest tak, ze sa 3 opcje do wyboru, to mozesz wziac dwuraka i dokupic sobie entchanted shield. Nie widze przeciwwskazan.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

bless pisze:Nie jestem specem od angielskiego, ale ja zapis:

"The Vampire wears heavy armour and is armed with either a great weapon, hand weapon and shield or two hand weapons."

rozumiem jako

Wampir nosi ciężką zbroję oraz jest uzbrojony w:

- bron dwuręczną, broń reczną i tarczę

albo

- dwie bronie ręczne.

Czyli sa tu dwie opcje do wyboru, jak sadze.
Domyslam sie, ze 4 Karabiny sugeruje (moze slusznie), ze do wyboru sa nie dwie opcje, ale trzy:
- dwurak
- tarcza&HW
- 2 hand weapons

Czy ktos z dobrym angielskim moglby sie wypowiedziec wzgledem czego odnosi sie "either" i czy mozliwosci do wyboru wykazane są po przecinkach, czy tez oddziela je jedynie slowo "or"? Bo moze to ja błądziłem...

Zupelnie osobną sprawą jest fakt, ze nawet jesli jest tak, ze sa 3 opcje do wyboru, to mozesz wziac dwuraka i dokupic sobie entchanted shield. Nie widze przeciwwskazan.
4K ma rację.

Koncepcja, że można sobie dokupić Enchanted Shield - ciekawa.

To może po prostu - wziąć sobie kupić Enchanted Shield, ot tak, co?
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Jedy Knight pisze: 4K ma rację.

Koncepcja, że można sobie dokupić Enchanted Shield - ciekawa.

To może po prostu - wziąć sobie kupić Enchanted Shield, ot tak, co?
Dzieki, Jacku, za wyjasnienie. Co do entch. shield - dlaczego mial by nie móc? Wampiry mogą sobie kupować magiczne zbroje a tarcza jest jedna z nich, czyz nie? Wampir nie musi miec mocy avatar lub dread knight, by mogl sobie kupic magiczna zbroje.

Czy tez znowu cos mi umknęlo?
Obrazek

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

bless pisze: Czy tez znowu cos mi umknęlo?
Niekoniecznie.
Książki nie mam pod ręką - mogło mi coś umknąć.
Zazwyczaj sprawdzam, nim coś napisze. ;)
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Stracilem pewnosc po blednej interpretacji mocy Avatar of Death...
Niby w podreczniku dla VC, w sekcji "zbroje", str. 85, widnieje informacja:

"All Vampires may be given magic armour (including the Entchanted Shield)."

Czy to jednak znaczy, ze kazdy wampir moze taka magiczna zbroje wykupic (w tym zakletą tarczę)? ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Kurcze w tym całym zamieszaniu i ja już straciłem rezon :)
Jak do tej pory właśnie - jak Bless pisał - wydawało mi się, że są 3 opcje, i posługując się moim skromnym angielskim wydaje mi się, że są to opcje albo - albo. Zapis uściślenia jest jasny na turze masz to albo to. Jak decydujesz się na dwuręka wychodzi na to, że możesz mieć ES ale nie możesz go używać bo w zasadzie nie możesz mieć shielda.
Kurcze. Dla mnie to o tyle istotne, że czasy moich słodkich sylvańskich biegaczy do napie......lania z s 7 i za 110 p., się niestety skończyły. Wampir teraz czarując jest dla mnie zbyt cenny i zbyt drogi do na....lania i dlatego ważna dla mnie jest jego przeżywalność. Może jak chłopaki wrócą z wrocka to wyjaśnią. W każdym razie dzięki Jacku za opinię, bo się małe zamieszania zrobiło :)

Zablokowany