Pytanko odnośnie vc
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Pytanko odnośnie vc
Czy mając przykładowo vampira z avatar of death (dając mu GW) i dodatkowo mając enchanted shield mogę podczas walki używać hw + enchanted shield?
- 4 karabiny
- Beast from the East
Po raz kolejny i mam nadzieję ostatni ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Avatar of Death i Dread Knight na turniejach: Wszystkie niemagiczne elementy wyposażenia muszą być widoczne na modelach, aby był zachowany WYSIWYG. Muszą być także odnotowane w rozpisce. Niedopuszczalne jest „zmienianie” broni z avatar of death między bitwami na jednym turnieju – w ciągu całego turnieju wybrana broń musi być taka sama.
za: http://strony.aster.pl/barbaros/
Mając AoD wybierasz czego używasz przed turniejem i nie możesz tego zmieniać. Czyli dając mu dwuręka nie możesz mieć shield`a, a co za tym idzie ES.
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Avatar of Death i Dread Knight na turniejach: Wszystkie niemagiczne elementy wyposażenia muszą być widoczne na modelach, aby był zachowany WYSIWYG. Muszą być także odnotowane w rozpisce. Niedopuszczalne jest „zmienianie” broni z avatar of death między bitwami na jednym turnieju – w ciągu całego turnieju wybrana broń musi być taka sama.
za: http://strony.aster.pl/barbaros/
Mając AoD wybierasz czego używasz przed turniejem i nie możesz tego zmieniać. Czyli dając mu dwuręka nie możesz mieć shield`a, a co za tym idzie ES.
4 Karabiny, nie wiem na co odpowiedziales, ale chyba nie na pytanie kolegi, ktory zalozyl temat. ![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Mozesz. Decydujesz przed walką, czy uzywasz dwuraka, czy tarczy. Nie mozesz tego potem zmieniac w trakcie tej walki. Jesli mowimy o herosie na piechote to uzywajac tarczy masz save na 2+ (ciezka zbroja i +3 za entchanted shield) i 3 ataki (jesli to maly wampir) z S5.Drwal pisze:Czy mając przykładowo vampira z avatar of death (dając mu GW) i dodatkowo mając enchanted shield mogę podczas walki używać hw + enchanted shield?
- 4 karabiny
- Beast from the East
Bless właśnie chodzi o to, że nie ![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Zgodnie z uściśleniem podanym powyżej, przed turniejem decydujesz czy mając AoD decydujesz się na: używanie dwuręka (wtedy masz tylko ciężki pancerz, bez tarczy), czy używasz broni ręcznej, pancerza i tarczy (wtedy oczywiście nie masz dwuręka, walisz z siła 5). Nie możesz tego zmieniać dowolnie zależnie od walki jaką prowadzisz(tak było na poprzedniej edycji), ten wybór obowiązuje we wszystkich bitwach na turze.
Co do ES sam się zdziwiłem, że daje bonus z hand weaponem, co zmieni mojego jednego karabinka![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Zgodnie z uściśleniem podanym powyżej, przed turniejem decydujesz czy mając AoD decydujesz się na: używanie dwuręka (wtedy masz tylko ciężki pancerz, bez tarczy), czy używasz broni ręcznej, pancerza i tarczy (wtedy oczywiście nie masz dwuręka, walisz z siła 5). Nie możesz tego zmieniać dowolnie zależnie od walki jaką prowadzisz(tak było na poprzedniej edycji), ten wybór obowiązuje we wszystkich bitwach na turze.
Co do ES sam się zdziwiłem, że daje bonus z hand weaponem, co zmieni mojego jednego karabinka
ad. 4 karabiny.
hand weapona ma każdy bohater bazowo, nawet zwykły mag a wykupując GW, HW nie znika. Autor książki po prostu chciał jakby podkreślić, że mając avatar of death możemy wybrać GW, bądź hw + shield, żeby uniknąć pisania GW & hand weapon bo HW sie ma bazowo.
Uściślenie dotyczy tylko wyboru tarczy i GW bo hw masz bazowo
mam nadzieje, że wyjaśniłem![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
hand weapona ma każdy bohater bazowo, nawet zwykły mag a wykupując GW, HW nie znika. Autor książki po prostu chciał jakby podkreślić, że mając avatar of death możemy wybrać GW, bądź hw + shield, żeby uniknąć pisania GW & hand weapon bo HW sie ma bazowo.
mam nadzieje, że wyjaśniłem
- 4 karabiny
- Beast from the East
Wszystko się zgadza, wiem o tym, że każdy model ma broń ręczną bazowo.Drwal pisze:ad. 4 karabiny.
mam nadzieje, że wyjaśniłem
- 4 karabiny
- Beast from the East
Niestety nieAdamdo pisze:zawsze możesz mieć tarcze, bo może ci się liczyć do sejwa na strzelanie, nawet jak masz dwuraka
- 4 karabiny
- Beast from the East
No normalnie nie, już mam dość tłumaczeńDastor pisze:Jak to nie?
Nie mam podręcznika bo jestem u dziewczyny ale sprawdźcie sobie opis AoD w abeku (jak ktoś może niech przytoczy opis). Jestem tego pewien bo w Gorzowie miałem taką sytuację, sprawdziłem to dokładnie bo grałem i gram generalnie na biegaczach.
- 4 karabiny
- Beast from the East
Co by nie było wątpliwości też bym chciał żeby było inaczej. ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Czy powołujesz się na słowo "either" sugerujące, że na starcie bitwy wybierasz jeden z wariantów?The Vampire wears heavy armour and is armed with either a great weapon, hand weapon and shield or two hand weapons.
Nie wiem jak zostało przyjęte na potrzeby turniejów (czy wybiera się na początku turnieju, czy też przed każdą walką), ale gdyby nawet było na starcie turnieju i ktoś wybrałby jedynie GW to nie widzę powodu by nie mógł wziąc enchanted shield dodatkowo (co dawałoby save na ostrzał)/
- 4 karabiny
- Beast from the East
O super. Chyba wszystko jasne. Masz HA i bądź dwuręka, bądź shield`a i hand weapon. Na potrzeby turnieju patrzcie wyżej uściślenie.Byro pisze:Czy powołujesz się na słowo "either" sugerujące, że na starcie bitwy wybierasz jeden z wariantów?The Vampire wears heavy armour and is armed with either a great weapon, hand weapon and shield or two hand weapons.
Nie wiem jak zostało przyjęte na potrzeby turniejów (czy wybiera się na początku turnieju, czy też przed każdą walką), ale gdyby nawet było na starcie turnieju i ktoś wybrałby jedynie GW to nie widzę powodu by nie mógł wziąc enchanted shield dodatkowo (co dawałoby save na ostrzał)/
Nie jestem specem od angielskiego, ale ja zapis:
"The Vampire wears heavy armour and is armed with either a great weapon, hand weapon and shield or two hand weapons."
rozumiem jako
Wampir nosi ciężką zbroję oraz jest uzbrojony w:
- bron dwuręczną, broń reczną i tarczę
albo
- dwie bronie ręczne.
Czyli sa tu dwie opcje do wyboru, jak sadze.
Domyslam sie, ze 4 Karabiny sugeruje (moze slusznie), ze do wyboru sa nie dwie opcje, ale trzy:
- dwurak
- tarcza&HW
- 2 hand weapons
Czy ktos z dobrym angielskim moglby sie wypowiedziec wzgledem czego odnosi sie "either" i czy mozliwosci do wyboru wykazane są po przecinkach, czy tez oddziela je jedynie slowo "or"? Bo moze to ja błądziłem...
Zupelnie osobną sprawą jest fakt, ze nawet jesli jest tak, ze sa 3 opcje do wyboru, to mozesz wziac dwuraka i dokupic sobie entchanted shield. Nie widze przeciwwskazan.
"The Vampire wears heavy armour and is armed with either a great weapon, hand weapon and shield or two hand weapons."
rozumiem jako
albo
- dwie bronie ręczne.
Domyslam sie, ze 4 Karabiny sugeruje (moze slusznie), ze do wyboru sa nie dwie opcje, ale trzy:
- dwurak
- tarcza&HW
- 2 hand weapons
Czy ktos z dobrym angielskim moglby sie wypowiedziec wzgledem czego odnosi sie "either" i czy mozliwosci do wyboru wykazane są po przecinkach, czy tez oddziela je jedynie slowo "or"? Bo moze to ja błądziłem...
Zupelnie osobną sprawą jest fakt, ze nawet jesli jest tak, ze sa 3 opcje do wyboru, to mozesz wziac dwuraka i dokupic sobie entchanted shield. Nie widze przeciwwskazan.
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
4K ma rację.bless pisze:Nie jestem specem od angielskiego, ale ja zapis:
rozumiem jako
albo
- dwie bronie ręczne.
- dwurak
- tarcza&HW
- 2 hand weapons
Koncepcja, że można sobie dokupić Enchanted Shield - ciekawa.
To może po prostu - wziąć sobie kupić Enchanted Shield, ot tak, co?
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
Dzieki, Jacku, za wyjasnienie. Co do entch. shield - dlaczego mial by nie móc? Wampiry mogą sobie kupować magiczne zbroje a tarcza jest jedna z nich, czyz nie? Wampir nie musi miec mocy avatar lub dread knight, by mogl sobie kupic magiczna zbroje.Jedy Knight pisze: 4K ma rację.
Koncepcja, że można sobie dokupić Enchanted Shield - ciekawa.
To może po prostu - wziąć sobie kupić Enchanted Shield, ot tak, co?
Czy tez znowu cos mi umknęlo?
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Niekoniecznie.bless pisze: Czy tez znowu cos mi umknęlo?
Książki nie mam pod ręką - mogło mi coś umknąć.
Zazwyczaj sprawdzam, nim coś napisze.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
Stracilem pewnosc po blednej interpretacji mocy Avatar of Death...
Niby w podreczniku dla VC, w sekcji "zbroje", str. 85, widnieje informacja:
"All Vampires may be given magic armour (including the Entchanted Shield)."
Czy to jednak znaczy, ze kazdy wampir moze taka magiczna zbroje wykupic (w tym zakletą tarczę)?![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Niby w podreczniku dla VC, w sekcji "zbroje", str. 85, widnieje informacja:
"All Vampires may be given magic armour (including the Entchanted Shield)."
Czy to jednak znaczy, ze kazdy wampir moze taka magiczna zbroje wykupic (w tym zakletą tarczę)?
- 4 karabiny
- Beast from the East
Kurcze w tym całym zamieszaniu i ja już straciłem rezon ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Jak do tej pory właśnie - jak Bless pisał - wydawało mi się, że są 3 opcje, i posługując się moim skromnym angielskim wydaje mi się, że są to opcje albo - albo. Zapis uściślenia jest jasny na turze masz to albo to. Jak decydujesz się na dwuręka wychodzi na to, że możesz mieć ES ale nie możesz go używać bo w zasadzie nie możesz mieć shielda.
Kurcze. Dla mnie to o tyle istotne, że czasy moich słodkich sylvańskich biegaczy do napie......lania z s 7 i za 110 p., się niestety skończyły. Wampir teraz czarując jest dla mnie zbyt cenny i zbyt drogi do na....lania i dlatego ważna dla mnie jest jego przeżywalność. Może jak chłopaki wrócą z wrocka to wyjaśnią. W każdym razie dzięki Jacku za opinię, bo się małe zamieszania zrobiło![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Jak do tej pory właśnie - jak Bless pisał - wydawało mi się, że są 3 opcje, i posługując się moim skromnym angielskim wydaje mi się, że są to opcje albo - albo. Zapis uściślenia jest jasny na turze masz to albo to. Jak decydujesz się na dwuręka wychodzi na to, że możesz mieć ES ale nie możesz go używać bo w zasadzie nie możesz mieć shielda.
Kurcze. Dla mnie to o tyle istotne, że czasy moich słodkich sylvańskich biegaczy do napie......lania z s 7 i za 110 p., się niestety skończyły. Wampir teraz czarując jest dla mnie zbyt cenny i zbyt drogi do na....lania i dlatego ważna dla mnie jest jego przeżywalność. Może jak chłopaki wrócą z wrocka to wyjaśnią. W każdym razie dzięki Jacku za opinię, bo się małe zamieszania zrobiło